Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
X-treme Stores

08 Μάρ 21 ← πίσω

Τα Οφέλη και οι Κίνδυνοι της Άσκησης στις Γυναίκες

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

Υπάρχουν πολλές έρευνες για την υποστήριξη και την προώθηση των ωφελειών της δια βίου άσκησης όπως βελτιωμένη συνολική σωματική και ψυχική υγεία, μειωμένα επίπεδα άγχους, χρόνιων παθήσεων και συνολικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα και τα ανταγωνιστικά αθλήματα, βοηθούν τις γυναίκες εκτός από τα οφέλη της σωματικής υγείας, να έχουν βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, κοινωνικοποίηση και δημιουργία φιλιών ακόμη και βελτιωμένη ακαδημαϊκή επιτυχία. Επίσης μειώνει το ρίσκο κατάθλιψης, του άγχους, και συνεισφέρει στη λιγότερη συναισθηματική μεταβλητότητα.

 

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων

Ωστόσο, η γνώση των κινδύνων και ο τρόπος αντιμετώπισής τους θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των οφελών και της ποιότητας ζωής. Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία επειδή καίγονται λιγότερες θερμίδες και οι θερμίδες που καταναλώνουμε και δεν τις καίμε αποθηκεύονται στο σώμα σε μορφή λίπους. Ως αποτέλεσμα του μειωμένου μεταβολικού ρυθμού, είναι πιο εύκολη η πρόσληψη βάρους με την ίδια κατανάλωση θερμίδων. Αυξάνεται επίσης το ρίσκο για σακχαρώδη διαβήτη ιδιαίτερα όταν το λίπος αποθηκεύτε γύρο από την κοιλιά, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, καρκίνο, και κατάθλιψη. Τα οστά είναι ζωντανά όργανα και χρειάζονται φόρτωση για να παραμείνουν δυνατά ειδάλλως με καθιστική τρόπος ζωής αυξάνονται οι πιθανότητες για οστεοπόρωση εξού και η συμβουλή για άσκηση για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

 

Οι γυναίκες αθλήτριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων τραυματισμών

 

Λόγω διαφόρων ανατομικών και φυσιολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένους τραυματισμούς. Γνωρίζοντας ποιες είναι αυτές οι διαφορές, μπορούν να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και να εφαρμοστούν κατάλληλες ασκήσεις στην προπόνηση για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη χαλαρότητα μαλακών μορίων (άρα είναι πιο ελαστικά) και οι αρθρώσεις τους έχουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης και υπερέκτασης.

 

Διάσειση

 

Η διάσειση είναι μια τραυματική κάκωση του εγκεφάλου που επηρεάζει τη λειτουργία του. Συνήθως προκαλείται από άμεσο χτύπημα ή βίαιο τράνταγμα της κεφαλής αλλά σπάνια μπορεί να υπάρχει απώλεια συνείδησης. Τα αθλήματα επαφής και οι πτώσεις είναι συνηθέστερα υπεύθυνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, έμετος, εμβοές ωτών, ζάλη, και θολή όραση. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν πλήρως, είναι σημαντικό να μην επιστρέψετε ποτέ στο παιχνίδι έως ότου όλα τα συμπτώματα και τα σημεία διάσεισης εξαλειφθούν πλήρως προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη σε μια πιο μακροχρόνια εξουθενωτική κατάσταση που ονομάζεται μεταδιασεισικό σύνδρομο.

 

Παρόλο που δεν είναι σαφές γιατί οι γυναίκες αθλήτριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάσεισης από τους άνδρες που παίζουν το ίδιο άθλημα, ορισμένοι το αποδίδουν στη διαφορά του μυϊκού συστήματος του αυχένα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο γυναικείο ποδόσφαιρο όπου οι γυναίκες βιώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα για παρόμοιες τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις και διάσειση.

 

Μυοσκελετικοί τραυματισμοί

 

Οι γυναίκες έχουν 2-10 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες που παίζουν το ίδιο άθλημα να υποστούν τραυματισμό του προσθίου χιαστού. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι γι’ αυτό όπως υψηλότερο δείκτη μάζας, χειρότερη τεχνική προσγείωσης με μειωμένη κάμψη γόνατος και ισχίου με το γόνατο να πηγαίνει προς τα μέσα (βλαισότητα), χειρότερο νευρομυϊκό έλεγχο, αυξημένο ποσοστό γενική συνδεσμική χαλάρωση. Για παρόμοιους λόγους υπάρχει επίσης αυξημένο ρίσκο πρόσθιας γοναλγίας στις γυναίκες και αστάθεια της επιγονατίδας. Γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα κόπωσης ο συμβαίνουν όταν η ποσότητα και η ένταση μιας δραστηριότητας αυξάνεται πολύ γρήγορα. Τα διαστρέμματα ποδοκνημικής είναι οι πιο συνηθισμένοι μεμονωμένοι αθλητικοί τραυματισμοί στα γυμνάσια. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να υποστούν διάστρεμμα ποδοκνημικής (είναι οι πιο συνηθισμένοι μεμονωμένοι αθλητικοί τραυματισμοί στα γυμνάσια) από τα αγόρια σε διάφορα αθλήματα.               

 

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γιατί οι γυναίκες αθλήτριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων τραυματισμών.

 

 

 

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της άσκησης στις γυναίκες

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/ofeli-kai-kindynoi-tis-askisis-stis-gynaikes

 

Γυναικεία αθλητική τριάδα - συμπτώματα και θεραπεία

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/gynaikeia-athlitiki-triada

 

Επίδραση του Φύλου στον Κίνδυνο Αθλητικών Κακώσεων

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/epidrasi-tou-fylou-ston-kindyno-athlitikon-kakoseon

 

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-athlitikon-travmatismon

 

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

 

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

 

'Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.

 

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή Imperial College, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

 

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Βάλε αυτά τα τρόφιμα στην διατροφή σου και θα δεις τις επιδόσεις σου να απογειώνονται L-Γλουταμίνη: Ο Σύμμαχος της Αποκατάστασης…και όχι μόνο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Γιατί ο έλεγχος του μέσου ρυθμού είναι το ήμισυ του παντός στους δρόμους αντοχής (από 3000 έως 42195 μέτρα) Τρέξιμο παντού, πως και γιατί
15 χρόνια πόνου (Ανώνυμος) Ο Μαραντόνα στο ΣΙΝΕΜΑ! Το θυμάστε;
FitnessPulse

Runster

FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
11 Φεβ 21
Δοκιμάζουμε το νέο adidas ULTRABOOST 21 - Μια HI ENERGY εμπειρία running
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο ULTRABOOST 21, την ανανεωμένη έκδοση του πιο επιτυχημένου running παπουτσιού της εταιρείας και μας υπόσχεται πως αυτό το running μοντέλο θα μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας σε κάθε διασκελισμό.
27 Ιαν 21
Cryosauna Therapy: Κλείσε θέση στην Ολόσωμη Κρυοθεραπεία που θα απογειώσει τις επιδόσεις σου!
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων. Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι μία διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ενισχύουν την θεραπευτική δράση
10 Νοέ 20
Τρέχουμε Virtual Marathon σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Διέσχισε τη δική σου γραμμή εκκίνησης
Οι adidas Runners αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ένα community που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, που ζει για τη στιγμή που θα βρεθεί στους δρόμους για να τρέξει.
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.

©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse