Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Acerbis Sportitalia blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Volos Half Marathon

Saucony

Heday Road

Kallithea Run

Taygetos Challenge

Evchidios Athlos

Evklios Agonas Vounou

Poseidon Half Marathon

X-treme Stores
UltraMag
13 Οκτ 12 ← πίσω

Ευάγγελος - Απολλώνιος Γκόγκος: Σπαρταθλητής για 9η συνεχή χρονιά!

Συνέντευξη στον Κώστα Παλάντζα
2004-2012. Ο Απολλώνιος Γκόγκος πάντα σταθερός, πριν λίγες ημέρες διατήρησε και μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το ρεκόρ που κατέχει, πετυχαίνοντας τον ένατο κατά σειρά τερματισμό του στο Σπάρταθλο. Οι συνθήκες του αγώνα φέτος ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς λόγω της ζέστης και της υγρασίας, με συνέπεια οι εγκαταλείψεις να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, και μόνο 72 Σπαρταθλητές να ολοκληρώσουν τον αγώνα. Ωστόσο και πάλι ο Απολλώνιος τερμάτισε, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα - όσο μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο για τον τόσο επίπονο αυτό αγώνα. Επικοινωνήσαμε με τον σπουδαίο Σπαρταθλητή, που μας μετέφερε τις εντυπώσεις του για τον αγώνα, ενώ μας μίλησε για αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα. Είχαμε τον εξής διάλογο:


Απόλλωνα σε ευχαριστούμε για το χρόνο που θα αφιερώσεις για να πληροφορήσεις το δρομικό κοινό για πολλά και διάφορα ζητήματα, με κυριότερο βέβαια, μια εμβάθυνση στο Σπάρταθλο. Είναι περιττό να σε συγχαρούμε για τη συνέχιση του επιτεύγματός σου, να φτάσεις για ένατη συνεχή χρονιά στη Σπάρτη και να αγγίξεις το άγαλμα του Λεωνίδα, νικώντας τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής. Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα κάνεις μια αναφορά σε σένα, αναφέροντας τόσο την αθλητική σου πορεία, όσο και γενικότερα, ό,τι άλλο θέλεις για τον εαυτό σου.


Σας ευχαριστώ γιά τήν τιμή που μου κάνετε να με φιλοξενήσετε στην συνέντευξή σας.

Με τον αθλητισμό ασχολήθηκα από τήν εφηβεία μου. Μεγάλωσα και έζησα στην Τσεχία γιά πολλά χρόνια, παιδί πολιτικών προσφύγων. Αυτό απετέλεσε ιδιαίτερη δυσκολία επειδή βρισκόμασταν σε συνεχή αβεβαιότητα μονιμότητας (προοπτική επαναπατρισμού) η οποία αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για έναν νέο να ασχοληθεί σοβαρά με οτιδήποτε πόσο μάλλον με τον αθλητισμό. Η πρώτη μου διάκριση ήρθε στους φοιτητικούς αγώνες στίβου στα 1500 μ. όταν κατέλαβα την πρώτη θέση.

Μετά τον επαναπατρισμό μας η σκληρή δουλειά και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος δεν μου επέτρεψαν να ασχοληθώ περαιτέρω με τον στίβο. Έτσι η πρώτη μου προσπάθεια μετά από χρόνια υπήρξε αποτυχία. Η δεύτερη μου όμως προσπάθεια και κατόπιν καλύτερης διαχείρισης χρόνου, πριν από 20 χρόνια περίπου, στέφθηκε με επιτυχία και έκτοτε γυμνάζομαι καθημερινά. Επίδοση όμως στα 1500μ. σε χρόνο 3΄ 50" αποτελούσε πια παρελθόν.

Με τίς υπεραποστάσεις ασχολήθηκα γιά πρώτη φορά πριν από 13 χρόνια μέ αποτέλεσμα να συμμετάσχω και στο Σπάρταθλο και να τερματίζω από τότε γιά 9η συνεχή φορά.

 Το φετινό Σπάρταθλο λόγω της ζέστης και της υγρασίας -θερμόμετρο κατέγραψε ακόμη και 41 βαθμούς χωρίς σκιά, χαρακτηρίστηκε το δυσκολότερο των τελευταίων ετών. Είναι πράγματι έτσι? Πως βγήκες "σώος", ξεπερνώντας τις αυξημένες δυσκολίες? Μίλησέ μας αν θέλεις για το πόση βάση έχουν τα παράπονα που εκφράστηκαν ότι το νερό στους σταθμούς ήταν ζεστό, ή και βραστό λόγω της έκθεσής του στον ήλιο. Ακούστηκε και η άποψη ότι το κρύο νερό δημιουργεί ψύξη, οπότε καλώς προσφέρθηκε μόνο ζεστό. Άλλο όμως κρύο, άλλο δροσερό, και άλλο παγωμένο. Παγωμένο σίγουρα ποτέ δεν χρειάζεται, αλλά το δροσερό ή απλά κρύο μάλλον δεν θα δημιουργούσε προβλήματα (εκτός αυτού, αν υπήρχε στα τραπέζια και ζεστό και κρύο νερό, ο καθένας θα έπαιρνε όποιο ήθελε και δεν θα υπήρχαν διαμαρτυρίες). Εσύ ποια τακτική εφαρμόζεις, και κατά πόσο κρύο νερό πίνεις σε ανάλογες συνθήκες, εφόσον βέβαια είναι διαθέσιμο?

 

Όντως το φετινό Σπάρταθλο ήταν το πιό δύσκολο γιά μένα λόγω τής υψηλής θερμοκρασίας και τών ιδιαίτερα δυσμενών ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Η πρώτη ενότητα τού αγώνα (Αθήνα - Κόρινθος) είναι πάντα τεχνικά δύσκολη και απαιτεί υπομονή.

Δεν θέλω να σχολιάσω το θέμα τού κρύου νερού γιατί οι ανάγκες και προτιμήσεις του κάθε αθλητού είναι διαφορετικές. Η από τού στόματος κατανάλωση νερού ενός δρομέα υπεραποστάσεων κατά τήν διάρκεια αγώνος είναι συχνή μεν, ποσοτικά όμως τέτοια που η διαβάθμιση  χλιαρού - κρύου -παγωμένου αποτελεί μάλλον λεπτομέρεια. Το πάν είναι η αποφυγή αφυδάτωσης και η σωστή λήψη ηλεκτρολυτών. Σίγουρα η εξωτερική ψύξη ειδικά με κρύο νερό είναι ωφέλιμη.

 

 

Τι άλλο σου έμεινε από το φετινό Σπάρταθλο? Την εμφάνιση των άλλων Ελλήνων που τερμάτισαν, αυτών που δεν τερμάτισαν, των ξένων αθλητών, της Hawker, πως τις χαρακτηρίζεις?
 

Αυτό πού με ενοχλεί προσωπικά ιδιαίτερα, και αφορά όλους τούς αγώνες δρόμου εκτός των ορειβατικών, είναι η σωρεία σκουπιδιών στούς όχθους τών δρόμων. Γιά μένα αποτελεί ένα αισθητικό εμπόδιο που επηρεάζει την ψυχολογία μου αρνητικά. Εδώ επέτρεψέ μου να αναφέρω ως λαμπρή εξαίρεση την Σύρο, την Πάρο και Αντίπαρο.

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιά τις πολλές συμμετοχές Ελλήνων τα τελευταία χρόνια. Χωρίς επιφυλάξεις μπορώ να πω ότι είμαστε πλέον δύναμη στο χώρο αυτό, πράγμα που οφείλεται στην όλο και αυξανόμενη ιστορική συνειδητοποίηση των Ελλήνων δρομέων. Συγχαίρω κάθε Έλληνα και ξένο δρομέα που μπαίνει στην εκκίνηση ανεξαρτήτως αν θα τερματίσει ή όχι.

Επέτρεψέ μου να αναφερθώ σε μια εικόνα που δεν μου άρεσε. Μ'ενόχλησε η ποδοσφαιρική εμφάνιση που φορούσε Έλληνας δρομέας. Θεωρώ ότι αυτή η εμφάνιση δέν έχει θέση στο Σπάρταθλο.

 

Η Lizzy Hawker αποτελεί αναμφισβήτητα παγκόσμιο φαινόμενο.

Είναι τόσοι πολλοί οι αξιόλογοι αθλητές που έχουν συμμετάσχει σ’αυτόν τον αγώνα που δέν θα ήθελα να αδικήσω κανέναν. Αυθόρμητα μου έρχονται στον νου ο συμπαθέστατος Αυστριακός καρδιοχειρούργος Markus Thalmann, το ζεύγος Larsson (γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν λόγω Σπαρτάθλου), τούς Φινλανδούς Seppo Leinonen και Ari Mustala, και φυσικά τους δικούς μας Μάριο Φουρνάρη, Γεώργιο Ψαΐλα, Κώστα Γεωργιόπουλο, Στέργιο Αναστασιάδη, Γεώργιο Κρυστάλλη, τόν Λουκά Κώνστα και τόσους άλλους που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο Σπάρταθλο.
 


Τι βιώνεις, τι αναλογίζεσαι, τι αισθάνεσαι στη διαδρομή?


Για την επιτυχή ολοκλήρωση τέτοιου αγώνα χρειάζομαι έμπνευση και συνεχόμενη πνευματική επαφή με τον δρόμο που διανύω. Κάνοντας στο μυαλό μου μία ιστορική αναδρομή των επιμέρους τοποθεσιών που περνάω, συνειδητοποιώ "σωματικά" πλέον την ιστορία τής πατρίδας μου, πράγμα που με βοηθάει καθοριστικά στην προσπάθεια. Π.χ. από τα δύσκολα σημεία τής διαδρομής λόγω των καυσαερίων και της ασχήμιας είναι τα πρώτα 21χλμ. έως την Ελευσίνα. Στην αρχαιότητα όμως η Ιερά Οδός (από τις αρχαιότερες οδούς τής Ευρώπης) ήταν κατάφυτη με δένδρα και άλση, πλαισιωμένη από ναούς, αγάλματα, τάφους, και άλλα σπουδαία μνημεία, ονομάστηκε δε έτσι επειδή χρησιμοποιούνταν για τις σημαντικότερες ιερές πομπές του τότε κόσμου π.χ.τών Ελευσίνιων Μυστηρίων πού απετέλεσαν θεμελιώδη λίθο τής Ελληνικής κοσμοθεωρίας και φιλοσοφίας.

Άλλο ένα καθοριστικό σημείο τής διαδρομής είναι το Αρτεμήσιο όρος στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το ιερό τής θεάς Αρτέμιδας. Από τά ελάχιστα ευρήματα που υπάρχουν είναι ένα μικρό χαριτωμένο ορειχάλκιινο ειδώλιο τής θεάς σε κίνηση. Σε κάθε νυχτερινή μου ανάβαση στο δύσκολο αυτό μονοπάτι, το φέρνω στο μυαλό μου.

Περνώντας στην Αρκαδία δεν μπορώ να μην σταθώ στην ιδιαίτερη αίγλη που απηχεί αυτός ο τόπος, που ενέπνευσε μια ολόκληρη πνευματική κίνηση στην δυτική Ευρώπη με το Αρκαδικό Ιδεώδες.

Αντικρίζοντας τέλος την Λακεδαίμωνα, τον Ταΰγετο, "το αρσενικό παιδί τού Μωριά", και την πιό ένδοξη πόλη του κόσμου, την Σπάρτη, βιώνω δυνατή συγκίνηση και δέος.

Εδώ θέλω να πώ και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην μόνιμη συνοδό και εμπνευστή μου την σύζυγό μου Νίκη, καθώς και στον φίλο μου τον  Βασίλη από την Αρκαδία για την υπομονή, βοήθεια και ψυχή που μου δίνουν.

 

 

Κλείνοντας Απόλλωνα, θα ήθελα να περάσουμε και σε κάτι μη αθλητικό, καθώς ξέρω ότι είσαι ευαισθητοποιημένος με τέτοια θέματα, και ενδιαφέρεσαι για τα κοινωνικά ζητήματα. Κάποιοι χαρακτηρίζουν συζητήσεις τέτοιου είδους πολιτικές, αλλά στη πραγματικότητα, μόνο τέτοιες δεν είναι. Κοινωνικές θα τις χαρακτήριζα. Αν θέλεις λοιπόν, μίλησε για το μέλλον της πατρίδας μας, που διαγράφεται ζοφερό.


Στήν ερώτησή σου για την σημερινή κατάσταση τής χώρας, θα απαντούσα ότι είναι απότοκος μιας ήδη λανθασμένης απαρχής από τήν ίδρυση τού Νεοελληνικού κράτους. Σημαντικό ρόλο σ΄αυτή την περίοδο έπαιξε η απαξίωση και ο πόλεμος που υπέστη ο ανερχόμενος διαφωτισμός, η ορθολογική σκέψη, και η απελευθέρωση του πνεύματος μετά από 1400 χρόνια βυζαντινής και οθωμανικής επικυριαρχίας. Η ανορθολογική διαχείριση τού δημόσιου βίου, τα κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα, η ατομιστική νοοτροπία και ιδιοτέλεια των πολιτών έφεραν την χώρα να εκτίθεται και να ευτελίζεται καθημερινά, με αποτέλεσμα να υφίστανται τις συνέπειες κατά κύριο λόγο δυστυχώς οι άμεμπτοι.

 

 

Απόλλωνα σε ευχαριστούμε θερμά για όσα μας μετέφερες. Ευχόμαστε η πορεία σου στο χώρο να εξακολουθεί πάντα το ίδιο λαμπρή!

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Επτά λεπτά ψυχής | Seven Minutes of Soul - Full Documentary by Panos Vlahos Στη μνήμη του Kelvin Kiptum Cheruiyot - Οι 10 μήνες που άλλαξαν τον μαραθώνιο

Poseidon Half Marathon
Σχετικές φωτογραφίες
Photo Photo Photo Photo
 
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Δοκιμάζουμε το Mizuno Wave Sky 7 - Η επιλογή μας για τα βασικά χιλιόμετρα της χρονιάς Πόσο γρήγορα πρέπει να τρέχεις;
Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2024 Οι 80 καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2023 με βάση τους ΜΙΚΤΟΥΣ χρόνους
Nutrition News

Arafineios Dromos

Crete Marathon

Axios Running Festival

VO2 store

Πρέπει να διαβάσετε
16 Φεβ 24
Τα νέα FuelCell SC Elite v4 και FuelCell Rebel v4 της New Balance
Η New Balance εξελίσσει το ρόστερ της πιο εκρηκτικής σειράς της με την ανακοίνωση του νέου FuelCell Rebel v4 και του νέου FuelCell SuperComp Elite v4 στην Ελληνική αγορά.
03 Ιαν 24
Προπονητική προετοιμασία για κάθε δρομέα στο RUNAWAY
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
20 Δεκ 23
Στις 31 Μαρτίου τρέχουμε στον Αραφήνειο Δρόμο με την ομάδα του RunningNews.gr
Ο Αραφήνειος Δρόμος είναι πλέον ο δρομικός ανοιξιάτικος θεσμός της Ανατολικής Αττικής με αφετηρία και τερματισμό το Πάρκο Αναψυχής - Κολυμβητήριο Ραφήνας. Οι Δρόμοι σε Δημόσια Οδό περιλαμβάνουν τις αποστάσεις των 10 χλμ. και 5χλμ. για δρομείς ηλικίας από 12 ετών και άνω.

©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse