Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Efklios Marathon
Olympic Health Run
X-treme Stores

13 Ιαν 21 ← πίσω

Επανέναρξη των αγώνων δρόμου και των ατομικών αθλημάτων: χωρίς φως στον ορίζοντα, και χωρίς καν ορίζοντα

Κώστας Παλάντζας
"Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της" έλεγε το ρητό που είναι διαχρονικό, και δυστυχώς αυτό το βλέπουμε να γίνεται πράξη στους 11 μήνες που ήδη διαρκεί παγκοσμίως η περιπέτεια με τον covid-19.

Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να διευκρινίσω πως συντάσσομαι με την συντριπτική πλειοψηφία, που αποδέχεται το πρόβλημα του κορωνοϊού, και που κατανοεί πως πρέπει να υπάρχουν λογικά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Μέτρα που θα τον καταπολεμήσουν, και που θα προκαλέσουν όσο το δυνατό μικρότερες "παράπλευρες απώλειες" στην κοινωνική ζωή, στην οικονομία, στην ψυχολογία, στη φυσική κατάσταση των πολιτών. Κατ' επέκταση, ακόμη και στη θωράκιση της υγείας τους. Καθώς έχουμε φτάσει στο σημείο, προκειμένου να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα υγείας, τον covid, να παρεμποδίζεται άμεσα ή έμμεσα η θωράκιση της υγείας και της φυσικής κατάστασης παιδιών, ενηλίκων και ηλικιωμένων εφόσον δεν μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα και 100% το άθλημα που έχουν επιλέξει, πολλοί εξ αυτών μάλιστα από δεκαετίες.

Ο ορισμός της λέξης ΥΓΕΙΑ είναι σαφής: "Υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α." Για να το πούμε ακόμη πιο αναλυτικά, το να εγκλωβιστεί κάποιος σπίτι επί μήνες, ή να βγαίνει με έντυπα και sms ... "κατ'εξαίρεση", δεν ορίζεται ως υγεία, έστω κι αν αυτός δεν ασθενεί. Το κάθε κράτος οφείλει να φροντίζει αλλά και να παροτρύνει, ώστε κάθε πολίτης, να ασκείται, πραγματικά, συχνά, και σε αρκετό βαθμό. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι κάθε γερός οργανισμός αντιμετωπίζει κατά κανόνα καλύτερα ιώσεις και ασθένειες, έστω κι αν οι λίγες εξαιρέσεις θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Για την οικονομία, την κοινωνική ζωή, την ψυχολογία, που μιλήσαμε πιο πάνω, θα αρκεστούμε να πούμε πως υποβαθμίζονται παρατεταμένα, χωρίς μάλιστα να πιάνει τόπο η θυσία τους, καθώς ο covid δεν λέει να περιοριστεί αισθητά. Ας περάσουμε στο αντικείμενό μας, τον αθλητισμό, και ας δούμε τι .. επιτυγχάνεται.

Το 2ο λοιπόν lockdown ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου χωρίς καν μάλιστα να ήταν προγραμματισμένο καθώς διαψευδόταν ότι θα υπάρξει. Συμπληρώνει αισίως δυόμισυ μήνες, και είναι άγνωστο πότε θα αρθεί, και με ποιους όρους. Είναι λυπηρό, ότι από την πρώτη μέρα που αποφασίστηκε το νέο lockdown, οι ειδικοί προέβλεψαν την απρόσκοπτη συνέχεια στις πρώτες κατηγορίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ για όλα τα άλλα αθλήματα έγινε η ... χάρη να μπορούν να προπονούνται χωρίς να αγωνίζονται οι αθλητές σε ομάδες ως 2 ή 3 ατόμων με ενάμισυ μέτρο απόσταση μεταξύ τους. Τα όποια αιτήματα αγωνισμάτων και αθλημάτων να διεξάγονται με το ίδιο ακριβώς πρωτόκολλο του ποδοσφαίρου, όπως πχ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, πετάχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, και ότι η μόνη προτεραιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα, είναι για τον ... βασιλιά των σπορ. Όχι ότι δεν το ξέραμε, το γνωρίζαμε, και κινούμασταν επί δεκαετίες μόνοι μας φέρνοντας το άθλημά μας σε αξιοζήλευτη πρόοδο. Πλέον, ούτε αυτό έχουμε το δικαίωμα να συνεχίζουμε.

Ας σχολιάσουμε επίσης ότι το περιβόητο πρωτόκολλο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό είναι για αυτά, καθώς νόησαν ολόκληρες ομάδες. Κάτι που οδήγησε τους ειδικούς να ... χαλαρώσουν και άλλο το πρωτόκολλο, προκειμένου να μην αναβάλλονται συνέχεια αγώνες!

Άγνωστο πότε θα ξαναγίνει κάποιος αγώνας δρόμου λοιπόν, και με ποιους όρους. Οι ειδικοί, που τον Μάρτιο μας είχαν πει ότι η κολύμβηση δεν είναι άσκηση και απαγόρευσαν στους κολυμβητές μιας θαλάσσιας και ναυτικής χώρας να κάνουν το άθλημά τους έστω και αποκλειστικά ατομικά, έχουν βάλει απαγορευτικό σε κάθε ατομικό σπορ. Το ίδιο και στα γυμναστήρια. Θα κατανοούσαμε κάποιο απαγορευτικό, πλην όμως μια καθημερινή επίσκεψη πχ σε ένα οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ όπου είμαστε "πατείς με πατώσε", μας δείχνει το μάταιο τέτοιων μέτρων.

Το ένα μετά το άλλο, τα ατομικά αθλήματα εξεγείρονται και διαμαρτύρονται για το lockdown που τα πλήττει, παρότι μπορούν να διεξάγονται με αυστηρά και λογικά πρωτόκολλα από έναν - έναν αθλητή. Θα κλείσουμε με τις δημοσιεύσεις που έγιναν από πρόσωπα της άρσης βαρών, και της τεχνικής κολύμβησης, στις οποίες δημοσιεύσεις δεν μπορούμε να βρούμε έστω και ένα σημείο όπου δεν έχουν δίκιο. Προφανώς πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση ο στίβος, οι αγώνες δρόμου, και κάθε άθλημα που αντιμετωπίζεται ως αποπαίδι.
---
Άρση Βαρών

Το τμήμα Άρσης Βαρών του Α.Σ. ΑΡΗΣ, έστειλε την ακόλουθη Επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Συνυπογράφουν αρκετοί σύλλογοι και άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού, αναφορικά με το μέλλον των ερασιτεχνικών αθλημάτων.

Αναλυτικά, αυτή αναφέρει τα εξής:

"Αν και θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς όλοι εμείς οι άνθρωποι του “ερασιτεχνικού” αθλητισμού, παράλληλα νιώθουμε και ιδιαίτερα παραγκωνισμένοι….

Από τον Μάρτιο που και η χώρα μας εισήλθε στη δίνη της πανδημίας, ο αθλητισμός είναι απ’ τους πιο πληττόμενους κλάδους.

Για πολλούς από εμάς η ενασχόληση μας με το αντικείμενο δεν αποτελεί μόνο την αγαπημένη μας δράση, αλλά ίσως και την κυριότερη πηγή βιοπορισμού μας.

Χωρίς να θέλουμε να αναφερθούμε στην οικονομική ασφυξία πού υφίσταται, καθώς ΔΥΣΤΥΧΏΣ αυτό αφορά σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων, επισημαίνουμε την ιδιαιτερότητα του αθλητισμού και πόσο μάλλον του ατομικού!

Έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε το άθλημα που ίσως να χάρισε στην χώρα μας τις σπουδαιότερες διεθνείς επιτυχίες και τους πλέον καταξιωμένους αθλητές στο παγκόσμιο στερέωμα, την Άρση Βαρών.

Όπως όμως όλα τα αθλήματα, πρέπει πρώτα να γεννηθεί και να γαλουχηθεί στο προπονητήριο για να οδηγηθεί στη διάκριση.

Πέφτοντας πολλές φορές θύματα του συγκερασμού με ιδιωτικούς χώρους εκγύμνασης, τα αναγνωρισμένα και αδειοδοτημένα αθλητικά σωματεία έχουν ως κύριο στόχο πέραν της εμφύτευσης αθλητικής παιδείας, τη στελέχωση των εθνικών ομάδων και την εκπροσώπηση της χώρας μας σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η απότομη παύση κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες. Η ιδιαιτερότητα του χώρου μας είναι η ενασχόληση με κυρίως νεαρό ανθρώπινο δυναμικό.

Πέρα απ’ τις πιθανές ψυχοσωματικές μεταπτώσεις, οι αθλητές λειτουργούν πάντα βάσει προγραμματισμού. Προπονητικού σχεδιασμού, διατροφικού πλάνου, αγωνιστικού χρονοδιαγράμματος.

Με όλο των σεβασμό προς τον οποιονδήποτε υπεύθυνο και με πρωταρχικό γνώμονα την ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ των αθλητών μας, οι σύλλογοι και οι αθλητές τους δεν είναι στο παρά πέντε… είναι στο και πέντε!

Η Άρση Βαρών, το ατομικό άθλημα χωρίς σωματική επαφή, που μπορεί να εκτελεστεί μόνο εντός του προπονητηρίου, μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού! Με απόλυτη ασφάλεια και για τους αθλητές και για τους εργαζόμενους.

Με απόλυτη εμπιστοσύνη στις κρίσεις των λοιμωξιολόγων, με όλη τη δύναμη της φωνής μας, επισημαίνουμε την ιδιαιτερότητα και του αθλήματός μας που μας κάνει να είμαστε βέβαιοι για την απόλυτη τήρηση των μέτρων και την επιτακτική αναγκαιότητα επανέναρξης των προπονήσεων.

Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα περάσει και η ζωές μας θα επανέλθουν. Αν μια ολόκληρη γενιά αθλητών χαθεί, μπορεί να επανέλθει;

Προκαταβολικά εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όποιον συμπορεύεται με τη θέση μας για άμεση επαναλειτουργία των αδειοδοτημένων από Γ.Γ.Α. προπονητηρίων Άρσης Βαρών.

Σύλλογοι που συνυπογράφουν:

Αθλητικός σύλλογος Άμιλλα Αγρινίου

Υπερίων

Διόνυσος Μαλακοπής

Ηρακλής Καβάλας

Υπερίων Αλμωπίας

Κρόνος Πλατειών

Μέγας Αλέξανδρος

Φ.Ο. Ελληνικού

Ορθοπαιδικός χειρούργος Νικόλαος Κουκουλιάς

Πρώην head medical officer Εθνικής ομάδας μπάσκετ και ARIS B.C.".---
Τεχνική Κολύμβηση


Ανοικτή επιστολή

Προς
Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη
Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιώργο Μαυρωτά
Επιτροπή Λοιμωξιολόγων
Και Κάθε Αρμόδιο

Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας παροτρύνοντας τα να αγαπήσουν τον αθλητισμό. Αγάπησαν την τεχνική κολύμβηση, ένα άθλημα που λατρεύουν όλοι όσοι το γνωρίσουν σαν αθλητές ή και σαν θεατές. Το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης (με μονοπέδιλο) είναι ο λόγος που τα παιδιά μας δεν είναι επιρρεπή σε κινδύνους της ηλικίας αλλά αντιθέτως έχουν γαλουχηθεί στο ευ αγωνίζεσθε που είναι άλλωστε και ο στόχος του αθλητισμού αλλά και κάθε υγιώς αναπτυσσόμενης κοινωνίας.


Τα παιδιά μας όμως είναι άτυχα, γιατί ενώ αγαπούν ένα άθλημα που αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο και η χώρα μας πρωταγωνιστεί καλλιεργώντας το σε περισσότερα από 60 σωματεία πανελλαδικά, η πολιτεία έστω και άθελα της το περιθωριοποιεί. Ένα άθλημα που χρήζει σεβασμού και αναγνώρισης με όλες τις αρμόζουσες τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ελληνική πολιτεία το περιθωριοποιεί αφήνοντας το σύνολο των αθλητών του εκτός πισίνας. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες έχουν ξεκινήσει κανονικά οι προπονήσεις των εθνικών ομάδων, ενώ στην χώρα μας είμαστε σε μία ατελείωτη, αβέβαιη και επί της ουσίας αδικαιολόγητη αναμονή.

Η τεχνική κολύμβηση στην Ελλάδα έχει παράδοση και ιστορία αρκετών δεκαετιών, και αυτός είναι και ο λόγος που τα ελληνόπουλα πρωταγωνιστούν διεθνώς. Ο Εθνικός μας Ύμνος έχει ακουστεί σε κάθε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διοργάνωση, επιβραβεύοντας αντίστοιχα κάθε φορά η ελληνική πολιτεία τους αθλητές που την εκπροσώπησαν.

Η πανδημία, η πίεση της εποχής και πιθανότατα η γραφειοκρατία του κράτους λειτουργούν εις βάρος των καταξιωμένων αθλητών. Ουσιαστικά τιμωρεί τα παιδιά που έχουν αφιερώσει την ζωή τους για να πετύχουν τον στόχο της ένταξης τους στην εθνική μας ομάδα, καθώς και τους αθλητές που είναι κοντά στο να καταφέρουν να ενταχθούν. Τους τιμωρεί στερώντας τους τις προπονήσεις που είναι το απαραίτητο διαβατήριο για την διάκριση. Αυτό θα ήταν λογικό αν δεν υπήρχαν ασφαλείς λύσεις που όμως αντιθέτως τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα και η αντιμετώπιση των υπολοίπων αθλημάτων, αποδεικνύουν ότι η ασφαλής προπόνηση είναι εφικτή, χωρίς να κοστίζει αφενός μεν υγειονομικά και αφετέρου δε οικονομικά.

Οι 33 αθλητές της εθνικής μας ομάδας (και όχι μόνο αυτοί) θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον Ιούνιο για τα παγκόσμια πρωταθλήματα σε Ρωσία, Ιταλία και Κολομβία σωστά προετοιμασμένους και εξαιρετικούς αθλητές από όλο τον κόσμο, χωρίς να έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Η χώρα μας δυστυχώς είναι η μόνη χώρα που σήμερα οι αθλητές της δεν προπονούνται και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα ουσιαστικό λόγο, αλλά όπως κοινότυπα αναφέρεται εκ παραδρομής ξεχάστηκαν.

Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας με άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις να μην στερήσουμε τις διακρίσεις για την χώρα, το δικαίωμα στο όνειρο των αθλητών μας, αλλά και να μην περάσουμε αρνητικό μήνυμα στους νεότερους αθλητές που θα δουν τα πρότυπα τους να περιθωριοποιούνται, με αποτέλεσμα να θεωρήσουν και την δική τους προσπάθεια ως μάταιη με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική πολιτεία ή ακόμα και την κατακερματισμένη τους ψυχολογία.

Αναλύοντας από κάθε πλευρά την πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος όσο και αν διερευνηθεί να μείνουν εκτός πισίνα οι αθλητές μας, αφού δεν επιβαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι θα κολυμπάνε σε ήδη λειτουργούσες πισίνες. Ο αριθμός των αθλητών είναι τόσο μικρός που για κανένα λόγο δεν θα υπερβαίνει τα 5-6 άτομα ταυτόχρονης κολύμβησης, ένας αριθμός πολύ μικρότερος από τα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και από το σύνολο των αθλητών των υπολοίπων τμημάτων που ήδη κολυμπούν.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η αδικία είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πίεσης των ιδιαιτέρων συνθηκών και δεν κρύβει καμία σκοπιμότητα.

Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι σύσσωμη η πολιτεία και η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα επιληφθούν για την άμεση αποκατάσταση του λάθους και θα προπονούνται οι αθλητές της εθνικής μας ομάδας όπως συμβαίνει και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η αποκατάσταση θα γίνει άμεσα και ταχύτατα προκειμένου να μην αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα οι ανταγωνίστριες στην χώρα μας εθνικές ομάδες λόγω πληρέστερης προπόνησης.

Οι γονείς των αθλητών της εθνικής ομάδας τεχνικής κολύμβησης.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Ασκήσεις με το βάρος του σώματος για ένα ουσιαστικό καλοκαίρι! Φέτος το καλοκαίρι κάνουμε προπόνηση στην άμμο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Γέλιο μέχρι δακρύων: Ο καλύτερος όλων των εποχών επέστρεψε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Οι Θρύλοι του στίβου #9 | Felix Sanchez, Ο Superman που δε τα παράτησε ποτέ!
Οι καλύτερες Ελληνίδες Μαραθωνοδρόμοι για το 2021 Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2021
Nutrition NewsRunster

Thessaloniki Half Marathon

Πρέπει να διαβάσετε
21 Ιουλ 21
Το νέο adidas Ultraboost 21 έφτασε σε δύο μοναδικά χρώματα, αποκλειστικά στην INTERSPORT!
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο ULTRABOOST 21, η ανανεωμένη έκδοση του πιο επιτυχημένου running παπουτσιού της adidas επιστρέφει αυτό ο Καλοκαίρι μοναδικούς χρωματικούς συνδιασμούς που θα βρεις αποκλειστικά στα καταστήματα INTERSPORT! Ανακάλυψε το και απογείωσε το τρέξιμο σου!
09 Ιουλ 21
2421 χιλιόμετρα για την κλιματική αλλαγή
Είμαι ο Άγης Εμμανουήλ, είμαι ηθοποιός, αλλά  τα τελευταία 7 χρόνια η ενασχόληση μου με την υπεραπόσταση έχει κερδίσει μεγαλύτερο μέρος στην καρδιά μου από ότι το θέατρο.
08 Ιουλ 21
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2021 - λίγες μόνο θέσεις διαθέσιμες!
O ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων/ΟΠΑΝΔΑ ξεκινούν την μεγάλη προσπάθεια για την «επανεκκίνηση» των αγώνων δρόμου, και την επιστροφή στην κοινωνικότητα της ζωής όλων μας, με έναρξη της προσπάθειας αυτής, την διεξαγωγή της Διοργάνωσης του Ημιμαραθωνίου Αθήνας στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και Μεγάλο Χορηγό την ERGO Ασφαλιστική.


©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse