Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Roly Greece NSCoaching My Athlete Energy Photos Trinews.gr Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Volos Run
Kallithea Run
Nafplio Marathon
Stis geitonies tis Athinas
Methana Volcano Challenge
X-treme Stores

18 Σεπ 19 ← πίσω

37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος. Το exit poll της επιτυχίας!

Στέφανος Αντωνάκης

37ος ΑΜΑ – το EXIT POLL της Επιτυχίας!

Επιμέλεια Στέφανος Αντωνάκης

 

 

Α. Μια μικρή εισαγωγή.

Β. Σύντομο βιογραφικό του γράφοντα.

Γ. Οι τρεις δρόμοι που οδηγούν στην επιτυχία και τη νίκη – πνεύμα, σώμα, τακτική. Τα θεμέλια για να αποκτήσεις αθλητικό ήθος.

Δ. Οκτώ ξένοι συν ένας Έλληνας (Νίκος Πολλιάς) – οι αθλητές με τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στον ΑΜΑ και τα περάσματά τους.

Ε. 135 κορυφαίες τακτικές Ελλήνων αθλητών στον 36ο ΑΜΑ, για σεμινάριο και μελέτη.

ΣΤ. 135 Έλληνες αθλητές στον 36ο ΑΜΑ – σχόλια και ανάλυση. Πρόταση για τους επερχόμενους αγώνες τους στους Γκλόρια Πριβιλέτζιο (Ντόχα, 27/09/2019) και Στεφανία Λεοντιάδου - Θεόδωρο Αναγνώστου (Βερολίνο, 29/09/2019).

Ζ. 101 EXIT POLL για τον ΑΜΑ (εμπειρικά).

Η. Μια πρόταση για τον ΣΕΓΑΣ.

Θ. Αντί επιλόγου.

 

 

Α. Μια μικρή εισαγωγή.

 

Οι αγώνες δρόμου (και ειδικά ο Μαραθώνιος) ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη. Και αφού ο αθλητισμός καθόρισε πολλαπλώς τη ζωή μου, νοιώθω ότι οφείλω κι εγώ με τη σειρά μου να βοηθήσω όσο μπορώ στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος. Η δρομική κοινότητα αποτέλεσε ανέκαθεν μια μεγάλη οικογένεια για τον γράφοντα – τόσα χρόνια, μόνο ευχάριστα έχω να θυμάμαι. Κατευθύνοντας, συμβουλεύοντας, βοηθώντας όσο μπορώ άλλους δρομείς (πολλές φορές χωρίς να τους έχω καν συναντήσει) αισθάνομαι ότι συμβάλλω ένα ελάχιστο στην πρόοδο του χώρου, και ότι εξοφλώ μέρος ενός προσωπικού χρέους. Τελικά, το είχε πει καλύτερα ο Χαλίλ Γκιμπράν – υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν με χαρά, και η χαρά αυτή είναι η αμοιβή τους. Είναι πραγματικά χαρά μου να βλέπω νέους δρομείς στους δρόμους ή στους αγώνες, αισθάνομαι τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, συμμερίζομαι τους ενδοιασμούς και τους φόβους τους, χαίρομαι με τη χαρά τους – για όλα αυτά προσπαθώ όσο και όταν μπορώ να καταθέτω την εμπειρία μου. Γιατί είναι χρέος του καθένα να μοιράζεται τα όσα η εμπειρία τον έχει διδάξει. Δεν θα κουραστώ να το λέω – την εμπειρία μην την αγνοείς, αλλά να την εξετάζεις και να τη μελετάς. Στους αναγνώστες επαφίεται το πώς θα την αξιολογήσουν και με ποιον τρόπο (και αν) θα την αξιοποιήσουν.

Τα όσα θα διαβάσετε λοιπόν στο παρόν άρθρο, είναι ο μέσος όρος ανάμεσα στη γνώση και την άγνοια των πραγμάτων, καθώς ανέκαθεν πίστευα ότι γνώση χωρίς γνώμη είναι τυφλή. Έχετε στο μυαλό σας ότι όλα τα σχόλιά μου γίνονται πάντα εντελώς καλοπροαίρετα και καλή τη πίστη. Και αν κάποιος αισθάνεται ότι θίγεται από τα γραφόμενα μου, να θεωρεί δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα έχει γίνει ακούσια, και είμαι ανοιχτός σε οποιονδήποτε (αντίστοιχα καλοπροαίρετο) αντίλογο. Για τούτο και τα όσα γράφω είναι πάντα ενυπόγραφα. Και κάτι ακόμη - ας θυμηθούμε τον Κορνάρο και τον Ερωτόκριτο: «οι στίχοι θέλουν διόρθωση και σάσμα όσο μπορούσι…». Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να σχολιάσετε, να συμπληρώσετε ή να διαφωνήσετε, να καταθέσετε τις δικές σας παρατηρήσεις και εμπειρίες, και όλο αυτό να πάει παρακάτω και παρακάτω, σε όσους το δυνατόν περισσότερους φίλους δρομείς. Έτσι πάμε μπροστά, όλοι μαζί. Δεν θα επιθυμούσα ωστόσο να πάρω θέση σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα προγράμματα προπονητικής – υπάρχουν πολύ αξιόλογοι ειδικοί στο χώρο (προπονητές, γυμναστές, εργοφυσιολόγοι κλπ) που μπορούν και έχουν τα εφόδια να σας βοηθήσουν σωστά. Εγώ με το παρόν μεταφέρω απλώς τα σχόλια και την εμπειρία μου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω άλλη μια φορά τη σημασία της νοητικής προετοιμασίας. Οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων είναι ένα κατ’ εξοχήν πνευματικό άθλημα. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός Μαραθωνίου αλλάζουν συνολικά τη στάση του δρομέα απέναντι στη ζωή. Το είναι μας είναι το μυαλό μας και έχει τη λύση για όλα τα δεινά που υφιστάμεθα, γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε. Ο δρομέας είναι ένα όν σε αναζήτηση νοήματος. Μη πιστεύετε ότι το χρήμα κάνει τα πάντα. Να είστε πιστοί στα ιδανικά σας. Ένα χαρακτηριστικό πολύ υψηλής ευφυΐας είναι να μπορείς να διδάσκεσαι από την εμπειρία των άλλων. Γίνε παρατηρητής και μάθαινε. Πρέπει κάθε δρομέας «να μάθει να μαθαίνει». Η ζωή μας διδάσκει ότι η αξιολογότερη προσπάθεια είναι αυτή που αρχίζει κανείς μόνος του χωρίς να τον σπρώξουν οι άλλοι. Είναι λοιπόν καλύτερα να μάθεις τον πεινασμένο να ψαρεύει, παρά να του δίνεις έτοιμο το ψάρι να το φάει όπως λένε και οι κινέζοι. «Ποτέ ο δρομέας δεν πρέπει να μένει ο ίδιος για πολύ καιρό, πρέπει να αλλάζει διαρκώς». Είναι αδύνατο να αναγνωρίσεις το λάθος δρόμο αν δε γνωρίσεις το σωστό μονοπάτι. Αυτό αναζητούμε τελικά όλοι, τόσο στους αγώνες όσο και στη ζωή. Και να θυμάστε πάντοτε ότι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη νίκη είναι αυτή που πετυχαίνουμε απέναντι στον εαυτό μας. Καλή ανάγνωση, και καλούς δρόμους!

 

 

Β. Σύντομο βιογραφικό του γράφοντα.

 

Ο Στέφανος Αντωνάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 6/12/1955, και έχει δελτίο στίβου στον Ο.Φ.Η από τις 20/04/1970. Δεν υπήρξε ποτέ πρωταθλητής, θεωρώντας τον εαυτό του μάλλον απλό δρομέα. Έχει τρέξει πάνω από τετρακόσιους επίσημους αγώνες μικρών και μεγάλων αποστάσεων (από 3χλμ έως Μαραθώνιο, σε στίβο, άσφαλτο και χώμα), και έχει τερματίσει σε εξηντατέσσερις Μαραθωνίους σε Ελλάδα και Ευρώπη (με ατομικό ρεκόρ 3,03,28). Καθώς του αρέσει να γνωρίζει νέα μέρη και να αλλάζει διαρκώς παραστάσεις, το 2003, συνδυάζοντας την αγάπη του για τα ταξίδια με το πάθος του για το τρέξιμο, έτρεξε σε έναν χρόνο δώδεκα μαραθωνίους και τέσσερις ημιμαραθωνίους που διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης (μέσος χρόνος Μαραθωνίων 3,25,00 στα 48 του έτη). Η μεγαλύτερη αθλητική του διάκριση του ήρθε το 1999, όταν κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου (12000 μέτρα) που διεξάχθηκε στο Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας. Εξίσου σημαντική ωστόσο θεωρεί την συμμετοχή του το 2017 στον τελικό του RunGreece (3000 μέτρα) στο περιθώριο του ΑΜΑ, όταν κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία του (60+) και συνέβαλε έτσι στην κατάληψη της πρώτης θέσης στο ομαδικό από την ομάδα της Κρήτης. Η στιγμή της απονομής στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του γιατί συμπύκνωσε πολλούς συμβολισμούς μιας συνεπούς αθλητικής παρουσίας. Έχει επίσης πάρα πολλές διακρίσεις ως βετεράνος στους λαϊκούς αγώνες δρόμου. Η κορυφαία όμως αθλητική στιγμή της καριέρας του ήρθε όταν επελέγη να σηκώσει την ολυμπιακή φλόγα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Όσοι το έχουν ζήσει καταλαβαίνουν την αξία της στιγμής, όταν μοιάζεις να βρίσκεσαι στον ουρανό και όχι στη γη. Συνεχίζει να δηλώνει παρόντας στους αγώνες, και καθώς αποτελούν το μεγάλο του πάθος, προσπαθεί πάντα να μοιράζεται απλόχερα την εμπειρία και τις γνώσεις του. Τόσο οι elit δρομείς, όσο και οι νέοι αθλούμενοι είναι για τον γράφοντα ισάξια και ισότιμα μέλη της δρομικής κοινότητας, και πιστεύει ότι είναι χρέος των πιο έμπειρων να βοηθούν τους νεότερους. 

Γ. Οι τρεις δρόμοι που οδηγούν στην επιτυχία και τη νίκη – πνεύμα, σώμα, τακτική. Τα θεμέλια για να αποκτήσεις αθλητικό ήθος.

 

Γνώμη μου είναι ότι προκειμένου να πετύχει κάθε αθλητής του στόχους του και να έχει ένα ευχάριστο αγώνα, χρειάζεται να συνδυάσει τρία πράγματα. Πνεύμα, σώμα και τακτική. Αυτά είναι που θα τον οδηγήσουν με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα, και θα τον βοηθήσουν να απολαύσει την προσπάθεια του.

1.Πνευματική προετοιμασία. Να καλλιεργείς πίστη στον εαυτό σου, να έχεις θετική σκέψη, να πιστέψεις ότι όχι μόνο θέλεις αλλά ότι είσαι και ικανός και μπορείς να φθάσεις στον στόχο σου όποιος και να είναι αυτός. Έτσι θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, θα οπλιστείς με κουράγιο για να ανταπεξέλθεις στις δύσκολες στιγμές του αγώνα και αν αυτό σου γίνει συνείδηση θα αποκτήσεις ένα πολύ μεγάλο εφόδιο ζωής. Γιατί ο αθλητισμός πάνω από όλα είναι μάθημα και τρόπος ζωής.

2.Σωματική προετοιμασία. Να έχεις ένα πλάνο προετοιμασίας, όρεξη για σκληρή δουλειά, διάθεση για μάθηση, αφοσίωση στο στόχο και να αποκτήσεις αυτοπειθαρχία. Η συνέπεια σε όλα τα παραπάνω θα σε οδηγήσει σε συνεχή βελτίωση και στην ικανότητα να μπορείς να βγάζεις τον καλύτερο σου εαυτό στην προπόνηση. Έτσι θα πετύχεις την κορύφωση του φορμαρίσματος στην κατάλληλη στιγμή και τη δυνατότητα να έχεις την μέγιστη επίδοσή σου την ημέρα του αγώνα.

3.Τακτική αγώνα. Η τακτική και η στρατηγική, ο σχεδιασμός δηλαδή που θα αποφασίσεις να εφαρμόσεις εκτιμώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν την ώρα του αγώνα, είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι που θα σε οδηγήσουν στη μέγιστη κεφαλαιοποίηση τη προσπάθειας που κατέβαλες μέχρι να φτάσεις στη γραμμή της αφετηρίας. Ζέστη και υγρασία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των δρομέων. Προσαρμόζεις τον ρυθμό σου ανάλογα και εκτελείς την τακτική σου. Αν οι συνθήκες είναι άριστες μπορείς να ρισκάρεις λίγο για να πετύχεις ατομική επίδοση. Αλλά η εμπειρία έχει δείξει κατά κανόνα ότι η υπομονή είναι αρετή στο Μαραθώνιο και ανταμείβει πλουσιοπάροχα όποιον την έχει.

 

Ειδικότερα στους αγώνες, θα πρότεινα να υπάρχει πάντοτε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των φίλων δρομέων. Μην τρέχεις μπροστά μου, ίσως δεν μπορώ να σε ακολουθήσω. Μην τρέχεις πίσω μου, ίσως δεν είμαι σε θέση να σε καθοδηγήσω. Τρέχε δίπλα μου συναθλητή και συναγωνιστή μου, χωρίς να σε επηρεάζω και χωρίς να με αποσπάς. Θα κάνω τον αγώνα μου, θα κάνεις τον δικό σου, και στο τέλος θα νικήσει εκείνος που τη συγκεκριμένη μέρα είναι καλύτερος. Μετά τον αγώνα θα σφίξουμε τα χέρια και είμαστε πάλι (και πάντα) φίλοι. Αυτό δεν είναι ευγενής άμιλλα;!

Εννοείται και εξυπακούεται ότι είναι αποδεκτό να επιλέξουν δυο φίλοι συναθλητές να τρέξουν παρέα, ώστε ο ένας να βοηθήσει τον άλλο. Με μια σημαντική επισήμανση όμως – εκείνος που θα επιλέξει να θυσιάσει τον αγώνα για τον φίλο του πρέπει να είναι πολύ καλύτερός του και να έχει εμπειρία, ώστε να μπορέσει να τον καθοδηγήσει κατά τη διάρκεια της κούρσας, και να έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Όπως και αν συναντηθούν τυχαία στον τερματισμό άγνωστοι μεταξύ τους δρομείς και τερματίσουν μαζί και αγκαλιασμένοι είναι ευχάριστο και ωραίο ως εικόνα και ζωγραφίζει τη μαγεία και το πνεύμα του υγειούς αθλητισμού, εκείνου δηλαδή για τον οποίο αγωνιζόμαστε και έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και ως μορφή πολιτισμού έχει αυτονόητα χαρακτηριστικό το ήθος. Τα θεμέλια για να κτίσεις το αθλητικό ήθος και προσωπικότητα δεν υπάρχουν στα βιβλία. Κατά τη γνώμη μου ο καταλυτικότερος παράγοντας για ήθος και αθλητικό χαρακτήρα με προσδιοριστικά στοιχεία την κρίση, την πείρα, την πρωτοβουλία, την κατανόηση, την αποδοχή, το σεβασμό, την εκτίμηση, την ευγένεια, τη σεμνότητα, την αυτοπεποίθηση, τον καθαρό στόχο και την αυτοπειθαρχία είναι η οικογένεια και τα προσωπικά βιώματα του κάθε αθλητή. Ο αθλητισμός χωρίς τα παραπάνω στοιχεία καταλήγει να είναι μια άσκοπη σωματική προσπάθεια χωρίς πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον αθλούμενο και την κοινωνία.

 

Δ. Οκτώ ξένοι συν ένας Έλληνας (Νίκος Πολλιάς) – οι αθλητές με τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στον ΑΜΑ και τα περάσματά τους.

 

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι εννέα κορυφαίοι όλων των εποχών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, και τα περάσματα αυτών. Οι επιδόσεις που παρατίθενται στον πίνακα, πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες διοργανώσεις στην κλασσική διαδρομή (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κα). Παρατηρώντας τις βλέπουμε ότι πέρα από το τεράστιο μέγεθος των αθλητών που τις πέτυχαν, όλες έχουν ένα κοινό θεμελιώδες στοιχείο. Όλοι οι αθλητές ξεκινούν πιο αργά από το μέσο ρυθμό τους όχι μόνο στο πρώτο πεντάρι (όπως συνήθως λέγεται), αλλά συνολικά και στα τέσσερα πρώτα. Συνεπώς, όλοι τους πηγαίνουν το δεύτερο μισό πιο γρήγορα από το πρώτο, έχοντας πολλές δυνάμεις μετά το 30ο χιλιόμετρο. Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο; Δε νομίζω…


 

Τίθεται επομένως το ερώτημα σε όσους ασχολούνται με το Μαραθώνιο με τον οποιονδήποτε τρόπο (εξειδικευμένοι επιστήμονες, εργοφυσιολόγοι, γυμναστές, προπονητές, εμπειρικοί αναλυτές, παλιοί πρωταθλητές, elit δρομείς και απλοί αθλούμενοι) – όταν Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές ακολουθούν την εν λόγω τακτική, κερδίζοντας όχι μόνο μετάλλια και θέσεις αλλά κάνοντας και άριστους χρόνους, γιατί να μην υιοθετείται η συγκεκριμένη προσέγγιση από όλους εμάς τους υπόλοιπους;

Μια προσεκτική ανάγνωση του πίνακα αποδεικνύει την ακρίβεια των παραπάνω. Οι κορυφαίοι αθλητές μας διδάσκουν και μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους έχοντας υπομονή στη διάρκεια του αγώνα και τη βεβαιότητα ότι αυτή η τακτική στο τέλος θα μας ανταμείψει. Οπωσδήποτε κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο – αντίθετα απαιτείται εξαιρετική δουλειά σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, αφού η αναμέτρηση με μια μαραθώνια διαδρομή είναι εξ ορισμού κάτι το υπεράνθρωπο. Όταν όμως ο δρομέας προετοιμαστεί σωστά, αυτή η τακτική σίγουρα θα αποδώσει.

Έτσι, με κάθε σεβασμό προς τις εξαιρετικές του ικανότητες, αν ο Κενυάτης Κιπκορίρ (πρώτη θέση ΑΜΑ 2018) δεν περνούσε το πρώτο πεντάρι τόσο γρήγορα (14’46’’) αλλά ελαφρώς πιο αργά (15’25’’), θα έκανε κατά τη γνώμη μου ρεκόρ διαδρομής γιατί ήταν πολύ δυνατός και φάνηκε ότι είχε την επίδοση στα πόδια του. Το γρήγορο όμως πρώτο πεντάρι του στέρησε στο τέλος τη δύναμη για να διανύσει λίγο ταχύτερα τα τελευταία 12.195 μέτρα με 36’56’’, χάνοντας τελικά το ρεκόρ διαδρομής. Δεν έχετε παρά να συγκρίνετε τα περάσματά του με εκείνα του κατόχου της κορυφαίας επίδοσης για να αντιληφθείτε τη λεπτομέρεια στην οποία οφείλεται η μη επίτευξη της καλύτερης επίδοσης – τα περάσματά του εκτός από το πρώτο πεντάρι συμπίπτουν ακριβώς με την πρόταση του πίνακα μου.

 

 

Ε. 135 κορυφαίες τακτικές Ελλήνων αθλητών στον 36ο ΑΜΑ, για σεμινάριο και μελέτη.

 

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται οι εμφανίσεις 135 δρομέων στον 36ο ΑΜΑ. Ξεχωρίζουν όλες για την τακτική που ακολουθήθηκε (πολύ καλές έως και άριστες στρατηγικές). Σίγουρα υπάρχουν πολλές περισσότερες εμφανίσεις άξιες μνείας – και με μεγάλη χαρά μπορούμε να πούμε ότι στον 36ο ΑΜΑ το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν πολύ ανεβασμένο από άποψη τακτικής, ειδικά όσον αφορά στους χρόνους κάτω των 4 ωρών. Ωστόσο, ο γράφοντας (για πρακτικούς λόγους) έπρεπε να κάνει μια επιλογή. Κατά τη γνώμη μου, η μελέτη των εν λόγω εμφανίσεων μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βοήθημα σε όσους σκοπεύουν να αναμετρηθούν με την Κλασσική, καθώς απεικονίζουν πραγματικές συνθήκες, δίχως να παρουσιάζουν άλλη μια θεωρητική προσέγγιση του αγώνα.

 

Πίνακας με 135 περάσματα κορυφαίων αθλητών και αθλούμενων από την Ελλάδα στον 36ο ΑΜΑ, ώστε η υποδειγματική τακτική που ακολούθησαν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες στον ΑΜΑ.

αα

Όνομα

5χλμ.

21χλμ.

30χλμ.

12,195

Τερματισμός

1

Brimin Kipkorir Misoi - 1ος νικητής

14:46

1:05:47

1:33:59

36:56

2:10:55

2

Γκελαούζος Κώστας-1ος Έλληνας

16:07

1:10:47

1:41:42

40:12

2:21:54

3

Μερούσης Χριστόφορος-2ος Έλληνας

16:07

1:10:48

1:42:39

41:04

2:23:43

4

ΚαραϊσκοςΠαναγιώτης-3ος Έλληνας

16:30

1:10:47

1:42:38

41:15

2:23:53

5

Θεοδωρακάτος Δημήτρης

16:30

1:11:27

1:43:58

44:35

2:28:33

6

Ευαγγελίδης Δήμος

17:40

1:15:24

1:47:55

41:52

2:29:47

7

Μαγγίνας Δήμος

17:38

1:15:21

1:47:52

41:58

2:29:50

8

Πιτσόλης Χαράλαμπος

17:34

1:14:47

1:47:28

42:58

2:30:26

9

Τσικούρας Νίκος

18:16

1:17:24

1:50:23

43:17

2:33:40

10

Ζαρκανάς Σταύρος

17:36

1:15:49

1:49:47

44:54

2:34:41

11

Κρέκας Γιάννης

18:10

1:17:48

1:51:23

43:38

2:35:00

12

Καλιακούδης Δημήτριος

18:10

1:17:49

1:51:45

45:14

2:36:59

13

Παπαδάκης Σταμάτης

18:31

1:18:55

1:54:08

44:18

2:38:26

14

Σηφάκης Μανώλης

18:38

1:20:28

1:55:56

45:22

2:41:18

15

Ρόμρος Κωνσταντίνος

18:56

1:21:22

1:56:32

44:52

2:41:24

16

Πετρουλάκη Ελευθερία-1η Ελληνίδα

19:40

1:23:10

1:59:03

47:04

2:46:07

17

Κακαράντζας Αντώνιος

19:47

1:23:44

1:59:55

46:55

2:46:50

18

Πατεράκης Γεώργιος

19:38

1:24:24

2:01:19

47:01

2:48:20

19

Σίκαλος Γεώργιος

19:50

1:23:46

2:00:23

48:22

2:48:45

20

Λεοντιάδου Στεφανία-2η Ελληνίδα

19:39

1:24:26

2:01:21

47:32

2:48:53

21

Ευστρατίου Ιωάννης

22:20

1:25:58

2:01:54

48:00

2:49:54

22

Δαγκλη-Παγκοτο Φωτεινή-3η Ελληνίδα

19:31

1:23:45

2:01:11

48:58

2:50:09

23

Τζιώτης Νικηφόρος

19:46

1:26:02

2:03:17

48:19

2:51:36

24

Μπόλιας Αλέξανδρος

20:48

1:27:39

2:04:57

47:16

2:52:13

25

Δουζίνας Νικόλαος

20:32

1:27:57

2:05:55

49:35

2:55:30

26

Νικολαϊδης Δημήτριος

22:23

1:27:09

2:05:11

48:29

2:53:40

27

Παπακωνσταντίνου Παναγιώτης

20:17

1:25:39

2:02:52

52:10

2:55:02

28

Πασχαλίδης Αυγουστίνος

21:08

1:28:48

2:07:20

48:54

2:56:14

29

Πατακός Γιάννης

20:59

1:29:42

2:08:28

47:57

2:56:25

30

Τσουμάνης Γεώργιος

20:47

1:28:22

2:06:06

50:46

2:56:52

31

Δημάκη Ντενίζ

21:46

1:31:02

2:09:25

48:24

2:57:49

32

Κουρκούτης Λευτέρης

20:28

1:27:00

2:05:05

52:49

2:57:54

33

Τζεφαλής Δημήτριος

20:49

1:29:31

2:08:50

50:00

2:58:50

34

Κουρκουρίκης Γιάννης (Ολυμπιονίκης)

20:24

1:27:46

2:06:34

51:43

2:58:19

35

Σταλίκας Ιωάννης

21:19

1:30:04

2:09:00

49:58

2:58:58

36

Τσέκινη Σόνια

19:42

1:25:25

2:06:06

52:46

2:58:52

37

Σεχρέμης Αυγερινός

21:41

1:31:45

2:10:39

48:26

2:59:05

38

Γκρέκας Αντώνιος

22:01

1:31:59

2:11:11

50:45

3:01:56

39

Γκογιάννος Γεώργιος

21:40

1:31:01

2:10:12

49:34

2:59:46

40

Ράπτης Νικόλαος

21:50

1:33:01

2:12:26

50:50

3:03:16

41

Λυμπερόπουλος Θεόδωρος

21:46

1:31:02

2:10:30

52:33

3:03:03

42

Κώνστας Χρήστος

22:34

1:34:29

2:14:32

51:06

3:05:38

43

Χειμαριος Αλέξανδρος

22:22

1:33:04

2:13:20

52:37

3:05:57

44

Ντόντος Κώστας

22:52

1:36:26

2:18:27

51:55

3:10:22

45

Μανελάκης Δημήτριος

22:38

1:36:17

2:18:17

54:24

3:12:41

46

Κουβίδης Νίκος

23:30

1:37:46

2:19:55

53:21

3:13:16

47

Κουτσάνας Γεώργιος

23:00

1:37:24

2:19:26

54:15

3:13:41

48

Παλάνζας Κώστας

21:13

1:38:14

2:20:08

54:10

3:14:18

49

Φωτοπούλου Κατερίνα

22:03

1:36:08

2:18:58

55:17

3:14:15

50

Διαμαντίδης Αγάπιος

22:25

1:37:20

2:19:58

54:59

3:14:57

51

Χριστοδούλου Νίκος

23:45

1:39:34

2:21:57

54:55

3:16:52

52

Παπαδοβασιλάκης Μανώλης

23:57

1:40:17

2:21:44

55:54

3:17:38

53

Κρύποτος Σπύρος

24:06

1:39:32

2:22:47

55:28

3:18:15

54

Αβδαρμάνης Νάσος

24:11

1:41:06

2:24:08

54:33

3:18:41

55

Κακουλίδης Νίκος

23:36

1:40:04

2:23:50

55:19

3:19:09

56

Παπαδάκης Γεώργιος

23:46

1:39:13

2:22:38

57:18

3:19:56

57

Πρωτογεράκη Αμαλία

22:03

1:37:22

2:21:34

58:39

3:20:15

58

Μανιάτης Γεώργιος

24:44

1:42:03

2:25:51

55:38

3:21:29

59

Οικονομάκης Ιωάννης

24:36

1:42:16

2:26:20

55:25

3:21:45

60

Θωμαδάκης Γιάννης

24:29

1:42:11

2:26:14

56:05

3:22:19

61

Κερούλης Γεώργιος

23:48

1:42:11

2:26:11

56:41

3:22:52

62

Λαμπράκης Ζαχαρίας

23:50

1:43:33

2:28:10

54:47

3:22:57

63

Σταβγιαννουδάκης Στέλιος

24:37

1:42:43

2:28:01

56:46

3:24:44

64

Πευκιανάκη Ειρήνη

22:39

1:40:28

2:26:28

58:25

3:25:03

65

Γιανάκος Βαγγέλης

24:02

1:42:47

2:28:25

56:51

3:25:16

66

Μαλαχίας Παναγιώτης

24:09

1:42:55

2:28:04

56:48

3:25:42

67

Ψάλτη Μαρία

24:28

1:42:28

2:27:29

58:56

3:26:25

68

Λουκάκης Μανώλης

24:23

1:43:18

2:29:10

57:04

3:26:14

69

Τσίπα Μαριέλα

25:17

1:46:08

2:30:17

56:20

3:26:37

70

Βαξεβάνης Χρήστος

24:30

1:44:24

2:27:38

59:31

3:27:09

71

Ζαρκάνης Κώστας

24:31

1:43:57

2:29:40

58:20

3:28:00

72

Κουρκολιώτη Ελένη

24:38

1:45:45

2:30:59

58:08

3:29:07

73

Τζίμας Γιάννης

25:09

1:45:38

2:30:20

58:04

3:30:24

74

Φιλανδαράκης Μιχάλης

26:15

1:48:20

2:34:05

56:48

3:30:53

75

Φασουλάκης Αλέξανδρος

25:19

1:47:45

2:34:41

59:06

3:33:47

76

Πακιουφάκης Μηνάς

25:58

1:47:48

2:34:20

59:42

3:34:02

77

Παπαφραγκάκης Γιάννης

25:57

1:49:37

2:35:36

59:24

3:35:00

78

Μουρέλος Νίκος

24:54

1:46:37

2:33:57

1:01:30

3:35:27

79

Κοντογεωργόπουλος Βασίλης

25:31

1:50:32

2:40:44

59:45

3:40:29

80

Γεραμάνης Αθανάσιος

26:00

1:50:12

2:37:54

1:02:57

3:40:51

81

Φουρναράκη Ειρήνη

24:47

1:47:05

2:37:45

1:05:54

3:43:39

82

Μιχαηλίδης Γιάννης

26:35

1:52:19

2:40:18

1:03:25

3:43:43

83

Δαμαλός Αλέξης

26:32

1:52:53

2:41:23

1:03:04

3:44:27

84

Παπαγεωργίου Πέτρος

27:11

1:53:07

2:41:07

1:03:37

3:44:44

85

Μπέτζος Ελευθέριος

25:59

1:53:05

2:43:25

1:03:14

3:46:39

86

Προμπονάς Γιάννης

27:02

1:53:51

2:42:06

1:04:56

3:47:02

87

Κεφάλας Δημήτριος

26:11

1:54:12

2:44:33

1:04:33

3:49:06

88

Παυλόπουλος Βασίλης

27:31

1:54:28

2:43:18

1:06:11

3:49:29

89

Καρακατσάνης Γεώργιος

29:11

1:59:50

2:49:58

1:03:29

3:53:27

90

Κορασοϊδη Μαρία

25:57

1:56:11

2:48:28

1:05:04

3:53:32

91

Καρύμαλη Μάγδα

25:54

1:53:08

2:44:54

1:06:42

3:51:36

92

Θεοδώρου Γεώργιος

27:33

1:57:27

2:49:31

1:04:51

3:54:22

93

Σταματάκης Ελευθέριος

29:50

2:04:00

2:54:51

1:08:34

4:03:25

94

Μίχος Δημήτριος

28:10

1:58:28

2:50:03

1:06:06

3:56:09

95

Αργυρόπουλος Κώστας

27:48

1:58:49

2:50:26

1:05:57

3:56:23

96

Κουτουβαλης Γιάννης

30:16

2:02:56

2:56:10

1:01:55

3:58:05

97

Καραγιοζάκης Δημήτριος

27:34

1:59:38

2:51:19

1:07:23

3:58:42

98

Καρπουρίδης Παναγιώτης

28:51

2:00:52

2:53:20

1:05:24

3:58:44

99

Τσιουπινάκης Ευάγγελος

28:22

2:00:08

2:53:03

1:05:47

3:58:50

100

Γιώτη Τόνια

29:32

2:01:41

2:53:39

1:05:13

3:58:52

101

Τριανταφύλλου Βασίλης

28:31

1:59:40

2:51:31

1:07:49

3:59:20

102

Τσαπούρνης Στέφανος

29:07

2:01:28

2:53:44

1:05:46

3:59:30

103

Παρθένης Νικόλαος (άτυχος!)

26:57

1:58:00

2:51:26

1:08:34

4:00:00

104

Αντωνιάδης Απόστολος (άτυχος!)

28:27

2:00:45

2:53:21

1:06:39

4:00:00

105

Συραγόπουλος Μιχάλης

30:04

2:03:53

2:57:21

1:10:55

4:08:16

106

Γεώργιος Ζαχαριάδης

27:06

2:07:27

3:14:19

1:26:16

4:40:35

107

Παπάζογλου Αναστάσιο

31:37

2:08:36

3:01:39

1:08:28

4:10:02

108

Τσουμελέκα Αθανασία(Ολυμπιονίκης)

30:03

2:08:42

3:03:27

1:12:46

4:16:13

109

Κουκουβές Παναγιώτης

30:12

2:08:18

3:03:25

1:13:17

4:16:42

110

Κάσιου Μιχάλης

31:22

2:10:36

3:05:53

1:14:28

4:20:21

111

Βακράτσας Φώτης

30:35

2:11:07

3:09:39

1:12:39

4:22:18

112

Καφές Ευάγγελος

31:26

2:13:22

3:11:59

1:14:18

4:26:17

113

Χάντος Ευάγγελος

32:44

2:15:34

3:10:47

1:18:14

4:29:01

114

Βαρέλας Νεκτάριος

31:19

2:16:16

3:14:48

1:19:04

4:33:52

115

Καραγκάνης Γεώργιος

32:43

2:17:47

3:16:20

1:18:01

4:34:21

116

Πέντζας Γεώργιος

30:14

2:18:19

3:20:24

1:18:07

4:38:31

117

Κοκοβές Λεωνίδας

33:14

2:19:02

3:18:00

1:21:37

4:39:37

118

Χριστοφιλόπουλος Άρης

33:59

2:22:43

3:25:22

1:18:27

4:43:49

119

Μαρκάκης Αθανάσιος

34:18

2:24:01

3:27:07

1:18:15

4:45:22

120

Μαρκάκης Μάνος

34:18

2:24:01

3:27:07

1:18:15

4:45:22

121

Σαμέρας Χρήστος

32:42

2:24:13

3:27:27

1:18:00

4:45:27

122

Μανδάλης Αθανάσιος

35:06

2:27:01

3:29:13

1:18:18

4:47:31

123

Σίφνιος Διονύσης

33:02

2:25:00

3:27:25

1:23:00

4:50:25

124

Πάσχος Θεόδωρος

34:14

2:31:18

3:40:00

1:18:29

4:58:29

125

Σταυρόπουλος Κώστας

36:19

2:30:04

3:36:22

1:22:54

4:59:12

126

Μπαζούκης Θεόδωρας

33:18

2:29:53

3:37:18

1:21:58

4:59:16

127

Παπαδόπουλος Λεωνίδας

35:39

2:33:50

3:40:05

1:26:26

5:06:31

128

Κουβακάς Νικόλαος

37:39

2:36:32

3:42:45

1:26:50

5:09:35

129

Καλαντζής Δη,ήτρης

34:17

2:32:29

3:43:32

1:36:34

5:20:06

130

Τσεκούρας Παναγιώτης

36:52

2:37:19

3:46:47

1:27:15

5:14:02

131

Αμανατίδης Γεώργιος

37:56

2:38:00

3:45:36

1:31:54

5:17:30

132

Μάλιος Νικόλαος

40:22

2:48:48

3:59:40

1:35:16

5:34:56

133

Θεοδωράκος Αλέξανδρος

38:30

2:47:06

4:00:18

1:35:27

5:35:45

134

Πρασσάς Στέλιος

39:30

3:03:48

4:26:59

2:00:46

6:27:45

135

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος

44:17

3:00:42

4:13:28

1:50:15

6:03:45

 

Κάθε μια από τις εμφανίσεις που παρατίθενται παραπάνω ενισχύουν τις παρατηρήσεις του γράφοντα. Παρακολουθώ επί χρόνια όλες τις μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών κα) που περιλαμβάνουν το υπέροχο αγώνισμα του μαραθωνίου. Το απόσταγμα όλης αυτής της διαδικασίας, και ειδικότερα για τον ΑΜΑ, είναι ότι:

-          Αρχή για όλους τους δρομείς είναι ότι δεν πηγαίνουμε πιο γρήγορα από το μέσο ρυθμό του αγώνα έως το 21ο χιλιόμετρο.

-          Ανεβαίνουμε γλυκά τις ανηφόρες για να μη μας πάρουν δύναμη και μετά το 32ο χιλιόμετρο κερδίζουμε ότι χάσαμε στις ανηφόρες.

-          Η υπομονή στον Α.Μ.Α είναι αρετή και ανταμείβει όποιον την έχει αν θέλει να μπει στο Καλλιμάρμαρο στάδιο με ένα καλό πλασάρισμα και μια καλή επίδοση.

-          Πάω αργά για να φτάσω γρήγορα. Τα γρήγορα πρώτα περάσματα οδηγούν πολλές φορές στα βράχια…

 

 

ΣΤ. 135 Έλληνες αθλητές στον 36ο ΑΜΑ - σχόλια και ανάλυση. Πρόταση για τους επερχόμενους αγώνες τους στους Γκλόρια Πριβιλέτζιο (Ντόχα, 27/09/2019) και Στεφανία Λεοντιάδου - Θεόδωρο Αναγνώστου (Βερολίνο, 29/09/2019).

 

Παρατηρώντας τα περάσματα των 135 αθλητών που παρουσιάζονται στον προηγούμενο πίνακα, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον καθένα ξεχωριστά.

Κώστας Γκελαούζος Κώστα ήσουν κυρίαρχος για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Η κούρσα σου είχε ρίσκο, ψυχή, θέληση και από την αρχή δούλεψες πάνω στα όριά σου. Η εμφάνισή σου ήταν αντάξια των δυνατοτήτων σου, έδειξες από την αρχή ότι θα είσαι ο πρωταγωνιστής (με περάσματα που συμπίπτουν με την πρόταση του πίνακά μου), άντεξες και δικαιώθηκες, πετυχαίνοντας μάλιστα και ατομική επίδοση διαδρομής. Εύγε! Αναζητώντας τις λεπτομέρειες, θεωρώ ότι έφυγες λίγο γρηγορότερα στο πρώτο πεντάρι (16’07’’) κυνηγώντας τον Κώστα, γεγονός που κατά τη γνώμη μου σου στέρησε 30΄΄ έως 40΄΄ καλύτερου τελικού χρόνου. Πρόλαβες όμως και στη συνέχεια το διόρθωσες πολύ σοφά, σώζοντας τον αγώνα. Κώστα έχεις πλέον ωριμάσει, επιδεικνύεις αυτογνωσία και σύνεση, και φαίνεται ότι έχεις κατανοήσει πως η υπομονή είναι αρετή. Έχε στο μυαλό σου ότι η επιτυχία υπήρξε πάντα μεγάλη ψεύτρα, και μπορεί να ταπεινώσει οποιονδήποτε δεν την διαχειριστεί σωστά. Είσαι στην καλύτερη ηλικία για να κάνεις μεγάλες εμφανίσεις. Για φέτος βάλε στόχο το 2,20,50 αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Στο επίπεδο που έχεις φτάσει (2,21,54), τα δευτερόλεπτα πέφτουν πλέον δύσκολα και απαιτείται σύνεση και όχι εγωϊσμός. Για τούτο, γνώμη μου είναι ότι τα περάσματα σου δεν πρέπει να είναι στο 16,07 αλλά στο 16,45. Κρατήσου στις ανηφόρες για να φτάσεις στο 30ο χιλιόμετρο δυνατός και φρέσκος, και να κάνεις τα τελευταία 12195 μέτρα σε 39’45’’ – είναι σαφώς στις δυνατότητές σου. Σου εύχομαι φέτος να τριτώσεις τις νίκες σου. Αλλά βάλε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι κάθε Μαραθώνιος είναι ένας καινούριος αγώνας για όλους και κανείς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει στη διάρκειά του. Όλοι ξεκινούν από το μηδέν με βάρκα την ελπίδα και με ίσες πιθανότητες για τη νίκη. Απόλαυσε με τους αγαπημένους σου τις μοναδικές στιγμές της αρχοντικής σου νίκης. Μπράβο Κώστα με το ωραίο μουστάκι! [ΥΓ: Για να κερδίσεις γαλακτομπούρεκο εφέτος, πρέπει να κάνεις ατομικό ρεκόρ διαδρομής!]

Χριστόφορος Μερούσης Για τον Χριστόφορο ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Ο αρχοντικός Καπετάνιος του ΑΜΑ, όχι μόνο κατέχει τις περισσότερες νίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (4) από όλους τους εν ενεργεία δρομείς αλλά έχει και την καλύτερη επίδοση διαδρομής (2,21,22). Επίσης, το 2016 κάλυψε τα τελευταία 2195 μέτρα σε 6’40’’, ταχύτερα από κάθε άλλον Έλληνα δρομέα. Η εμφάνιση του Χριστόφορου στον 36ο ΑΜΑ (η 7η στη σειρά) ήταν ψυχωμένη κι αντρίκια, και συνοδεύτηκε από τη δεύτερη θέση. Κι αν κατά τη γνώμη μου δεν έφευγες τόσο γρήγορα (16,’07’’ στο πρώτο πεντάρι) κυνηγώντας τον Κώστα Γκελαούζο, θα πετύχαινες καλύτερο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά άντεξες μέχρι το τέλος, κάνοντας άλλη μια εξαιρετική κούρσα. Με τον Παναγιώτη Καραϊσκο κάνατε παρέα πάνω από 30 χιλιόμετρα πηγαίνοντας μαζί, και μπορεί αυτό να είναι πολύ καλό σε ότι αφορά στην ψυχολογία, θεωρώ ωστόσο ότι αγωνιστικά είναι λάθος. Γνώμη μου είναι ότι ο ένας από τους δύο σας θα έκανε τελικά καλύτερο χρόνο – το ποιος, το ξέρετε εσείς καλύτερα από μένα. Ακόμη κι έτσι, ο αγώνας σας ήταν ο ορισμός της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι – γιατί ενώ είστε καλοί φίλοι, έχετε τον ίδιο προπονητή και πολλές φορές προπονείστε μαζί, στον αγώνα κάνατε αυτό που πρέπει και αγωνιστήκατε και οι δυο για τη νίκη. Ανεξάρτητα από την τελική κατάταξη, να θυμάστε και οι δυο ότι ένας αγώνας έχει ορισμένη διάρκεια – αντίθετα, μια φιλία κρατάει στο χρόνο… Χριστόφορε, να έχεις πάντα την υγειά σου, να μας χαρίζεις όμορφες στιγμές. Ανυπομονούμε να σε απολαύσουμε κι εφέτος. Για να κερδίσεις ένα ταψί γαλακτομπούρεκο πρέπει να κερδίσεις τον Παναγιώτη και για δύο ταψιά γαλακτομπούρεκο πρέπει να νικήσεις τον Κώστα. Τις ευχές μου!

Καραϊσκος Παναγιώτης Η εμφάνιση του Παναγιώτη στον 36ο ΑΜΑ αξίζει μόνο συγχαρητήρια, τόσο για το ατομικό ρεκόρ διαδρομής που πέτυχε, όσο και για τον έντιμο αγώνα που έκανε προκειμένου να κερδίσει τον φίλο του τον Χριστόφορο. Ο μεγάλος Καπετάνιος έδειξε ότι ήταν πιο έμπειρος και πιο δυνατός στο τέλος, και γι’ αυτό επικράτησε – για να δούμε αν εφέτος θα είναι η χρονιά του Παναγιώτη… Η τακτική σου Παναγιώτη ήταν πολύ καλή, αφού και θέση πήρες και ατομικό ρεκόρ διαδρομής έκανες. Ωστόσο, παρατηρώντας τους αγώνες σου και την δυναμική σου, νομίζω ότι κάτι σου συμβαίνει και πέφτεις μετά το 21ο χιλιόμετρο. Συζητείστε με τον αξιόλογο προπονητή σου τον κύριο Καρρέ για να βρείτε την αιτία αυτής της πτώσης. Περισσότερο συγκεκριμένα, ενώ στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών φέτος (2019) πετούσες, στο Ευρωπαϊκό στο Βερολίνο (2018) στο δεύτερο μισό έπεσες σε σχέση με το πρώτο κατά 2’23’’. Αντίστοιχα, στον Α.Μ.Α το 2018 πήγες πάλι πιο αργά το δεύτερο μισό κατά 2’19’’ και φέτος στο Αμβούργο πάλι το δεύτερο μισό σου ήταν κατά 2’ πιο αργό. Αντίθετα, το 2015, το 2016, και το 2017 στον Α.Μ.Α πήγαινες περίπου το ίδιο και μάλιστα το 2017 στον Α.Μ.Α η τακτική σου ήταν η καλύτερη αφού το δεύτερο μισό ήταν 56’’ γρηγορότερο. Κατά τη γνώμη μου η αλλαγή στην εικόνα των αγώνων σου οφείλεται σε τρεις λόγους. Είτε σε έλλειψη όγκου χιλιομέτρων και σε long runs, είτε σε χαμηλά αιματολογικά χαρακτηριστικά (αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνη) είτε σε υπερβολικές προπονήσεις ταχύτητας, που σου βγάζουν κούραση στον αγώνα. Αν δεν ισχύει τίποτα από τα δύο τότε η λύση είναι μια και είναι απλή. Να ξεκινάς πιο αργά για να μπορέσεις να κρατηθείς, αφού τα γρήγορα περάσματα δείχνουν ότι δε σε ευνοούν. Αριστούχε μαθητή που σε αγαπάνε όλοι οι δρομείς για τη μαχητικότητα σου και όχι μόνο, βάλε για φέτος στόχο να νικήσεις τον φίλο σου τον Χριστόφορο, τον Καπετάνιο του Α.Μ.Α που στις φουρτούνες αντέχει ακόμα παρά τα 37 του χρόνια. Το να κερδίσεις τον Κώστα Γκελαούζο το θεωρώ ίσως λίγο δύσκολο, καθώς η διαφορά σας κυμαίνεται γύρω στα 50’’ - 55’’. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην του βγει η τακτική, οι πρόσφατες εμφανίσεις του ωστόσο (τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Κλασσική) έχουν δείξει ότι αντέχει – ειδικότερα στον ΑΜΑ πέρασε πρώτο πεντάρι με 16’07’’ ενώ εσύ 16’30’’. Ωστόσο στο Μαραθώνιο δεν υπάρχουν φαβορί. Όλα παίζονται μέχρι τη γραμμή, και αυτό πρέπει να το θυμάστε όλοι. Αγαπημένε και αριστούχε Παναγιώτη – ένα ταψί γαλακτομπούρεκο σε περιμένει ως επιβράβευση των άψογων εμφανίσεών σου. Αν καταφέρεις μάλιστα να κερδίσεις τον Κώστα, χρωστάω και δεύτερο! Κάθε καλό μέσα από την καρδιά μου.

Δημήτρης Θεοδωρακάτος Ο Δημήτρης είναι ο πιο έμπειρος από τους elit συμμετέχοντες, μετρώντας μέχρι στιγμής 13 συμμετοχές στον ΑΜΑ. Δημήτρη, η δυναμική σου είναι σαφώς υψηλότερη απ’ ότι υποδηλώνει ο χρόνος που πέτυχες πέρυσι – κάτι συνέβη, εσύ το γνωρίζεις καλύτερα… Προσωπικά, περίμενα μια επίδοση γύρω στο 2,25,30 καθώς διαθέτεις τόσο την ικανότητα όσο και την εμπειρία. Είσαι πολύ δυνατός, δεν φοβάσαι και, γνωρίζοντας κάθε μέτρο της διαδρομής, μπορείς να διαχειριστείς άψογα την τακτική σου. Όμως να θυμάσαι ότι κάθε Μαραθώνιος που τρέχουμε (και αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει για όλους τους δρομείς) είναι κάθε φορά ένας καινούριος αγώνας, διαφορετικός από όλους τους προηγούμενους. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εκ των προτέρων τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στην πορεία – και γι’ αυτό λέμε ότι η προσαρμοστικότητα είναι μεγάλο προσόν για κάθε δρομέα. Εύχομαι εφέτος η επιστροφή σου στον ΑΜΑ να σου φέρει ό,τι επιθυμείς. Γιατί παρά τα 41 σου χρόνια, είσαι πολύ δυνατός, άξιος, πεισματάρης, extreme παντός καιρού ως γνήσιο τέκνο των ΟΥΚ και της Μάνης. Δημήτρη, αν εφέτος οι καιρικές συνθήκες είναι καλές σου προτείνω τα παρακάτω περάσματα: 5χλμ:17,15 // 21χλμ:1,13,10 // 30χλμ:1,45,05 //12195:41,05 // τελικό 2,26,10 συν ή πλην 1 λεπτό. Μελέτησέ τα και πράξε όπως κρίνεις. Να είσαι πάντα γερός να μας χαρίζεις όμορφες στιγμές…

Δήμος Ευαγγελίδης Ο Δήμος είναι πραγματικός αρτίστας της τακτικής. Γιατρός και οικογενειάρχης, συγκαταλέγεται σταθερά στους πρωταγωνιστές του ΑΜΑ τα τελευταία 15 χρόνια. Και παρά τα 43 του έτη (γεν.1976) έχει μέλλον μπροστά του. Ξέρει να τρέχει σωστά, αξιοποιώντας στο ακέραιο όλες τις αθλητικές του δεξιότητες δίχως περιττές σπατάλες, μέθοδος που το φέρνει πάντα στις πρώτες θέσεις. Η τακτική που ακολουθεί, τόσο στον ΑΜΑ όσο και σε διεθνείς διοργανώσεις, είναι κάθε φορά η μια καλύτερη από την άλλη, κατάλληλες για σεμινάριο. Επιδεικνύοντας σταθερότητα «κομπιούτερ», δεν είναι τυχαίο ότι κερδίζει δυνατότερούς του (θεωρητικά μόνο) αθλητές, χωρίς να χάνει ποτέ από τους ισοδύναμούς του. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Δήμος χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού όχι μόνο του γράφοντα, αλλά και του συνόλου της δρομικής κοινότητας. Δήμο, εύχομαι να έχεις πάντα την υγεία σου και να στολίζεις με την παρουσία σου τον ΑΜΑ, παραδίδοντας μαθήματα τακτικής [να αναφέρουμε εδώ ότι τα περάσματά του στον 36ο ΑΜΑ συμπίπτουν ακριβώς με τις προτάσεις του πίνακα], πίστης και θέλησης. Για άλλη μια φορά ήσουν άριστος – εύγε!

Δήμος Μαγγίνας Η χρυσή καρδιά των αγώνων… Δήμο, νομίζω ότι στον 36ο ΑΜΑ έκανες την καλύτερή σου κούρσα! Πέτυχες τη μέγιστη σου επίδοση στον συγκεκριμένο αγώνα αλλά και τον απόλυτο χρόνο – μήπως συνέβαλλε σε αυτό και το ότι δεν έφυγες τόσο γρήγορα όσο άλλες φορές; Έτρεξες με γνώση και σύνεση, και η εικόνα της κούρσας σου ήταν αρμονική και αντάξια της δυναμικής σου. Μπορεί να έχασες από τον Ευαγγελίδη για μόλις 6’’ στα τελευταία μέτρα, αλλά μην ξεχνάς ότι πρόκειται για τον κορυφαίο ως προς την τακτική αθλητή, και γι’ αυτό δεν πρέπει να σου μένει καμία πικρία. Εάν βρεθείτε κι εφέτος στην ίδια θέση, για να τον κερδίσεις θα πρέπει πατώντας στο ταρτάν (τελευταία 130 μέτρα) να έχεις μια διαφορά τουλάχιστον 15 μέτρων – αλλιώς κινδυνεύεις όχι μόνο εσύ αλλά και άλλοι αθλητές. Όπως και να χει – έβγαλες τον καλύτερό σου εαυτό, τα περάσματά σου συμπίπτουν ακριβώς με τις προτάσεις του πίνακά μου, και θεωρώ ότι απόλαυσες τον αγώνα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πολλά συγχαρητήρια Δήμο! Όταν κατέβεις ξανά Ηράκλειο σε περιμένει γαλακτομπούρεκο!

Χαράλαμπος Πιτσόλης Ο πρωτοεμφανιζόμενος. Νομίζω Χαράλαμπε ότι η εμπειρία του Ρότερνταμ και ο προπονητής σου κ. Ζώρζος σου έδωσαν ένα μάθημα για το πώς πρέπει να τρέχεις σωστά. Στην πρώτη σου εμφάνιση στον ΑΜΑ πήγες άριστα και στην τακτική που ακολούθησες (με περάσματα πολύ κοντά στις προτάσεις του πίνακα) αλλά και στον τελικό χρόνο. Να θυμάσαι ότι η ικανότητα στον Μαραθώνιο κτίζεται σταδιακά, μέσα από τους αγώνες και τις εμπειρίες που από αυτούς αποκτάς. Να ακούς προσεκτικά τον προπονητή σου, να μη φεύγεις γρήγορα και να μην ξεχνάς ότι στον Μαραθώνιο όπως και στη ζωή, η υπομονή είναι αρετή. Χαράλαμπε, στο Μαραθώνιο δεν τρέχεις μόνο με τα πόδια και την ψυχή, αλλά και με το μυαλό. Απαιτείται πειθαρχία, θυμήσου ξανά το Ρότερνταμ… Για εφέτος γνώμη μου είναι ότι μπορείς να κυνηγήσεις μια βελτίωση της τάξης των 15’’-20’’ ανά πεντάρι (για μια τελική επίδοση 2-3 λεπτά ταχύτερη). Πιστεύω ότι η καλή περυσινή σου τακτική δεν ήταν τυχαία, και ανυπομονώ να σε δω κι εφέτος. Και πάλι συγχαρητήρια για την άψογη πρώτη εμφάνιση!

Νίκος Τσικούρας Από την πρώτη του εμφάνιση στον ΑΜΑ (2015, με το πολύ καλό 2,41,31) ο Νίκος βελτιώνεται συνεχώς, σαν το καλό κρασί. Πολύ μεθοδικός κι εργατικός πραγματοποίησε στον 36ο ΑΜΑ άριστη εμφάνιση, για μια εντυπωσιακή τελική επίδοση (2,33,40). Και είναι χαρακτηριστικό του Νίκου ότι είτε μιλάμε για το Ρότερνταμ, είτε τον ΑΜΑ, είτε κάποια άλλη διοργάνωση, καταφέρνει πάντα να βγάζει μια άψογη τακτική. Νομίζω ότι εκεί στη Γλυφάδα έχετε βρει τη συνταγή, και γίνεστε όλο και καλύτεροι! Τα εύσημα εδώ τόσο στους πολύ αξιόλογους προπονητές σας (κκ Χάνζος και Περήφανος) όσο και σε εσάς που εφαρμόζετε τα διδάγματά τους. Και κάπως έτσι, η Γλυφάδα έχει μια ομάδα καμικάζι αθλητών (Τσιτούρας, Μπέης, Πριβιλέτζιο, Ανυφαντόπουλος), που ξεχωρίζουν τόσο ως προς την πειθαρχία, όσο και προς την τακτική και το τελικό αποτέλεσμα. Νίκο, δεν είσαι μόνο πολύ καλός δρομέας, αλλά και (το πιο σημαντικό) φιλότιμος και ευγενής άνθρωπος. Τα περάσματά σου συμπίπτουν με τις προτάσεις του πίνακά μου, και η εμφάνισή σου ήταν άψογα δομημένη. Πήγαινες μπάλα! Για εφέτος θέσε ως στόχο το 2,31,05 (νο15 του πίνακα μου με τα 101 περάσματα). Εύχομαι από καρδιάς να το κάνεις, μπορείς!


Σταύρος Ζαγκανάς ο ανυπόμονος! Ο Σταύρος φέτος κυνήγησε κάτι πολύ φιλόδοξο. Συγκεκριμένα, στις 14/10/18 συμμετέχει στον Μαραθώνιο του Αϊντχόβεν κάνοντας ατομικό ρεκόρ (2,32,36) και έναν μήνα μετά τρέχει στον ΑΜΑ. Βάσει των περασμάτων του (πρώτο πεντάρι στα 17,36) κυνήγησε νέο ατομικό ρεκόρ, ξεχνώντας ότι η κλασσική διαδρομή τιμωρεί! Σταύρο, σίγουρα η εμφάνισή σου ήταν πολύ καλή, όπως και η τελική σου επίδοση. Όμως υπερέβαλλες εαυτόν, και νομίζω ότι είδες κι εσύ το λάθος σου. Και επειδή μου δίνεις το δικαίωμα, θα σε πειράξω κι εγώ λίγο – μπορεί να εξασκείς το επάγγελμα/λειτούργημά σου (δικηγόρος) και να κερδίζεις, αυτή τη φορά όμως τη δίκη την έχασες, και δυστυχώς από τα αποδυτήρια! Να βάλουμε ένα στόχο για εφέτος; Αν καταφέρεις να κερδίσεις ή να πλησιάσεις τον εξαιρετικό στην τακτική του Νίκο Τσιτούρα, θα φας γαλακτομπούρεκο – αλλιώς γαλακτομπούρεκο γιοκ! Καλή επιτυχία!

Γιάννης Κρέκας Γιάννη ήσουν μοναδικός! Με περάσματα που συμπίπτουν με τις προτάσεις του πίνακά μου, ακολούθησες άριστη τακτική, το φινάλε σε βρήκε πολύ δυνατό και έβγαλες τελικά τη μέγιστη επίδοση. Η εμφάνισή σου ήταν λαμπερή και εντυπωσιακή – ποίημα σκέτο! Εύγε!

Δημήτρης Καλιακούδης Δημήτρη, είσαι δυνατός και πεισματάρης δρομέας, και θα χαρακτήριζα την κούρσα σου αξιέπαινη και μαχητική. Όμως στο επίπεδο αυτό τη διαφορά την κάνουν οι λεπτομέρειες- και εκτιμώ ότι αν ήσουν λίγο πιο συγκρατημένος έως το 30ο χιλιόμετρο, θα πετύχαινες σίγουρα καλύτερη επίδοση (έως και 50’’ λιγότερα). Ακόμη κι έτσι, έκανες μια αντρίκια και ψυχωμένη εμφάνιση.

Σταμάτης Παπαδάκης το πούλεν του ΟΦΗ. Σταμάτη, με περάσματα που συμπίπτουν με τις προτάσεις του πίνακά μου, έκανες την μέχρι στιγμής καλύτερή σου εμφάνιση στον ΑΜΑ, που συνοδεύτηκε και με μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Και ενώ έχεις πάρει διδακτορικό στην Πληροφορική, με εμφανίσεις όπως αυτή παίρνεις κι άλλο όσον αφορά στην τακτική – συγχαρητήρια! Στον τελικό του RunGreece (3 χιλιόμετρα) που θα αγωνιστείς εφέτος, εύχομαι εσύ και τα άλλα παιδιά της ομάδας να φέρετε το κύπελλο στην Κρήτη. Το Επιτροπάτο περιμένει… Να είσαι πάντα γερός και δυνατός!

[ΥΓ προσωπικό: ως αρχηγός της ομάδας της Κρήτης στον τελικό του RunGreece 3000, μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς μου στον Γιάννη Σαριδάκη. Θα του υπενθυμίσω ότι το 2017 που συμμετείχα στον ίδιο αγώνα, φέραμε την πρώτη θέση και το κύπελλο στην Κρήτη. Εφέτος που συμμετέχει ο Γιάννης στην κατηγορία 60+ (και βέβαια είναι ένας από τους κορυφαίους στην Ελλάδα), για να φάει γαλακτομπούρεκο πρέπει όχι μόνο να βγει πρώτος στην κατηγορία του, και να φέρετε την πρώτη θέση και το κύπελλο στην Κρήτη, αλλά να κάνει και κάτω από 10,06 στα 3000 μέτρα – αλλιώς θα αναλάβει όλα τα έξοδα του Επιτροπάτου για το τραπέζι του Ράμπο στο δάσος του Ρούβα! Επίσης, καλή επιτυχία στη γυναικεία ομάδα της Κρήτης – ό,τι θέση κι αν πάρουν πάλι θα είναι άξιες, γλυκιές κι ωραίες!]

Ιάσωνας Ιωαννίδης (1992, ΣΦ Ηρακλής, 2,38,30). Κατ’ αρχάς μπράβο για τη δυναμική σου προσπάθεια. Τα περάσματά σου ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα, καθώς δεν είναι ενδεικτικά ώστε να βοηθήσουν κάποιον. Η κούρσα σου δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές σου, καθώς έφυγες πολύ γρήγορα. Με 17,45 στο πρώτο πεντάρι έδειξες ότι κυνηγούσες το 2,30 – όμως εκείνη τη μέρα δεν την είχες. Γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να κυνηγήσεις το 2,35,00. Αν δεις το νο18 του πίνακά μου, κατά 95% θα σε έβγαζε άνετα, πέφτοντας ίσως και κάτω από το 2,35,00. Για να το διαπιστώσεις κι εσύ, συνέκρινε τα περάσματά σου με τον συναθλητή σου Σταμάτη Παπαδάκη (1974) που είναι 4’’ μπροστά σου. Μετά από το 30ο χιλιόμετρο, ο Σταμάτης κάλυψε τη μεταξύ σας διαφορά (3 λεπτά!) παρ’ ότι είναι μεγαλύτερος σου κατά 18 έτη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στο Μαραθώνιο η τακτική έχει πρωτεύοντα ρόλο. Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε Ιάσωνα, και έτσι γινόμαστε τελικά καλύτεροι. Για εφέτος βρες στον πίνακά μου το χρόνο για τον οποίο έχεις προετοιμαστεί, αναρωτήσου ειλικρινά εάν τον έχεις στα πόδια σου, και θα δεις πόσο άνετα θα σε βγάλει. Θα περιμένω. Η εμφάνιση σου ήταν μαχητική αλλά πολύ φιλόδοξη. Είσαι μαχητής. Τις ευχές μου!

Μανώλης Σηφάκης το κρι-κρι του ΟΦΗ, ο Ράμπο των αγώνων! Για το 2018 ο Μανώλης ξεπέρασε ξανά τον εαυτό του, κάνοντας για άλλη μια χρονιά κάτι το μοναδικό. Συμμετείχε σε 48 (!) αγώνες από 3 έως και 70 χιλιόμετρα, τερματίζοντας πάντα στο βάθρο είτε στη γενική είτε στην κατηγορία του. Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει άλλος Έλληνας δρομέας που να έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Στον 36ο ΑΜΑ έκανε μια μοναδική εμφάνιση από άποψη τακτικής, που συνοδεύτηκε από την πρώτη θέση στην κατηγορία του (45-49). Μανώλη, από την Αγία Βαρβάρα της λεβεντογέννας Κρήτης, είσαι ο αυτοκράτορας των αγώνων. Εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις τέτοιες όμορφες στιγμές. Με τις κούρσες που κάνεις, θα τρως γαλακτομπούρεκο στο διηνεκές!

Νικηφόρος Τζιώτης ο καμικάζι του ΟΦΗ! Νικηφόρε, το προσωνύμιό σου δεν είναι τυχαίο, η κούρσα που έκανες το απέδειξε! Εστίασες στην τελειότητα, δούλευες συνεχώς στα όρια και έκανες μια εξαιρετική επίδοση. Ο αγώνας σου ήταν πραγματικά για σεμινάριο, για εκείνους που θέλουν τέτοια εμφάνιση αλλά και μπορούν βέβαια να την υποστηρίξουν, και το μεγάλο ατομικό ρεκόρ δεν ήρθε τυχαία. Τα περάσματά σου συμπίπτουν ακριβώς με τις προτάσεις του πίνακα, για μια εμφάνιση – όνειρο. Νικηφόρε, ξεχωρίζεις, και όχι μόνο γιατί είσαι εξαιρετικός αθλητής. Είσαι επαγγελματίας και οικογενειάρχης, αγαπητός, φιλότιμος, αγνός, με χρυσή καρδιά. Γι αυτό σε ψάχνουμε όλοι, στον αγώνα, την προπόνηση και την παρέα (καρπουζοθεραπεία…!). Δεν ξεκινάμε το Επιτροπάτο χωρίς εσένα! Να σαι πάντα καλά!

[υστερόγραφο προσωπικό: Νικηφόρε, για να καταλάβεις το πόσο μεγάλη εμφάνιση έκανες, να πω στον κολλητό σου φίλο Αντρέα «Ράμπο» Βουρεξάκη, ότι και στα Πηρηναία να κάνει προετοιμασία, δε σε πιάνει στον ΑΜΑ, παρ’ ότι 5 χρόνια νεότερος! Δεν μένει παρά να αποδείξει το αντίθετο εφέτος – και αν τα καταφέρει, το Επιτροπάτο του υπόσχεται τραπέζι στο δάσος του Ρούβα με αλανιάρα κότα αλήτισσα και αλανιάρη κόκορα βραστό, αγριοκάτσικο του βοσκού από τις ρίζες του Ψηλορείτη και για επιδόρπιο γαλακτομπούρεκο! Καλή επιτυχία!]

Κωνσταντίνος Ρόμρος Κωνσταντίνε, το δεύτερο μισό του αγώνα σου ήταν ταχύτερο από το πρώτο – αυτό σημαίνει ότι έκανες καλή διαχείριση δυνάμεων, που σου επέτρεψε να τερματίσεις δυνατά, και (θεωρώ) να ευχαριστηθείς έτσι τον αγώνα. Θα χαρακτήριζα την κούρσα σου επαγγελματική, με καταλύτη την υπομονή. Μπράβο Κώστα!

Γεώργιος Πατεράκης Άλλη μια άριστη εμφάνιση! Ο Γιώργος πέτυχε τη μέγιστη επίδοση, σε μια κούρσα άριστα δομημένη και κατάλληλη για σεμινάριο. Και αυτός με περάσματα που ταυτίζονται με τις υποδείξεις του πίνακα, έκανε μια τρομερή εμφάνιση. Εύγε!

Πετρουλάκη Ελευθερία Η Ελευθερία έχει πετύχει κάτι μοναδικό. Στον ΑΜΑ έχει πετύχει 4 συνεχόμενες πρωτιές σε 5 χιλιόμετρα, 10 χιλιόμετρα, Ημιμαραθώνιο και Μαραθώνιο. Εξάλλου, στην ιστορία του Α.Μ.Α η μόνη Ελληνίδα αθλήτρια που έκανε στην πρώτη εμφάνιση της καλύτερη επίδοση από τη δική της (2,46,07) ήταν η Κεφάλα Κωνσταντίνα με 2,40,33. Συγχαρητήρια για τη μεγαλειώδη εμφάνιση σου Ελευθερία. Η τακτική σου ήταν άρτια, και χαίρομαι καθώς τα περάσματά σου ταυτίζονται με τις υποδείξεις του πίνακά μου. Ο αγώνας σου ήταν άριστος και δούλεψες συνεχώς πάνω στα όριά σου, κάτι που προϋποθέτει ψυχή, ρίσκο, θέληση αλλά και τόλμη και σοφία. Για εφέτος, κυνήγησε το 2,42,30 ή 2,43,30. Και κάτι για να το θυμάσαι πάντα – σε κάθε σου αγώνα θα γίνεσαι και καλύτερη. Θα κτίζεις και θα αποκτάς νέες εμπειρίες, που θα σε πάνε ακόμη πιο μακριά. Όμως αν θέλεις να φτάνεις στο στάδιο με νέο ρεκόρ ή ένα καλό πλασάρισμα η υπομονή στις μεγάλες αποστάσεις είναι αρετή και ανταμείβει όποιον την έχει. Αυτό που τόλμησες και έκανες φέτος ήταν πολύ ριψοκίνδυνο, και ενώ τελικά δικαιώθηκες, έμοιαζες να πηγαίνεις στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Να είσαι περήφανη για τη νίκη σου αλλά και γιατί εξύψωσες όλη την Κρήτη και τους Κρητικούς. Η Σητεία έχει βγάλει μια εξαιρετική φουρνιά μεγάλων δρομέων (Μπελιμπασάκη, Πετρουλάκη, Ζερβάκη, Βότσο, Τζιώτη, Ξενιδάκη και άλλους που ακολουθούν). Για το 2018, ήταν η σειρά της Ελευθερίας ως καπετάνισσα να οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι το λιμάνι της γενέτειρας του Βιτσέντζου Κορνάρου το πειρατικό του ΑΜΑ. Τις θερμές ευχές μου!

Στεφανία Λεοντιάδου Η συνονόματη του γράφοντα έκανε μια κούρσα ανεπανάληπτη και συγκλονιστική, βγαλμένη λες από πρόγραμμα υπολογιστή! Με περάσματα που ταυτίζονται με τις προτάσεις του πίνακα, έκανε μια εμφάνιση από εκείνες που πρέπει να παρουσιάζονται ως διδακτορικό τακτικής! Η νικήτρια του Ημιμαραθωνίου Αθηνών για το 2019 (δικαίωσε την εκτίμησή μου μέχρι δευτερολέπτου) δούλεψε συνεχώς στα όριά της, κάτι που απαιτεί τεράστια αποθέματα δύναμης και ψυχής, και ενώ κάτι τέτοιο ως τακτική ενέχει υψηλό ποσοστό ρίσκου, όταν συνοδεύεται από ικανότητα και γνώση δίνει υπέροχα αποτελέσματα. Συμμέτοχος σε αυτό είναι βεβαίως και ο πολύ αξιόλογος προπονητής της κος Αναγνώστου Θεόδωρος. Με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει και την πειθαρχημένη φιλοσοφία, η πολύ καλή του εμφάνιση στα 44 του χρόνια μόνο έκπληξη δεν είναι. Όπως ακριβώς είχα γράψει στο παρελθόν, δικαιώνει την εικοσιπενταετή του πρωταγωνιστική παρουσία και αποδεικνύει πόσο μεγάλος αθλητής παραμένει. Να ευχηθώ εδώ κάθε καλό για την εμφάνιση του στο Βερολίνο – είμαι σίγουρος ότι θα μας εκπλήξει πάλι ευχάριστα. Στεφανία, ένα τεράστιο μπράβο από μένα για την μοναδικότητα της κούρσας σου – εφέτος κυνήγησε το 2,46, μπορείς. Καλή επιτυχία!

Υστερόγραφο προσωπικό, για τη Στεφανία και το Θόδωρο, για τη συμμετοχή τους στο Βερολίνο (29/09/2019)

 

5 χλμ

21 χλμ

30 χλμ

Τελευταία 12195

Τελική επίδοση

Αναγνώστου Θεόδωρος

17,10

1,12,35

1,43,25

41,45

2,25,10

Λεοντιάδου Στεφανία

19,20

1,21,50

1,56,10

47,10

2,43,20

συν ή πλην δυο λεπτά, ανάλογα και με τις επικρατούσες συνθήκες

 

Θόδωρα, η πρότασή μου γίνεται εντελώς καλοπροαίρετα. Εξέτασέ την και αξιοποίησέ την όπως εσύ κρίνεις. Η πολύχρονη παρουσία σου δείχνει ότι είσαι ένας τεράστιος αθλητής. Σε παρακολουθώ χρόνια, και το μόνο αρνητικό που μπορώ να πω είναι ότι βιάζεσαι. Κρατήσου εφέτος, και θα δεις πόσο μεγάλη επίδοση θα κάνεις. Θα μου επιτρέψεις να σου θυμίσω ότι πέρυσι στο Βερολίνο, ο αγώνας δεν σου βγήκε. Έφυγες γρηγορότερα απ’ όσο έπρεπε (1,09,56 πρώτο μισό), κυνηγώντας μια επίδοση (2,20,00;) ίσως υπερβολικά φιλόδοξη για την ηλικία σου. Ο χρόνος είναι βαρύ φορτίο Θόδωρα. Και ενώ στον ημιμαραθώνιο πετάς, ο μαραθώνιος είναι πάντα κάτι άλλο. Απαιτείται σύνεση και υπομονή, όχι γρήγορα περάσματα. Η πρότασή μου λοιπόν εκεί εστιάζει – τι λες; Στεφανία, θεωρώ σίγουρη την επίδοση της πρότασής μου. Την έχεις, και ξέρω ότι θα την εκτελέσεις άριστα. Σε περιμένει ένα γαλακτομπούρεκο ως πριμ!

Φωτεινή Δαγκλή – Παγκότο. Γενικά Φωτεινή έκανες πολύ καλή εμφάνιση, φωτεινή και αξιοπρεπής όπως είσαι και εσύ, που συνοδεύτηκε από ατομικό ρεκόρ διαδρομής αλλά και την τρίτη θέση. Αναλύοντας ωστόσο την κούρσα σου, καθώς σε αυτό το επίπεδο οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, έπεσες πάλι λίγο στο δεύτερο μισό όπως ακριβώς και πέρυσι. Πρέπει να το διορθώσεις αυτό, και εσύ γνωρίζεις καλύτερα το πώς θα τα καταφέρεις. Γνώμη μου είναι πως αν περνούσες το πρώτο μισό στο 1,24,30 όπως και η Στεφανία, θα είχατε λιγότερη διαφορά στον τερματισμό (30’’ με 40’’). Σε καμιά όμως περίπτωση δε θα την κέρδιζες καθώς η Στεφανία είχε πλήρη έλεγχο της κούρσας και μετά το 30ο χιλιόμετρο διέθετε τεράστιες δυνάμεις, ενώ εσύ εμφανίστηκες πιο κουρασμένη. Διαβάζω όλα τα άρθρα που γράφεις και είναι πολύ αξιόλογα και ενημερωτικά. Ρίξε και εσύ μια ματιά στο δικό μου πίνακα (101 περάσματα), ακολούθησέ τον και θα δεις. Μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο και τον 37ο ΑΜΑ, απόλαυσε τη μεγάλη διάκρισή σου με τον αγαπημένο σου και ιδιαίτερα με τα παιδιά που προπονείς. Τα νέα παιδιά είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον και ό,τι πιο αισιόδοξο έχουμε, γι’ αυτό και η δουλειά σας είναι τόσο σημαντική… Συγχαρητήρια!

Μάγδα Καρίμαλη Εάν μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός, η Μάγδα από την πανέμορφη Ικαρία είναι η βασίλισσα του Μαραθωνίου. Διαχρονική αθλήτρια (γεν.1973) με όλα τα γράμματα κεφαλαία, δίνει το παρόν εδώ και είκοσι χρόνια. Έχει τερματίσει περισσότερους των 50 Μαραθωνίων (όλοι υψηλού επιπέδου) ανά τον κόσμο, δηλωτικό δε του αθλητικού της μεγέθους είναι το ότι σε 35 εξ αυτών έχει τερματίσει στο βάθρο, με επίδοση κάτω του 2,50,00. Το ατομικό της ρεκόρ (2,40,54) επετεύχθη στις 11/10/2009 στη Μελβούρνη, και πραγματικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος τέτοιου επιπέδου. Στον πίνακα που παραθέτω από το βιβλίο του κ. Μαμουζέλου θα δείτε μόνο κάποιες από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της. Μάγδα είσαι το υπέρλαμπρο αστέρι, και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλες τις νέες αθλήτριες. Να έχεις την υγειά σου, να σε θαυμάζουμε στους αγώνες και να σε χαίρεται η οικογένεια σου. Τις ευχές μου!


Ντενίζ Δημάκη Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «το τρίαθλο είναι έρωτας και ο Μαραθώνιος αγάπη». Εγώ θα συμπληρώσω μόνο ότι εισπράττεις ό,τι προσφέρεις – για τούτο χαίρεις της εκτίμησης και της αγάπης όχι μόνο των συναθλητών σου αλλά και στην υπηρεσία σου. Συνδυάζεις άψογα τον πρωταθλητισμό με τη μητρότητα, και γι’ αυτό θα μου επιτρέψεις το προσωνύμιο «μητέρα – τούρμπο»! Πέρυσι τόλμησες κάτι πολύ δύσκολο και ριψοκίνδυνο – για όσους δεν γνωρίζουν, έτρεξες Μαραθώνιο στις 28/10/18 στη Φραγκφούρτη με άριστο χρόνο (2,50,39) και 14 μόλις ημέρες αργότερα συμμετείχες στον 36ο ΑΜΑ πετυχαίνοντας το εξαιρετικό 2,57,49, με μια κούρσα ασφαλή και πλήρως ελεγχόμενη. Μάλιστα στο δεύτερο μισό ήσουν 4’15’’ ταχύτερη, κάτι που υποδηλώνει ότι είχες στα πόδια σου μια πολύ καλύτερη επίδοση (~2-3 λεπτά). Μετά το 30ο χιλιόμετρο δε σε πέρασε καμιά γυναίκα αλλά πιθανόν ούτε και άνδρας, κάτι που δείχνει πόσο άνετη ήσουν, παρά την επιβάρυνση από το Φρανκφούρτη. Και μπορεί η τακτική αυτή να είναι πολύ καλή, και να τη συνιστώ πάντα, αλλά από την άλλη είναι τακτική κατάλληλη για αθλούμενους και όχι για εσένα που είσαι τούρμπο! Ντενίζ με τη χρυσή καρδιά, να έχεις την υγειά σου και να σε χαίρεται η οικογένεια και όλοι οι αγαπημένοι σου. Βάλε στόχο για φέτος το 2,53,59, μπορείς! Τις ευχές μου!

Κατερίνα Φωτοπούλου Με την Κατερίνα συναντηθήκαμε για πρώτη φορά σχεδόν είκοσι χρόνια πριν. Ήταν στον Μαραθώνιο της Πάτρας, όπου συμμετείχα κι εγώ, και η Κατερίνα έκανε το αγωνιστικό της ντεμπούτο στη μαραθώνια διαδρομή. Παρά το νεαρό της ηλικίας σου είχες εντυπωσιάσει, κάνοντας μια πολύ καλή εμφάνιση. Εξάλλου, το ρεκόρ σου στον Δικταίο Δρόμο (24χλμ, 1,40,10) κρατάει ακόμη. Όσον αφορά στον 36ο ΑΜΑ – ίσως αν κρατιόσουν λίγο στην αρχή να έκανες καλύτερο χρόνο κατά 2 λεπτά. Ακόμη κι έτσι η κούρσα σου ήταν πολύ δυναμική και παραπάνω από αξιοπρεπής. Να έχεις την υγειά σου Κατερίνα και να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι. Τις ευχές μου.

Αντώνης Κακαρόντζας Παρακολουθώ τον Αντώνη χρόνια. Και παρά την ηλικία του (50+) παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όντας από τους κορυφαίους στην Ελλάδα στην κατηγορία του. Αυτό που τον διακρίνει είναι η πολύ καλή γνώση της δυναμικής του – και ξέροντας τον χρόνο στον οποίο στοχεύει κάθε φορά, διαμορφώνει αντίστοιχα τη στρατηγική του, την οποία και τηρεί με ακρίβεια δευτερολέπτου. Η ταύτιση των περασμάτων του στον 36ο ΑΜΑ με τον πίνακα μου το δείχνει με τον καλύτερο τρόπο – βάζει τον αυτόματο και πάει! Και κάτι τέτοιο, μόνο εύκολο δεν είναι. Απαιτείται όχι μόνο ικανότητα και δύναμη, αλλά και γνώση, εμπειρία και ψυχή. Αντώνη είσαι τεράστιος δρομέας και αρτίστας της τακτικής. Την ικανότητά σου αυτή προσπάθησε να τη μεταδώσεις στους νεότερους. Εύγε!

Σόνια Τσεκίνη Σε παρακολουθώ τώρα τελευταία Σόνια και θεωρώ ότι η επίδοσή σου δεν αντικατοπτρίζει τη δυναμική σου. Θα πω κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την ψυχωμένη σου προσπάθεια, παρ’ ότι σου έφυγε ο αγώνας. Πρέπει να καταλάβεις ότι οφείλεται αποκλειστικά σε εσένα και στην τακτική που ακολουθείς. Φεύγεις πάντα ταχύτερα απ’ όσο πρέπει. Το ρητό των γραφομένων μου είναι «Η υπομονή είναι αρετή και ανταμείβει όποιον την έχει, ειδικά στον Α.Μ.Α.» Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω το «πάω αργά για να φτάσω γρήγορα». Εσύ όμως δεν το ακολουθείς. Δοκίμασέ το εφέτος και θα δεις πόσο καλύτερα θα πας. Δεν είναι λογικό αθλήτρια του επιπέδου και της κατηγορίας σου να πηγαίνει το πρώτο μισό σε 1,25,25 και το δεύτερο μισό 1,33,27 (8’02’’ περισσότερο) – ενώ ταυτόχρονα φάνηκε ότι κουράστηκες περισσότερο από άλλες φορές που πήγες πολύ καλύτερα. Η κούρσα που έκανες ήταν αξιοπρεπής και φιλόδοξη στην αρχή αλλά σε κούρασε πολύ στο τέλος. Περιμένω να δω εφέτος αν θα έχεις την απαραίτητη υπομονή και σύνεση – πρέπει να δικαιωθείς αφού θεωρώ ότι είσαι πολύ δυνατή αθλήτρια και μπορείς πολύ καλύτερα, αξιοθαύμαστη Σόνια. Κάθε καλό!

Αθανασία Τσουμελέκα Η ολυμπιονίκης… Και μόνο η συμμετοχή μιας αθλήτριας που έχει επιτύχει ολυμπιακή διάκριση, στολίζει πραγματικά μια διοργάνωση. Η Αθανασία ωστόσο δεν περιορίστηκε σε απλώς μια συμμετοχή στον 36ο ΑΜΑ – η κούρσα της ήταν γλυκιά σμιλεμένη και αρμονικά δομημένη. Ακολούθησε μια άψογη τακτική (δείτε και εδώ την ταύτιση των περασμάτων της με τις προτάσεις του πίνακα) που της επέτρεψε να έχει πολύ δύναμη στο τέλος, για μια εμφάνιση λαμπερή όπως η ίδια. Αθανασία, σε περιμένουμε ξανά στο νησί μας για τον 5ο Ημιμαραθώνιο Κρήτης (Αρκαλοχώρι, 06/10/2019), και πάλι με το κρητικό μαντίλι στο κεφάλι, και πάλι με ρακή και χορό στον τερματισμό. Επί της ευκαιρίας, θα ήθελα κι από εδώ να ευχαριστήσω το σύζυγό σου κο Νίκο Δημητριάδη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου παρείχε. Κάνοντας για πρώτη φορά εργομετρικές εξετάσεις, μου έδειξε με επιστημονικό τρόπο πράγματα που τόσα χρόνια αγνοούσα και με βοήθησε πολύ. Με το καλό να ξανασμίξουμε λοιπόν!

Γεώργιος Σίκαλος Άλλος ένας δρομέας με σπουδαίες επιδόσεις και πολύ μεγάλη διάρκεια. Παρά τα 54 του χρόνια είναι πάντα εις εκ των πρωταγωνιστών, και αποτελεί πρότυπο για τους νέους δρομείς. Και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα έχουμε μια τόσο δυνατή τριάδα σε αυτή την ηλιακή κλάση (50-54), με τρεις εκπληκτικούς αθλητές (Σίκαλος Γιώργος, Αντώνης Κακαράντζος, Παντελής Καμπαξής) να συναγωνίζονται και να δείχνουν το δρόμο στους νεότερους. Ανυπομονώ να σας δω και τους τρεις φέτος, και είμαι περίεργος πόσο ακόμη θα ανεβάσετε τον πήχη. Δεν είναι τυχαίος ο σεβασμός και η εκτίμηση που χαίρετε από το σύνολο της δρομικής κοινότητας… Στον αγώνα Γιώργο ήσουν πολύ καλός, και το λίγο που έχασες στο δεύτερο μισό είναι πραγματικά ελάχιστης σημασίας μπροστά στην τόσο μεγάλη και γεμάτη εμφάνιση που έκανες – τολμώ να τη χαρακτηρίσω υποδειγματική. Τις ευχές μου!

Γιάννης Κουρκουρίκης Ο 10ος Ολυμπιονίκης (Ατλάντα, 1996). Γεννημένος το 1971, ξεκίνησε τον αθλητισμό το 1983 στην κωπηλασία. Με 25 πανελλήνια πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες, κατέχει τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλον Έλληνα αθλητή κωπηλασίας. Στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα αναδείχθηκε 10ος Ολυμπιονίκης, ενώ κατετάγει δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2001). Όσον αφορά στη σχέση του με τους αγώνες δρόμου, ανάμεσα στα άλλα έχει τερματίσει δυο φορές στο Σπάρταθλο με καλύτερη επίδοση 28 ώρες και 22 λεπτά. Όλα αυτά είναι δηλωτικά του μεγέθους του ως αθλητή, γι αυτό κι η συμμετοχή του ήταν άλλο ένα στολίδι για τον 36ο ΑΜΑ. Γιάννη η κούρσα σου ήταν άριστα δομημένη, πολύ δυναμική και παραπάνω από αξιοπρεπής. Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες (που σε αυτό το επίπεδο κάνουν τη διαφορά), αν πήγαινες λίγο πιο αργά ως το 30ο χιλιόμετρο (1’30’’-2’00’’), το τελευταίο κομμάτι θα σε έβρισκε με περισσότερες δυνάμεις και θα έκανες καλύτερο χρόνο. Και πάλι όμως, καταλαβαίνεις ότι αυτά είναι λεπτομέρειες. Είσαι ένας τεράστιος αθλητής, με μεγάλη διάρκεια και πρότυπο για τους νεότερους. Χαίρεις του σεβασμού όλης της δρομικής κοινότητας τόσο για τις επιδόσεις σου όσο και για το ήθος που έχεις επιδείξει ως αθλητής και ως δάσκαλος. Να έχεις πάντα την υγειά σου και να δίνεις το παρόν στους αγώνες! Με τιμή και σεβασμό στο πρόσωπό σου, τις ευχές μου γενναιόδωρε Γιάννη!

Στέλιος Πρασσάς Ο φλογερός! Γεννημένος το 1931, παραμένει στα 88 του χρόνια θαλερός και αξιόμαχος. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας δρομέας, τερμάτισε για άλλη μια φορά στον ΑΜΑ με το καθ’ όλα αξιέπαινο 6,27,45. Κι εδώ θα ήθελα να καταθέσω μια πρόταση – μήπως ο ΣΕΓΑΣ και η διοργάνωση θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να τιμήσουν την προσπάθειά του, δείχνοντας εμπράκτως τον σεβασμό που αξίζουν τέτοιοι αθλητές; Ο κύριος Πρασσάς δείχνει το δρόμο στους νέους δρομείς, και η συμμετοχή του στολίζει κι ομορφαίνει την εικόνα του αγώνα. Άλλωστε «δεν σταματάμε να τρέχουμε επειδή γερνάμε – γερνάμε όταν σταματάμε να τρέχουμε»… Κύριε Στέλιο, με όλο το σεβασμό και την εκτίμησή μου, να είστε πάντα καλά και να δίνετε το παρόν για πολύ πολύ καιρό ακόμη!

Θεόδωρος Λυμπερόπουλος Πανελληνίως, ένας από τους καλύτερους βετεράνους στην κατηγορία του (60+). Είχαμε τρέξει μαζί στη Φρανκφούρτη (29/10/2017) και ήταν πραγματικά εντυπωσιακός (2,58,26). Μαζί με το δικό μας Γιάννη Σαριδάκη έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ πολύ ψηλά για όσους ακολουθούν. Όσον αφορά στην παρουσία του στον 36ο ΑΜΑ είχε μια κούρσα γεμάτη και σταράτη, που συνοδεύτηκε από μια μεγάλη επίδοση (3,03,03). Ψάχνοντας τις λεπτομέρειες, γνώμη μου είναι ότι ο τελικός χρόνος θα ήταν ακόμη καλύτερος, αν στο 30ο χλμ ήσουν ένα λεπτό πιο αργός (2,11,30). Θεωρώ ότι έτσι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής θα σε έβρισκε πιο φρέσκο, περνώντας τελικά στο 50,40 (αντί του 52,34 που έκανες). Ούτως ή άλλως το φράγμα των 3 ωρών ήταν δύσκολο να το σπάσεις πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά η φιλοσοφία της κούρσας σου ήταν σωστά δομημένη και λαμπερή. Σου εύχομαι εφέτος να σπάσεις το τρίωρο, έστω και οριακά μπορείς. Μπράβο Θέοδωρε, είσαι αξιέπαινος!

Γιάννης Ευστρατίου Πρώτη φορά βλέπω δρομέα να πηγαίνει παντού (ανηφόρες, ευθείες, κατηφόρες) στον ίδιο ρυθμό – απίστευτος! Χωρίς να σε γνωρίζω προσωπικά, εκτιμώ ότι η προπόνησή σου περιλαμβάνει πολλή ανηφόρα. Η κούρσα σου ήταν άριστα δομημένη, αν και η δυναμική σου ήταν σαφώς για 2 ή και 3 λεπτά καλύτερη τελική επίδοση. Όπως και να χει, θεωρώ ότι είσαι από τους καλύτερους της ομάδας σου (Alpha Bank) και πρέπει να σε επιβραβεύσει. Τελικά τράπεζα χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει! Και για να μιλήσουμε με τους όρους της δουλειάς σου, η εμφάνισή σου ήταν καταθετική, πλουσιοπάροχη και με γεμάτες τις τσέπες – μοναδικός!

Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου Ο πιο νέος! Παρά το νεαρό της ηλικίας του (γεννημένος το 1998), ο εικοσάχρονος Παναγιώτης μας χάρισε μια δυνατή και εξαιρετικά ελπιδοφόρα εμφάνιση. Αν κρατιόταν λίγο στο πρώτο μισό, η τελική επίδοση του θα ήταν σίγουρα 2-3 λεπτά καλύτερη. Ακόμη κι έτσι, το μέλλον είναι μπροστά του και έχει τα φόντα να φτάσει πολύ ψηλά. Παναγιώτη, για φέτος κυνήγησε το 2,48,00, μπορείς. Συνέχισε με πειθαρχία και σύνεση, και θα έχουμε πολλά να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια. Μπράβο!

Δημήτρης Νικολαϊδης Έκανε πραγματικά την τέλεια τακτική! Ήσουν τρομερός, έβγαλες τη μέγιστη επίδοση, το φινάλε σε βρήκε με τεράστιες δυνάμεις και τελικά έκανες μια αρχοντική εμφάνιση. Παρά το βαρύ φορτίο της ηλικίας σου έδειξες ότι το διαχειρίζεσαι άψογα – πραγματικός μαέστρος… Εύγε!

Γιάννης Πατακός Ο δρομέας ποιητής με τη μοναδική ευγένεια. Θα ήθελα εδώ να παραθέσω κάποια δικά του λόγια για το πώς αισθάνεται για το Μαραθώνιο. «Να ξεκινάς μαζί με χιλιάδες άλλους και να νοιώθεις ότι κι εσύ κουβαλάς ένα μήνυμα. Να χαιρετάς, να «κολλάς» με χέρια παιδικά, να τρέχεις για να έρθεις πιο κοντά. Να περνάς κόσμο, και κόσμος να σε περνάει. Να βλέπεις τις ανηφόρες και να τολμάς. Να μη σταματάς να χτίζεις το κάθε χιλιόμετρο, να μην είναι κανένα το ίδιο. Να πονάς και να μένει όλος ο πόνος μέσα σου και να τρέχεις μαζί του. Να φτάνεις στο 40 άδειος, αλλά να γεμίζεις κόσμο. Να τερματίζεις και να τερματίζεσαι». Εδώ τι άλλο να προσθέσω; Γιάννη με αυτά που γράφεις ανεβάζεις στα ύψη τη διάθεση, την ψυχολογία, την αδρεναλίνη όλων των δρομέων. Κι ενώ δεν γνωριζόμαστε, μιλάς κατευθείαν στην ψυχή μας. Όσοι τρέχουν μπορούν να καταλάβουν την αλήθεια των λόγων σου. Η άριστη τακτική σου δείχνει τις γνώσεις που κουβαλάς. Η δυναμική σου για εκείνη τη μέρα ήταν για τουλάχιστον 2 λεπτά ταχύτερο χρόνο. Μετά το 30ο χιλιόμετρο κυριολεκτικά πετούσες, και θεωρώ ότι δεν πρέπει να σε πέρασε κανένας, χαρίζοντας μας μια εμφάνιση πραγματικά ποίημα. Γιάννη, άνθρωποι με την ευγένειά σου είναι που κάνουν αυθεντική τη διαδρομή.

Αλέξανδρος Μπόλιας. Αλέξανδρε, η δυναμική σου ήταν για επίδοση πολύ καλύτερη – έστω και οριακά θεωρώ ότι μπορούσες να πέσεις κάτω από το 2,50,00. Παρ’ όλα αυτά έκανες έναν άριστο και ευχάριστο αγώνα επιλέγοντας να μη ρισκάρεις. Κι ενώ γενικώς συνιστώ αυτή την τακτική, και κυρίως σε εκείνους τους δρομείς που δε νοιώθουν πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους, η όλη σου παρουσία δείχνει ότι δε χρειάζεται να φοβάσαι. Έχεις και τη δύναμη και την αντίληψη που απαιτείται για να βάλεις πολύ ψηλότερα τον πήχη – όταν κάνεις το τελευταίο πεντάρι κάτω από τα 19 λεπτά τερματίζοντας στο 3,42, δείχνεις ότι μπορείς για πολλά περισσότερα. Τι λες; Είχες μια εμφάνιση δημιουργική στην αρχή και «άντε πιάστε με» στο τέλος – και αν μου επιτρέπεται το λογοπαίγνιο με τα’ όνομά σου, πραγματικά «μεγαλεξανδρινή»! Εφέτος κυνήγησε το 2,50, μπορείς!

Δημήτρης Τζεφαλής Εκτός από σπουδαίος δρομέας (2:50:51, ΑΜΑ 31/10/2010), καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής στίβου, ο Δημήτρης έχει γράψει το εξαιρετικό βιβλίο «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις» (εκδ. Sportbooks). Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία και ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει στο είδος του. Καλύπτοντας μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων (τεχνική τρεξίματος, τακτική αγώνων, πρόληψη τραυματισμών, ενδυνάμωση, διατροφή, στρατηγική, προπονητικά προγράμματα, δρομική φιλοσοφία κα) οφείλουν να το μελετήσουν όλοι ασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο με τους δρόμους μεσαίων κι μεγάλων αποστάσεων. Εδώ έγκειται και η μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα – ενώ παρατίθεται απίστευτος όγκος πληροφοριών, που θα καλύψουν και τον πλέον απαιτητικό γυμναστή, προπονητή ή elit δρομέα, ακόμη και οι απλοί αθλούμενοι και οι νεοεισαχθέντες στο χώρο δε θα νοιώσουν ότι αντιμετωπίζουν ένα δύσχρηστο ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Ειδικά ένας αρχάριος που δεν έχει τη δυνατότητα να συμβουλευτεί έναν έμπειρο προπονητή, θα βρει στις σελίδες του βιβλίου έναν πολύτιμο σύμμαχο ώστε να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα στο μαγικό χώρο των μεγάλων αποστάσεων. Δημήτρη συγχαρητήρια – τόσο για το εξαιρετικό βιβλίο σου, όσο και για την απίστευτη κούρσα σου! Δούλεψες συνεχώς στα όριά σου, τα περάσματά σου (απόλυτη ταύτιση και εδώ με τον πίνακα του γράφοντα) ήταν αρμονικά με 12’’ ταχύτερο δεύτερο μισό, και μπόρεσες να βγάλεις την καλύτερή σου επίδοση, σε μια εμφάνιση που άγγιξε την τελειότητα. Δικαιώθηκες για όλες σου τις προσπάθειες, και εύχομαι από καρδιάς αυτή την υπέροχη προσέγγιση να την περάσεις και στους αθλητές που προπονείς. Αρτίστα Δημήτρη, εύγε! Να χαίρεσαι πάντα τις αγαπημένες κορούλες σου.


Γκλόρια Πριβιλέτζιο Η γλυκιά Γκλόρια θα μας εκπροσωπήσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη Ντόχα του Κατάρ (27/09 – 6/10/2019). Ο Μαραθώνιος γυναικών θα διεξαχθεί την πρώτη ημέρα των αγώνων, την Παρασκευή 27/09 στις 23:59, προκειμένου οι αθλήτριες να έχουν τις καλύτερες δυνατές καιρικές συνθήκες. Είμαι σίγουρος ότι θα μας χαρίσεις μεγάλες στιγμές για άλλη μια φορά. Η μέχρι τώρα παρουσία σου δείχνει ότι γνωρίζεις τα όρια σου, έχεις αυτοπειθαρχία, ακτινογραφείς τις εκάστοτε συνθήκες και προσαρμόζεις ανάλογα την τακτική σου, ενώ σε χαρακτηρίζει η ψυχή, η τόλμη και η λογική χωρίς να σου λείπει η γνώση. Γκλόρια θα καταθέσω εδώ τη συμβουλή μου και συζητήστε το με τους αξιόλογους προπονητές σου κυρίους Περήφανο και Χάντζο. Όσο κι αν τρέχεις, μην βιάζεσαι. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει, όχι η άφιξη στον προορισμό. Αυτό άλλωστε το έχεις πετύχει ήδη, πιάνοντας το όριο για τη συμμετοχή σου ως μοναδική Ελληνίδα δρομέας. Είναι καλύτερο για σένα και την Ελλάδα να μην ρισκάρεις κυνηγώντας το χρόνο. Στόχευσε κατ’ αρχάς μια ισορροπημένη εμφάνιση (ίσα βάρκα ίσα νερά, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μισό, με μια απόκλιση πάνω ή κάτω δυο λεπτά). Κάνοντας ένα ελεγχόμενο και δυναμικό αγώνα, κυνήγησε όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση στην κατάταξη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι όλα κρίνονται στα τελευταία χιλιόμετρα μετά το 30ο (οπότε ξεκινάει ο αγώνας για όλους) και το 38ο (μετά από το οποίο κρίνονται οι θέσεις). Βάλε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι σε όλους τους Μαραθωνίους ισχύει ότι η υπομονή είναι αρετή και ανταμείβει όποιον την έχει. Ακολούθησε την προτροπή αυτή αν θέλεις να πετύχεις ένα καλό πλασάρισμα σε υψηλή θέση που θα συνοδεύεται με άριστη εμφάνιση. Για να σου ανεβάσω την ψυχολογία και την αδρεναλίνη, διότι το πιστεύω ότι θα το κάνεις για να φας γαλακτομπούρεκο, πρέπει να πας ίσα βάρκα ίσα πανιά ή να έχεις έστω μια απόκλιση συν-πλην δύο λεπτών στα δυο μισά του αγώνα. Μην ακολουθήσεις την τακτική του αείμνηστου Μιχάλη Κούση «όλα ή τίποτα» γιατί στη Ντόχα θα έχεις ένα πολύ μεγάλο αντίπαλο. Τη ζέστη και την υγρασία. Οι ευχές μου όπως και όλων των Ελλήνων θα σε συνοδεύουν γλυκιά και «καμικάζι» Γκλόρια! Σε όλους τους Έλληνες που θα αγωνιστούν στη Ντόχα ανεξαρτήτως αθλήματος, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία. Και θα αφιερώσω δυο φράσεις του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη. «Μια αστραπή είναι η ζωή, μα προλαβαίνουμε…» Και «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!» Καλό αγώνα σε όλους!

Νίκος Δουζινάς Άλλη μια εμφάνιση κατάλληλη για σεμινάριο! Η κούρσα σου ήταν αρχοντική και άρτια δομημένη (απόλυτη ταύτιση και εδώ με τον πίνακα του γράφοντα), και ενώ δεν ταλαιπωρήθηκες μπόρεσες ταυτόχρονα να βγάλεις και τη μέγιστη επίδοση. Έδειξες με τον καλύτερο τρόπο ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο όταν γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε τις δυνάμεις μας – μπράβο!

Αυγουστίνος Πασχαλίδης Για τον Αυγουστίνο ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Ένας τεράστιος αθλητής και ένα παράδειγμα ανθρώπου, που στην ολιγόχρονη ενασχόλησή του με το χώρο έχει κάνει απίστευτα πράγματα. Για ακόμη μια φορά ο Αυγουστίνος ήταν εξαιρετικός, πετυχαίνοντας και ατομικό ρεκόρ. Όσο για την τακτική του ήταν καταπληκτική, με πολύ δύναμη ως το τέλος, σε μια κούρσα που τη διέκρινε μια σοφία και μια τόλμη αρχοντική θα έλεγα. Αυγουστίνε, να σαι πάντα καλά να μας χαρίζεις όμορφες στιγμές και να εμπνέεις με το παράδειγμά σου. Τις ευχές μου!

Γεώργιος Σκογιάννος Γιώργο έκανες τεράστια κούρσα, με πολλές πολλές δυνάμεις ως το τέλος. Είσαι ο extreme του «Πειρατικού» των τριών ωρών, και ανέβασες στα ύψη την αδρεναλίνη στο φινάλε του αγώνα – ωστόσο, με θέληση και τεράστια ψυχικά αποθέματα, έσπασες το όριο για 14’’. Συγχαρητήρια!

Γεώργιος Τσουμάνης Γιώργο έβγαλες τη μέγιστη επίδοση και η κούρσα σου ήταν άριστη, δουλεύοντας με ακρίβεια κομπιούτερ συνεχώς πάνω στα όριά σου. Τολμώ να πω ότι αν ήσουν λίγο πιο συγκρατημένος στην αρχή (ένα λεπτό πιο αργός στο 30ο χιλιόμετρο) θα έβγαζες πιο πολλή δύναμη στα τελευταία 12195 μέτρα, όπου έδειχνες αρκετά κουρασμένος. Ακόμη κι έτσι όμως, έκανες μια εμφάνιση αντρίκια και συγκλονιστική. Μπράβο!

Λευτέρης Κουρκούτης Λευτέρη συγχαρητήρια για την πολύ καλή εμφάνισή σου και ιδιαίτερα για το ατομικό σου ρεκόρ. Η δυναμική σου ήταν σαφώς για 2,55, αλλά έφυγες γρήγορα, τόσο στο πρώτο μισό όσο και στις ανηφόρες που ακολούθησαν. Αυτό, σε συνδυασμό και με τον τραυματισμό που σε ταλαιπωρούσε δεν σου επέτρεψαν να πας ταχύτερα – βάλε το στόχο για φέτος, μπορείς. Είσαι από τους πλέον δυνατούς Κρήτες δρομείς και διαθέτεις σεμνότητα, αρμονία και αθλητικό ήθος. Επίσης έχεις την τύχη να έχεις δίπλα σου τη Μαρία, που είναι επίσης μια εξαιρετική αθλήτρια και υπέροχος άνθρωπος. Τις ευχές μου! Και του χρόνου διπλός και τριπλός!


Ιωάννης Σταλίκας
Ο καλλιτέχνης των κάτω των τριών ωρών! Όποιος θέλει (και μπορεί…) να σπάσει το φράγμα των 3 ωρών ακολουθεί τα βήματα του Σταλίκα και το πετυχαίνει. Με περάσματα που ταυτίζονται με αυτά του πίνακα, ο Γιάννης ήταν για άλλη μια φορά τέλειος. Όπου Γιάννης και μάλαμα!

Αυγερινός Σεχρέμης Αυγερινέ, ενώ η δυναμική σου ήταν σαφώς για καλύτερη επίδοση (2’00 – 2’30’’ τουλάχιστον), επέλεξες να μη ρισκάρεις και να ευχαριστηθείς τον αγώνα. Έκανες μια απολαυστική εμφάνιση, ακολουθώντας τη στρατηγική που χαριτολογώντας χαρακτήρισα στο παρελθόν «του δημοσίου υπαλλήλου» - ασφαλή και σίγουρη, με λογική και σύνεση. Συγχαρητήρια!

Αντώνης Γκρέκας Αντώνη η κούρσα σου δείχνει ότι όχι μόνο είχες τη δυνατότητα για καλύτερη τελική επίδοση (αφού το φινάλε σε βρήκε με πολλές δυνάμεις), αλλά μπορούσες έστω και οριακά να πέσεις κάτω από τις 3 ώρες. Η εμφάνισή σου ήταν αξιόλογη και δημιουργική, και θα ευχηθώ εφέτος να σπάσεις το φράγμα του τρίωρου – μπορείς!

Νικόλαος Ράφτης Νίκο και εσύ είχες τη δυνατότητα για καλύτερο χρόνο, καθώς έφτασες στο τέλος με μεγάλα αποθέματα δυνάμεων. Η κούρσα σου ήταν άνετη και απολαυστική, και νομίζω ότι χάρηκες πραγματικά τον αγώνα. Είσαι έτοιμος για να σπάσεις το φράγμα των τριών ωρών, συνέχισε έτσι!

Χρήστος Κώνστας Άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση για το Χρήστο, που συνοδεύτηκε με ατομικό ρεκόρ διαδρομής. Μάλιστα θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο (έως και 3’) το ρεκόρ του καθώς το 30ο χιλιόμετρο τον βρήκε πολύ πολύ δυνατό. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν είχε αγωνιστεί στο Ρότερνταμ, όπου για 7’’ δεν έπεσε κάτω από τις 3 ώρες. Εύχομαι από καρδιάς να το πετύχεις εφέτος, ακόμη και με τις επιπλέον ευθύνες και υποχρεώσεις που κουβαλάς… Μέχρι τότε, απόλαυσε το μεγάλο ατομικό σου ρεκόρ στο γραφικό Ροτάσι με την όμορφη κορούλα σου και όλους τους αγαπημένους σου, αξιέπαινε πεισματάρη Χρήστο!

Αλέξανδρος Χειμάριος Αλέξανδρε συγχαρητήρια! Άνοιξες τον υπολογιστή, έβαλες τον αυτόματο πιλότο και έβγαλες τη μέγιστη επίδοση, δουλεύοντας συνεχώς στα όρια. Άντεξες ως το τέλος, η κούρσα σου ήταν άριστη, και η εμφάνιση σου για σεμινάριο. Απίστευτος πραγματικά!

Κώστας Ντότας Κώστα, μπορούσες και λίγο καλύτερα – ωστόσο η εμφάνισή σου ήταν πολύ αξιόλογη, σωστά φιλοσοφημένη και άριστα δομημένη, με δυνατό τελείωμα. Μπράβο!

Δημήτρης Μανελάκης Ο Δημήτρης από το όμορφο και γραφικό Ασήμι, μας έδωσε άλλη μια κούρσα – διατριβή για το πώς τρέχει κανείς στο όριο. Με περάσματα που ταυτίζονται με αυτά του πίνακα, έκανε άλλη μια λαμπερή και ονειρική εμφάνιση. Συγχαρητήρια!

Νίκος Κουβίδης Ο πεισματάρης Τυλισσανός αντάρτης, έκανε άλλη μια εξαιρετική κούρσα που συνοδεύτηκε από ατομικό ρεκόρ διαδρομής. Ως έμπειρος δικηγόρος, κέρδισες άλλη μια φορά τη δίκη του ΑΜΑ! Όμως, για να φας γαλακτομπούρεκο εφέτος πρέπει να κατέβεις κάτω από το 3,10, αλλιώς Επιτροπάτο γιοκ!

Γεώργιος Κουτσάνας Γιώργο όλα τα περάσματά σου είναι άψογα και αγγίζουν το τέλειο. Έκανες μια υποδειγματική εμφάνιση, και έβγαλες τη μέγιστη επίδοση. Κούρσα – παράδειγμα!

Κώστας Παλάντζας Ο Κώστας γράφει εξαιρετικά και απολαυστικά άρθρα, πηγή γνώσεων για κάθε δρομέα. Θα χαρακτήριζα την κούρσα του σχεδόν πειρατική! Ακολούθησε μια τακτική ιδιαίτερα extreme και με κυμαινόμενο ρυθμό, αφού ξεκίνησε πολύ γρήγορα στο πρώτο μισό, έκοψε αρκετά στις ανηφόρες, και μετά το 30ο χιλιόμετρο πετούσε. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, καθώς απαιτείται τόσο μυαλό όσο και ικανότητα. Έτρεξε άλλη μια φορά αντρίκια και με τόλμη, παρ’ ότι θεωρώ ότι είχε στα πόδια του καλύτερο χρόνο. Εύχομαι από καρδιάς να το πετύχεις εφέτος. Μπράβο Κώστα!

Αγάπιος Διαμαντίδης Αγάπιε, στον 36ο ΑΜΑ έβαλες τρίποντο! Η κούρσα σου ήταν λαμπερή και αντάξια νικητή. Έκανες εμφάνιση ψαγμένη και μελετημένη σε όλες τις λεπτομέρειές τις, άξια για χρυσό μετάλλιο. Και κάπως έτσι, αυθόρμητα αντιγράφουμε το Βασίλη Σκουντή – βάλτο αγόρι μου!

Νίκος Χριστοδούλου Με απολύτως υπολογισμένα περάσματα, έκανες μια υποδειγματική κούρσα και μια άριστη εμφάνιση, δηλωτική ενός έξυπνου δρομέα. Έκανες πράξη τη μόνιμη συμβουλή μου, πάμε αργά για να φτάσουμε γρήγορα. Μπράβο!

Μανώλης Παπαδοβασιλάκης Μανώλη η εμφάνισή σου ήταν όχι μόνο υποδειγματική αλλά και πολύ αξιόλογη, δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμη καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Μπράβο!

Σπύρος Κρόποτος Σπύρο, όποιος στοχεύει στον χρόνο που έκανες, πρέπει να ακολουθήσει επακριβώς την τακτική σου. Ονειρική εμφάνιση, εύγε!

Νάσος Αβδαρμάνης Νάσο, ξεκίνησες πολύ αργά («του δημοσίου υπαλλήλου» που λέγαμε χαριτολογώντας…), και μετά το 30ο χιλιόμετρο πραγματικά πετούσες. Και παρ’ ότι η δυναμική σου ήταν για κάτι καλύτερο, έκανες μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση, που σου επέτρεψε να απολαύσεις τον αγώνα δίχως να ταλαιπωρηθείς – συγχαρητήρια!

Νίκος Κακουλίδης Εμφάνιση άρτια δομημένη και με άψογη εκτέλεση… Νίκο, δείχνεις το δρόμο σε όποιον στοχεύει στην επίδοσή σου. Εύγε!

Γιώργος Παπαδάκης Ο αδερφός του μεγάλου Σταμάτη Παπαδάκη, δείχνει ότι απ’ το μαγευτικό Αβρακόντε του Οροπεδίου Λασιθίου βγαίνουν εξαιρετικοί δρομείς! Συγχαρητήρια για το ατομικό ρεκόρ σου. Ξεκίνησες ίσως λίγο ταχύτερα απ’ όσο έπρεπε, και γι αυτό έπεσες στο τέλος, παρ’ όλο που θεωρώ ότι η δυναμική σου ήταν σαφώς για 2 λεπτά καλύτερη επίδοση. Ακόμη κι έτσι, η κούρσα σου ήταν δημιουργική, δουλεμένη με σοφία και αρετή (στοιχεία που χαρακτήριζαν ανέκαθεν και το Σταμάτη), δημιουργώντας τελικά πολλές προσδοκίες για το μέλλον. Για φέτος κυνήγησε το 3,14,00, μπορείς. Παρ’ ότι νέος στο χώρο, βελτιώνεσαι συνεχώς, και δείχνεις ότι έχεις ακόμη πολλά να δώσεις. Μπράβο!

Αμαλία Πρωτογεράκη από τον Αμπελούζο Μεσσαράς. Η πρώτη σου εμφάνιση στον ΑΜΑ ήταν πολύ καλή και ελπιδοφόρα. Παρ’ ότι έφυγες λίγο ταχύτερα απ’ όσο έπρεπε (22,03 στο πρώτο πεντάρι, και 1,37,22 στο 21ο χιλιόμετρο), και αυτό σου στέρησε τελικά μια καλύτερη επίδοση, είσαι νέα και λάθη απειρίας πάντα δικαιολογούνται. Ακόμη κι έτσι η εμφάνιση σου ήταν δυναμική και αξιόλογη, και δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον. Να θυμάσαι ότι στο Μαραθώνιο η υπομονή είναι αρετή, και βάλε στόχο για εφέτος το 3,12,30. Μπράβο!

Γιώργος Μανιάτης Γιώργο, για άλλη μια φορά έκανες μια άριστη εμφάνιση, σχεδόν επαγγελματική θα έλεγα, με λαμπερό τελείωμα. Τις ευχές μου!

Ιωάννης Οικονομάκης Εμφάνιση που χαρακτηρίστηκε από σοφία και λογική! Κι ενώ μπορούσες έως και 2 λεπτά καλύτερα, η κούρσα σου ήταν άριστα δομημένη, και το τελείωμα σε βρήκε με πολλές πολλές δυνάμεις. Μπράβο!

Γιάννης Θωμαδάκης Η εμφάνισή σου Γιάννη ήταν δουλεμένη σχεδόν αρχιτεκτονικά! Σταδιακά και με υπομονή «έχτισες» την κούρσα σου, και τελείωσες αρχοντικά, λεβέντικα και εντυπωσιακά. Εξαιρετικός!

Γιώργος Κερούλης  Γιώργο η κούρσα σου ήταν άριστη, τόσο στο πρώτο της κομμάτι όσο και στο πολύ ωραίο της τελείωμα. Έβγαλες τη μέγιστη σου επίδοση, με μια εμφάνιση άξια και λαμπερή.

Ζαχαρίας Λαμπάκης Ζαχαρία, η εικόνα της κούρσας σου δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές σου δυνατότητες. Μπορούσες σαφώς για 3 λεπτά καλύτερο χρόνο – ωστόσο, επέλεξες μια πιο ασφαλή τακτική, και τελικά απόλαυσες τον αγώνα χωρίς να ρισκάρεις.

Στέλιος Σταυριανουδάκης Στέλιο η εμφάνισή σου ήταν ονειρική κι αντρίκια! Σε μια κούρσα άριστα δομημένη, δούλεψες συνεχώς στα όριά σου και με μια τακτική για σεμινάριο έβγαλες τη μέγιστη επίδοση. Τις ευχές μου!

Ειρήνη Πευκιανάκη η νικήτρια του 4ου Μαραθωνίου Κρήτης, μια αθλήτρια δυναμική και χαρισματική. Η πολύ αξιόλογη εμφάνισή σου στον 36ο ΑΜΑ συνοδεύτηκε και από το ατομικό ρεκόρ διαδρομής. Παρ’ ότι έφυγες λίγο ταχύτερα απ’ όσο έπρεπε (22,39 το πρώτο πεντάρι), το διόρθωσες στην πορεία – ωστόσο θεωρώ ότι έστω και λίγο αυτό τελικά σου κόστισε. Εφέτος η δυναμική σου στον ΑΜΑ είναι το 3,12,30 – τι λες; Καλή επιτυχία, υπάκουη και γλυκιά Ειρήνη!

Βαγγέλης Γιαννάκος Βαγγέλη ήσουν μοναδικός! Η κούρσα σου ήταν και αυτή για σεμινάριο, άρτια δομημένη και άψογα εκτελεσμένη. Δούλεψες συνεχώς πάνω στα όρια, και έβγαλες τη μέγιστη επίδοση. Τις ευχές μου!

Παναγιώτης Μαλαχίας Παναγιώτη, άνοιξες τον υπολογιστή, έβαλες τον αυτόματο και πήγες! Αρχοντική εμφάνιση, βγαλμένη λες από κομπιούτερ, τόσο σταθερή και καλοδουλεμένη ήταν! Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μόνο τυχαίο δεν είναι – απαιτείται ικανότητα, σοφία, τόλμη κι ψυχή, που όλα μαζί συνδυασμένα δίνουν μια τέτοια άνετη και «αυτόματη» εικόνα. Τα είχες όλα και σε μεγάλες ποσότητες – εύγε! (ΥΓ: Παναγιώτη, παίξε ΛΟΤΤΟ!)

Μαρία Ψάλτη Υποδειγματική εμφάνιση στη δομή της, και πολύ καλά εκτελεσμένη. Θεωρώ ότι θα πήγαινες λίγο καλύτερα αν κρατιόσουν λίγο περισσότερο στις ανηφόρες (20ο – 31ο χιλιόμετρο), για ένα πιο δυνατό τελείωμα. Ακόμη κι έτσι, έδωσες μια γεμάτη και αξιοθαύμαστη κούρσα. Μπράβο Μαρία!

Μανώλης Λουκάκης Μανώλη, η εμφάνισή σου ήταν μαγευτική. Άγγιξες πραγματικά την τελειότητα, για να βγάλεις το 100% των δυνατοτήτων σου, σε μια κούρσα – όνειρο. Πάντα τέτοια!

Μαριέλα Τσίπα Μια δρομέας χαρισματική, που διακρίνεται από ευπρέπεια και δημιουργικότητα. Μαριέλα, η εικόνα της κούρσας σου δείχνει ότι μπορούσες σαφώς για μια καλύτερη επίδοση (~3 λεπτά το λιγότερο). Κρατήθηκες αρκετά στην αρχή, απόλαυσες την κούρσα και μετά το 30ο χιλιόμετρο κυριολεκτικά πετούσες. Θεωρώ ότι δεν σε πέρασε κανείς ισοδύναμός σου δρομέας… Και μπορεί η εμφάνισή σου να μην αντικατοπτρίζει το 100% των δυνατοτήτων σου, έτρεξες όμως άνετα και εντυπωσιακά. Τις ευχές μου!

Χρήστος Βαξεβάνης Άλλος ένας έμπειρος και χαρισματικός δρομέας! Η κούρσα σου ήταν άριστη και επαγγελματική. Η υπομονή στο Μαραθώνιο είναι αρετή, και για άλλη μια φορά έδειξες ότι τιμάς αυτόν τον χρυσό κανόνα. Μπράβο!

Κώστας Ζαρκάνης Κώστα, ό,τι και να πω είναι λίγο! Για άλλη μια φορά έκανες μια extreme κούρσα, από εκείνες που δουλεύει στο όριο (ή και πάνω από αυτό…) από το 1ο μέχρι το 42, 195 χιλιόμετρο… Πήρες το ρίσκο, άντεξες και δικαιώθηκες. Μια άριστη κούρσα στη λογική του «όλα ή τίποτα», για την οποία απαιτείται τόλμη, πειθαρχία και ψυχή. Λίγοι μπορούν να ακολουθήσουν μια τέτοια τακτική, και για τούτο αξιέπαινοι και αξιοθαύμαστοι. Συγχαρητήρια!

Ελένη Κουρκουλιώτη Επαγγελματική εμφάνιση, δομημένη στη λογική του «πηγαίνω αργά για να φτάσω γρήγορα». Έδειξες ότι ευχαριστήθηκες τον αγώνα, και στο τέλος κυριολεκτικά πετούσες… ίσως τελικά ένας χρόνος ταχύτερος κατά 2 λεπτά να ήταν εφικτός – ωστόσο η κούρσα σου ήταν πολύ ψαγμένη και εκτελεσμένη με μια φιλοσοφία ιδιαίτερη. Μπράβο!

Γιάννης Τζίμας Όπου θα το πω άλλη μια φορά –σπίτι που δεν έχει Γιάννη, προκοπή δεν κάνει! Η εμφάνισή σου ήταν υπόδειγμα για όσους κυνηγάνε το 3,30,00. Με μια μαγική κούρσα και μια εμφάνιση – όνειρο, όχι μόνο έβγαλες τη μέγιστη επίδοση αλλά το έκανες να φαίνεται εύκολο. Τις ευχές μου!

Μιχάλης Φιλανδαράκης Άλλη μια επίδοση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θεωρώ ότι ήσουν ικανός για πέντε λεπτά καλύτερο χρόνο – επέλεξες μια σίγουρη και ασφαλή εμφάνιση, έτρεξες ουσιαστικά τον μισό αγώνα, τον απόλαυσες, και στο τέλος πραγματικά κεντούσες. Έχεις πολλά πράγματα να δώσεις στο μέλλον!

Αλέξανδρος Φασουλάκης Μιλάμε για έναν χαρισματικό δρομέα, που διακρίνεται για το ήθος, την ευγένεια και την απλότητά του, και χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης όλων των συναθλητών του. Στον 36ο ΑΜΑ έκανε μια πραγματικά λαμπερή εμφάνιση. Το ατομικό ρεκόρ διαδρομής ήρθε έπειτα από μια εξαιρετική κούρσα, άρτια δομημένη και εκτελεσμένη σε όλες της τις λεπτομέρειες. Συγχαρητήρια!

[ΥΓ προσωπικό: ξέρεις ότι τα όσα γράφω είναι πάντοτε καλοπροαίρετα. Κι αν έθιξα κάποιον ξέρεις ότι έγινε ακούσια – μη μένεις σε αυτό… Ουδείς αλάνθαστος Αλέξανδρε, δεν είμαστε τέλειοι και σε μια κοινωνία όλοι είμαστε με τον τρόπο μας απαραίτητοι]

Μηνάς Πακιουφάκης ο Μηνάς αξίζει τον σεβασμό όλων μας, καθώς έχει πετύχει κάτι μοναδικό – έχει τερματίσει 22 συνεχείς φορές στον ΑΜΑ (μ.ο 3,31,32) και παρά την ηλικία του (γεν. 1959) συνεχίζει ακάθεκτος. Παππούς 4 εγγονιών έχει πολλές υπέροχες ιστορίες να τους αφηγηθεί (Μηνά να τα χαίρεσαι…) από τους αγώνες στους οποίους έχει συμμετάσχει, και σίγουρα πρέπει να συγκαταλέγεται στους ταχύτερους παππούδες πανελληνίως! Η κούρσα του ήταν άρτια, συνδυάζοντας γνώση, σοφία, πείρα, ψυχή, μπρίο και υπομονή. Κάνοντας πράξη το «ξεκινάω αργά για να φτάσω γρήγορα» έκανε άλλη μια φορά μια αυτοκρατορική εμφάνιση. Εύχομαι τα καλύτερα και για εφέτος – φίλε Μηνά, υποκλίνομαι στο μεγαλείο σου!

Γιάννης Παπαφραγκάκης Ο Γιάννης ως λιμενάρχης έχει τεράστια εμπειρία από φουρτουνιασμένες θάλασσες – και σαν καλός καπετάνιος, πήρε το καράβι από το Μαραθώνα και παρά τα κύματα και τις δυσκολίες, το οδήγησε με ασφάλεια στο Καλλιμάρμαρο, το ομορφότερο λιμάνι της υφηλίου! Έχει απόλυτη αυτοπειθαρχία, γνωρίζει πολύ καλά τα αθλητικά όριά του, και με φυσική ευγένεια και ήθος πορεύεται προς την αθλητική του καταξίωση. Η κούρσα του ήταν άλλη μια φορά εντυπωσιακή και το πολύ δυνατό της τελείωμα συνοδεύτηκε από ατομικό ρεκόρ διαδρομής. Μπράβο! Εύχομαι στη σύζυγό σου που θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά εφέτος με την Κλασσική Διαδρομή να απολαύσει τον αγώνα και να θυμάται πάντα ότι νίκη είναι ο τερματισμός. Καλό αγώνα!

Νίκος Μουρέλος Για το Νίκο Μουρέλο τι να πρωτοπεί κανείς… Καλλιτέχνης αρχιτέκτονας, εμπνευσμένος ζωγράφος, μεγάλος αθλητής. Αλλά παρά τα 63 του χρόνια (και με 45 χρόνια αθλητική παρουσία) η φιλία μας μου δίνει το δικαίωμα να πω ότι παραμένει αμελής μαθητής! Νίκο, έκανες άλλη μια καλή κούρσα, μπορούσες σίγουρα να πας καλύτερα (~2 λεπτά), αλλά η τακτική που ακολουθείς είναι πάντα αναρχική! Κι ενώ γνωρίζεις τους κανόνες, δεν τους εφαρμόζεις και καταλήγεις να ταλαιπώρησε ακροβατώντας στα όρια. Αρέσκεσαι να ρισκάρεις και να αναζητάς νέα μονοπάτια, συνδυάζεις ερωμένη (δρόμος, ποδηλασία, ζωγραφική) και οικογένεια, και ο μεγάλος σου πλούτος είναι ότι ικανοποιείσαι με τα λίγα, τα απλά, τα δύσκολα και τα αντάρτικα. Δηλωτικό της κοσμοθεωρίας του είναι ότι δεν χαρίστηκε ούτε στο γιο του τον Ιάσωνα, όταν το 2016 στο Μαραθώνιο του Παρισίου πήγαιναν μαζί μέχρι το 40ο χιλιόμετρο, για να τον περάσει κατά 1’22’’ στο τέλος [3,30,38 ο Νίκος, 3,32,00 ο Ιάσωνας]! Κρητικέ Αντάρτη, τις ευχές μου! Πού θα πάει – κάποια στιγμή θα σε πληρώσει ο Ιάσωνας με το ίδιο νόμισμα!

Βασίλης Κοντογεωργόπουλος Βασίλη η κούρσα σου ήταν άρτια φιλοσοφημένη και αρχιτεκτονικά δομημένη. Κρατήθηκες στις ανηφόρες και μετά το 30ο χιλιόμετρο πετούσες, δίνοντας μια εμφάνιση γεμάτη και λαμπερή… Άρχοντας!

Ειρήνη Φουρναράκη Η πρώτη σου προσπάθεια σε Μαραθώνιο (και μάλιστα στην Κλασσικη Διαδρομή…) είναι άξια συγχαρητηρίων. Ο αγώνας σου ξεκίνησε καλά, αλλά μετά το 21ο χιλιόμετρο έπεσες λίγο, δείχνοντας ότι δεν είχες επανέλθει πλήρως από τον πρόσφατο τραυματισμό σου. Παρ’ όλα αυτά, έδειξες δύναμη ψυχής και μεγάλα αποθέματα θέλησης και ολοκλήρωσες τον αγώνα, με μια κούρσα μαχητική, συναισθηματικά φορτισμένη και απόλυτα αξιέπαινη. Δημιουργείς πολλές προσδοκίες για το μέλλον, και συνέχισε όπως εσύ ξέρεις – αθόρυβα, φιλότιμα, μαχητικά. Συγχαρητήρια!

Θανάσης Γεραμάνης Λεβέντη Θανάση, η κούρσα σου ήταν από τις άριστες. Ωστόσο, αν κρατιόσουν λίγο στις ανηφόρες, και καλύτερο χρόνο θα έκανες (1-2 λεπτά σίγουρα), και πιο άνετο αγώνα θα είχες. Παρ’ όλα αυτά δε φοβήθηκες, και έκανες μια κούρσα αντρίκια, δυναμική και ψυχωμένη. Μπράβο!

Γιάννης Μιχαηλίδης Γιάννη έκανες μια κούρσα δομημένη τέλεια σε όλη τη διάρκειά της, κάτι που σου επέτρεψε να βγάλεις τη μέγιστη επίδοση δίχως να ταλαιπωρηθείς. Η εμφάνιση σου ήταν αριστοκρατική, και αξίζει να τη μελετήσουν όσοι στοχεύουν στην επίδοση αυτή. Αρτίστα Γιάννη, τις ευχές μου!

Αλέξης Δάμαλος Η κούρσα σου Αλέξη συγκαταλέγεται στις άριστες ως προς τη δομή της. Ανέβηκες γλυκά τις ανηφόρες, είχες πολύ δύναμη στο τέλος και η κούρσα σου ήταν δημιουργική και απολαυστική. Μπράβο Αλέξη!

Πέτρος Παπαγεωργίου Αρχιτέκτονα Πέτρο, εφάρμοσες όλες τις γνώσεις σου προκειμένου να σμιλέψεις πέτρα την πέτρα την κούρσα σου! Άριστη στη δομή της σε όλα τα επίπεδα, αρμονική στο σύνολό της και με δυνατό τελείωμα, ήταν μια εμφάνιση εξαιρετική. Τις ευχές μου!

Ελευθέριος Μπέτζος Λευτέρη, η κούρσα σου ήταν extreme! Δούλεψες στα όρια σου από την αρχή μέχρι το τέλος, πήρες μεγάλο ρίσκο και δικαιώθηκες. Θεωρώ ότι αν στο πρώτο πεντάρι ήσουν ένα λεπτό αργότερος, θα έφτανες πιο δυνατός στο τελευταίο κομμάτι – ακόμη κι έτσι όμως άντεξες τον «όλα ή τίποτα» ρυθμό που ακολούθησες, σε μια εμφάνιση καμικάζι. Μόνο πρωταθλητές τολμούν τέτοιες κούρσες Λευτέρη – εύγε!

Γιάννης Προμπονάς Γιάννη, έκανες μια άριστα δομημένη κούρσα, και η τακτική σου διδάσκει όσους στοχεύουν σε αντίστοιχο χρόνο. Συγχαρητήρια για την αριστοκρατική σου εμφάνιση!

Δημήτρης Κεφαλάς Άλλη μια κούρσα αντρίκια και δυναμική… Δούλεψες από την αρχή πάνω από τα όρια, δείχνοντας κότσια και δύναμη ψυχής, και σου βγήκε. Σίγουρα ένα πιο αργό πρώτο πεντάρι (~1 λεπτό) θα έκανε λίγο πιο άνετη την προσπάθειά σου, αυτό που μένει όμως είναι η τολμηρή και ψυχωμένη εμφάνιση. Μπράβο!

Βασίλης Παυλόπουλος Αρχιτεκτονικά σμιλεμένη και άρτια εκτελεσμένη κούρσα σε όλη της τη διάρκεια. Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες ωστόσο, αν στις ανηφόρες ήσουν λίγο πιο αργός (~1’) και πιο άνετος θα ήσουν στο τελευταίο κομμάτι, και καλύτερο χρόνο θα έβγαζες. Ακόμη κι έτσι Βασίλη, έκανες μια αριστοκρατική εμφάνιση!

Γεώργιος Καρακατσάνης Γιώργο νομίζω ότι έκανες τον πιο ευχάριστο αγώνα! Έτρεξες σε ρυθμό προπόνησης το πρώτο μισό (παίζοντας θα έλεγα) και στο δεύτερο μισό ανέβασες ρυθμό και άντε πιάστε με! Ο τελικός χρόνος σαφώς και δεν ανταποκρίνεται στη δυναμική σου (6-7 λεπτά κάτω), όμως απόλαυσες έναν άνετο και σίγουρο αγώνα.

Μαρία Κορασοϊδή Η Μαρία πέτυχε ατομικό ρεκόρ διαδρομής, με μια κούρσα αρμονικά δομημένη πάνω στα όριά της. Εντυπωσιακή εμφάνιση, πολύ σωστά μελετημένη, από αυτές που δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον! Μπράβο Μαρία!

Γιώργος Θεοδώρου Λαμπερή και άριστη εμφάνιση! Άνοιξες τον υπολογιστή, έβαλες τον αυτόματο και πήγες, με μια κούρσα - υπόδειγμα για όσους στοχεύουν σε αντίστοιχη τελική επίδοση. Μπράβο Γιώργο αρτίστα!

Δημήτρης Μίχος Δημήτρη, και εσένα η κούρσα σου ήταν άψογη στη δομή της καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, βγάζοντας την καλύτερή σου επίδοση. Άριστη φιλοσοφία, υποδειγματική εμφάνιση. Τις ευχές μου!

Κώστας Αργυρόπουλος Κώστα ακολούθησες άριστη τακτική, σε μια εμφάνιση ενθαρρυντική και σωστά φιλοσοφημένη. Και ενώ θεωρώ ότι είχες 1 λεπτό καλύτερη επίδοση (κυνήγησέ το εφέτος, μπορείς), το τέλος σε βρήκε πολύ δυνατό. Μπράβο Κώστα!

Γιάννης Κουτουβάλης Γιάννη, θεωρώ ότι φοβήθηκες παραπάνω απ’ όσο πρέπει – ήσουν σαφώς για 5’ καλύτερη επίδοση. Στο τέλος πετούσες, δεν έτρεχες. Και ενώ θεωρώ ότι τουλάχιστον απόλαυσες τον αγώνα, η δυναμική σου είναι για πολλά περισσότερα… Κάνε αίτηση στο δημόσιο Γιάννη!

Δημήτρης Καραγκιοζάκης Είχες ως στόχο το φράγμα των 4 ωρών, δόμησες πάνω σε αυτό την κούρσα σου και τα κατάφερες. Βέβαια το φινάλε σε βρήκε πολύ κουρασμένο, κάτι που θα μπορούσες ίσως να αποφύγεις αν έκανες 29’ το πρώτο πεντάρι και πήγαινες πιο αργά στις ανηφόρες. Ακόμη κι έτσι ο στόχος επετεύχθη, με μια εμφάνιση δυναμική και πολύ αξιόλογη. Μπράβο!

Παναγιώτης Καραμπουρίδης Παναγιώτη ήσουν άριστος! Κυνήγησες το τετράωρο, αξιοποίησες στο ακέραιο τις δυνατότητές σου και με μια εμφάνιση άρτια και επαγγελματική πέτυχες το στόχο σου – τις ευχές μου!

Ευάγγελος Τσιουπινάκης Όποιος επιθυμεί να πέσει κάτω από τις 4 ώρες, πρέπει να ακολουθήσει ως παράδειγμα κούρσες όπως αυτές του Βαγγέλη. Άρτια φιλοσοφία και τακτική, και εμφάνιση για σεμινάριο. Μπράβο!

Τόνια Γιώτη Αρμονικά δομημένη κούρσα σε όλη της τη διάρκεια, που χαρακτηρίστηκε από υπομονή, γνώση και δημιουργικότητα. Στηρίχθηκες στη φιλοσοφία του «πηγαίνω αργά για να φτάσω γρήγορα», έσπασες το φράγμα των 4 ωρών και άφησες πολλές προσδοκίες για το μέλλον – βάλε εφέτος στόχο το 3,54, μπορείς. Τις ευχές μου!

Βασίλης Τριανταφύλλου Δυναμική και αξιέπαινη εμφάνιση από ένα πολύ δυνατό δρομέα. Κι ενώ στο τέλος έδειχνες πολύ κουρασμένος (θεωρώ ότι θα έπρεπε να ήσουν μέχρι και 2’ αργότερος έως το 30ο χιλιόμετρο), πάλεψες με όλες σου τις δυνάμεις και τα κατάφερες. Μπράβο!

Στέφανος Τσαπούρνης Είναι δυνατόν να είσαι συνονόματός μου και να μην κάνεις σούπερ εμφάνιση?! Με σταθερότητα βγαλμένη λες από υπολογιστή, οδήγησες την κούρσα των 4 ωρών σε μια εμφάνιση στεφανωμένη από λεβεντιά, σοφία, γνώση και ικανότητα εκτέλεσης. Εύγε!

Νικόλαος Παρθένης Σε μια κούρσα 42 χιλιομέτρων, μπορούν άραγε να κάνουν τη διαφορά λίγα δευτερόλεπτα; Δύσκολο να απαντηθεί, εξαρτάται από τον κάθε δρομέα. Ωστόσο, η κούρσα του Νίκου, έστω και για συναισθηματικούς λόγους ήταν ορόσημο ατυχίας. Με τελικό χρόνο 4,00,00 (!) οριακά δεν μπόρεσε να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 4 ωρών. Εάν έκανες 29,30 το πρώτο πεντάρι (και 2,00,40 στο 21ο) θεωρώ ότι θα πετύχαινες το στόχο. Τι να πω – λες και με την είσοδό σου στο Καλλιμάρμαρο κάποιος να σε μάτιασε! Δεν πειράζει Νίκο – εφέτος θα συντρίψεις και το μάτι και το τετράωρο! Αν έχεις πεθερά βάλτη να σε ξεματιάσει… Καλή επιτυχία εφέτος!

Απόστολος Αντωνιάδης Και ο Απόστολος δικαιούται να γκρινιάζει για ατυχία, καθώς ο τελικός του χρόνος ήταν ακριβώς 4,00,00. Αυτό που μεγεθύνει το παράπονο είναι ότι (εν αντιθέσει με τον Νίκο Παρθένη) τα περάσματα του Απόστολου ήταν πολύ σωστότερα, και μετά το 30ο χιλιόμετρο κυριολεκτικά πετούσε. Αν πιστέψουμε και εδώ στο μάτι, μάλλον ήταν πολύ ισχυρότερο! Δυο φορές λοιπόν ξεμάτιασμα φέτος Απόστολε! Να είσαι ευτυχισμένος και υγιής, και μη στενοχωριέσαι, εφέτος θα το συντρίψεις.

Μιχάλης Συργόπουλος Άριστη κούρσα! Δούλεψες με ψυχή πάνω στα όριά σου, και έβγαλες τη μέγιστη επίδοση σε μια εμφάνιση γεμάτη, αντρίκια, τολμηρή και δυναμική. Εύγε!

Αναστάσιος Παπάζογλου Πολύ καλή και άνετη κούρσα, όμως η δυναμική σου ήταν σαφώς για καλύτερο χρόνο. Δεν τα έδωσες όλα, αλλά τουλάχιστον ευχαριστήθηκες τον αγώνα, και στο τελευταίο κομμάτι μόνο περνούσες κόσμο. Μπράβο!

Παναγιώτης Κουκουβές Αριστουργηματική εμφάνιση, από εκείνες που πρέπει να διδάσκονται! Extreme κούρσα, τέλεια περάσματα, μέγιστη επίδοση! Άνοιξες τον υπολογιστή και πήγες λες και με αυτόματο πιλότο – αλλά οπωσδήποτε με τεράστια δύναμη ψυχής και θέλησης. Εύγε!

Μιχάλης Κάσιου Αρχιτεκτονικά δομημένη κούρσα και άριστη εμφάνιση, που πρέπει να ακολουθεί όποιος στοχεύει σε τέτοια επίδοση. Μπράβο!

Φώτης Βακράτσας Φωτεινή και λαμπερή εμφάνιση! Κρατήθηκες σοφά στις ανηφόρες και στο τέλος πετούσες, σε μια κούρσα πραγματικά αρχοντική!

Ευάγγελος Καφές Τέλεια κούρσα και άψογα δομημένη, που σου επέτρεψε να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό. Η απόλυτη κούρσα για όσους θέλουν αυτόν τον χρόνο, και μια εμφάνιση γενναιόδωρη και πρωτοποριακή. Τις ευχές μου!

Ευάγγελος Χάντος Πολύ καλή κούρσα Βαγγέλη, αν και μπορούσες για έναν χρόνο καλύτερο κατά 2 λεπτά. Γιατί ενώ ξεκίνησες συντηρητικά έως τη μέση του αγώνα, ανέβηκες πολύ δυνατά τις ανηφόρες και αυτό σου στοίχησε. Παρ’ όλα αυτά η εμφάνισή σου ήταν αξιοπρεπής και ελπιδοφόρα. Μπράβο!

Νεκτάριος Βαρελάς Γενικά πήγες πολύ καλά Νεκτάριε, αλλά ήσουν λίγο κουρασμένος στο τέλος. Αν ξεκινούσες 1,30’ – 2,00’ πιο αργά στο πρώτο μισό, θα είχες περισσότερες δυνάμεις στο τέλος και θα έκανες καλύτερο χρόνο. Ακόμη κι έτσι έκανες μια φιλότιμη και αντρίκια προσπάθεια. Εφέτος να πας καλύτερα. Τις ευχές μου!

Γιώργος Καραγκάνης Ο μερακλής δρομέας! Εμφάνιση μαέστρου στον 36ο ΑΜΑ, και μια κούρσα που βγηκε όπως ακριβώς την ήθελες – σα να ήταν η αγαπημένη σου και σε οδηγούσε σε ερωτικές διαδρομές, ερωτιάρη Γιώργο!

Γιώργος Πέντζας η κούρσα σου ήταν συνολικά καλή Γιώργο, όμως αναλύοντάς τη φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στη δυναμική σου. Έφυγες πολύ γρήγορα (30,14 το πρώτο πεντάρι) και σου στοίχησε – ίσως θα έπρεπε να ήσουν στα 33 λεπτά. Όπως και να χει έκανες μια προσπάθεια ενθαρρυντική, φιλότιμη και αξιοσέβαστη. Μπράβο!

Λεωνίδας Κοκουβές Λεωνίδα, ακολούθησες καλή τακτική αν και σου ξέφυγαν κάποιες λεπτομέρειες. Στις ανηφόρες (20ο – 32ο χιλιόμετρο) ανέβηκες πολύ γρήγορα (2-3 λεπτά πιο γρήγορα απ’ όσο επέτρεπαν οι δυνάμεις σου εκείνη τη μέρα) και στο τέλος ήσουν κουρασμένος. Είχες μια εμφάνιση δυνατή και ψυχωμένη. Τις ευχές μου!

Χριστοφιλόπουλος Άρης Ψαγμένη και λαμπερή εμφάνιση. Άρη, η κούρσα σου ήταν πολύ καλή, αν και η δυναμική σου αντιστοιχεί σε 3 λεπτά καλύτερο χρόνο. Καλό αγώνα εφέτος!

Αθανάσιος Μαρκάκης Άλλη μια κούρσα αξιοθαύμαστη και αρμονικά δομημένη σε όλη τη διάρκειά της! Ο Θανάσης πρέπει να είναι διπλά χαρούμενος αφού συνόδευσε τον πρωτοεμφανιζόμενο λεβέντη γιο του Μάνο – και η εμφάνισή τους ήταν άριστη, πλήρως ελεγχόμενη και αριστουργηματική. Στο τελευταίο κομμάτι πετούσαν! Μπράβο και στους δυο σας Θανάση, είστε αξιέπαινοι και προς μίμηση!

Μάνος Μαρκάκης Σε συνέχεια των παραπάνω λοιπόν, έκανες μια ψαγμένη και χαρισματική κούρσα, που σε αντάμειψε με μια καλή επίδοση. Και ενώ ο πρώτος μαραθώνιος είναι πάντα αναγνωριστικός (τι ευλογία όμως να τερματίζεις πρώτη φορά στο Καλλιμάρμαρο…) ήσουν τυχερός που είχες μαζί σου συνοδοιπόρο τον πολύ έμπειρο πατέρα σου. Εφέτος κυνήγησε το 4,25 – εκτός από το φιλότιμο και την ευπρέπεια που σε χαρακτηρίζει, πλέον έχεις και την εμπειρία. Μπράβο Μάνο!

Χρήστος Σαμέρας Ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή εμφάνιση, μελετημένη και άριστη κούρσα. Είχες λίγο καλύτερο χρόνο στα πόδια σου, και μετά το 30ο χιλιόμετρο ήσουν πολύ δυνατός και άνετος. Εφέτος μπορείς να κυνηγήσεις κάτι καλύτερο, κάνε το όμως με λογική κι όχι με εγωισμό. Μπράβο!

Αθανάσιος Μάνδαλης Θανάση, η εικόνα της κούρσας σου δείχνει ότι έκανες έναν πολύ άνετο κι ευχάριστο αγώνα. Η δυναμική σου είναι για έναν χρόνο σαφώς καλύτερο (5-6 λεπτά), καθώς μετά το 30ο χιλιόμετρο μόνο περνούσες κόσμο. Νομίζω ότι ούτε ένας άλλος Θανάσης, ο αείμνηστος Βέγγος, δεν θα σε προλάβαινε – πετούσες! Φέτος ανέβασε τον πήχη, μπορείς!

Διονύσης Σίφνιος  Διονύση άνοιξες τον υπολογιστή, μπήκε ο αυτόματος και έκανες μια κούρσα προγραμματισμένη λες από κομπιούτερ! Αριστουργηματική τακτική, σούπερ εμφάνιση και μέγιστη επίδοση. Πρώτο και δεύτερο μισό ταυτίστηκαν απόλυτα (ίσα βάρκα, ίσα πανιά) κι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο για δρομέα της κατηγορίας σου – τελικά οι Διονύσηδες είστε λίγοι αλλά (όπως και ο συνονόματος σου Νιόνιος Σαββόπουλος…) ικανοί και εκλεκτοί. Τις ευχές μου!

Θεόδωρος Πάσχος Η κούρσα σου δείχνει ότι είχες τεράστιες δυνάμεις στο τέλος, μετά το 30ο χιλιόμετρο πετούσες, και μπορούσες να κυνηγήσεις πολύ καλύτερη επίδοση. Πολλά υποσχόμενη και ελπιδοφόρα εμφάνιση, που επιτρέπει εφέτος να ανεβάσεις κι άλλο τον πήχη. Συγχαρητήρια και γιατί έσπασες το φράγμα των 5 ωρών, και για την συνολική σου παρουσία!

Κώστας Σταυροπουλος Εμφάνιση – σημείο αναφοράς για όποιον θέλει να σπάσει το πεντάωρο. Τέλειος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, άριστη κούρσα με αρχή, μέση και ωραίο τελείωμα, σε μια εμφάνιση αρχοντική και πολύ ενδιαφέρουσα. Τις ευχές μου!

Θεόδωρας Μπαζούκης  Κι εσένα η κούρσα σου μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για το φράγμα των 5 ωρών. Άριστη εμφάνιση, που θα ήταν ακόμη καλύτερη αν έκανες το πρώτο πεντάρι στα 36 λεπτά. Ενδιαφέρουσα κούρσα αρχιτεκτονικά δομημένη με τα σωστά υλικά και ο στόχος επετεύχθη. Μπράβο λεβέντη Θόδωρα!

Λεωνίδας Παπαδόπουλος Μόνο τυχαίο δε είναι το όνομά σου! Και μπορεί να μην είχες μαζί σου τους δικούς σου 300, έκανες όμως μια εμφάνιση εντυπωσιακή και λαμπερή, αντάξια της ιστορίας που κουβαλά. Εύγε Λεωνίδα!

Νικόλαος Κούβακας  Καλή κούρσα, ευχάριστη και άνετη. Κι ενώ θεωρώ ότι μπορούσες να κυνηγήσεις κάτι καλύτερο, τα περάσματά σου δείχνουν ότι απόλαυσες με ασφάλεια τον αγώνα. Έχεις μέλλον, μπράβο!

Παναγιώτης Τσεκούρας Κούρσα για σεμινάριο για όποιον στοχεύει σε τέτοια επίδοση. Πολύ ενδιαφέρουσα εμφάνιση, με μοναδική αρμονία και σοφία σε όλη τη διάρκειά της. Στο Καλλιμάρμαρο έφτασες σαν στον αυτόματο, σε μια εμφάνιση – ποίημα. Αριστούχος ως προς την τακτική αρτίστα Παναγιώτη. Εύγε!

Γιώργος Αμανατίδης Πολύ καλή και αξιόλογη κούρσα, δομημένη αρχιτεκτονικά πέτρα την πέτρα. Πέτυχες το στόχο σου με μια εμφάνιση λεβέντικης και αρχοντικής φιλοσοφίας. Μπράβο Γιώργο.

Νίκος Μάλλιος Αρμονική κούρσα, σωστά φιλοσοφημένη και με άριστα περάσματα. Σε μια συνολικά καταπληκτική εμφάνιση, ίσως μπορούσες να κυνηγήσεις καλύτερο χρόνο, όμως επέλεξες να απολαύσεις τον αγώνα δίχως να ρισκάρεις. Σε αυτήν την κατηγορία επιδόσεων, δύσκολα βλέπεις τόσο άψογη τακτική. Τις ευχές μου!

Αλέξανδρος Θεοδωράκος Τέλεια για την κατηγορία σου κούρσα, με αρχή, μέση και ωραίο τελείωμα. Θα πήγαινες ακόμη καλύτερα αν μέχρι το 21ο χιλιόμετρο ήσουν πιο συγκρατημένος. Ακόμη κι έτσι, επέδειξες τόλμη και θέληση, σε μια εμφάνιση δυναμική, ψυχομένη κι αντρίκια. Μπράβο σου!

Ευάγγελος Αρχιμανδρίτης Εμφάνιση καλή και αξιοπρεπής. Η δυναμική σου δείχνει ότι μπορούσες να σπάσεις τις 6 ώρες, πήγες όμως λίγο ταχύτερα απ’ όσο έπρεπε στις ανηφόρες (20ο – 32ο χιλιόμετρο) και σου πήραν δύναμη. Πάντως η εμφάνισή σου ήταν αξιόλογη, φιλότιμη και ενθαρρυντική. Τις ευχές μου!

Δημήτρης Καλαντζής ο τζέντλεμαν της δρομικής κοινότητας, ο ξανθός άγγελος από τα Τρίκαλα! Εδώ τι να πρωτοπούμε; Από τους πιο παλιούς στο χώρο, διακρίνεται για την εμπειρία και τη σοφία του. Από τους πιο καλοντυμένους και εμφανίσιμους δρομείς, διάσημος ανάμεσα στα άλλα για την ξανθιά χαίτη του και το αρχοντικό του στυλ, έχει τερματίσει αισίως 66 Μαραθωνίους και εύχομαι από καρδιάς να τους εκατοστήσει. Δημήτρη, και μόνο η συμμετοχή σου ομορφαίνει μια διοργάνωση. Εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να δίνεις το παρόν!

Λευτέρης Σταματάκης Η δεύτερη εμφάνιση του Λευτέρη στον ΑΜΑ συνοδεύτηκε από μεγάλο ατομικό ρεκόρ, αφού βελτίωσε την προσωπική του επίδοση κατά 31 λεπτά! Αξιέπαινος! Παρά τη συντηρητική τακτική που ακολούθησες (θεωρώ ότι είχες το τετράωρο), απόλαυσες τον αγώνα και το φινάλε σε βρήκε με πολλή δύναμη. Εμφάνιση αρμονική, συναισθηματική και απολαυστική, άξια επιβράβευση τόσο για τις προσπάθειές σου όσο και για την άξια Άννα που πάντα σε στηρίζει.

 

 

 

 

 

 

Ζ. 101 EXIT POLL για τον ΑΜΑ (εμπειρικά).

 

 

 

101 EXIT POLL για τον ΑΜΑ (εμπειρικά)

101 προτεινόμενα περάσματα από τον Στέφανο Αντωνάκη στα 4 πιο κρίσιμα σημεία του ΑΜΑ

101 suggested passes for a successful Marathon, by Stefanos Antonakis

Για τις προτάσεις με αα 1 - 47, ο πρόσθετος χρόνος του 30ου χιλιομέτρου μπορεί να μεταφερθεί (είτε συν είτε πλην) στα υπόλοιπα 12195 μέτρα. Και πάλι θα είστε εντός στόχου.

Περάσματα

Μέσος Ρυθμός Αγώνα

Α/Α

5Ο χλμ.

21,100χλμ

30ο χλμ.

Υπόλοιπα

12,195

Τελ. Επίδοση

Ανά 1000μ.

Ανά 5000μ.

1

0:15:00

1:02:15

1:30:10(+20’’)

34:20

2:04:30

2:57

14:57

2

0:15:05

1:03:20

1:31:40(+20’’)

35:00

2:06:40

3:00

15:01

3

0:15:20

1:04:30

1:33:10(+20’’)

35:50

2:09:00

3:03

15:17

4

0:15:30

1:05:20

1:33:55(+20’’)

36:30

2:10:25

3:05

15:27

5

0:15:45

1:06:15

1:35:00(+20’’)

37:15

2:12:15

3:08

15:40

6

0:16:05

1:07:30

1:37:05(+30’’)

37:45

2:14:50

3:12

16:00

7

0:16:20

1:09:10

1:39:05(+10’’)

38:40

2:17:45

3:16

16:19

8

0:16:35

1:09:50

1:40:05(+30’’)

39:25

2:19:30

3:18

16:30

9

0:16:45

1:10:40

1:41:30(+30’’)

39:50

2:21:20

3:21

16:43

10

0:17:00

1:11:30

1:42:30(+30’’)

40:20

2:22:50

3:23

16:55

11

0:17:10

1:12:25

1:43:45(+30’’)

40:45

2:24:30

3:25

17:08

12

0:17:25

1:13:25

1:45:15(+30’’)

41:10

2:26:25

3:28

17:21

13

0:17:35

1:14:20

1:46:45(+35’’)

41:35

2:28:20

3:31

17:32

14

0:17:45

1:14:55

1:47:35(+35’’)

41:55

2:29:30

3:32

17:40

15

0:18:00

1:15:45

1:48:40(+35’’)

42:25

2:31:05

3:35

17:55

16

0:18:05

1:16:35

1:49:50(+35’’)

42:55

2:32:45

3:37

18:03

17

0:18:20

1:17:15

1:51:00(+35’’)

43:15

2:34:15

3:39

18:15

18

0:18:30

1:18:00

1:52:00(+35’’)

43:35

2:35:35

3:41

18:26

19

0:18:50

1:19:35

1:54:05(+25’’)

44:35

2:38:40

3:46

18:48

20

0:19:05

1:20:25

1:55:10(+35’’)

45:10

2:40:20

3:48

19:00

21

0:19:15

1:21:10

1:56:20(+35’’)

45:30

2:41:50

3:50

19:11

22

0:19:30

1:22:15

1:57:50(+35’’)

46:05

2:43:55

3:53

19:25

23

0:19:40

1:23:00

1:59:10(+35’’)

46:25

2:45:35

3:55

19:37

24

0:19:55

1:24:00

2:00:15(+35’’)

46:50

2:47:05

3:58

19:50

25

0:20:05

1:24:50

2:01:40(+35’’)

47:20

2:49:00

4:01

20:03

26

0:20:20

1:25:40

2:02:40(+35’’)

47:50

2:50:30

4:03

20:15

27

0:20:30

1:26:25

2:03:50(+35’’)

48:20

2:52:10

4:05

20:25

28

0:20:40

1:27:10

2:04:45(+35’’)

48:45

2:53:30

4:07

20:35

29

0:20:55

1:28:10

2:06:30(+35’’)

49:20

2:55:50

4:10

20:50

30

0:21:10

1:29:15

2:08:00(+35’’)

49:50

2:57:50

4:13

21:05

31

0:21:20

1:30:25

2:09:20(+35’’)

50:30

2:59:50

4:16

21:19

32

0:21:50

1:31:40

2:11:30(+50’’)

51:15

3:02:45

4:20

21:40

33

0:22:00

1:33:00

2:13:30(+50’’)

52:00

3:05:30

4:24

21:59

34

0:22:30

1:34:30

2:15:45(+50’’)

52:40

3:08:25

4:28

22:20

35

0:22:40

1:35:30

2:17:00(+50’’)

53:15

3:10:15

4:31

22:33

36

0:23:05

1:37:00

2:18:40(+50’’)

54:00

3:13:40

4:35

22:55

37

0:23:15

1:38:10

2:20:30(+50’’)

54:45

3:15:15

4:38

23:09

38

0:23:40

1:39:30

2:22:25(+50’’)

55:35

3:18:15

4:42

23:30

39

0:23:55

1:40:40

2:24:15(+50’’)

56:20

3:20:35

4:45

23:46

40

0:24:10

1:41:40

2:25:50(+1’)

56:50

3:22:40

4:48

24:00

41

0:24:30

1:43:10

2:27:50(+1’)

57:30

3:25:20

4:52

24:20

42

0:24:55

1:44:25

2:29:50(+1’)

58:20

3:28:10

4:56

24:40

43

0:25:10

1:45:50

2:31:30(+1’)

59:00

3:30:30

5:00

24:58

44

0:25:25

1:47:05

2:33:40(+1’)

59:45

3:33:25

5:03

25:15

45

0:25:50

1:48:45

2:36:05(+1’)

1:00:30

3:36:35

5:08

25:41

46

0:26:15

1:50:15

2:38:40(+1’)

1:01:10

3:39:50

5:12

26:02

47

0:26:35

1:51:40

2:40:25(+1’)

1:02:00

3:42:25

5:16

26:21

48

0:26:50

1:52:45

2:41:45(+1’15’’)

1:02:45

3:44:30

5:19

26:35

49

0:27:05

1:53:50

2:43:10(+1’15’’)

1:03:20

3:46:30

5:22

26:50

50

0:27:25

1:54:50

2:44:20(+1’15’’)

1:04:05

3:48:25

5:25

27:05

51

0:27:40

1:55:55

2:46:05(+1’15’’)

1:05:00

3:51:05

5:29

27:24

52

0:27:55

1:57:30

2:48:10(+1’30’’)

1:05:50

3:54:00

5:33

27:43

53

0:28:20

1:58:50

2:49:55(+1’30’’)

1:06:40

3:56:35

5:37

28:05

54

0:28:50

2:01:00

2:52:05(+1’30’’)

1:07:40

3:59:45

5:41

28:25

55

0:29:10

2:02:10

2:55:15(+1’30’’)

1:08:35

4:03:50

5:47

28:55

56

0:29:30

2:03:10

2:56:35(+1’30’’)

1:09:15

4:05:50

5:49

29:05

57

0:29:50

2:04:50

2:58:35(+1’30’’)

1:09:50

4:08:25

5:53

29:26

58

0:30:05

2:05:50

3:00:00(+1’30’’)

1:10:35

4:10:35

5:57

29:45

59

0:30:40

2:07:10

3:02:05(+1’45’’)

1:11:15

4:13:20

6:00

30:01

60

0:30:50

2:08:10

3:03:15(+1’45’’)

1:11:55

4:15:10

6:02

30:12

61

0:31:10

2:09:10

3:04:55(+1’45’’)

1:12:30

4:17:25

6:06

30:30

62

0:31:45

2:11:50

3:08:45(+1’45’’)

1:13:30

4:22:15

6:12

31:00

63

0:32:05

2:12:50

3:10:10(+1’45’’)

1:14:20

4:24:30

6:16

31:20

64

0:32:20

2:13:55

3:11:25(+2’)

1:15:10

4:26:35

6:19

31:35

65

0:32:45

2:15:50

3:14:30(+2’)

1:16:05

4:30:35

6:25

32:04

66

0:33:05

2:17:05

3:16:05(+2’)

1:16:50

4:32:55

6:28

32:20

67

0:33:15

2:18:10

3:18:10(+2’)

1:17:30

4:35:40

6:32

32:40

68

0:33:40

2:19:50

3:20:20(+2’15’’)

1:18:20

4:38:40

6:36

33:02

69

0:34:00

2:21:20

3:22:15(+2’15’’)

1:19:15

4:41:30

6:40

33:22

70

0:34:20

2:22:25

3:23:25(+2’15’’)

1:20:05

4:43:30

6:43

33:35

71

0:34:35

2:23:20

3:24:45(+2’15’’)

1:21:00

4:45:45

6:46

33:52

72

0:35:05

2:25:30

3:28:25(+2’30’’)

1:21:20

4:49:45

6:52

34:20

73

0:35:15

2:26:40

3:30:15(+2’30’’)

1:22:15

4:52:30

6:57

34:40

74

0:35:40

2:28:15

3:32:25(+2’30’’)

1:23:15

4:55:40

7:00

35:02

75

0:36:10

2:30:30

3:35:00(+2’30’’)

1:24:35

4:59:35

7:06

35:30

76

0:36:50

2:32:55

3:38:50(+3’)

1:25:50

5:04:40

7:13

36:06

77

0:37:05

2:34:30

3:41:05(+3’)

1:26:45

5:07:50

7:17

36:28

78

0:37:30

2:36:30

3:44:10(+3’)

1:27:45

5:11:55

7:23

36:56

79

0:38:00

2:38:30

3:46:35(+3’)

1:29:15

5:15:50

7:29

37:24

80

0:38:25

2:40:40

3:49:50(+3’)

1:30:15

5:20:05

7:35

37:55

81

0:39:05

2:43:30

3:53:55(+3’15’’)

1:31:35

5:25:30

7:43

38:35

82

0:39:45

2:46:00

3:58:00(+3’15’’)

1:32:55

5:30:55

7:50

39:10

83

0:40:20

2:48:20

4:01:10(+3’15’’)

1:34:25

5:35:35

7:57

39:45

84

0:41:00

2:50:50

4:04:15(+3’30’’)

1:36:15

5:40:30

8:04

40:20

85

0:41:45

2:53:50

4:08:35(+3’30’’)

1:38:05

5:46:40

8:13

41:05

86

0:42:20

2:56:20

4:11:40(+3’30’’)

1:40:00

5:51:40

8:20

41:41

87

0:42:45

2:58:20

4:14:05(+3’30’’)

1:41:45

5:55:50

8:26

42:10

88

0:43:15

3:00:40

4:17:05(+3’30’’)

1:42:45

5:59:50

8:32

42:38

89

0:43:50

3:03:10

4:21:35(+4’)

1:44:05

6:05:40

8:40

43:20

90

0:44:30

3:05:45

4:25:10(+4’)

1:45:20

6:10:30

8:46

43:50

91

0:45:05

3:08:15

4:30:15(+4’)

1:46:30

6:16:45

8:55

44:35

92

0:45:45

3:10:50

4:33:10(+4’)

1:47:40

6:20:50

9:01

45:06

93

0:46:20

3:13:20

4:37:15(+4’)

1:48:55

6:26:10

9:09

45:45

94

0:46:50

3:16:10

4:40:10(+4’)

1:50:10

6:30:20

9:15

46:14

95

0:48:45

3:23:25

4:51:00(+4’30’’)

1:54:40

6:45:40

9:37

48:05

96

0:50:20

3:30:40

5:00:50(+4’30’’)

1:59:05

6:59:55

9:57

49:45

97

0:52:20

3:38:50

5:12:40(+4’30’’)

2:03:50

7:16:30

10:21

51:43

98

0:53:50

3:46:20

5:24:10(+5’)

2:07:45

7:31:55

10:43

53:33

99

0:55:55

3:54:10

5:34:15(+5’)

2:12:40

7:46:55

11:04

55:19

100

0:57:35

4:00:45

5:43:50(+5’)

2:16:09

7:59:59

11:23

56:53

101

0:58:10

4:03:10

5:47:00(+5’)

2:18:15

8:05:15

11:30

57:30

Σημειώσεις:

1) Τα προτεινόμενα περάσματα αφορούν σε δρομείς που έχουν ξανατρέξει περίπου στην ίδια επίδοση.

2) Για τις πρώτες 47 προτάσεις, ο επιπλέον χρόνος στο 30ο χιλιόμετρο, μπορεί κάλλιστα να μεταφερθεί στα τελευταία 12195 μέτρα – και πάλι θα είστε εντός στόχου, είτε συν είτε πλην του υπάρχοντος χρόνου.

3) Πριν ξεκινήσετε για τον χρόνο που θα διαλέξετε από τον πίνακα σκεφτείτε - τον έχετε; Αν όχι, επιλέξτε πιο αργό.

4) Αν έχει ζέστη, προσθέστε για κάθε πεντάρι από 5" έως 30", ανάλογα με το επίπεδο και τη δυναμική του κάθε αθλητή. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό από όλους τους σταθμούς.

5) Για όλες τις επιδόσεις ισχύει περιθώριο συν-πλην δυο λεπτών, αναλόγως των καιρικών συνθηκών και της κατάστασης του δρομέα.

6) Για χρόνους από 6 έως και 8 ώρες, είναι καλύτερα από την αρχή του αγώνα να εναλλάσσεται περπάτημα με τρέξιμο.

7) Οι προτεινόμενοι χρόνοι και τα περάσματα είναι για την ακριβή μέτρηση των χιλιομέτρων που φαίνονται στο οδόστρωμα και όχι στο μετρητή απόστασης των ρολογιών, τα οποία αποδεδειγμένα μπορεί να έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις.

8) Μην ξεχνάτε, πηγαίνω αργά για να φτάσω γρήγορα!

9) Απαράβατος κανόνας για όλους τους δρομείς – δεν πηγαίνουμε πιο γρήγορα από το μέσο ρυθμό του αγώνα μας ως το 21ο χιλιόμετρο. Ανεβαίνουμε γλυκά τις ανηφόρες μην μας πάρουν τη δύναμη, και από το 32ο και μετά κερδίζουμε ό,τι χάσαμε στις ανηφόρες.

10) «υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν με χαρά, και η χαρά αυτή είναι η αμοιβή τους» (Χαλίλ Γκιμπράν). Για το γράφοντα η αμοιβή είναι μία – μη φεύγετε γρήγορα! Να απολαύσετε τον αγώνα και να θυμάστε ότι συμμετέχοντας στον ΑΜΑ γίνεστε κι εσείς κομμάτι της ιστορίας, καθώς η Κλασσική είναι η Μέκκα των απανταχού δρομέων, κι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Καλό αγώνα!

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

 

 

 

Η. Μια πρόταση για τον ΣΕΓΑΣ.

 

Θα ήθελα, κλείνοντας το παρόν, να καταθέσω μια πρόταση στον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κο Παναγόπουλο και στην τεχνική επιτροπή (κκ Μάκης Ασημακόπουλος, Ευάγγελος Παπαποστόλου). Εννοείται ότι αυτό γίνεται εντελώς καλοδιάθετα, και με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη δυνατή εικόνα του ΑΜΑ. Άλλωστε ο κος Παναγόπουλος έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει ευήκοα ώτα – έτσι, παίρνω το θάρρος να αναφερθώ σε δυο πολύ αξιόλογους παρουσιαστές, έμπειρους και με τεράστιες γνώσεις σχετικά με το στίβο και το Μαραθώνιο. Πρόκειται για τους κκ Δημήτρη Ηλιάκη και Ευάγγελο Στούπη. Αμφότεροι έχουν εξαιρετική άρθρωση, κατέχουν ξένες γλώσσες, είναι πολύ έμπειροι εκφωνητές (πλέον των 20 ετών) και μπορούν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Ειδικότερα ο Ευάγγελος Στουπής όταν τον ακούς φωνητικά, είναι σαν μελωδία. Εάν μου επιτρέπεται ο παραλληλισμός, είναι ο «Αλέξης Κωστάλας» για το Στίβο και τους αγώνες δρόμου! Και ενώ και οι ήδη υπάρχοντες εκφωνητές είναι πολύ αξιόλογοι, ο ΑΜΑ ως διοργάνωση συγκεντρώνει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η πολύωρη διάρκειά του απαιτεί αντίστοιχα μαραθώνιες δεξιότητες από την παρουσίαση, ώστε να παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου να καλύπτεται η εξέλιξη του αγώνα και να αναδεικνύονται όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία που αυτός συγκεντρώνει – αθλητικά, πολιτισμικά, ιστορικά, συναισθηματικά, σημειολογικά. Εκτιμώ ότι οι κκ Ηλιάκης και Στούπης έχουν πολλά να προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση – θεωρώ ότι ο κος Μάρκος Καλούδης (επίσης έμπειρος και αξιόλογος), στον οποίο ο κρητικός στίβος χρωστάει πολλά και έχει συνεργαστεί και με τους δύο στο παρελθόν, θα επιβεβαιώσει τα όσα γράφω. Οι καλοί και οι άξιοι χωρούν παντού Πρόεδρε. Τι λέτε;

 

 

 

 

Θ. Αντί επιλόγου

 

Η επικαιρότητα των ημερών μου επιβάλλει να προσθέσω ένα μικρό σχόλιο για έναν μεγάλο δρομέα, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες πριν από την επίτευξη ενός μεγάλου άθλου.

Γιώργος Τεμόν Ζαχαριάδης Ο ιδεαλιστής δρομέας – φαινόμενο, με καταγωγή από τον Πόντο, γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης το 1967. Ξεκινώντας να τρέχει μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις (15-30χλμ), περνάει το 2010 στο χώρο των υπεραποστάσεων. Και μέσα σε 9 μόλις χρόνια έχει πετύχει απίστευτα πράγματα. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε τα παρακάτω

-          Έχει τερματίσει 30 Μαραθωνίους (καλύτερη επίδοση το 3,17,00)

-          Τιμώντας τη μνήμη των σφαγιασθέντων Ποντίων για τα εκατόχρονα της γενοκτονίας (1919-2019), ξεκίνησε από την Παναγία Σουμελά της Βέροιας και έφτασε στον ομώνυμο ναό στην Τραπεζούντα, διανύοντας 2000 χιλιόμετρα μέσα σε 27 ημέρες (μέσος ρυθμός 74 χλμ / ημέρα).

-          Έχει τερματίσει 5 φορές το Σπάρταθλον (246 χιλιόμετρα, καλύτερος χρόνος 33.20)

-          Έχει τερματίσει 4 φορές τον Φειδιππίδιο Άθλο (500 χιλιόμετρα

-          Έχει τερματίσει 5 φορές τον Δόλιχο δρόμο (Δελφοί – Αρχαία Ολυμπία, 255 χιλιόμετρα)

-          Έχει τερματίσει 2 φορές τον Ευχείδιο Υπεράθλο (Δελφοι – Πλαταιές μετ’ επιστροφής, 215 χιλιόμετρα)

-          Έχει τερματίσει 5 φορές τον Ευχείδιο Άθλο (Δελφοί – Πλαταιές, 107,5 χιλιόμετρα)

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές (Σεπτέμβριος 2019) ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να κάνει κάτι μοναδικό. Ξεκινώντας από το ναό της Αγίας Σοφίας (Κωνσταντινούπολη), θα διανύσει 1250 χιλιόμετρα μέσα σε περίπου 20 ημέρες (μέσος ρυθμός 62 χιλιόμετρα ανά ημέρα), για να τερματίσει στο νέο γήπεδο της αγαπημένης του ΑΕΚ στην Αθήνα. Επιδιώκει να τιμήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα εκατόχρονα από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα 95 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ (και τα όσα ο αγαπημένος του σύλλογος πρεσβεύει), και να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης των λαών. Μπροστά σε τέτοιες προσπάθειες, τι να προσθέσουμε; Κύριε Γιώργο είστε πραγματικά αξιοθαύμαστος, και είναι τιμή τόσο για την Ελληνική Αστυνομία όσο και τη δρομική κοινότητα να κοσμούν τις τάξεις της άνθρωποι σαν κι εσάς. Υποκλίνομαι στη δύναμη της ψυχής σας και στα ιδανικά τα οποία πρεσβεύετε. Με όλο μου το σεβασμό, να είστε πάντα καλά και με τη βοήθεια της Παναγίας να πετυχαίνετε τους στόχους σας.

 

Θα ήθελα επίσης να στείλω όλες τις ευχές και την αγάπη μου στην Ειρήνη Βασιλείου που πρόκειται να αγωνιστεί στη Ντόχα (27/09). Τόσο η Ειρήνη όσο και η αδερφή της Άννα μας έχουν κάνει όλους υπερήφανους στο παρελθόν. Υπό την (εδώ και 15 έτη) καθοδήγηση του εξαιρετικού προπονητή τους κου Αριστείδη Βισκαδουράκη, μας έχουν χαρίσει υπέροχες στιγμές και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν πολλά πολλά χρόνια ακόμη. Ειρήνη, και μόνο η συμμετοχή σου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι τεράστια νίκη… Να σαι πάντα καλά, και του χρόνου στους Ολυμπιακούς!

Εύχομαι επίσης στη Μαρία Μπελιμπασάκη να γυρίσει σιδερένια, και να μην απογοητεύεται. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ κοντά. Αέρινη και θαρραλέα Μαρία, καλή δύναμη!

Για τη Μαρία Πολύζου και τον μεγάλο αγώνα της: Μαρία χωρίς εσένα δεν ξεκινά ο ΑΜΑ. Σε θέλουμε εκεί.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξεχωριστά ορισμένους ανθρώπους για τη φιλία τους και τις πολύτιμες συμβουλές τους (ξέρουν αυτοί!) – τους κκ Σπυριδάκη Παναγιώτη, Αντωνακάκη Παναγιώτη, Δραμουντάνη Γεώργιο, Τσατσάκη Αντώνιο, Πολλιά Νίκο, Δημητριάδη Νίκο (εργοφυσιολόγο), Αφορδακό Μιχάλη, Φωτάκη Ανδρέα, Τσατσάκη Τάσο, Στεφανίδη Αλέξανδρο, και την κυρία Χριστίνα Δαφέρμου. Έχετε όλοι σας τη φιλία και την αγάπη μου.

 

ΥΓ1: έχετε συνεχώς στο μυαλό σας ότι η επιτυχία υπήρξε πάντα μεγάλη ψεύτρα. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος μπορεί να ταπεινώσει τον οποιονδήποτε…

ΥΓ2: Τα αμαρτήματα μιας κοινωνίας κατά τον Μαχάτμα Γκάντι.

-          Ευημερία χωρίς εργασία

-          Απόλαυση χωρίς συνείδηση

-          Εμπόριο χωρίς ηθική

-          Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά

-          Γνώση χωρίς χαρακτήρα

-          Λατρεία χωρίς θυσίες υλικών απολαύσεων και πλούτου

-          Πολιτική χωρίς αρχές

-          Δικαιώματα χωρίς ευθύνες.

 

 

 

 

 

Η κορυφαία αθλητική στιγμή του γράφοντα, κρατώντας την Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη του Ηράκλειο Κρήτης.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Φέτος δεν κρινόμαστε σαν αθλητές και μαραθωνοδρόμοι Όλοι οι δρομείς με υπευθυνότητα και σεβασμό στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Κορονοϊου

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
«Μπήκε καραντίνα και βγήκαν όλοι στους δρόμους για άσκηση»: ΟΧΙ. Αυτή είναι η μισή αλήθεια Καταργούνται τα long run με τα νέα μέτρα που εξετάζονται για την άσκοπη μετακίνηση
Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2020 Οι καλύτερες Ελληνίδες Μαραθωνοδρόμοι για το 2020
Nutrition News

Garmin FR family
Fitness Awards
FitnessPulse.gr
Runster
Πρέπει να διαβάσετε
15 Μάρ 20
Διαβάστε το νέο βιβλίο «Νενικήκαμεν» - Η ιστορία του πρώτου Μαραθωνοδρόμου (+Διαγωνισμός)
Αυτές τις μέρες, που εξαιτίας των δυσχερών καταστάσεων με τον κοροναϊο μένουμε περισσότερο στο σπίτι και είναι ευκαιρία να διαβάσουμε και κάποιο βιβλίο. Γι' αυτό σας έχουμε μια πολύ καλή πρόταση που έφτασε πρόσφατα τα χέρια μας.
05 Μάρ 20
Το ολοκαίνουριο adidas SL20 είναι εδώ και σε προκαλεί να γίνεις πιο γρήγορος από αυτά που σε κρατούν πίσω!
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas λανσάρει το νέο πανάλαφρο παπούτσι για τρέξιμο adidas SL20 καινοτομώντας για άλλη μια φορά, όχι μόνο με τα υλικά του παπουτσιού, αλλά και με το τρόπο που αυτό θέλει να εμπνεύσει μέσα από την καμπάνια FASTER THAN.
04 Μάρ 20
Αυτό το Σάββατο 07.03, η Θεσσαλονίκη γίνεται FASTER THAN
Αλλάζουμε το νόημα του «Γρήγορου». «Γρήγορο» δεν είναι απλά ένας αριθμός, είναι αυτό που νιώθεις. Γιατί το τρέξιμο είναι θέμα προσωπικής αλλαγής και αυτοβελτίωσης.

©2005-2019 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse