Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete POWERMAN GREECE Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Ag.Paraskevi
Limni Marathona
Lions
Nyxterines Diadromes
X-treme Stores

02 Οκτ 18 ← πίσω

Καινοτομία: Το plus ultra του Πρωταθλητισμού

Χάρης Πέππας

Όταν ο Jesse Owens έμπαινε στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου το 1936 να αγωνιστεί στον τελικό των 100m, στα πράγματά του, εκτός από τα spikes και τη φόρμα του είχε και ένα μικρό φτυάρι. Όλοι οι σπρίντερς εκείνη την εποχή  είχαν από ένα μικρό φτυάρι μαζί τους όταν πήγαιναν να αγωνιστούν. Αντί για blocks πίσω από τη γραμμή  εκκίνησης, στο διάδρομο του ο κάθε αθλητής έπρεπε να  σκάψει  τρύπες  στο σκληρό  ταρτάν για να βάλει κόντρα στα πόδια του. Το ταρτάν ήταν φτιαγμένο από στάχτη καμένων δέντρων, πατημένη πολύ καλά  έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μέγιστη πρόσφυση και η απαιτούμενη ελαστικότητα. Ήταν το υλικό  αιχμής της εποχής. Mε αυτή τη τεχνολογική υποστήριξη ο Οwens κατάφερε να καλύψει τα  100m σε 10,20. Καθόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς την υπεροχή των σύγχρονων υλικών, προπονήσεων και  φαρμάκων. Σήμερα τα ταρτάν ειναι φτιαγμένα από ειδικές γόμες από πολυμερή που εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση  μεν της παραμόρφωσης στο φιλμ της επιφάνειας και παράλληλα στην ελαστικότητα κάτω από αυτή.

Βλέποντας  κανείς την εξέλιξη των ρεκόρ διαφόρων  στιβικών αθλημάτων  (track and field world records progression), θα παρατηρήσει ότι εκτός της αναμενόμενης  ομαλά γραμμικής βελτίωσης των επιδόσεων, μπορεί  να υπάρχουν μερικές απότομες κλίσεις (cliffs) στα γραφήματα τους. Αυτές οι έντονες διαφοροποιήσεις είτε προκύπτουν από αθλητές που πράγματι ήταν αρκετά μακριά από τον μέσο όρο της εποχής τους, όπως ο φοβερός Bob Beamon στο άλμα εις μήκος ή ο Carlos de Oliveira  στο τριπλούν, είτε είναι αποτελέσματα  τεχνικών καινοτομιών.

 Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Dick Fosbury στο άλμα εις ύψος ο οποίος με την  νέα τεχνική του, κατέπληξε τον κόσμο κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1968. Με τη νέα τεχνική (Fosbury flop) το σώμα περνούσε τον πήχη χωρίς ωστόσο να περνάει από αυτόν και το κέντρο βάρους του. Με αυτή την περίτεχνη  καμπύλη της πλάτης και λεκάνης, το κέντρο βάρους του σώματος για ελάχιστο χρόνο  έβγαινε έξω από το σώμα και παρέμενε κάτω από τον πήχη. Έτσι ο αθλητής χρειαζόταν να παράγει λιγότερο έργο για να υπερβεί το εμπόδιο. Σπουδαία τεχνική καινοτομία από Αμερικανούς θεωρητικούς της προπονητικής και  φυσικούς που  άφησε αμήχανη τη  Σοβιετική τότε προπονητική βιομηχανία στίβου. Βρισκόμαστε άλλωστε στο απόγειο του ψυχρού πολέμου με τους σοβιετικούς να επιμένουν στο παραδοσιακό στυλ (straddle style) για 10 χρόνια ακόμα μέχρι το 1978 και τον τρομερό Ουκρανό Vladimir Yashchenko ( 2.34m!).

Στη κολύμβηση οι τεχνικές καινοτομίες είναι αρκετές. Βλέποντας το γράφημα της εξέλιξης των παγκόσμιων ρεκόρ στα 100m ελεύθερο  για παράδειγμα, παρατηρεί κανείς  τρεις απότομες διαφοροποιήσεις. Η μία  το 1956 όταν για πρώτη φορά έγινε χρήση των flip-turn από τους αθλητές (η τεχνική της στροφής στο τέλος της πισίνας), η άλλη το 2008 στους ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο με τα μαγιό γνωστής εταιρίας που μείωναν  την τριβή  στο νερό  και τέλος μια τρίτη  σημαντική και σχετικά άγνωστη. Σκεφτείτε να κολυμπάτε σε μια ολυμπιακή πισίνα  σαν κι αυτή που κολυμπούσε ο Johnny Weissmuller τη δεκαετία του '20. Ο κυματισμός του νερού είναι τόσο έντονος που μετακινεί το σώμα πάνω-κάτω αλλοιώνοντας τη βέλτιστη τροχιά της κούρσας και αυξάνοντας κατακόρυφα την αντίσταση του σώματος στο νερό. Η πλευστότητα ήταν πολύ κακή μέχρι  το 1976 όπου  τοποθετήθηκαν περιμετρικά της πισίνας συλλέκτες νερού (Gathers). Οι πισίνες  ηρέμησαν καθώς οι συλλέκτες  απορροφούσαν τη αναταραχή του νερού που προκαλούσαν οι κολυμβητές. Αυτό ήταν αρκετό για να κατέβει το παγκόσμιο ρεκόρ  από τα 51,00 στα 49,44. Σημαντική διαφορά για μια τόσο μικρή απόσταση.

Η σύγχρονη βιομηχανική και εργοφυσιολογία εστιάζει στην εξειδίκευση των σωματότυπων  και στη διαχείριση των δεδομένων που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Τη δεκαετία του '30 και του '40 το σώμα ενός αθλητή 400m δε διέφερε από εκείνο ενός 100ρη, ούτε σημαντικά και από  ενός ρίπτη. Σταδιακά, με βάση την επίδοση, το κάθε άθλημα διαμόρφωνε  το δικό του σωματότυπο. Σήμερα η κατανομή των σωματότυπων έχει "ανοίξει" πολύ. Είναι δύσκολο να είναι κανείς  ρίπτης κάτω των 100κιλών και 400ρης κάτω από 180cm. Ακόμα περισσότερο, δίνεται έμφαση σε ανατομικές παρεκκλίσεις  από το μέσο όρο που δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάλογα το άθλημα. Για έναν αθλητή 5 και 10km, μακριά πόδια με μακρούς αχίλλειους τένοντες, για ένα σπρίντερ τα πρώτα μετατάρσια οστά χαμηλότερα από τα άλλα, για τον ακοντιστή η ευθεία της κλείδας να σχηματίζει ορθή γωνία με την ευθεία της σπονδυλικής στήλης, για τον κολυμβητή μακρύ κορμό σε σχέση με τα πόδια, για ένα πολίστα μακρύτερους πήχεις των χεριών κ.α. Στο προσεχές μέλλον πιθανώς η γενετική μηχανική να "βάζει το χεράκι της" έτσι ώστε αυτές οι παρεκκλίσεις να μην ειναι τυχαίες.

Από  την άλλη πλευρά ο τομέας της διαχείρισης δεδομένων είναι το νέο "πεδίον δόξης λαμπρό" για καινοτομίες. Ο όγκος της πληροφορίας σχετικά με τη προπόνηση και τον αγώνα ενός αθλητή έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Η  αγορά τεχνολογίας δορυφορικής πλοήγησης έχει διευρυνθεί  και εκτός του αμερικανικού GPS, πλέον έχουμε το ρωσικό GLONASS, το ευρωπαϊκό GALILEO αλλά και  το κινέζικο COMPASS. Όλος αυτός ο ανταγωνισμός έχει βελτιώσει τα επίπεδα των υπηρεσιών δίνοντας στους προπονητές ένα νέο εύρος δεδομένων να διαχειριστούν (Live θέση, ταχύτητα/επιτάχυνση, εικόνα κ.α). Νεότερη καινοτομία ειναι τα wearing sensors, δηλαδή αισθητήρες που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος του αθλητή (ρούχα, μαλλιά, δόντια ή και υποδόρια) για τον βιοχημικό και βιομηχανικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η κατάρτιση νέων, περισσότερο εξατομικευμένων  μοντέλων που θα  βελτιώνει τις επιδόσεις και παράλληλα θα  προλαμβάνει τους τραυματισμούς θα είναι η νέα πρόκληση  για τις προπονητικές ομάδες όλων όσων θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό.

             Χάρης Πέππας

Βιβλιογραφία:

Daniel E. Lieberman "The story of the human body"

David Epstein "The Sports Gene"

Μanfred Letzelter "Trainingsgrundlagen"

Wikipedia  "Track and Field world record progression"

Wikipedia "100m freestyle swim world record progression"

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Εξάρθρημα ώμου: ο τραυματισμός του καλοκαιριού Τρίπτυχο Διατροφή - Άσκηση - Αντιγήρανση

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστώ τον τριαθλητικό εξοπλισμό μου; Κάνε βάρη για ταχύτητα
Κι όμως. Ο διαιτολόγος μου είπε να τρώω ό,τι θέλω! Τα πάντα εν σοφία εποίησε, δε λέω, αλλά...
Nutrition News

Garmin FR family
Brooks
Runster
FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
17 Μαϊ 19
Ζήσε κι εσύ τις πιο απολαυστικές δρομικές εμπειρίες των adidas Runners x Intersport, κάθε εβδομάδα!
Εδώ και ένα μήνα, περισσότεροι από 180 runners ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των adidas Runners Athens και της INTERSPORT, απολαμβάνοντας χαλαρό τρέξιμο σε νέες running διαδρομές στα βόρεια και νότια προάστια.
16 Απρ 19
Άνοιξαν οι εγγραφές για το Kids Aquathlon Rafina που θα γίνει στις 11 Μαΐου 2019
Ο Δ.Ο.Π.Α.Π. Ραφήνας – Πικερμίου και η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου συνδιοργανώνουν το Σάββατο 11 Μαϊου 2019 στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ραφήνας την 3η παιδική-αναπτυξιακή ημερίδα Aquathlon (Κολύμβηση+Τρέξιμο) Ραφήνας με τον διακριτικό τίτλο "Kids Aquathlon Rafina 2019".
11 Απρ 19
Οι adidas Runners Athens και η INTERSPORT σε προσκαλούν σε νέες running διαδρομές στα βόρεια & νότια προάστια!
Οι adidas Runners Athens δίνουν ραντεβού για τρέξιμο κάθε Τρίτη στο κατάστημα INTERSPORT στη Γλυφάδα και κάθε Πέμπτη στο κατάστημα INTERSPORT στο THE MALL ATHENS.
02 Απρ 19
SOLAR RUN CHALLENGE adidas και Intersport σε καλούν να τρέξεις, να ξεπεράσεις τα όριά σου και να κερδίσεις
adidas και Intersport σε καλούν να τρέξεις, να ξεπεράσεις τα όριά σου και να κερδίσεις. Από την 21η Μαρτίου, κατέγραψε τα χιλιόμετρα που τρέχεις στην digital πλατφόρμα Solar Run Challenge και κέρδισε πλούσια δώρα ανάλογα με τις επιδόσεις σου


©2005-2019 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse