New Balance Prism
Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Roly Greece NSCoaching My Athlete Energy Photos Trinews.gr Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Volos Run
Kallithea Run
Nafplio Marathon
X-treme Stores

16 Μάρ 20 ← πίσω

Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα με τον κορωνοϊό αν η κοινωνία είχε θωρακίσει την υγεία της μέσω του αθλητισμού?

Κώστας Παλάντζας
«Το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν» είπε ο Ιπποκράτης, αλλά όσο κι αν η φράση του αντέχει σε βάθος σχεδόν 2.500 χρόνων, η ανθρωπότητα δεν την εφαρμόζει και τόσο πολύ στην πράξη. Έτσι τώρα "τρέχει και δεν φτάνει", όχι όμως κυριολεκτικά με τζόκινγκ που ωφελεί όποιον το ασκεί, αλλά μεταφορικά, σε αγώνα δρόμου για να κερδίσει τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Οι διαφορετικές προτεραιότητες που θέτει η ανθρωπότητα σε κάθε έκφανση της ζωής, τη φέρνουν στο χείλος του αφανισμού. Όχι από τον κορωνοϊό που είναι κάτι που δεν δημιούργησε η ίδια, αλλά από άλλες ενέργειές της. Μόλυνση του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους, κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής, πόλεμοι. Θα αρκούσε το "κέρδος" 10 ημερών που έχουν οι εμπλεκόμενες μεγάλες χώρες και εταιρείες από τα έσοδα που αποκομίζουν σε έναν χρόνο από το εμπόριο του πολέμου για να καταπολεμηθεί η φτώχεια και για να μη χρειάζεται οι κάτοικοι τρίτων χωρών να αναζητούν καταφύγιο στις πολιτισμένες με ή χωρίς εισαγωγικά χώρες, καθώς θα έμεναν στις δικές τους που θα ευημερούσαν.

Αλλά και τώρα που οι προηγμένες χώρες χρειάζονται τα νοσοκομεία στον μέγιστο βαθμό, διαπιστώνουν ότι δεν είχαν φροντίσει να τα έχουν τόσο στελεχωμένα και εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τον φόρτο του κορωνοϊού. Εν πάσει περιπτώσει, ξεκίνησα να γράφω για αυτό που αναρωτήθηκα, " Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα με τον κορωνοϊό αν η κοινωνία είχε θωρακίσει την υγεία της μέσω του αθλητισμού? ", και ας επικεντρωθούμε σε αυτό.


Η γλώσσα μας και η γλώσσα των γιατρών έχει "μαλλιάσει" να λέει συνέχεια για το πόσο ωφελεί ο αθλητισμός. Η ευεξία που χαρίζει, η καλή ψυχολογία που δημιουργεί, είναι σημαντικότατα. Αλλά ακόμη σημαντικότερο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο αθλητισμός ισχυροποιεί τον οργανισμό. Είναι βέβαιο ότι κάθε χρόνο πολλές φορές κάποιος ιός εισχωρεί μέσα μας και προσπαθεί να μας καταβάλει. Τις περισσότερες χάνει τη μάχη εξ αρχής. Όποτε καταφέρνει να υπερισχύσει στο πρώτο του βήμα, σύντομα χάνει την προσπάθεια. Ο ασθενής που έχει γερό οργανισμό, αντιμετωπίζει συνήθως μικρά προβλήματα από κάποιον ιό.

Και ήρθε τώρα πιο πολύ από ποτέ η ώρα της εξαργύρωσης. Ο κορωνοϊός covid-19 θεωρείται ο πιο επικίνδυνος, και θα είναι, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Αν ο κορωνοϊός αγγίξει κάποιον γερό οργανισμό, το άτομο που άσκησε το " προλαμβάνειν " πριν χρειαστεί το " θεραπεύειν ", είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει σε ήπιο βαθμό τον κίνδυνο. Ή ακόμη και να μην καταλάβει καν ότι προσεβλήθη, όπως πιθανό να συμβαίνει και με άλλους ιούς που μας τριγυρίζουν κατά καιρούς.

Κανένας βέβαια δεν είναι άτρωτος, ούτε και αθάνατος, γι'αυτό και κανείς δεν μπορεί να είναι και βέβαιος ότι το " προλαμβάνειν "εξ' ορισμού θα τον σώσει. Πολλοί δυστυχώς έχουν φύγει από τη ζωή για διάφορους λόγους αν και ακολουθούσαν υγιεινή ζωή, πολύ λιγότεροι πάντως από τον μέσο όρο.΄Όπως και να έχει, όσο βέβαιοι και αν αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, θα πρέπει να εφαρμόζουμε αυτό που γράψαμε στο προηγούμενο θέμα "«Τρέχουμε για την Υγεία μας»: Μπορεί να είναι έτσι, πλην όμως δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για όλους τους γύρω μας. Αν μεταφέρουμε τον κορωνοϊό που εμάς (ίσως) δεν μας επηρεάσει, στον φίλο μας ή στο μέλος της οικογένειάς μας και τον μεταδώσουμε, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός.


Αν 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ασκούνταν από χρόνια, έκαναν καλή διατροφή, υγιεινή ζωή, γενικότερα κάθε κοινωνία θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κάθε ιός θα εισχωρούσε πολύ δυσκολότερα. Ο covid-19 δεν θα έβρισκε και τόσο εύκολα έδαφος. Και πάλι βέβαια, δεν θα ήταν ρόδινα τα πράγματα με αυτόν. Αλλά αν ας πούμε, ήταν κατά 30% καλύτερα τα πράγματα, κατά κάποιο τρόπο, βάση της περίστασης, ρόδινα θα ήταν μπροστά στο τωρινό. Θα πει κανείς, και πως είσαι έτσι βέβαιος? Βέβαιος δεν μπορεί να είμαι καθώς αυτό δεν αποδεικνύεται. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι ο αθλητισμός και ο υγιεινός τρόπος ζωής ωφελούν και ισχυροποιούν τον οργανισμό. Έστω και αν πάντα θα υπάρχει η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, όπως ο μαραθωνοδρόμος "ασθενής μηδέν" της Ιταλίας, καθώς και άλλοι αθλούμενοι που όμως μάλλον θα είναι στατιστικώς πολύ λιγότεροι από τον μέσο όρο. Οποιοσδήποτε ιός έχει υπάρξει ως τώρα, έχει πολύ μικρότερη επιτυχία στις προσπάθειές του σε γερούς ανθρώπους. Αυτό ισχύει και για τις μεγάλες ηλικίες. Βλέπουμε για παράδειγμα σε αγώνες ηλικιωμένους, πόσο πιο δυνατοί είναι χάρη στην άθληση, από τους συνομήλικούς τους που από μικρή ηλικία δεν γυμνάζονταν.

Χθες που έκλεισαν οι καφετέριες είδαμε ασυνήθιστες εικόνες καθώς οι χώροι που αθλούμασταν αλλά και οι παραλίες που κάνουμε μπάνιο (χειμερινός κολυμβητής γαρ), γέμισαν από άγνωστο κόσμο. Νεαροί μάλιστα έκαναν το πρώτο τους μπάνιο του 2020, και μπράβο! Ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών στους χώρους μας θα ήταν ευχής έργο αν ο κόσμος παρέμενε εκεί και όταν οι καφετέριες θα ξαναανοίξουν. Αν εξαφανιστούν, το μόνο που θα μπορεί να έχουν καταφέρει θα είναι να κλείσουν και αυτοί οι χώροι όπου μέχρι προχθές είμασταν "εμείς κι εμείς". Αν μείνουν στους χώρους μας, το " προλαμβάνειν " θα γίνει πράξη.

Όταν η περιπέτεια του κορωνοϊού τελειώσει, τότε η ανθρωπότητα θα βρεθεί στην ακόμη πιο μεγάλη πρόκληση, από την οποία θα εξαρτηθεί το μέλλον της. Θα συνεχίσει όπως μέχρι πρότινος? Αν ναι, ένας επόμενος πιο ισχυρός ιός μπορεί να την εξαφανίσει, αν δεν θα έχει προλάβει να το κάνει ένας πυρηνικός πόλεμος ή κάποιο άλλο ανθρώπινο κατόρθωμα. Αν συνειδητοποιήσει ότι «το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν», τότε θα υπάρχουν ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο. Αν αυτό γίνει, όσοι έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι ακολουθώντας πριν συμβούν αυτά τρόπο ζωής προς αυτή την κατεύθυνση, θα αισθανόμαστε ότι οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι..
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Ημών των ιδίων… Σύντομο αφιέρωμα σε εκείνους που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στους δρόμους αποστάσεων στην Κρήτη 2/8/1913 : Η κατάκτηση του Ολύμπου – Επιχείρηση «Μύτικας»

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
1 στους 7 αθλητές που ασθένησαν με covid έχουν υποστεί καρδιακή βλάβη Τρεχαλατζήδες στην εποχή του COVID
Ένας ανά χιλιόμετρο Ερωτήματα προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Nutrition News

adidas Supernova at Cosmos Sport

Alexander the Great Marathon

FitnessPulse.gr
Runster
Πρέπει να διαβάσετε
18 Σεπ 20
Δοκιμάσαμε το νέο adidas Supernova στα COSMOS SPORT και νιώθουμε πιο έτοιμοι για προπόνηση!
Το ολοκαίνουριο adidas Supernova «έφτασε» στο cosmossport.gr, συνεχίζοντας την παράδοση αξιοπιστίας και σταθερότητας της σειράς Supernova που έχει καθιερώσει η adidas τα τελευταία χρόνια.
01 Σεπ 20
NB FuelCell Prism: Το μόνο που μετράει είναι η ταχύτητα
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Τον Σεπτέμβρη περιμένουμε με αγωνία την κυκλοφορία του νέου FuelCell Prism της New Balance. Ένα γρήγορο και ελαφρώς υποστηρικτικό παπούτσι που έρχεται να καλύψει το κενό για όσους θέλουν την ταχύτητα και την ήπια υποστήριξη χωρίς να περιοριστούν.
11 Αυγ 20
Τρέξτε στον κορυφαίο ημιμαραθώνιο του Navarino Challenge στην πανέμορφη Βοϊδοκοιλιά!
Η πολυβραβευμένη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού Navarino Challenge έρχεται για 8η συνεχή χρονιά στις 16-18 Οκτωβρίου 2020, στη Μεσσηνία, την Πύλο και την Costa Navarino. Πιστή στο παγκόσμιο μήνυμα της «ο αθλητισμός ενώνει», θα συνδέσει ανθρώπους όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων,


©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse