Advertisement
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Αθλητικός Εξοπλισμός NSCoaching My Athlete Triathlon News High5 Greece Kasimis Training
Άρθρα
Mizuno
Saucony
Ethic Sport


Psyhiko Run
Nafplio Castle Run
Run the Lake
Drama Road Race
X-treme Stores
Pharmacy295

07 Απρ 17 ← πίσω

7 παγίδες της άσκησης

Τα λάθη κατά την άσκηση μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασκούμενο. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα.


Γράφει: Αντωνίου Παντελής
Καθηγητής Φυσ. Αγωγής


Το παράπονο των περισσότερων ανθρώπων που επισκέπτονται ένα γυμναστήριο ή που ξεκινούν να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους είναι η έλλειψη προσωπικής επαφής και σωστής καθοδήγησης από έναν ειδικό και οι συχνοί τραυματισμοί.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από αυτούς σταματούν σε μικρό χρονικό διάστημα και παραμένουν δύσπιστοι στις παροτρύνσεις για άσκηση. Τα λάθη κατά την άσκηση μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασκούμενο.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα.

Περιστροφές γονάτων, κεφαλιού, μέσης


Γίνονται συνήθως κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης αλλά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στους συνδέσμους των περιοχών αυτών. Όσον αφορά στα γόνατα είναι προτιμότερο να γίνονται ημικαθίσματα, στο κεφάλι κλίσεις στις τέσσερεις κατευθύνσεις και στη μέση μικρές κάμψεις δεξιά και αριστερά.

Βαθιά καθίσματα


Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης αλλά και με βάρη. Μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.

Διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδια


Συνήθως γίνονται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, μερικές φορές στην προσπάθεια να σηκώσουμε από κάτω έναν αλτήρα ή μπάρα. Είναι πολύ επικίνδυνες για τη μέση. Συγκεκριμένα προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις στη σπονδυλική στήλη και σχεδόν πάντα τραυματισμούς στην οσφυική μοίρα.

Συχνότερα τραυματίζεται ο πέμπτος οσφυϊκός σπόνδυλος. Θα πρέπει κατά τη διάρκεια των διπλώσεων τα πόδια να είναι ανοικτά, ελαφρά λυγισμένα όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων. Κατά την άρση βάρους θα πρέπει να λυγίζουν και αυτή να γίνεται αργά.

Αρκετοί γνωστοί αθλητές κάνουν τις ασκήσεις με τον 'λάθος' τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε και εμείς καθώς αυτοί το επιτυγχάνουν μετά από χρόνια προπόνησης και έχοντας πλήρη γνώση του σώματός τους.

Κοιλιακοί

Η πιο γνωστή ίσως άσκηση, με πλήθος παραλλαγών η οποία αν δεν γίνεται σωστά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα και τη μέση. Πολλές φορές ο ασκούμενος έχει δεμένα τα χέρια στον αυχένα, τον οποίο και πιέζει στην προσπάθεια του να 'ανέβει'.

Η άρση του κορμού θα πρέπει να γίνεται μόνο με τη βοήθεια των κοιλιακών. Ο αυχένας δεν πρέπει να πιέζεται και τα χέρια είναι προτιμότερο να είναι δεμένα στο στήθος.

Ένα άλλο λάθος είναι η στάση του σώματος. Θα πρέπει τα πόδια ή η μέση να είναι σταθερά. Θα πρέπει δηλαδή τα πόδια να είναι σε μια καρέκλα και να γίνονται μικρές άρσεις του κορμού (ροκανίσματα) οι οποίες είναι πολυτιμότερες από μεγάλες άρσεις ή ο κορμός μέχρι και τη μέση να είναι σταθερός και να γίνονται διπλώσεις στα πόδια.

Με τον πρώτο τρόπο ασκούνται οι άνω κοιλιακοί, ενώ με τον δεύτερο περισσότερο οι κάτω.

Κάμψεις

Το πιο συχνό λάθος εδώ είναι η στάση του σώματος. Τα χέρια κοιτούν προς τα μέσα και το κάτω μέρος του σώματος είναι ψηλότερα από το πάνω. Θα πρέπει τα δάκτυλα να κοιτούν μπροστά, το άνοιγμα των χεριών να είναι όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων και το σώμα σε ευθεία.

Άρση βάρους από όρθια ή καθιστή θέση


Είναι αρκετές οι φορές που ο ασκούμενος κάνει ασκήσεις για τους ώμους σηκώνοντας τα βάρη πάνω από το επίπεδο του στήθους χωρίς να στηρίζεται κάπου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη και τη μέση, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν καταφέρνει να ελέγξει καλά τα βάρη.

Σε αυτές την περιπτώσεις ο ασκούμενος καλό θα είναι να στηρίζει την πλάτη ακόμη και στον τοίχο και να αφήσει τα βάρη αμέσως να πέσουν μπροστά.

Αναπνοές

Οι λάθος εισπνοές και εκπνοές κατά τη διάρκεια της άσκησης κουράζουν και δεν αφήνουν τον ασκούμενο να καταβάλει το μέγιστο της προσπάθειας του. Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος πρέπει να επιλέγει έναν τρόπο αναπνοής (π.χ δύο βήματα – δύο εισπνοές, δύο βήματα – δύο εκπνοές) χωρίς να αλλάζει συνεχώς τον ρυθμό του.

Κατά την άρση βαρών θα πρέπει να εκπνέει κατά τη φάση της προσπάθειας και να εισπνέει κατά την παύση.

Πηγές: www.nutrimed.gr

http://www.iatronet.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
6 τροφές που μπορεί να σε «προδώσουν» σε έναν αγώνα Τα τέσσερα Κ των συμπληρωμάτων του αθλητή: Καφεϊνη – Καρνιτίνη – Καζεϊνη – Κρεατίνη,

Runster.gr
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Επισφραγίστηκε το μεγάλο ρεκόρ συμμετοχών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών! Οι καλύτεροι άνδρες Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2017
Gary Macdonald: «Κάντο και δεν θα το μετανιώσεις» Ο Νίκος Αλέφαντος τα βάζει ξανά με τους μαραθωνοδρόμους
Nutrition News

Νew Balance Sonic

Garmin
Suunto
Puma
Runster

Πρέπει να διαβάσετε
20 Νοέ 17
Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AΥΡΑ δρόσισε τους δρομείς στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, Επίσημος Χορηγός του Μαραθωνίου της Αθήνας, στήριξε και φέτος τη διοργάνωση που έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών, με πάνω από 51.000 δρομείς να μετέχουν στα αγωνίσματα.
13 Νοέ 17
adidas Runners από όλο τον κόσμο στήριξαν και φέτος τον 35o Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών
Περισσότεροι από 400 adidas Runners Athens αλλά και adidas Runners από όλη την Ευρώπη έτρεξαν την αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου αλλά και τις διαδρομές των 10Κ και 5Κ,
03 Νοέ 17
ERGO Marathon Expo 9-11/11/2017, Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do Φαλήρου
Η ERGO Marathon Expo 2017, η έκθεση - θεσμός για τον ευρύτερο αθλητισμό, τη διατροφή, την υγεία και την ευεξία, και αναπόσπαστο κομμάτι του Μαραθωνίου Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια διαρκούς παρουσίας στα εγχώρια εκθεσιακά αθλητικά δρώμενα και επιστρέφει για να παρουσιάσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον αθλητισμό,

©2005-2017 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse