Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Roly Greece NSCoaching My Athlete Energy Photos Trinews.gr Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Volos Run
Kallithea Run
Nafplio Marathon
X-treme Stores
Lenshop.gr
08 Ιουν 20 ← πίσω

Μαραθώνιος 2:27, ετών 59: οι 11 Συμβουλές

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος

Ο Tommy Hughes δεν είναι ο συνηθισμένος age-grouper που ξέρατε.

 

Ο Ιρλανδός 59 ετών, έκανε τον Απρίλιο 2:30:15 στο Ρότερνταμ. 6 μήνες αργότερα έτρεξε ακόμα πιο γρήγορα : Έκανε 2:27:52 στην Φρανκφούρτη, και αυτό ήταν παγκόσμιο ρεκόρ για την ηλικία του.

 

Ο γιος του, 34ετών, έκανε 2:31:30 κάτι που φαντάζει άσχημος χρόνος σε σχέση με τον μπαμπά του... αλλά και οι 2 μαζί έκαναν ρεκόρ Guinness για τον πιο γρήγορο μαραθώνιο πατέρα-γιού.

 

Το ηλικιακό ρεκόρ για πάνω από 60 ετών, είναι 2:36 και ο Tommy ελπίζει οτι θα το σπάσει... αρκεί να υπάρξει έστω και ένας Μαραθώνιος γιατί λόγω της πανδημίας έχουν ακυρωθεί όλα. Σύμφωνα με τέστ στα οποία υποβλήθηκε σε εργαστήρια φυσιολογίας, θα μπορεί στα 70 του να τρέξει 2:49 αν συνεχίσει έτσι.

 

Bέβαια όπως είπαμε δεν είναι ένας συνηθισμένος δρομέας : Έχει ατομικό ρεκόρ στα νιάτα του 2:13:59, ενώ έχει τρέξει στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

 Με διάφορα μικρά η μεγάλα διαλλείματα στο ενδιάμεσο,  συνέχισε να τρέχει ξεκινώντας πάλι πρόσφατα πιο σοβαρή προπόνηση.

 

Εδώ θα δούμε κάποια τακτικές που ακολουθεί στο τρέξιμό του. Τα περισσότερα από αυτά είναι μάλλον κάπως... ακραία και μη εφαρμόσιμα για εμάς τους «κοινους» δρομείς. Αλλά παραμένουν ενδιαφέροντα να τα διαβάσουμε.

 

 

 

1)     Τρέξε μόνο όσα χιλιόμετρα όσα μπορείς να αντέξεις

 

 

Πριν τα 30, ο Hughes έφτασε να κάνει πάνω 210χλμ/εβδ. Αλλά αυτό του δημιουργούσε συνέχεια μικροτραυματισμούς. Οπότε μετά από λίγο κατέληξε  (μόνο...) στα περίπου 160χλμ. Τον τελευταιο χρόνο το αύξησε λίγο στα 190χλμ την εβδομάδα. «Βασικά τώρα κάνω περισσότερα χλμ, από όσα έκανα νέος» σημειώνει.

 

2)     Κάνε τα περισσότερα τρεξίματα σε έναν μέτριο ρυθμό.

 

Δευτέρα με Παρασκευή, ο Hughes τρέχει 2 φορές τη μέρα, περίπου 16χλμ την φορά. Σε αυτά τα τρεξίματα κρατάει έναν ρυθμό στα ¾ της έντασης. Ο ίδιος λέει πως δεν μπορεί να τρέχει πιο αργά από αυτό. Για εκείνον αυτό σημαίνει 4’20’’ με 4’10’’ το χλμ, ή αλλιώς περίπου 40’’ πιο αργά από τον ρυθμό μαραθωνίου του. 

 

3)     Ξεπέρνα τα 30χλμ στα long run.

 

Γενικά ο Hughes κάνει μια προετοιμασία 12 εβδομάδων για τον μαραθώνιο. Σε αυτό το διάστημα θα τρέξει 2-3 φορές ένα long 42χιλιομέτρων, ενώ θα κάνει αρκετές φορές πάνω από 35χλμ. Δεν πιέζεται ιδιαίτερα στα long run, αν και στα τελευταία 6-8 χλμ συνήθως ανοίγει ρυθμό. Να σημειωθεί βέβαια ότι για τον ρυθμό που τρέχει αυτός του κανένα long run δεν ξεπερνά τις 3 ώρες.

 

4)     Συγκεντρώσου στον στόχο σου.

 

Όλα αποσκοπούν σε επίδοση μαραθωνίου. Ακόμα και όταν ήταν νέος, δεν είχε κάνει καλύτερη επίδοση από 14:26 στα 5000μ. Από τότε κατάλαβε ότι ο μαραθώνιος είναι αυτό που του ταιριάζει περισσότερο, και όλα πλέον είναι προσανατολισμένα για μια καλή επίδοση σε αυτή την απόσταση.

 

5)     Αφήστε τις ταχύτητες, αλλά κάντε συχνά αγώνες

 

Ο Hughes δεν κάνει ιδιαίτερη ταχύτητα επειδή φοβάται τους τραυματισμούς. Όμως σχεδόν κάθε ΣΚ κάνει έναν αγώνα, έστω και αν είναι κάποιος τοπικός αγώνας σε κάποιο πάρκο. Σε κάθε αγώνα δίνει πάντα το 100%. «Μου αρέσει ο ανταγωνισμός, και πάντα δίνω ότι έχω» λέει.

 

6)     Χρησιμοποιείστε τους αγώνες σας σαν εξομείωση του Μαραθωνίου.

 

Δεν τρέχει τους αγώνες των ΣΚ με ξεκούραστα πόδια. «Τρέχω ήδη 16χλμ νωρίς το πρώι πριν τον αγώνα. Θέλω να κάνω τον αγώνα με ήδη κουρασμένα τα πόδια μου, γιατί έτσι ακριβώς θα είναι και στα τελευταία χλμ του μαραθωνίου» συμπληρώνει. 

 

7)     Συνεχώς προσαρμόζει και εξελίσσει το πρόγραμμά του.

 

Ο ίδιος έχει μείνει πιστός στις διάφορες προσεγγίσεις που έχει στην προπόνηση σε όλη την διάρκεια της καριέρας του. Για παράδειγμα δεν έχει καθόλου προπόνηση σε στίβο. Όμως συνεχώς ανακατεύει την τράπουλα της προπόνησης , ελπίζοντας να προσθέσει κάτι σε αυτή. Για παράδειγμα πλέον κάνει περισσότερο foam-rolling, ειδικά στην πλάτη και στο λαιμό του που σφίγγουν πολύ κατά τον αγώνα. Κάνει λίγη ενδυνάμωση στο αυτοσχέδιο γυμναστήριο που έχει, ενώ επίσης κάνει λίγο σχοινάκι και λίγο σάκο πυγμαχίας. Πριν κάποια χρόνια ξεκίνησε να πίνει ένα ποτηράκι με χυμό από παντζάρια και πλέον το έχει καθιερώσει φανατικά.

 

8)     Κάνε Carbo-Loading με τον δύσκολο τρόπο...

 

Πριν τον μαραθώνιο στην Φρανκφούρτη, έκανε την παραδοσιακή προσέγγιση με μια ακραία εξάντληση/αποκατάσταση υδατανθράκων.  Μια εβδομάδα πριν έκανε δηλαδή ένα δυνατό long run και για 3 μέρες μετά έτρωγε γεύματα πλούσια σε πρωτείνη με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Όταν τα αποθέματα γλυκογόνου του είχαν εξαντληθεί, τότε γύρισε σε γεύματα με υψηλό ποσοστό υδατανθράκων. «Έχω την εντύπωση ότι έτσι τα αποθέματα των υδατανθράκων έφταναν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι συνήθως.

 

9)     Κάνε μικρά βήματα.

 

Αυτό είναι κάτι το οποίο είχε πάντοτε από φυσικού του, δεν χρειάστηκε να το δουλέψει ιδιαίτερα. Ο μέσος βηματισμός του στον μαραθώνιο της Φρανκφούρτης ήταν 199 β.α.λ. Αυτό δεν είναι κάτι κληρονομικό, ο γιός του είχε μόλις 174 β.α.λ. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό είναι ένα από τα συστατικά της επιτυχίας του στον μαραθώνιο, κάτι που τον κρατάει μακριά από τραυματισμούς.

 

10)  Στοχεύστε σε ισοροπημένα ή ελαφρώς negative-split.

 Πλέον αυτή είναι η γενικά αποδεκτά στρατηγική, και ο Hughes δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Προσπαθήστε να κρατήσετε σταθερό ρυθμό για όλο τον αγώνα. Στην Φρανκφούρτη έτρεξε 1:14:22 το πρώτο μισό και 1:13:40 το δεύτερο μισό. Ο γιός του, σαν αρχάριος έτρεξε... 1:12:54 στο πρώτο μισό και 1:18:36 στο δεύτερο μισό. Ο πατέρας του τον έφτασε στο 36ο χλμ, τον ρώτησε αν είναι εντάξει, του ευχήθηκε καλή δύναμη... και τον χάθηκε προσπερνώντας τον...

 

11)  Πίστεψέ το.

 

Όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο περισσότερο πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου ότι «έχεις» την απόσταση. Ο Hughes ήταν πάντοτε επικεντρωμένος στον Μαραθώνιο. «δεν θέλω να ακούστω σαν τον Kipchoge αλλά πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου και σε αυτό που κάνεις. Πιστεύω ότι μπορώ να τρέξω πιο γρήγορα, πιστεύω ότι μπορώ να τρέξω κάτω από 2:27 στα 60 μου»

 

Πηγή : Podium Runner
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
SNF Run. Φέτος σε Virtual μορφή! RUN/WALK: Μία δοκιμασμένη μέθοδος προπόνησης αλλά και στρατηγική αγώνα για το Μαραθώνιο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Ο Chris Nikic θέλει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος με Σύνδρομο Down που θα ολοκληρώσει Ironman Μαραθώνιος 2:27, ετών 59: οι 11 Συμβουλές
Σαλάτα: Γιατί δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας; Garmin App καταγραφής μηνιαίου κύκλου
FitnessPulse

MyElements Sports

Half Marathon EXPO

Garmin FR family
Fitness Awards
FitnessPulse.gr
Runster
Πρέπει να διαβάσετε
25 Ιουν 20
Η Camelbak μειώνει τα πλαστικά μιας χρήσης
Επιμέλεια: Άγγελος Μαυρογιάννης
Η Camelbak έχει μια αποστολή, να μειώσει τη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης. Αυτό ξεκινάει αρχικά με την απόρριψη των μπουκαλιών μιας χρήσης. Αποφάσισε να ξαναχρησιμοποιείς.
15 Μάρ 20
Διαβάστε το νέο βιβλίο «Νενικήκαμεν» - Η ιστορία του πρώτου Μαραθωνοδρόμου (+Διαγωνισμός)
Αυτές τις μέρες, που εξαιτίας των δυσχερών καταστάσεων με τον κοροναϊο μένουμε περισσότερο στο σπίτι και είναι ευκαιρία να διαβάσουμε και κάποιο βιβλίο. Γι' αυτό σας έχουμε μια πολύ καλή πρόταση που έφτασε πρόσφατα τα χέρια μας.
05 Μάρ 20
Το ολοκαίνουριο adidas SL20 είναι εδώ και σε προκαλεί να γίνεις πιο γρήγορος από αυτά που σε κρατούν πίσω!
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas λανσάρει το νέο πανάλαφρο παπούτσι για τρέξιμο adidas SL20 καινοτομώντας για άλλη μια φορά, όχι μόνο με τα υλικά του παπουτσιού, αλλά και με το τρόπο που αυτό θέλει να εμπνεύσει μέσα από την καμπάνια FASTER THAN.

©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse