Advertisement
Thessaloniki Protergia Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Parmakis Training NSCoaching My Athlete Triathlon News Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Mizuno
Saucony


Military Marathon
Pedion Areos
X-treme Stores

07 Δεκ 16 ← πίσω

Τα πάντα για το Σπάρταθλο. Όλα όσα ξέρετε, και δεν ξέρετε για τον μεγαλύτερο αγώνα υπεραπόστασης!

*τελευταία ενημέρωση: Δεκέμβριος 2016


Το Σπάρταθλο είναι ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες υπεραπόστασης παγκοσμίως. Ξέρουμε τα πάντα για αυτό. Ή μήπως όχι? Ψάχνωντας στη wikipedia βρήκαμε αμέτρητες πληροφορίες που άλλες μας είναι γνωστές, άλλες τις είχαμε ξεχάσει, και άλλες δεν τις γνωρίζαμε. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω όλα όσα έχει καταχωρήσει η wikipedia για τον μεγαλύτερο αγώνα υπεραπόστασης:


Το Σπάρταθλον (αγγλ.: Spartathlon) είναι ένας ετήσιος διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 245,3 χιλιομέτρων, που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1983 στη διαδρομή ΑθήναΣπάρτη.
Το ξεκίνημα

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα.

Σχεδίασαν τη διαδρομή και ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 1982. Τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν. Ήταν κατά σειρά:

 1. Τζον Σκόλτενς: 34:30
 2. Τζον Φόντεν: 37:37
 3. Τζον Μακάρθι: 39:00


Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές.

Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Ο αγώνας

Οι συνθήκες

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, των υψομετρικών διαφορών και των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω των χρονικών περιορισμών που έχουν τεθεί για το πέρασμα από καθορισμένα σημεία ελέγχου.

Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά σχεδόν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι υψόμετρο 1.200 μέτρων. Γίνεται πάνω σε ποικίλους δρόμους όχι μόνο σε άσφαλτο αλλά και σε χωματόδρομους, λιθόστρωτους και ορεινά μονοπάτια.

Κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα είναι τοποθετημένοι σταθμοί βοήθειας, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα τονωτικά υγρά καθώς και με προσωπικά είδη των αθλητών. Υπάρχει αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα κατά την 36ωρη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα.

Η διαδρομή

Η συνολική διαδρομή του αγώνα διαιρείται σε έξι τμήματα (τομείς) και υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου. Οι αθλητές οφείλουν να διέλθουν από όλα τα σημεία ελέγχου. Επίσης, ο κάθε τομέας έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει στο σημείο ελέγχου πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος του τομέα. Διαφορετικά αποκλείεται από τη συνέχεια του αγώνα.

Ο αγώνας ξεκινά στις 7 π.μ., συνήθως την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Τερματίζεται στη Σπάρτη στις 19:00 του Σαββάτου, που είναι το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού, ώστε ο αγώνας να μη διαρκεί πάνω από 36 ώρες (μιάμιση ημέρα, όπως ο Φειδιππίδης). Σημείο τερματισμού είναι το άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της πόλης.

Τομέας Μήκος διαδρομής Μέγιστος χρόνος Σημεία ελέγχου Απόσταση από Αθήνα ΑθήναΚόρινθος 81 χλμ. 9:30 ώρες 0 ως 22 81 χλμ. ΚόρινθοςΝεμέα 43 χλμ 6:30 ώρες 22 ως 35 124 χλμ ΝεμέαΛυρκεία 24,5 χλμ. 4:00 ώρες 35 ως 43 148,5 χλμ. ΛυρκείαΝεστάνη 23,5 χλμ. 4:30 ώρες 43 ως 52 172 χλμ. ΝεστάνηΤεγέα 23 χλμ. 3:30 ώρες 52 ως 60 195 χλμ. ΤεγέαΣπάρτη50,3 χλμ. 8:00 ώρες 60 ως 75 245,3 χλμ.


Περιγραφή της διαδρομής

Ο αγώνας διεξάγεται στη διαδρομή που σχεδίασε ο εμπνευστής του αγώνα Τζον Φόντεν το 1982. Η διαδρομή αυτή ακολουθεί την περιγραφή του Ηροδότου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη με τη διαδρομή που ακολούθησε ο αρχαίος δρομέας Φειδιππίδης. Στην πορεία τους οι αθλητές διασχίζουν σχεδόν όλες τις αρχαίες πόλεις που μεσολαβούσαν μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης.

Αθήνα – Κόρινθος

Μετά τη γραμμή εκκίνησης στους πρόποδες της Ακρόπολης της Αθήνας οι αθλητές κατευθύνονται στον πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου, περνούν τον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου, την πλατεία Ασωμάτων και στρίβουν αριστερά στην οδό Ερμού. Έπειτα μπαίνουν στην Ιερά Οδό μέχρι τη Μονή Δαφνίου, από όπου εισέρχονται στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου μέχρι την Ελευσίνα.

Στη συνέχεια ακολουθούν την παλιά Εθνική Οδό προς Κόρινθο, περνώντας διαδοχικά το Λουτρόπυργο, τα Μέγαρα, την Κινέτα, τους Αγίους Θεοδώρους και τον Ισθμό.

Ως εδώ η διαδρομή ακολουθεί την ακτή του Σαρωνικού κόλπου με εναλλασσόμενες ανόδους και καθόδους. Μετά τη Διώρυγα της Κορίνθου οι αθλητές μπαίνουν στην Πελοπόννησο και στρέφονται νότια διασχίζοντας αγροτικές οδούς ανάμεσα στα χωράφια μέχρι το σημείο ελέγχου 22 (81 χλμ.).

Κόρινθος – Νεμέα

Ο στενός δρόμος συνεχίζει προς τα Εξαμίλια και την Αρχαία Κόρινθο. Κατηφορίζοντας μέσα από το κέντρο της Αρχαίας Κορίνθου, οι δρομείς στρίβουν δεξιά στο Ναό του Απόλλωνα και συνεχίζουν μέσα από τους πορτοκαλεώνες προς το χωριό Άσσος.

Από εδώ ξεκινά μια ελικοειδής ανάβαση που οδηγεί στα χωριά Ζευγολατειό Κορινθίας και Χαλκείο. Ακολούθως, η διαδρομή διέρχεται μπροστά από τα μνημεία της Αρχαίας Νεμέας και φτάνει στο σημείο ελέγχου 35 στην είσοδο της πόλης της Νεμέας (124 χλμ.).

Νεμέα - Λυρκεία

Μετά τη Νεμέα συνεχίζει σε έναν παλιό αγροτικό δρόμο. Ήδη αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες, αφού είναι απόβραδο και η δροσιά αρχίζει να κατεβαίνει από τις κοντινές δασωμένες βουνοπλαγιές.

Η διαδρομή αυτού του τομέα περνά από το χωριό Μαλανδρένι και έπειτα από μία απότομη βραχώδη κάθοδο και μία σύντομη ανάβαση στο ΒΔ τμήμα της Εθνικής Οδού Ε65 καταλήγει στο σημείο ελέγχου 43 στη Λυρκεία Αργολίδας (148,5 χλμ.).

Λυρκεία – Νεστάνη

Η Λυρκεία συνήθως είναι πλημμυρισμένη από επισκέπτες και υποστηρικτές του αγώνα που έρχονται να δειπνήσουν και παράλληλα να παρακολουθήσουν τους αθλητές που διέρχονται από αυτό το σημείο.

Αφήνοντας πίσω τους το χωριό, οι δρομείς ακολουθούν το δρόμο που ελίσσεται ανηφορικά. Στα επόμενα 13 χλμ. θα ανεβούν 960 μ. και θα πλησιάσουν στην κορυφή του περάσματος του Σάγκα προς την πλευρά του όρους του Αρτεμισίου.

Προορισμός είναι το χωριό Καπαρέλλι και μετά η κορυφή του Σάγκα (1.100 μ.) μέσω ενός δύσκολου στριφτού μονοπατιού. Ακολουθεί μια απότομη κατάβαση από ένα βρώμικο μονοπάτι προς το χωρίο Σάγκας στην Αρκαδία. Εκεί η διαδρομή ενώνεται ξανά με το λιθόστρωτο δρόμο μέχρι το σημείο ελέγχου 52, στη Νεστάνη (172 χλμ.).

Νεστάνη - Τεγέα

Από τη Νεστάνη ξεκινά μια σχετικά εύκολη διαδρομή προς την πεδιάδα της Τρίπολης, που διασχίζει μικρά χωριουδάκια, επίπεδα αγροτεμάχια, συχνά σκεπασμένα με την πρωινή ομίχλη μέχρι να ανατείλει ο ήλιος πάνω από το σημείο ελέγχου 60 στην Τεγέα (195 χλμ.).

Εδώ οι δρομείς έχουν ανάγκη από σύντομη ανάπαυση, για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Και τούτο διότι, παρόλο που μένουν μόνον 50 χλμ. ως τη Σπάρτη, η προσπάθειά τους θα συνεχιστεί στη ζέστη της ημέρας.

Τεγέα - Σπάρτη

Ο τελευταίος τομέας του αγώνα ξεκινά με ανοδική πορεία, ανεβαίνοντας από τα 640 στα 975 μ. σε ένα διάστημα 22 χλμ. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά τα χωριά Καμάρι και Μανθυρέα. Από εκεί ο δρόμος ελίσσεται και διασχίζει ένα καταπράσινο τοπίο, το οποίο είναι ορατό όσο φθάνει το μάτι.

Τα τελευταία 28 χλμ ως τη Σπάρτη ακολουθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου κατηφορικούς λόφους μέσα στην κοιλάδα του Ευρώτα. Από το χωριό Βουτιάνοι της Λακωνίας οι δρομείς αντικρίζουν πλέον καθαρά το στόχο τους, δηλαδή την πόλη της Σπάρτης.

Μόλις περάσουν τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα συνήθως τους περιμένουν μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, οι οποίοι τους συνοδεύουν μέχρι το τελευταίο σημείο ελέγχου, το 75, και τη γραμμή τερματισμού (245,3 χλμ.).

Οι κάτοικοι της Σπάρτης υποδέχονται και επευφημούν τους αθλητές μπροστά στο άγαλμα του αρχαίου βασιλιά Λεωνίδα. Όσοι αθλητές τερματίζουν στεφανώνονται με στεφάνι ελιάς και τους προσφέρεται ένα κύπελλο με νερό από τον Ευρώτα, περίπου όπως τιμούσαν τους αρχαίους Ολυμπιονίκες. Στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες απονέμονται ειδικά μετάλλια.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Λόγω της μεγάλης δυσκολίας του αγώνα, έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει δεκτή η συμμετοχή ενός αθλητή. Ο κάθε δρομέας πρέπει να πληροί τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω τέσσερα κριτήρια:

 1. Να έχει τερματίσει σε προηγούμενη συμμετοχή του στο Σπάρταθλον.
 2. Σε προηγούμενη συμμετοχή του στο Σπάρταθλον και να έχει φτάσει τουλάχιστον ως το σημείο ελέγχου της Νεστάνης (172 χλμ) σε χρόνο 24:30 ωρών.
 3. Να έχει τερματίσει σε αγώνα μεγαλύτερο των 200 χλμ. εντός του καθορισμένου χρόνου.
 4. Να έχει τερματίσει σε κούρσα 100 χλμ σε χρόνο μικρότερο των 10:30 ωρών.

Ρεκόρ

Ανδρών

 • Ρεκόρ διαδρομής: 20 ώρες 25΄, Γιάννης Κούρος (1984).
 • Ρεκόρ νικών: (4), Γιάννης Κούρος (1983, 1984, 1986, 1990), νίκησε και στις τέσσερις διοργανώσεις που συμμετείχε. Οι επιδόσεις του είναι οι τέσσερις καλύτερες που έχουν επιτευχθεί ποτέ σε αγώνες Σπάρταθλου. Το 2005 ήταν ο πρώτος, και ο μοναδικός άνδρας μέχρι σήμερα, που κατάφερε να επαναλάβει τον Φειδιππίδειο Άθλο τρέχοντας τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα.
 • Ρεκόρ συνεχόμενων νικών: (3), Σκοτ Τζιούρεκ ΗΠΑ (2006, 2007, 2008), ο μόνος άνδρας που έχει τρεις συνεχείς νίκες στον αγώνα. Επίσης, είναι ο δεύτερος καλύτερος σε επίδοση αθλητής μετά τον Κούρο με 22:20 (πέμπτη καλύτερη επίδοση). Τρεις νίκες έχουν επίσης ο Γερμανός Γιενς Λούκας (1999, 2004, 2005), ο Σουηδός Ρούνε Λάρσον (1987, 1988, 1993) και ο Ιταλός Ιβάν Κουντίν (2010, 2011, 2014) αλλά όχι συνεχόμενες. Από δύο νίκες έχουν σημειώσει οι αθλητές: Κώστας Ρέππος (Ελλάδα), Τζέιμς Ζάρεϊ (Αγγλία), Πάτρικ Μακ (Αγγλία), Ριοΐτσι Σεκίγια (Ιαπωνία).

Γυναικών

 • Ρεκόρ διαδρομής: 25 ώρες 07΄ 12΄΄, Κάταλιν Νάγκι ΗΠΑ (2015).
 • Ρεκόρ νικών: (4), Χέλγκα Μπακχάουζ Γερμανία (1994, 1995, 1996, 1997) και Μέρι Χάνουντελ-Λάρσον, τις τρεις ως Αμερικανίδα με το όνομα Χάνουντελ (1984, 1985, 1989) και την τέταρτη ως Σουηδέζα με το όνομα Λάρσον (1998). Τρεις νίκες έχει σημειώσει η Ουγγαρέζα Σίλβια Λούμπιτς. Από δύο νίκες έχουν σημειώσει οι Γιαπωνέζες Ακίκο Σακαμότο, Κίμι Νότο, Σούμιε Ιναγκάκι, η Βρετανίδα Χίλαρι Γουόκερ και η Ουγγρο-αμερικανίδα Καταλίν Νάγκι.
 • Ρεκόρ συνεχόμενων νικών: (4), Χέλγκα Μπακχάουζ Γερμανία (1994, 1995, 1996, 1997), κάτι που δεν έχει πετύχει άλλη αθλήτρια.

Διοργάνωσης

 • Ρεκόρ συνολικών δηλώσεων συμμετοχής: 450 δηλώσεις δρομέων (2010)
 • Ρεκόρ γυναικείων δηλώσεων συμμετοχής: 44 δηλώσεις αθλητριών (2014)
 • Ρεκόρ ενεργών συμμετοχών: 374 δρομείς (2015).
 • Ρεκόρ χωρών: 48 χώρες (2015)
 • Ρεκόρ τερματισμών ως 36 ώρες (σύνολο): 235 δρομείς (2016).
 • Ρεκόρ τερματισμών ως 36 ώρες (γυναικών): 35 αθλήτριες (2016).

Σημείωση: Το 2010, στην 28η διοργάνωση που συνέπεσε με την επέτειο των 2500 ετών από τη διεξαγωγή της Μάχης του Μαραθώνα, σημειώθηκαν τα περισσότερα ρεκόρ συμμετοχής στη διοργάνωση:

Οι καλύτερες επιδόσεις

Άνδρες

Οι καλύτερες ανδρικές επιδόσεις όλων των εποχών στο Σπάρταθλον είναι:

Αθλητής Επίδοση Έτος Ηλικία
1. Flag of Greece.svg Γιάννης Κούρος 20:25:00 1984 28
2. Flag of Greece.svg Γιάννης Κούρος 20:29:04 1990 34
3. Flag of Greece.svg Γιάννης Κούρος 21:53:42 1983 27
4. Flag of Greece.svg Γιάννης Κούρος 21:57:00 1986 30
5. Flag of the United States.svg Σκοτ Τζιούρεκ 22:20:01 2008 34
6. Flag of the United States.svg Σκοτ Τζιούρεκ 22:52:18 2006 32
7. Flag of Italy.svg Ιβάν Κουντίν 22:29:29 2014 39
8. Flag of Italy.svg Ιβάν Κουντίν 22:57:34 2011 36
9. Flag of Poland.svg Αντρέι Ρατζικόφσκι 23:02:23 2016 35
10. Flag of Italy.svg Ιβάν Κουντίν 23:03:01 2010 35
11. Flag of the United Kingdom.svg Πάτρικ Μακ[1]23:08:41 1990 35

Βετεράνων
1. Flag of Greece.svg Γιάννης Κούρος* 24:13:00 2011 55

*Σημείωση: στις 27/28-9-2011, επιχειρώντας τον Φειδιππίδειο Άθλο (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα), ο Γιάννης Κούρος διένυσε την διαδρομή "Αθήνα-Σπάρτη" (εκκίνηση από το Ιερό του Πανός στο Θησείο και τερματισμός στην Αρχαία Σπάρτη) σε χρόνο 24 ώρ. 13΄, που αποτελεί ρεκόρ για αθλητές των κατηγοριών: Α-40 (ηλικίας άνω των 40 ετών), Α-50 και Α-55.

Γυναίκες

Οι καλύτερες γυναικείες επιδόσεις όλων των εποχών στο Σπάρταθλον και οι πέντε καλύτερες Ελληνίδων δρομέων είναι:

Αθλήτριες Επίδοση Έτος
1. Flag of the United States.svg Κάταλιν Νάγκι 25:07:12 2015
2. Flag of the United States.svg Κάταλιν Νάγκι 25:23:52 2016
3. Flag of the United States.svg Άλισον Βέντι 26:50:51 2015
4. Flag of Hungary.svg Σίλβια Λούμπιτς 26:53:40 2014
5. Flag of the United Kingdom.svg Ελίζαμπεθ Χόκερ 27:02:17 2012
6. Flag of the United States.svg Παμ Σμιθ 27:13:31 2016
7. Flag of Japan.svg Σούμιε Ιναγκάκι 27:39:49 2009
8. Flag of Hungary.svg Σουζάνα Μάραζ 27:45:42 2016
9. Flag of Hungary.svg Σίλβια Λούμπιτς 28:03:04 2013
10. Flag of Russia.svg Ιρίνα Ρέουτοβιτς 28:10:48 2002


Ελληνίδες* Επίδοση Έτος
1. Flag of Greece.svg Αμαλία Ματθαίου 33:34:04 2011
2. Flag of Greece.svg Γεωργία Μήτσιου 34:10:11 2016
3. Flag of Greece.svg Στέλλα Μαρκάκου 34:34:19 2013
4. Flag of Greece.svg Αγγέλα Τερζή 34:39:03 2016
5. Flag of Greece.svgΑμαλία Ματθαίου 35:16:19 2013


*Σημείωση: Η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε στον αγώνα ήταν η Βίκυ Καρπούζα το 1988. Συμμετείχε 3 φορές, τις δύο εγκατέλειψε, ενώ τη μία τερμάτισε εκτός χρονικού ορίου. Η Νίκη Χασάπη από την Πάρο έτρεξε το 2006 αλλά δεν τερμάτισε. Οι πρώτες Ελληνίδες που τερμάτισαν κάτω από το όριο των 36 ωρών ήταν η Ματθαίου και η Κασίμη το 2011.

Νικητές

Άνδρες

Νικητές ανά έτος

ΈτοςΑθλητήςΧώραΧρόνος
2016 Αντρέι Ρατζικόφσκι Flag of Poland.svg Πολωνία 23:02:23
2015 Φλόριαν Ρέους Γερμανία Γερμανία 23:17:31
2014 Ιβάν Κουντίν Flag of Italy.svg Ιταλία 22:29:29
2013 Ζοάο Ολιβέιρα Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 23:29:08
2012 Στου Τομς Γερμανία Γερμανία 26:28:19
2011 Ιβάν Κουντίν Flag of Italy.svg Ιταλία 22:57:34
2010 Ιβάν Κουντίν Flag of Italy.svg Ιταλία 23:03:06
2009 Ριοΐτσι Σεκίγια Ιαπωνία Ιαπωνία 23:48:24
2008 Σκοτ Τζιούρεκ Flag of the United States.svg ΗΠΑ 22:20:01
2007 Σκοτ Τζιούρεκ Flag of the United States.svg ΗΠΑ 23:12:14
2006 Σκοτ Τζιούρεκ Flag of the United States.svg ΗΠΑ 22:52:18
2005 Γιενς Λούκας Γερμανία Γερμανία 24:20:39
2004 Γιενς Λούκας Γερμανία Γερμανία 25:49:59
2003 Μάρκους Τάλμαν Flag of Austria.svg Αυστρία 23:28:24
2002 Ριοΐτσι Σεκίγια Ιαπωνία Ιαπωνία 23:47:54
2001 Βαλμίρ Νούνιες Flag of Brazil.svg Βραζιλία 23:18:05
2000 Μασαγιούκι Οτάκι Ιαπωνία Ιαπωνία 24:01:10
1999 Γιενς Λούκας Γερμανία Γερμανία 25:38:03
1998 Κώστας Ρέππος Flag of Greece.svg Ελλάδα 25:11:41
1997 Κώστας Ρέππος Flag of Greece.svg Ελλάδα 23:37
1996 Ρολάν Βιλεμενό Flag of France.svg Γαλλία 26:21:00
1995 Τζέιμς Ζάρεϊ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 25:59:42
1994 Τζέιμς Ζάρεϊ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 26:15:00
1993 Ρούνε Λάρσον Σουηδία Σουηδία 25:57:12
1992 Ρούσκο Κάντιεφ Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 24:15:31
1991 Γιάνος Μπόγκαρ Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 24:15:31
1990 Γιάννης Κούρος Flag of Greece.svg Ελλάδα 20:29
1989 Πάτρικ Μακ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 24:32:00
1988 Ρούνε Λάρσον Σουηδία Σουηδία 24:42:00
1987 Ρούνε Λάρσον Σουηδία Σουηδία 24:41:00
1986 Γιάννης Κούρος Flag of Greece.svg Ελλάδα 21:57
1985 Πάτρικ Μακ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 23:18
1984 Γιάννης Κούρος Flag of Greece.svg Ελλάδα 20:25
1983 Γιάννης Κούρος Flag of Greece.svg Ελλάδα 21:53
1982* Τζον Σκόλτενς Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 34:30


Νικητές ανά χώρα

ΝίκεςΧώραΈτη
6 Flag of Greece.svg Ελλάδα 1983, 1984, 1986, 1990, 1997, 1998
5 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1982*, 1985, 1989, 1994, 1995
5 Γερμανία Γερμανία 1999, 2004, 2005, 2012, 2015
3 Σουηδία Σουηδία 1987, 1988, 1993
3 Flag of the United States.svg ΗΠΑ 2006, 2007, 2008
3 Ιαπωνία Ιαπωνία 2000, 2002, 2009
3 Flag of Italy.svg Ιταλία 2010, 2011, 2014
1 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 1991
1 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 1992
1 Flag of France.svg Γαλλία 1996
1 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 2001
1 Flag of Austria.svg Αυστρία 2003
1 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 2013
1 Flag of Poland.svg Πολωνία 2016


* Σημείωση: Το 1982 ο αγώνας ήταν ανεπίσημος και δεν είχε ακόμα την επωνυμία "Σπάρταθλον".

Γυναίκες

Νικήτριες ανά έτος

Έτος Αθλήτρια Χώρα Χρόνος
2016 Καταλίν Νάγκι Flag of the United States.svg ΗΠΑ 25:23:52
2015 Καταλίν Νάγκι Flag of the United States.svg ΗΠΑ 25:07:12
2014 Σίλβια Λούμπιτς Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 26:53:40
2013 Σίλβια Λούμπιτς Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 28:03:04
2012 Ελίζαμπεθ Χόκερ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 27:02:17
2011 Σίλβια Λούμπιτς Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 29:07:45
2010 Έμιλι Γκέλντερ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 30:17:03
2009 Σούμιε Ιναγκάκι Ιαπωνία Ιαπωνία 27:39:49
2008 Σουκ-Χούε Χουρ Νότια Κορέα Νότια Κορέα 30:03:22
2007 Ακίκο Σακαμότο Ιαπωνία Ιαπωνία 31:09:24
2006 Σούμιε Ιναγκάκι Ιαπωνία Ιαπωνία 28:37:20
2005 Κίμι Νότο Ιαπωνία Ιαπωνία 30:23:07
2004 Κίμι Νότο Ιαπωνία Ιαπωνία 29:57:40
2003 Ακίκο Σακαμότο Ιαπωνία Ιαπωνία 29:07:44
2002 Ιρίνα Ρέουτοβιτς Ρωσία Ρωσία 28:10:48
2001 Αλζίρα Πορτέλα-Λάριο Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 30:31:41
2000 Χιρόκο Οκιγιάμα Ιαπωνία Ιαπωνία 29:16:37
1999 Ανί Μονό Flag of France.svg Γαλλία 35:38:08
1998 Μέρι Λάρσον (πρώην Χάνουντελ) Σουηδία Σουηδία 28:46.58
1997 Χέλγκα Μπακχάουζ Γερμανία Γερμανία 30:39
1996 Χέλγκα Μπακχάουζ Γερμανία Γερμανία 29:50
1995 Χέλγκα Μπακχάουζ Γερμανία Γερμανία 29:33
1994 Χέλγκα Μπακχάουζ Γερμανία Γερμανία 30:41
1993 Σίγκριντ Λόμσκι Γερμανία Γερμανία 32:43:32
1992 Χίλαρι Γουόκερ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 29:49:49
1991 Ούρσουλα Μπλάσμπεργκ Γερμανία Γερμανία 34:42:45
1990 Αν-Μαρί Ντεγκιλέμ Flag of France.svg Γαλλία 34:07:41
1989 Μέρι Χάνουντελ Flag of the United States.svg ΗΠΑ 31:57:23
1988 – 1987 Χίλαρι Γουόκερ Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 31:23:30
1986 Βάλτροντ Ράιζερτ Γερμανία Γερμανία 32:21
1985 Μέρι Χάνουντελ Flag of the United States.svg ΗΠΑ 34:10
1984 Μέρι Χάνουντελ Flag of the United States.svg ΗΠΑ 34:15:10
1983 Έλινορ Άνταμς Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 32:37:52


Περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Τι έγινε παιδάκια? Είχατε Κυριακάτικο λογκ ραν και σας τα χάλασε η βροχή? Με τη γυναίκα μου βγήκα για ψώνια, ή με τον Γκεμπρεσελασιέ?

Runster.gr
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Οι καλύτεροι άνδρες Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2018 Peter Norman: o Αυστραλός συμμέτοχος στο χαιρετισμό των Black Power
Τι είναι η ντοπαμίνη και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα επίπεδά της στον εγκέφαλό μας Τρίαθλο/aquathlon: 3 πράγματα που οι νέοι κολυμβητές πρέπει να ξέρουν
FitnessPulse

Nafplio Energy Triathlon
Garmin FR family
Brooks
Runster
FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
12 Ιουν 18
Τρεις γρήγορες προπονήσεις με τo νέο Reebok Floatride Run
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος

Το σώμα μας είναι μια εκπληκτική μηχανή, που έχει την δυνατότητα να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στα ερεθίσματα που του δίνουμε, ώστε την επόμενη φορά να αποδώσει καλύτερα στην δοκιμασία που το υποβάλλουμε.

09 Ιουν 18
Energy Run 5k - o Γύρος της Λίμνης Δόξα την 1η Ιουλίου - Δήλωσε συμμετοχή!
Η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, ο Δήμος Συκιωνιών και ο Α.Ο.Θησέας συνδιοργανώνουν το 30 Ιουνίου με 1 Ιουλίου 2018 Τρίαθλο και αγώνες Multisports στη Λίμνη Δόξα της Ορεινής Κορινθίας με την επωνυμία Lake Doxa Tr1athlon Multisport Festival 2018. Οι αγώνες διεξάγονται υπό την αιγίδα της Μεσογειακής Ομοσπονδίας Τριάθλου.
24 Μαϊ 18
Το Ναύπλιο θα είναι και το 2018 το επίκεντρο του τριάθλου με ακόμα περισσότερη δράση - Δήλωσε συμμετοχή τώρα!
Ο Δήμος Ναυπλιέων – Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ  και η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου με χαρά ανακοινώνουν και επίσημα την διοργάνωση των αγώνων Τριάθλου – Multisports «NAFPLIO Energy Triathlon» την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 οι οποίοι θα λάβουν χώρα μέσα στην παλιά ιστορική πόλη του Ναυπλίου και θα είναι ανοιχτοί προς όλους τους αθλητές και αθλούμενους. Συνδιοργανωτές των αγώνων είναι οι αθλητικοί σύλλογοι Ν.Ο.Ναυπλίου & Κ.Ο.Ναυπλίου «Εύρος»
11 Μαϊ 18
Φτάσε τις επιδόσεις σου στο μέγιστο!
Επιμέλεια: Χαρά Σκουλαρίκη
Είναι γνωστό πως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην  διατροφή του δρομέα είναι η ενυδάτωση,  οι υδατάνθρακες για ενέργεια και οι υψηλής βιοδιαθεσιμότητας πρωτεΐνες για άμεση αποκατάσταση.


©2005-2018 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse