Thessaloniki Virtual Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Atromitos Ultra
X-treme Stores

22 Δεκ 20 ← πίσω

Αθλούμενος ή αθλητής?

Γιάννης Αθανασίου

Διένυα το 40ο χιλιόμετρο του μαραθωνίου της Θεσσαλονίκης όταν ένας χοντρούλης δρομέας- που μου ‘ριχνε και μια δεκαετία - με προσπέρασε . Φορούσε πράσινο μπλουζάκι και η κοιλιά του πήγαινε μπροστα απ’ αυτόν . Εάν τον έβλεπα σε άσχετη φάση δε θα τον περνούσα για δρομέα . Με τίποτα . Κι όμως . Με πέρασε με άνεση κι  η αναπνοή του ούτε που ακουγόταν - σε αντίθεση με τη δική μου . Και δε πήγα αργά . Τρεις ώρες και είκοσι δύο λεπτά .


Σε άλλον αγώνα κυνηγούσα έναν γεμάτο δρομέα . Πιο πολύ για παλαιστής έμοιαζε . Δέκα με δεκαπέντε κιλά πάνω από το κανονικό . Πίστευα πως θα έσκαγε  . Δε θα άντεχε την ένταση για όλη τη διάρκεια του αγώνα . Έσκασα εγώ τελικά . Τον έχασα . Κατόπιν έμαθα πως  προσπέρασε και τον προπορευόμενο  και το πήγε έτσι μέχρι τον τερματισμό . Απίστευτο! Σε δύο αγώνες- που απείχαν τρεις μήνες- μου είχαν βάλει τα γυαλιά οι χοντρούληδες . Εμένα τον κοκκαλιάρη . Που έκανα πέντε προπονήσεις την εβδομάδα με ποικιλία σε ένταση .  Ανεξήγητο ,ε?

            Κι όμως . Όπως πληροφορήθηκα κατόπιν , και οι δύο αθλούνταν από μικρή ηλικία . Από παιδάκια . Εγώ είχα κόψει κάθε σχέση με την άσκηση απο τα δεκατρία μου . Για να ξαναρχίσω στα τριάντα τέσσερα. Αθλητές εκείνοι , αθλούμενος εγώ . Τεράστια διαφορά για δύο λέξεις με την ίδια ρίζα. Το προπονητικό υπόβαθρο του αθλητή ειναι απείρως πιο στερεό .  Γερά  θεμέλια - σε σωματικό και νοητικό επίπεδο -  για όποιον έχει μεγαλώσει σε στάδια , κολυμβητήρια , γυμναστήρια κοκ . Το σώμα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται αλλά χρειάζεται το χρόνο του . Καθώς  μεγαλώνουμε  το εύρος της ικανότητας προσαρμογής περιορίζεται . Τι σημαίνουν οι παραπάνω προτάσεις για τον αθλητή και τον αθλούμενο ? Στην πρώτη περίπτωση το σώμα έχει  προσαρμοστεί  , στο μέγιστο βαθμό , στις ανάγκες , τα δεδομένα και τις υποχρεώσεις  που η τακτική και μακροχρόνια άσκηση έχει δημιουργήσει . Έχουν   επιτευχθεί  οι μυοσκελετικές  , αιματολογικές , πνευματικές προσαρμογές  που χρειάζονται για να ανταπεξέρχεται ο οργανισμός στην ένταση  , την καταπόνηση και το στρες της έντονης άσκησης (όπως είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ) .Τα εσωτερικά όργανα ( καρδιά , πνεύμονες , ήπαρ , σπλήνα , νεφρά) κι αυτά με τη σειρά τους προσαρμόστηκαν στα δεδομένα που η χρόνια άσκηση επέβαλλε .   Για τον αθλούμενο  , που ανακάλυψε τον αθλητισμό κάπου ανάμεσα στα 30-40 έτη του , η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική .


Το σώμα είχε συνηθίσει στην απραξία . Πολλές μυικές ομάδες δε χρησιμοποιούνταν καν  , οι αιματολογικές και πνευματικές προσαρμογές  αγκάλιαζαν το μηδέν και ο σκελετός είχε πάρει το σχήμα που οι χρόνιες  συνήθειες είχαν ορίσει( δουλειά γραφείου , καθιστική ζωή) . Τα εσωτερικά όργανα λειτουργούσαν στο ρελαντί κι ίσως κάποια να είχαν τραυματιστεί από κακές συνήθειες ( κάπνισμα , αλκοόλ , κακή διατροφή ,καταχρήσεις   εν γένει). Και ξαφνικά ο αθλούμενος παθιάζεται και  θέλει να γίνει σα τον αθλητή . Προπονείται εντατικά , με μεθοδολογία  , αλλάζει τις συνήθειές του και αρχίζει άμεσα να βλέπει αποτελέσματα . Τρομερή βελτιώση . Που αποτυπώνεται σε αριθμούς . Και οι αριθμοί δε λένε ψέμματα . Αλλά δε λένε και όλη την αλήθεια . Δε λένε πως το σώμα του αθλούμενου - κατα κανόνα - δε μπορεί να υποστηρίξει μακροχρόνιες εντάσεις . Θα βγάλει τραυματισμούς . Κι εκεί αρχίζει το δράμα . Απογοήτευση , στεναχώριες ,κοινωνική  απομόνωση , κατάθλιψη . Κι όλα αυτά επείδη ο αθλούμενος κάπου έχασε το δρόμο . Μπερδεύτηκε . Έθεσε λάθος στόχους . Στόχους αριθμητικούς .


Να πάει πιο γρηγορα , κι ακόμα πιο γρήγορα  , κι ακόμα γρηγορότερα . Αυτοί όμως είναι οι στόχοι του επαγγελματία αθλητή . Εκείνου του οποίου   το ταλέντο  αναγνωρίστηκε εγκαίρως απο προπονητές και μπήκε στα κατάλληλα κανάλια για να αξιοποιηθεί . Που απο τα παιδικά του χρόνια ζούσε με πειθαρχία και δίχως τις απολαύσεις που η νεανική ηλικία προστάζει για πολλούς απο μας . Ο αθλούμενος οφείλει να έχει άλλους στόχους . Φιλοσοφημένους  . Να μπορεί να χαίρεται τον αθλητισμό για πολλά χρόνια . Να διατηρεί ένα  πολύ καλό επίπεδο φυσικής καταστάσης  ώστε να απολαμβάνει τόσο την άσκηση όσο και την όποια καθημερινότητα διατηρει  που του φέρνει  τα προς το ζην . Εάν του αρέσει  , λογουχάρη  η φύση  ,να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μια πολυήμερης ορεινής πεζοπορίας . Ή να μπορει να ανεβαίνει στα βουνά ως τα βαθιά του γεράματα . Οι αριθμητικοί στόχοι αυτό  που κάνουν , μακροχρόνια , ειναι να οδηγούν σε τραυματισμούς , απογοητεύσεις  και σε παύση της άσκησης .


Πολλοί από τους αθλούμενους αποφάσισαν , σε κάποια καμπή του βίου τους , να αλλάξουν . Να αντικαταστήσουν κακές συνήθειες με καλές . Αντί για ξενύχτια  και  καταχρήσεις , αθλητισμός και βελτίωση άλλων παραμέτρων ( διατροφή , ξεκούραση , ύπνος τις σωστές ώρες  , επαφή με τη φύση) . Εξαιρετικά . Όσο ζούμε μαθαίνουμε , αλλάζουμε . Τα πάντα ρει , που είπε κι ο Ηράκλειτος . Αλλά τι γίνεται όταν αντικαθιστούμε μία εξάρτηση  ( και υπάρχουν πολλές από δαύτες ) με μία άλλη? Η οποία φοράει το μανδύα της ευεργετικής συνήθειας , της ευεξίας? Άνθρωποι που έπιναν περισσότερο αλκοοόλ απ’ οτι νερό  , μετα από λίγα έτη άσκησης  κατάφεραν να τερματίζουν σε υπερμαραθώνιους . Και μετά τραυματισμοί .Με οτι σέρνουν ξωπίσω τους . Τι συνέβη σ’ αυτή την περίπτωση? Ο αθλούμενος αντί να αλλάξει τη φιλοσοφία του απέναντι στη ζωή,  άλλαξε εξάρτηση . Ουσιαστικά δεν άλλαξε τη συμπεριφορά του . Εκείνα τα στοιχεία που τον οδηγούσαν σε καταχρήσεις εξακολουθούν να τον οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές -που προσφέρουν την έξωθεν καλή μαρτυρία γιατί άλλο να πίνει ένα μπουκάλι ουίσκι και άλλο να τερματίζει σε ορεινό υπερμαραθώνιο - αλλά να που παρ’ όλη την προσπάθεια ξαναβρίσκεται μόνος  , σε απόγνωση  , με χαμηλή αυτοπεποίθηση  . Ας συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στο σώμα μας .


Μη το βάζουμε να βιώνει αντίθετα άκρα . Σα να οδηγούμε πάντα με τέρμα το γκάζι . Ο κινητήρας του αυτοκινήτου θα καταρρεύσει πολύ πριν την ώρα του . Όχημα είναι και το σώμα μας . Για να καταφέρουμε να βιώσουμε όσα ονειρευόμαστε , όσα μας γοητεύουν  , οφείλουμε να το αγαπάμε   , να το φροντίζουμε και να το διατηρούμε φρέσκο . Πάντοτε ο άνθρωπος θέλει να πάει σε μέρη ανεξερεύνητα ,  σε τόπους που δεν έχει επισκεφθεί . Είτε υλικούς τόπους είτε ψυχοσυναισθηματικούς . Αυτό μπορει να γίνει με πολλούς τρόπους .  Γρήγορα και απερίσκεπτα  , οδηγώντας σε τραυματισμούς ή , με σύνεση και με μικρά - πλην ασφαλή- βήματα  που εγγυώνται την ικανότητα να ασκούμε την αγαπημένη μας δραστηριοτητα απρόσκοπτα και για πολλά πολλά χρόνια . Είναι φορές που νομίζουμε πως ένα επίτευγμα είναι αρκετό για να φέρει την ισορροπία στη ζωή μας . Στιγμιαία λειτουργεί αλλά σε βάθος χρόνου η συνεχής ενασχόληση με όσα αγαπάμε -και όσα ανακαλυπτουμε στην πορεία- είναι εκείνη που μας ισορροπεί . Η ζωή ρέει συνεχώς και μας καλεί να ρέουμε κι εμείς μαζί της . Η αγάπη για ό,τι κάνουμε είναι το όπλο μας και ο σεβασμός για το σώμα - που αποτελεί  βασικό εργαλείο - η απαραίτητη προυπόθεση για να μπορούμε να χαιρόμαστε την αγαπημένη μας δραστηριότητα  μακροχρόνια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Οι 3 καλύτεροι συνδυασμοί προπόνησης τρεξίματος και ενδυνάμωσης Ο ρόλος της αποθεραπείας στο τρέξιμο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Βαλένθια, 6/12/2020. Δυο λόγια για τους Κώστα Γκελαούζο και Γκλόρια Πριβιλέτζιο Ελληνικός αθλητισμός ...το ξεκίνημα
Η κολύμβηση ή το τρέξιμο καίει περισσότερες θερμίδες; Τι να διαλέξω; Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
FitnessPulse

Runster

FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
10 Νοέ 20
Τρέχουμε Virtual Marathon σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Διέσχισε τη δική σου γραμμή εκκίνησης
Οι adidas Runners αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ένα community που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, που ζει για τη στιγμή που θα βρεθεί στους δρόμους για να τρέξει.
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.
09 Οκτ 20
Οι adidas Runners Athens δοκίμασαν το νέο adidas Supernova και μοιράζονται την εμπειρία τους!
Τα μέλη των adidas Runners Athens, της μεγαλύτερης δρομικής κοινότητας της Αθήνας, είχαν την αποκλειστική ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο adidas Supernova στις προπονήσεις τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους.
08 Οκτ 20
Δοκιμάσαμε τα νέα Reebok Forever Floatride Energy 2
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Όταν έπιασα με τα χέρια μου το νέο μοντέλο της Reebok, τα Forever Floatride Energy 2, το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν «ωχ και αυτά ψήλωσαν!».


©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse