New Balance Prism
Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Roly Greece NSCoaching My Athlete Energy Photos Trinews.gr Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Volos Run
Kallithea Run
Nafplio Marathon
X-treme Stores

07 Σεπ 20 ← πίσω

Αγώνες στα χρόνια του κορονοϊού…

Ιωάννα Ζιώγα

Από Ιωάννα Ζιώγα

«Αγώνες στα χρόνια του κορονοϊού…»

Ποιος να το περίμενε ότι εν έτει 2020 τα αυτονόητα θα γίνονταν ζητούμενα, τα όνειρα πολυτέλεια και … ο φίλος μας πιθανός «εκτελεστής» μας. . . το μυαλό μας διχάστηκε, αναταξινόμησε τις προτεραιότητές του, «έκοψε κι έραψε» την καθημερινότητα του. Και…φυσικά, όταν ο κίνδυνος καραδοκεί, όταν η επιβίωση αποκτά ερωτηματικό, όταν η παιδεία παύεται, τότε ποια είναι αυτά που «κόβουμε» πρώτα;;; Απάντηση: «τα καλά»…και πρώτα απ’ όλα «τα καλά της ψυχής» που κόβονται εύκολα, γρήγορα και «μαχαίρι». Τα «υλικά καλά» κόβονται λίγο πιο δύσκολα και παίρνουν λίιγο περισσότερο χρόνο, τα πνευματικά «καλά», είναι λίγο πιο καλά φυλαγμένα, κόβονται, όταν η κρίση περάσει στο β’ στάδιο.

Τα καλά της ψυχής συνήθως αφορούν τα χόμπι μας, η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από τα χόμπι μας και η ποιότητα των χόμπι μας είναι άρρηκτα δεμένη με τη ζωή μας. Όταν το ένα ή άλλο δεν πάει καλά τότε και τα δύο δεν πάνε καλά, αλλά όταν το ένα ή άλλο πάει καλά, τότε και τα δυο πάνε καλά. Όταν κλονίζεται ο επαγγελματικός ή προσωπικός μας κόσμος μοιραία εκλείπει και η διάθεση για ψυχαγωγία (αν και θα έπρεπε να προσπαθούμε για το αντίθετο, ως αντιστάθμισμα της αρνητικής ψυχολογίας) και το αντίθετο.  

Κι ερχόμαστε στο δικό μας χόμπι, το «τρέξιμο». Στην αρχή κλειστήκαμε στα σπίτια μας, κάποιοι ίσως σε απομακρυσμένες περιοχές κατάφερναν να ξεφύγουν σε κάποιο βουνό, άλλοι και στις πόλεις, ωστόσο ο συνωστισμός δημιουργούσε ένα επιπλέον άγχος στους ευσυνείδητους πολίτες, άλλοι κάνανε το γύρω του τετραγώνου τους, άλλοι του μπαλκονιού τους… Για κάτι που απολαμβάναμε απλόχερα, έπρεπε να «αιτηθούμε»…

Και, επειδή το κόστος της απομόνωσης ήταν τεράστιο, σιγά σιγά οι δρόμοι άνοιξαν και πάλι, με όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο άνοιξαν και πάλι. Κι είμαι σίγουρη ότι όλοι οι δρομείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να μη ξαναχάσουμε αυτό που στην ουσία φέρνει την ισορροπία στη ζωή μας. Κι επειδή το χάσαμε, το εκτιμήσαμε και λίγο παραπάνω. Κι αφού στην ουσία κάνουμε αυτό που αγαπάμε, και πάλι, τι είναι αυτό που πολλούς από εμάς μας «χαλάει», τι είναι αυτό που μας λείπει ακόμη;;;

«Η απουσία αγώνων», θα απαντήσω…Ε, είμαστε ανευχαρίστητοι …έτσι θα πουν ορισμένοι… Και τι τους θέλουμε τους αγώνες;; Όποιος θέλει να τρέξει μπορεί να το κάνει χωρίς να συμμετέχει σε αγώνες, χωρίς να χρειάζεται να κλείνουν οι δρόμοι και χωρίς, να βγάζουν χρήματα κάποιοι διοργανωτές…. Όλα αυτά, λοιπόν, τα διάβασα και τα διαβάζω, όχι μόνο από ΜΗ δρομείς, αλλά κι ανάμεσά μας, από εμάς τους ίδιους.

Αγώνα, λοιπόν, δεν τρέχουμε για να βγούμε πρωταθλητές, αν το σκεφτεί κανείς ο ανταγωνισμός είναι σχετικά ουτοπικός, αφού δεν έχουμε να  κερδίσουμε κάτι, τουλάχιστον όλοι εμείς οι υπόλοιποι εκτός των αθλητών των βάθρων. Οι περισσότεροι ανταγωνίζονται το ρολόι και το μυαλό τους. Όμως, ένας αγώνας κρύβει μέσα του μια βαθύτερη έννοια, κι αυτή είναι η έννοια του «κινήτρου».

Το κίνητρο σε πάει μπροστά, κι έλλειψή του σε αποκοιμίζει. Ο αγώνας, λοιπόν, αγαπημένοι μου, είναι πολύ απλά το κίνητρο που μας βοηθά να κρατηθούμε με συνέπεια στην προπόνησή μας, να οργανώνουμε καθημερινά καλύτερα τον χρόνο μας, να διατηρούμε τη συστηματικότητα της άσκησης και την ποιότητα αυτής, κρατάει σε εγρήγορση το σώμα μας, το πνεύμα μας, το πρωινό ξυπνητήρι της Κυριακής στο «on», και τα …κιλά μας σταθερά. Κι όσο δε μας αρέσει καμιά φορά η πίεση αυτή η σωματική κι εγκεφαλική (ούτε το πρωινό ξύπνημα της Κυριακής) τόσο πιο πολύ γινόμαστε «αγωνο-εξαρτώμενοι».

Συνεχίζοντας, ο αγώνας προάγει την υγιή κοινωνικότητα. Κοινές προπονήσεις με φίλους, κοινά ταξίδια, ανθρώπινη συναναστροφή. Συζητήσεις, γέλια, πειράγματα. Απενοχοποιημένη εκδρομή με τους φίλους κι έξοδα που κάνουμε «για καλό σκοπό». Καινούριες γνωριμίες και επαναπροσδιορισμός νέων στόχων. Όλα αυτά, όλα αυτά τα σημαντικά. Που κλείνουν ένα Σαββατοκύριακο και ξεκινούν μια Δευτέρα. Κι είναι Δευτέρα κι εσύ σκέφτεσαι το χθες … και χαμογελάς, ενώ τα «διαολάκια» της Δευτέρας σου ρίχνουν τα βέλη τους.

Αγώνας, ναι αγώνας… αν η άσκηση ξυπνάει τον συναισθηματικό σου κόσμο, ο αγώνας τον απογειώνει. Το νήμα, η αψίδα, η επίτευξη (ή μη) του στόχου, η μετενσάρκωση των προσπαθειών σου σε φέρνει αντιμέτωπη με τα πιο απόκρυφα συναισθήματά σου, κλαις από χαρά, ανατριχιάζεις, ΧΑΙΡΕΣΑΙ, και είτε πέτυχες είτε δεν πέτυχες αυτό που είχες στο μυαλό σου έχεις κερδίσει, έχεις κερδίσει μια μεγάλη εμπειρία, ένα μάθημα για το μέλλον και μια βαθύτερη γνωριμία του εαυτού σου.

Σε ευρύτερη έννοια, ο αγώνας προάγει την οικονομία. «Αθλητικός τουρισμός» ονομάζεται τα τελευταία χρόνια, κι αφορά τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους συνοδούς τους. Ταξιδεύουμε χιλιόμετρα, προκειμένου να ασκήσουμε την αθλητική μας δραστηριότητα, επισκεπτόμαστε και γνωρίζουμε νέα μέρη, προάγουμε τον αθλητισμό. Κινητοποιούμε τους κατοίκους μικρούς και μεγάλους  είτε ως θεατές είτε ως εθελοντές. Ενισχύουμε την οικονομία αυτού του τόπου, καθώς κλείνουμε ξενοδοχεία, κι εστιαζόμαστε σε μαγαζιά και στη συνέχεια τον διαφημίζουμε στους γύρω μας.

Ο αγώνας δημιουργεί ανάγκες κατανάλωσης. Μια αλυσιδωτή σχέση αθλητών και υλικών. Ρούχα, παπούτσια, υλικά τροφοδοσίας, παντός τύπου εξοπλισμός, αγοράζονται για τις ανάγκες ενός αγώνα. Αθλητικά καταστήματα «στήνουν» το προφίλ των απαιτούμενων πραγμάτων τόσο για την προετοιμασία ενός αγωνιζόμενου όσο και για τον ίδιο αγώνα του, αλλά και για την ίδια τη διοργάνωση. Ο αγώνας γεννάει την ανάγκη αναζήτησης προπονητή, είτε για τη βελτίωση της επίδοσης είτε για την διασφάλιση της σωματικής προσαρμογής, αλλά ακόμη και για τη διατάραξη – με την καλή έννοια - της μονοτονίας της προπόνησης.

Τέλος, ένα μεγάλο κεφάλαιο ενός αγώνα, το άφησα για το τέλος, είναι ο διοργανωτής. Είτε πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία είτε για πολιτειακή υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι πάντα που πρέπει να τα φροντίσουν όλα. Η ευθύνη είναι τεράστια και αυτά που πρέπει να γίνουν πολλά. Κάποιος άλλος επαγρυπνά πάντα για εμάς, και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Είτε θα δεχθεί συγχαρητήρια είτε θα «πέσει στην πυρά». Από μια μπανάνα που μπορεί να λείψει σε έναν σταθμό έως και την ετοιμότητα της διοργάνωσης σε έναν τραυματισμό, κάποιος θα πρέπει να φέρει την ευθύνη εξ ολοκλήρου. Οι επιτυχημένες (από απόψεως συμμετοχής κόσμου) διοργανώσεις, έχουν πλέον και χορηγούς, εταιρείες που καλύπτουν μέρος ή και το καθολικό κόστος του αγώνα, ενώ οι λιγότερο δημοφιλείς διοργανώσεις ενέχουν τον κίνδυνο να έχουν ακόμη και αρνητικό ισοζύγιο. Σε κάθε περίπτωση, κάποιος πρέπει να τα έχει όλα έτοιμα την ημέρα του αγώνα. Και, αν δεν υπήρχε κάθε φορά αυτός ο «ηγέτης», δεν θα γινόταν ο αγώνας, δε θα ταξιδεύαμε σε άλλα μέρη, δε θα συμμετείχαμε σε αγώνα, δε θα βιώναμε συναισθήματα, δε θα είχαμε το κίνητρο των προπονήσεων… Κάποιος πρέπει να κάνει το «πάρτι», τελεία και παύλα, κι αν ακόμη λείψει το ξηροκάρπιο, την επόμενη φορά θα το έχει, σημασία όμως έχει ότι πήγαμε, και «χορέψαμε», και κλάψαμε. Κι αν έχει κερδίσει, στο τέλος, χρήματα κι αναγνωρισιμότητα, ας κερδίσει, αφού χαρίζει, υγεία κι ευτυχία κι έχει κοπιάσει γι΄αυτό. Αν για κάποιο λόγο, δεν περάσαμε καλά, στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε άλλο (πάρτι).

Έχω μάθει, όταν κάποιος μου προσφέρει κάτι που δεν μπορώ να αποκτήσω από μόνη μου, να του λέω «ευχαριστώ» κι όχι να τον μέμφομαι, επειδή έχει τις δυνάμεις να το κάνει.

Κάθε φορά, λοιπόν, που με ευκολία σκέφτεται κανείς τη ματαιότητα των αγώνων και με αφέλεια υποτιμά τη διεξαγωγή τους, ας έρθει λίγο στη θέση αυτού του δρομέα που ιδίως στις δύσκολες μέρες που διανύουμε έχει ανάγκη για κάποιο διέξοδο, ως αντιστάθμισμα των προσωπικών και επαγγελματικών δυσχέρειών του. Ας αναλογιστεί το οικονομικό κόστος που έχει η ακύρωσή τους κι ας είναι ελαφρώς πιο επιεικής στο να ξεστομίσει με ευκολία «καλά εδώ ο κόσμος πεθαίνει και αυτοί θέλουν αγώνες;»

Κι όπως ήδη στέλνουμε τα ίδια μας τα παιδιά στις αθλητικές τους δραστηριότητες με χαρτί γιατρού που υπογράφει την απουσία συμπτωματολογίας (απλά)-(δε σημαίνει ότι συντάσσομαι, αλλά αυτή είναι η απόφαση της πολιτείας), έτσι, αλλά ακόμη πιο σύνθετα και κάτω από όρους και προϋποθέσεις και με μέτρα προφύλαξης που θα λάβουμε όλοι, γιατί είμαστε ενήλικες, εφόσον θα είναι επιβεβλημένο, μπορούμε να προσπαθήσουμε και να παλέψουμε γι΄αυτό που αγαπάμε. Κι ας μη λάβουμε μέρος σε δέκα αγώνες, αλλά σε πέντε, τηρουμένων των αναλογιών, για  να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους, να μη χάσουν το κίνητρό τους. Αγαστή συνεργασία χρειάζεται από αθλητές και διοργανωτές.

Αθεράπευτα ρομαντική;; Ζητώ συγνώμη, αλλά όπως ορίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας»!!

Ταπεινά,

Ιωάννα Ζιώγα

Υ.Γ. Το άρθρο διαβάζεται κατά προτίμηση συνοδεία του κομματιού «Νοσταλγία» του αγαπημένου  συνθέτη Yanni, αφιερωμένο σε όσους έχουν νοσταλγήσει κάτι από το πριν..

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Μονόδρομος το χειρουργείο για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Morton s του πέλματος Άρθρωση του ώμου: Στροφικό πέταλο (παθήσεις και ενδυνάμωση)

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Κατερίνα Στεφανίδη: «Αν είχα μείνει στην Ελλάδα, θα είχα παρατήσει τον αθλητισμό» Ραχιαίοι: Πόσο σημαντικοί είναι και ποιες ασκήσεις και διατάσεις να κάνω
Τρεχαλατζήδες στην εποχή του COVID Αγώνες στα χρόνια του κορονοϊού…
FitnessPulse

adidas Supernova at Cosmos Sport

Alexander the Great Marathon

FitnessPulse.gr
Runster
Πρέπει να διαβάσετε
18 Σεπ 20
Δοκιμάσαμε το νέο adidas Supernova στα COSMOS SPORT και νιώθουμε πιο έτοιμοι για προπόνηση!
Το ολοκαίνουριο adidas Supernova «έφτασε» στο cosmossport.gr, συνεχίζοντας την παράδοση αξιοπιστίας και σταθερότητας της σειράς Supernova που έχει καθιερώσει η adidas τα τελευταία χρόνια.
01 Σεπ 20
NB FuelCell Prism: Το μόνο που μετράει είναι η ταχύτητα
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Τον Σεπτέμβρη περιμένουμε με αγωνία την κυκλοφορία του νέου FuelCell Prism της New Balance. Ένα γρήγορο και ελαφρώς υποστηρικτικό παπούτσι που έρχεται να καλύψει το κενό για όσους θέλουν την ταχύτητα και την ήπια υποστήριξη χωρίς να περιοριστούν.
11 Αυγ 20
Τρέξτε στον κορυφαίο ημιμαραθώνιο του Navarino Challenge στην πανέμορφη Βοϊδοκοιλιά!
Η πολυβραβευμένη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού Navarino Challenge έρχεται για 8η συνεχή χρονιά στις 16-18 Οκτωβρίου 2020, στη Μεσσηνία, την Πύλο και την Costa Navarino. Πιστή στο παγκόσμιο μήνυμα της «ο αθλητισμός ενώνει», θα συνδέσει ανθρώπους όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων,


©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse