Thessaloniki Virtual Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Roly Greece NSCoaching My Athlete Energy Photos Trinews.gr Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Atromitos Ultra
X-treme Stores

09 Ιουν 20 ← πίσω

RUN/WALK: Μία δοκιμασμένη μέθοδος προπόνησης αλλά και στρατηγική αγώνα για το Μαραθώνιο

Καρολίνα Σκούρτη - myathlete.eu

RUN/WALK: Μία δοκιμασμένη μέθοδος προπόνησης αλλά και στρατηγική αγώνα για το Μαραθώνιο.


Με αφορμή τις εβδομάδες προετοιμασίας που απομένουν ακόμα για το Μαραθώνιο της Αθήνας, θα αναφερθούμε στην αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδο της εναλλαγής τρεξίματος και περπατήματος (Run/Walk) η οποία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στις προπονήσεις μεγάλης διάρκειας όσο και την ημέρα του αγώνα.


Πριν απορρίψετε αυτή τη μέθοδο, διαβάζοντας και μόνο τη λέξη περπάτημα (οι δρομείς ΔΕΝ περπατάνε, τόσο κόπο έχω κάνει για να τρέχω και τώρα θα αρχίσω να περπατάω, το περπάτημα είναι για losers και φυγόπονους και άλλα παρόμοια που μπορεί να σκέφτεστε)  θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί στο Μαραθώνιο με αυτή τη μέθοδο είναι...2h 28’!! Ναι, καλά διαβάσατε δύο ώρες και 28 λεπτά!! Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δρομέας περπατούσε 15” κάθε μίλι (1609μ.) μέχρι το 32ο χιλ. και έτρεξε τα εναπομείντα 10χιλ. βελτιώνοντας την ατομική του επίδοση κάτα 5 ολόκληρα λεπτά. Παρόλο λοιπόν που και πιο γρήγοροι δρομείς έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο με επιτυχία, οι δρομείς που τη χρησιμοποιούν περισσότερο είναι εκείνοι που τερματίζουν το Μαραθώνιο από τις 3ώρες30λεπτά και πάνω. 

Η μέθοδος RW έγινε ευρέως γνωστή και κυρίως αποδεκτή από τον Αμερικανό Jeff Galloway πρώην Πρωταθλητή και Μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας των ΗΠΑ το 1972 (PB:10km 28’30”, Marathon:2h18’), ο οποίος το 1974 σχεδίασε το πρόγραμμα run-walk-run για να βοηθήσει κυρίως αρχάριους δρομείς να ξεκινήσουν το τρέξιμο. Πολλοί από αυτούς τους δρομείς έφτασαν να τρέχουν-περπατούν και Μαραθωνίους και να καταγράφουν πιο γρήγορους χρόνους από βετεράνους Μαραθωνοδρόμους, οδηγώντας έτσι σιγά-σιγά και αυτούς που ήταν απόλυτα αρνητικά προδιατεθειμένοι απέναντι στη μέθοδο να ενσωματώσουν τα περπατητά διαλείμματα (walk breaks) στην προπόνηση και στους αγώνες.

Το κύριο σκεπτικό πίσω από την εφαρμογή της μεθόδου είναι ότι τα συχνά διαλείμματα περπατήματος καθυστερούν την εμφάνιση της μυϊκής κόπωσης που παρατηρείται στο παρατεταμένο τρέξιμο, με αποτέλεσμα να καλύπτεται μεγαλύτερη απόσταση πριν αρχίσει να εμφανίζεται μυϊκή εξάντληση. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται μάλλον στο ότι το περπάτημα μειώνει την έκκεντρη φόρτιση των μυών που μεταφέρουν βάρος, επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν την ικανότητα  τους για απορρόφηση των κραδασμών. Προφανώς η μειωμένη επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος βοηθάει και στην αποφυγή τραυματισμών υπέρχρησης που πολλές φορές συνοδεύουν τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα (“Does a run/walk strategy decrease cardiac stress during a marathon in non-elite runners?” JSMS, 2016) έδειξε χαμηλότερες μετρήσεις εξάντλησης και μυϊκού πόνου σε δρομείς που εφάρμοσαν την τακτική RW σε σχέση με δρομείς που έτρεξαν όλο το Μαραθώνιο σε παρόμοιους χρόνους τερματισμού. Επομένως και η αποκατάσταση είναι πιο σύντομη με τη μέθοδο RW είτε μετά από προπονήσεις μεγάλης διάρκειας, είτε μετά απο Μαραθώνιο. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί και η βοήθεια που προσφέρουν τα walking breaks  στη θερμορύθμιση του σώματος, ιδίως σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παρόλα τα πολλαπλά φυσιολογικά πλεονεκτήματα που φαίνεται να προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος, πολύ σημαντική είναι και η βοήθεια στο ψυχολογικό κομμάτι μια και τα διαλείμματα δεν είναι μόνο σωματικά αλλά και νοητικά. Τα χιλιόμετρα δεν φαίνονται το ίδιο απειλητικά όταν σκέφτεσαι ότι σε λίγο θα έχεις ένα οφέλιμο walk break. Τα δομημένα και συγκεκριμένα περπατητικά διαλείμματα μας επιτρέπουν από τη μία να ελέγχουμε πιο καλά την ένταση της προσπάθειας και την κούραση και από την άλλη να μην αποκλίνουμε από το μοτίβο τρεξίματος-περπατήματος που έχουμε επιλέξει.

Η αναλογία τρεξίματος-περπατήματος

Ο Galloway προτείνει αναλογίες RW που ισχύουν τόσο για την προπόνηση όσο και για τον αγώνα, ανάλογα με το ρυθμό τρεξίματος. Οι αναλογίες αυτές ξεκινούν από 4’ έως 2’ Run και 30” έως 1’ Walk, με τη διάρκεια του χρόνου τρεξίματος να μειώνεται όσο μειώνεται η ταχύτητα. Έτσι πχ για ρυθμό 5’/Km προτείνει μια αναλογία 4’R/1’W, ενώ για ρυθμό 7’30”/km δίνει αναλογία 2’R/1’W.

Παρόλα αυτά η συνήθη αναλογία που χρησιμοποιείται από Αμερικάνους κυρίως είναι 1μίλι Run/1’ Walk. Με αυτή την αναλογία και αν το περπάτημα ανάμεσα στα τρεξίματα είναι σε ένα σταθερό άνετο όχι πολύ γρήγορο αλλά ούτε  κοιτάζω-βιτρίνες-τύπου ρυθμό, ο συνολικός ρυθμός ανά χιλιόμετρο δεν είναι πολύ πιο αργός. Ο συνολικός ρυθμός κάποιου που τρέχει τα μίλια σε 8’ (5’/km) θα είναι περίπου 8’34” (5’20”/km), ενώ με ρυθμό 12’ το μίλι (7’30”/km) η διαφορά στο συνολικό ρυθμό θα είναι ακόμα λιγότερη (περίπου 12’23” και 7’45”/km).

Στην ομάδα του myathlete, χρησιμοποιούμε συνήθως αναλογίες 9’/1’, 14’/1’, 19’/1’, 24’/1’ και στις προπονήσεις μεγάλης διάρκειας (συνήθως κάθε δεύτερη εβδομάδα) αλλά και στο Μαραθώνιο με πολύ καλά αποτελέσματα. Το διάγραμμα παρακάτω είναι αθλούμενης στο myathlete που ακολούθησε την αναλογία 14’R/1’W στο Μαραθώνιο της Αθήνας πέρισυ. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε ο ρυθμός παρόλη τη δυσκολία της διαδρομής παρέμεινε σχετικά σταθερός και αυξήθηκε στο τέλος. Φυσικό επακόλουθο το personal best αλλά ακόμα σημαντικότερο η απόλαυση του αγώνα. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είνα απεριόριστοι και μπορείτε να πειραματιστείτε (στην προπόνηση πρώτα φυσικά) μέχρι να βρείτε ποιος σας πηγαίνει περισσότερο. Ιδίως για τη διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας ίσως ενδύκνειται ακόμα περισσότερο μια στρατηγική R/W ως το 32ο χιλιόμετρο, έτσι ώστε με τα αποθέματα μυϊκής και ψυχικής ενέργειας που θα έχετε να τρέξετε δυνατά τα εναπομείναντα «κατηφορικά» χιλιόμετρα, σε αντίθεση με τους περισσότερους που υποφέρουν στα τελευταία χιλιόμετρα (και ήταν αυτοί που δεν ήθελαν να ακούσουν για R/W και τελικά αναγκάζονται να περπατήσουν ούτως ή άλλως).

Να θυμάστε ότι ο στόχος μιας προπόνησης δεν είναι να αποφύγουμε το περπάτημα. Ο στόχος είναι να νιώσουμε καλύτερα, να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, να μειώσουμε το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας, να ελέγξουμε το βάρος μας και να προετοιμαστούμε για κάποιον αγώνα. Όλοι αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται και με τη μέθοδο run-walk που εν κατακλείδι είναι μια απλή και έξυπνη προσέγγιση για την φυσική προετοιμασία του οργανισμού, που βοηθάει να προπονηθείτε περισσότερο χωρίς τραυματισμούς άρα και να προετοιμαστείτε καλύτερα για έναν αγώνα Μαραθωνίου.

 

Καρολίνα Σκούρτη

Head Coach

Προτεινόμενα:

http://www.jeffgalloway.com/

http://www.coachdino.org/runwalk.htm (για υπολογισμό του ρυθμού τρεξίματος ανάλογα με την αναλογία R/W που επιθυμείτε)


Εδώ η πρώτη ανάρτηση:https://myathlete.eu/run-walk/


C:\Users\Sony\Desktop\RW.jpg
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Ο ρόλος της αποθεραπείας στο τρέξιμο Στην εντατική ο ερασιτεχνικός ατομικός αθλητισμός και στην Κύπρο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού ευθύνεται για τα μεταβολικά νοσήματα Καρδιά και άσκηση στην εποχή του COVID-19
Συχνότητα βημάτων και υπεραποστάσεις Στρατηγικές για βέλτιστη ανάκαμψη ανάμεσα σε παιχνίδια πρωταθλημάτων
Nutrition News

Runster

FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
10 Νοέ 20
Τρέχουμε Virtual Marathon σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Διέσχισε τη δική σου γραμμή εκκίνησης
Οι adidas Runners αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ένα community που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, που ζει για τη στιγμή που θα βρεθεί στους δρόμους για να τρέξει.
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.
09 Οκτ 20
Οι adidas Runners Athens δοκίμασαν το νέο adidas Supernova και μοιράζονται την εμπειρία τους!
Τα μέλη των adidas Runners Athens, της μεγαλύτερης δρομικής κοινότητας της Αθήνας, είχαν την αποκλειστική ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο adidas Supernova στις προπονήσεις τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους.
08 Οκτ 20
Δοκιμάσαμε τα νέα Reebok Forever Floatride Energy 2
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Όταν έπιασα με τα χέρια μου το νέο μοντέλο της Reebok, τα Forever Floatride Energy 2, το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν «ωχ και αυτά ψήλωσαν!».


©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse