Thessaloniki Virtual Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Atromitos Ultra
X-treme Stores

01 Δεκ 20 ← πίσω

Διαχείριση νοητική προπόνηση: πόσο συμβάλει στη νίκη?

Αλεξάνδρα Γαβαλά

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ: ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗ?

 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΓΑΒΑΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

 

Άγχος ορίζεται ως μια σωματική, πνευματική ή συναισθηματική κατάσταση,κατά τη διάρκεια της οποίας τείνει να διαταραχθεί η ομοιόσταση του σώματος.Το άγχος είναι αναπόφευκτο στη ζωή και τον αθλητισμό και σε άλλους επαγγελματικούς κοινωνικούς τομείς σε εκάστοτε ζωτικό στάδιο. Ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι η αλλαγή. η απώλεια εξοικείωσης, ο φόβος για το άγνωστο ή η αγωνία για υλοποίηση στόχων που δημιουργούν αυτή την αγχώδη διαταραχή με κάθε αλλαγή να θεωρείται ως “απειλή”.

Η αθλητική απόδοση δεν είναι απλώς προϊόν της φυσιολογίας και βιομηχανικής (για παράδειγμα τεχνικών παραγόντων) αλλά επικουρικά οι ψυχολογικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της απόδοσης. Ωστόσο, κάθε αθλητής έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο άγχους που είναι γόνιμο για τη βελτιστοποίηση του αγώνα του. Αυτή η οριοθέτηση εξαρτάται από παράγοντες όπως οι προηγούμενες εμπειρίες.

Το άγχος κατά τη διάρκεια του αθλητισμού, όπως και σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή, μπορεί να είναι οξύ, επεισοδιακό ή χρόνιο. Για το μεγαλύτερο μέρος στον αθλητισμό, είναι επεισοδιακό, είτε κατά τη διάρκεια ενός ανταγωνιστικού αγώνα ή ένα παιχνίδι πρωταθλήματος. Ενώ το οξύ στρες μπορεί πραγματικά να ενεργήσει ως πρόκληση, αν δεν αξιοποιηθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα επεισοδιακό στρεσογόνο παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα και να παρεμποδίσει το έργο του αθλητή.

Μελέτες έχουν αποφανθεί πως καθώς το επίπεδο του στρες αυξάνεται,το επίπεδο απόδοσης αυξάνεται επίσης, μέχρι το σημείο του λεγόμενου ”optimum stress” βέλτιστου επιπέδου πίεσης. Εκεί είναι που διακρίνεται όχι μόνο ο αθλητής αλλά και ο προπονητής.

Ο καλός προπονητής θα έχει φροντίσει υποδόρια να λειτουργήσει και την ψυχική προσαρμογή και πνευματική προπόνηση. Το ζήτημα ειδικά σε ομαδικά αθλήματα είναι η εκμάθηση τεχνικής πολύπλευρα ώσπου εκεινες να συμβαίνουν αντανακλαστικά και ο σωστός χρονισμός της κίνησης θα δώσει υπεροχή στον αθλητή που σκανάρει επίσης τις προθέσεις του αντιπάλου αλλά και ο συναθλητής να γνωρίζει πότε θα συνεχίσει τη’’φάση’’ που έχει ξεκινήσει ο πρώτος. (βλ διαδικασία σκυτάλης).

Καθώς το άγχος αρχίζει να αυξάνεται πέραν των επιτρεπόμενων αυτών ορίων, το άτομο φθάνει σε σημείο κούρασης όπου τα επίπεδα επιδόσεων αρχίζουν να μειώνονται. Το συντριπτικό άγχος φέρνει το άτομο σε σημεία εξάντλησης πρόωρης κατάπτωσης και οκνηρίας. Οι πιο έμπειροι αθλητές βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερο επίπεδο γνωστικού άγχους. Αιτιολογία αυτού αποτελεί η εμπειρία (ειδικά ενώ παίζει ανταγωνιστικά παιχνίδια).

Ο αθλητής εκπαιδεύεται στην εξέλιξη του παιχνιδιού και ξέρει πώς να διαχειριστεί το άγχος. Το επίπεδο εμπιστοσύνης και αυτό του άγχους λέγεται ότι είναι στενά συνδεδεμένα. Όσο υψηλότερη είναι η εμπιστοσύνη ενός αθλητή στις δυνατότητες και ικανότητες του αλλά και η αυτοπεποίθησή του, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θα αισθανθεί ανήσυχος για τον ανταγωνισμό. Η ψυχολογία φέρει επίδραση και στην οργανική φυσιολογία.Ένα απλό και βασικό γεγονός είναι η αύξηση της βασικής στρεσσογόνου ορμόνης Κορτιζόλης , η οποία σε αυξημένη συγκέντρωση στο αίμα προωθεί την έκκριση ινσουλίνης και έχοντας ήδη κανονικά προς χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα η παρουσία ινσουλίνης θα θέση τον οργανισμό σε κατάσταση υπογλυκαιμίας.

Ταυτόχρονα η παραγωγή γαλακτικού οξέος έχει αυξηθεί ήδη πριν καν ξεκινήσουν τα δρόμενα του αγώνα, οπότε η κούραση θα επέλθει γρηγορότερα. Ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι μια ανακατανομή ιόντων(ασβέστιο μαγνήσιο,νάτριο,κάλιο) απαραίτητων για τη μυική συστολή και μετάδοση νευρικών μηνυμάτων επηρεάζονται επίσης από τα γεγονότα που άγονται κάτω από συνθήκες άγχους.

 

Οι αθλητές είναι ίσως ένα μεθοδευμένο οπτικό παράδειγμα της ευφυίας. Η ικανότητά τους να εκτελούν μια φυσική ικανότητα έχει τελειοποιηθεί από δεκαετίες πρακτικής. Όταν πρόκειται για ανταγωνισμό, γνωρίζουν ότι η πνευματική τους εστίαση ή προσοχή είναι ο λόγος για τη νίκη ή την ήττα. Μπορούν όπως βάζουν γκόλ, καλάθια, πηδούν εμπόδια τρέχουν με ταχύτητες αδιανόητες για το μέσο άνθρωπο να διαχειριστούν όσοι έχουν) το τοξικό άγχος και να φτάσουν στη δική του κορυφή.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Ράδιο Αρβύλα: Το κρυφό γυμναστήριο της καραντίνας - το χιουμοριστικό βίντεο Στην εντατική ο ερασιτεχνικός ατομικός αθλητισμός και στην Κύπρο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Βαλένθια, 6/12/2020. Δυο λόγια για τους Κώστα Γκελαούζο και Γκλόρια Πριβιλέτζιο Ελληνικός αθλητισμός ...το ξεκίνημα
Διαχείριση νοητική προπόνηση: πόσο συμβάλει στη νίκη? Τι είναι ένας Virtual Aγώνας και πως θα γίνει ο Virtual Μαραθώνιος Αθήνας 2020;
Nutrition News

Runster

FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
10 Νοέ 20
Τρέχουμε Virtual Marathon σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Διέσχισε τη δική σου γραμμή εκκίνησης
Οι adidas Runners αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ένα community που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, που ζει για τη στιγμή που θα βρεθεί στους δρόμους για να τρέξει.
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.
09 Οκτ 20
Οι adidas Runners Athens δοκίμασαν το νέο adidas Supernova και μοιράζονται την εμπειρία τους!
Τα μέλη των adidas Runners Athens, της μεγαλύτερης δρομικής κοινότητας της Αθήνας, είχαν την αποκλειστική ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο adidas Supernova στις προπονήσεις τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους.
08 Οκτ 20
Δοκιμάσαμε τα νέα Reebok Forever Floatride Energy 2
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Όταν έπιασα με τα χέρια μου το νέο μοντέλο της Reebok, τα Forever Floatride Energy 2, το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν «ωχ και αυτά ψήλωσαν!».


©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse