Οι Έλληνες δεν ήμασταν ανέκαθεν ένας λαός που είχε το τρέξιμο στην ημερήσια διάταξη του. Οι παλαιότεροι από μας θα θυμούνται πως κάποτε αυτό ήταν κάτι που βλέπαμε στις Αμερικάνικες ταινίες και απορούσαμε πως μπορεί κανείς να σηκώνεται χαράματα και να τρέχει. Οι καιροί άλλαξαν όμως και το τρέξιμο απέκτησε φανατικό κοινό στην χώρα μας. Κοινό που προτιμά την υγιεινή αυτή συνήθεια από ασχολίες όπως η τηλεόραση και ο υπολογιστής. Δείτε εδώ αν θέλετε να περάσετε χρόνο σε κάποιο online casino ή επισκεφτείτε σελίδες όπως το IMDB αν θέλετε να δείτε τηλεόραση. Αν όμως διαβάσετε παρακάτω τις ευεργετικές επιδράσεις του τρεξίματος στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη λήψη των αποφάσεων ίσως να νιώσετε την ανάγκη να βάλετε τα αθλητικά σας ρούχα και να «πάρετε τους δρόμους».
Οι αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις
Οι μελετητές από τα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Κίνας που έχουν δημοσιεύσει τις πιο γνωστές έρευνες πάνω στο αντικείμενο, δεν είχαν ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια, κυρίως βάση παρατήρησης, πως ο αθλητισμός και ειδικά το τρέξιμο συνδέονται με αρκετές ευεργετικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Ειδικότερα για τον εγκέφαλο όμως φαίνεται πως υπάρχουν πλέον αδιάσειστες αποδείξεις ότι αυτό βελτιώνει – μεταξύ άλλων - και τη μαθησιακή ικανότητα του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, Σκωτσέζοι επιστήμονες απέδειξαν πως το τρέξιμο βελτιώνει και τη δημιουργική σκέψη, καθώς με κάποιο μαγικό τρόπο ο εγκέφαλος συνδυάζει το τρέξιμο και την κίνηση προς τα εμπρός με τις σκέψεις για το μέλλον.
Προσοχή όμως…σε όλες τις σχετικές μελέτες, οι ειδικοί παρατήρησαν πως για να είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα πιο έντονα, θα πρέπει η διαδρομή να είναι γνωστή και η πίεση που ασκείται στον οργανισμό συγκεκριμένη. Αποκλίσεις από γνωστές διαδρομές αλλά και αυξομειώσεις στην ένταση μπορεί να επηρεάσουν τις διαδικασίες που αναφέραμε παραπάνω, καθώς αποσπούν την προσοχή του εγκεφάλου από τη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων και καταναλώνουν ενέργεια για τη διατήρηση της σωστής ρούτας.
Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα
Η απόφαση του να πάει κάποιος για τρέξιμο είναι από μόνη της μια ενδιαφέρουσα διαδικασία. Που μπορεί να εκπαιδεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο για παρόμοιες διαδικασίες και εκτός άθλησης. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τον πειρασμό του να κοιμηθείτε μια ώρα παραπάνω ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό, αντί να σηκωθείτε και να τρέξετε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αποφασιστικότητα στη λήψη μιας θεωρητικά «δύσκολης» απόφασης, συμβάλλει μακροχρόνια στον τρόπο που καλούμαστε να λάβουμε παρόμοιες και σε θέματα εκτός αθλητικού περιεχομένου. Μας κάνει δηλαδή κατά κάποιο τρόπο πιο δυνατούς στο να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και πιο ανθεκτικούς στις προσκλήσεις. Ο τομέας της αθλητικής ψυχολογίας έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα και υπάρχει στο ίντερνετ αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Και αυτά που ήδη γνωρίζαμε
Όπως και αρκετές άλλες αθλητικές δραστηριότητες, έτσι και το τρέξιμο έχει αδιαμφισβήτητα ευεργετική επίδραση στην περιοχή του Ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Το ιδιαίτερο αυτό κομμάτι του μεγαλύτερου οργάνου του ανθρωπίνου σώματος συνδέεται άρρητα με τις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης. Θα ήταν περιττό να πούμε πως αμφότερες οι λειτουργίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον τομέα της λήψης αποφάσεων.
Ταυτόχρονα, Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση του τρεξίματος στη δημιουργία νέων κυττάρων αλλά και αγγείων στην περιοχή του εγκεφάλου. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δρομείς εμφάνισαν ένα Ιππόκαμπο 2% μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνον αυτών που δεν τρέχουν. Μπορεί το ποσοστό να μοιάζει αμελητέο αλλά εδώ μιλάμε για το κομμάτι του εγκεφάλου που μας βοηθά στη σκέψη, στη μνήμη και στην ανάλυση δεδομένων. Αξίζει να το παραμελήσουμε;