Advertisement
adidas Running
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Ειδήσεις
Saucony
X-treme Stores

08 Φεβ 21 ← πίσω

Η ατομική ευθύνη και τα πρόστιμα για πεζοπορία στο βουνο

Η ατομική ευθύνη και τα πρόστιμα για πεζοπορία στο βουνό
Ο Γιώργος Γερογιάννης είναι μέλος του ορειβατικού συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΟΣ Θεσσαλονικης) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), Ραδιοερασιτέχνης, εργαζόμενος στα ορειβατικά καταφύγια του Ολύμπου εδώ και 13 χρόνια. Είναι από τους πρώτους που επεμβαίνει σε κάθε περιστατικό που συμβαίνει στον Όλυμπο, ενώ θα λέγαμε ότι κυριολεκτικά γνωρίζει κάθε πέτρα που υπάρχει στο βουνό αυτό, επίσης στο Πήλιο, και όχι μόνο.

Είδαμε στο θέμα "Πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Κ.Παλάντζα για πεζοπορία" ότι μεταξύ των 6 συνολικά προστίμων, τα 4 επιβλήθηκαν σε πεζοπόρους που βρέθηκαν "στο λάθος σημείο, στη λάθος ώρα", και ενώ δεν συμμετείχαν στην πεζοπορία αλλά έκαναν δική τους εντελώς διαφορετική, έπεσαν θύματα της εντολής να γραφτούν άπαντες. Ένας από τους 4 είναι ο Γιώργος Γερογιάννης, και γράφει τα εξής:


" Άρθρο 1. Η ατομική ευθύνη


Γράφει ο Γιώργος Γερογιάννης


Οι ορειβάτες και οι αναρριχητές ασκούν το άθλημά τους κάτω από συνθήκες όπου υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και η εξωτερική βοήθεια μπορεί να μην είναι διαθέσιμη. Με αυτό κατά νου ασκούν την δραστηριότητα τους. Οι ενέργειες των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε και το περιβάλλον."

Πρόκειται για το πρώτο αξίωμα της Διακήρυξης του Τιρόλο (8/9/2002), σχετικά με την άσκηση των αθλημάτων βουνού. Ο ορειβάτης γνωρίζει την ατομική ευθύνη για τον συνάνθρωπό του και το περιβάλλον, πολύ πριν καταντήσει μια φράση ρουτίνας από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Με την παρακάτω ανακοίνωση, θέλω να ενημερώσω την ορειβατική - αναρριχητική κοινότητα για ένα περιστατικό επιβολής προστίμων "άσκοπης μετακίνησης" στο Πήλιο.

Το απόγευμα της Κυριακής 07/02, καταφτάνουμε στην Μακρυνίτσα, μια ομάδα τεσσάρων ορειβατών, σε διαφορετικούς χρόνους , με πρώτο αφιχθέντα εμένα. Στο πάρκινγκ του χωριού, βρίσκονται 3 περιπολικά και ένα τζιπ της ασφάλειας. Μας ζητάνε τις άδειες μετακίνησης και ταυτότητες, τις οποίες και παραδίδουμε. Μας ενημερώνουν ότι έχει γίνει καταγγελία για τον σύλλογο δρομέων υγείας Βόλου και αμέσως ξεκινάνε την διαδικασία επιβολής προστίμου άσκοπης μετακίνησης, χωρίς να ελέγξουν τις βεβαιώσεις μας.

Η ατυχία μας ήταν, ότι κατεβαίναμε από το βουνό τελευταίοι και βρεθήκαμε στο σημείο την ώρα που έφτανε και ο "ένοχος" πρόεδρος του ΣΔΥ Βόλου. Ήταν ένα Σαββατοκύριακο με μεγάλη κινητικότητα πεζοπόρων, εξαιτίας και του καλού καιρού. Συναντήσαμε πολλούς στα μονοπάτια, και όλοι μας ενημέρωναν ότι έχουν παρκάρει στο πάρκινγκ της Μακρυνίτσας. Η απορία μας ήταν, γιατί δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε όσους επέστρεψαν νωρίτερα, αφού η ενέδρα των αστυνομικών ήταν από τις 15.00 το μεσημέρι. Η απάντηση μας ήρθε από του ίδιους τους πεζοπόρους, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι του βουνού γνωρίζονται μεταξύ τους. Οι αστυνομικοί ρωτούσαν αν είναι από σύλλογο, και στην αρνητική τους απάντηση τους επέτρεπαν να φύγουν.

Εξαιτίας της μεγάλης διαμαρτυρίας μας για το περιστατικό καθώς είχαμε όλα τα νόμιμα έγγραφα, σταμάτησαν την διαδικασία της επιβολής προστίμων, και μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα Ανακασιάς, για να συνεχιστεί η διαδικασία εκεί. Επιβολή προστίμου 300 Ευρώ σε εμάς για άσκοπη μετακίνηση, και 5.000 Ευρώ στον πρόεδρο του ΣΔΥ Βόλου για οργάνωσης συνάθροισης. Στην δική μας ανεξάρτητη δραστηριότητα, ενώ η αρχική κατηγορία ήταν ότι συμμετείχαμε σε δράση του συλλόγου, στην συνέχεια μετατράπηκε στο ότι πέρασε πολύ ώρα από όταν στείλαμε SMS ή υπογράψαμε βεβαιώσεις μετακίνησης για σωματική άσκηση. Στην ερώτηση μας πόση ώρα διαθέτουμε για σωματική άσκηση, δεν μας έδιναν καμία απάντηση.
Και τελικά, ισχύει ότι θα είναι πιο ελαστική η κυβέρνηση με την άσκηση σε αυτή την καραντίνα; Ισχύει ότι μπορούν όλοι οι πολίτες να πηγαίνουν στο βουνό και να περπατούν στο δάσος όπως έχει δηλώσει ο υπουργός ανάπτυξης; "Και καλά θα κάνουν να πάνε" όπως δήλωσε συγκεκριμένα;

Προσωπικά, στο βουνό οφείλω την θωράκιση της υγείας μου και την φυσική μου κατάσταση. Στην εποχή του κορονοϊού που διανύουμε, ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται θέλει να μας φυλακίσει μέσα στα αστικά κέντρα που αποτελούν τις εστίες μετάδοσης, και όχι να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και να ασκηθούμε. Είμαι μέλος του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, με ταυτότητα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α), και είμαι στις υπηρεσίες των ορειβατικών καταφυγίων του Ολύμπου και των βουνών, 13 χρόνια. Αυτό που έμαθα από παιδάκι πάνω στο βουνό, είναι ο σεβασμός και η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, το περιβάλλον και την φύση, αξίες που στα αστικά κέντρα έχουν εξαφανιστεί .

Καθώς έχω συμμετέχει σε αρκετά περιστατικά πάνω στο βουνό, όπου άνθρωποι έχουν χρειαστεί βοήθεια και διάσωση, αντί να μας ευχαριστούν για τις ζωές που έχουμε σώσει εκεί που τα όργανα της τάξης αδυνατούν και είναι ανίκανα να προσεγγίσουν, μας βεβαιώνουν πρόστιμα γιατί φροντίζουμε την υγεία μας, το περιβάλλον και το συνάνθρωπό μας. Μόνο μια φορά βρέθηκα σε ανθυγιεινό περιβάλλον αυτή την Κυριακή. Μέσα στο μικρό αστυνομικό τμήμα, με τους μισούς αστυνομικούς να μην φοράνε μάσκες. Με κατηγορούμενους και αστυνομικούς να χρησιμοποιούν το ίδιο στυλό, χωρίς να υπάρχει αντισηπτικό πουθενά.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στον πρόεδρο του Σ.Δ.Υ. Βόλου Κώστα Παλάντζα για την άδικη δίωξή του, που έχει αφιερώσει την ζωή του για να ασχοληθούν οι πολίτες του Βόλου με τον αθλητισμό και την υγεία τους. Η δική του ανακοίνωση: https://www.facebook.com/kostas.palantzas/posts/10224498640350346

Και κλείνοντας, παραθέτω την ταυτότητα μου ως ένα ακόμα μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης, και μια φωτογραφία που δείχνει πόσο απειλή υπήρξαμε για την δημόσια υγεία στην Κυριακάτικη εξόρμησή μας.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
8 προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε νέος δρομέας 2 χιλιόμετρα να είναι η συγγνώμη σας!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
4 προπονήσεις trail running για κάθε τύπο δρομέα Πώς να τρέξεις γρηγορότερο 5αρι
Virtual Μαραθώνιος Αθήνας: Η μεγάλη βόλτα της Αγγελικής (και του μπαμπά της) Η Ψυχή στο Μαραθώνα, έτοιμη για την εκκίνηση...
FitnessPulse

Runster

FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
11 Φεβ 21
Δοκιμάζουμε το νέο adidas ULTRABOOST 21 - Μια HI ENERGY εμπειρία running
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο ULTRABOOST 21, την ανανεωμένη έκδοση του πιο επιτυχημένου running παπουτσιού της εταιρείας και μας υπόσχεται πως αυτό το running μοντέλο θα μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας σε κάθε διασκελισμό.
27 Ιαν 21
Cryosauna Therapy: Κλείσε θέση στην Ολόσωμη Κρυοθεραπεία που θα απογειώσει τις επιδόσεις σου!
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων. Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι μία διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ενισχύουν την θεραπευτική δράση
10 Νοέ 20
Τρέχουμε Virtual Marathon σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Διέσχισε τη δική σου γραμμή εκκίνησης
Οι adidas Runners αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ένα community που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, που ζει για τη στιγμή που θα βρεθεί στους δρόμους για να τρέξει.
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.

©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse