Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony

Ioannina Lake Run

Lamia Night Run

Marathon Half Marathon

Chios Half Marathon

X-treme Stores
10 Σεπ 21 ← πίσω

Ο μαραθωνοδρόμος που έχασε τον δρόμο στη Σαχάρα, πέρασε 9 ημέρες χωρίς νερό, έπινε τα ούρα του και αίμα νυχτερίδων

Ο Μάουρο Προσπέρι είναι ένας Ιταλός μαραθωνοδρόμος και αστυνομικός που κατάφερε να επιβιώσει στην έρημα Σαχάρα χωρίς νερό και φαγητό για μέρες. Πώς σώθηκε.


Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 13 Ιουλίου 1955 και έναν χρόνο πριν από την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται στην εθνική αστυνομία της Ιταλίας. Ο Προσπέρι γνώρισε τη σύζυγό του Σίντζια Παγλιάρα σε μια προολυμπιακή εκδήλωση πεντάθλου, όπου αυτή εργαζόταν ως διερμηνέας αγγλικής και ρωσικής γλώσσας.

Ο Μάουρο έγινε γνωστός για την εξαφάνισή του στην έρημο της Σαχάρας ενώ αγωνιζόταν στον Μαραθώνιο του 1994 στο Μαρόκο.

«Όταν άρχισε να φυσάει η αμμοθύελλα, έχασα τους άλλους»

Μαζί με ογδόντα άλλους συμμετέχοντες, ξεκίνησε τον αγωνιστικό αγώνα στις 10 Απριλίου 1994. Η εξαφάνισή του συνέβη τέσσερις ημέρες μετά τον αγώνα της εβδομάδας, καθώς συνέχισε να περνά μέσα από μια απρόσμενη οκτάωρη αμμοθύελλα, αποφασισμένος να διατηρήσει την 7η θέση του.«Όταν άρχισε να φυσάει η αμμοθύελλα, έχασα τους άλλους. Συνέχισα να τρέχω όμως, γιατί νόμιζα ότι μπορούσα να δω το μονοπάτι. Ήμουν στην έβδομη θέση και δεν ήθελα να χάσω την κατάστασή μου. Ήταν σχεδόν σκοτεινό πριν υποχωρήσουν οι άνεμοι. Άρχισα να τρέχω ξανά, αλλά μετά από λίγα λεπτά μου ήρθε στο μυαλό ότι είχα χάσει τα ίχνη. Είχα μια πυξίδα και έναν χάρτη, έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να περιηγηθώ τέλεια, αλλά χωρίς σημεία αναφοράς είναι πολύ πιο δύσκολο» θυμάται.Έπινε τα ούρα του και έτρωγε μικρά ζώα της ερήμου


Παρέκκλινε πάνω από 300 χιλιόμετρα από την πορεία του. Κατά τη διάρκεια του εννιαημέρου αποπροσανατολισμού του, στα καταφύγια επιβίωσής του έπινε τα ούρα του, σκότωνε και έτρωγε μικρά ζώα της ερήμου, όπως σαύρες και νυχτερίδες, και τα βράδια βυθιζόταν στην άμμο της ερήμου, για να προστατευτεί από τις ψυχρές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, ο Μάουρο Προσπέρι ανέφερε ότι κατέφυγε σε ένα εγκαταλελειμμένο από καιρό ισλαμικό ιερό που χρησιμοποιούσαν Βεδουίνοι που ταξίδευαν στη Σαχάρα, όπου βρήκε μια αποικία νυχτερίδων να κρέμονται από το ταβάνι, πολλές από τις οποίες σκότωσε και ήπιε το αίμα για περαιτέρω τροφή.


Τα σήματα βοήθειας


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ιερό, χρησιμοποίησε σήματα κινδύνου, όπως η τοποθέτηση μιας ιταλικής σημαίας πάνω από το ιερό, ένα ραβδί για να σχεδιάσει τα γράμματα "SOS" Στην άμμο και έβαλε φωτιά στο σακίδιό του για να δημιουργήσει ένα σήμα καπνού.

Παρά τις προσπάθειές του, ένα ελικόπτερο και ένα μικρό αεροπλάνο δεν μπόρεσαν να δουν τον αθλητή ανάμεσα στους αμμόλοφους της ερήμου, καθώς μια αμμοθύελλα 12 ωρών μόλις είχε αρχίσει να σαρώνει την περιοχή, η οποία έσβησε το φλεγόμενο σακίδιό του, αφήνοντάς τον ξανά μόνο στην έρημο.


Προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αλλά το αίμα του είχε πήξει


Πιστεύοντας ότι θα πέθαινε από αφυδάτωση, πείνα και φοβούμενος ότι το σώμα του δεν θα βρεθεί ποτέ στην απομακρυσμένη περιοχή της ερήμου, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα η σύζυγός του να χρειαστεί να περιμένει 10 χρόνια για να ανακοινωθεί νόμιμα νεκρός, επειδή λόγω απουσίας του πτώματος δεν θα μπορούσε να λάβει την αστυνομική του σύνταξη, έτσι ο Προσπέρι προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Ο Προσπέρι έσκισε τους καρπούς του με ένα μικρό μαχαίρι τσέπης που είχε και αποκοιμήθηκε πιστεύοντας ότι θα πεθάνει και δεν θα ξυπνήσει, αλλά λόγω της έντονης αφυδάτωσής του, το αίμα του είχε πήξει γύρω από τις περικοπές.

«Ήμουν πολύ καταθλιπτικός. Ήμουν πεπεισμένος ότι θα πέθαινα και ότι θα ήταν ένας μακροχρόνιος αγωνιώδης θάνατος, οπότε ήθελα να τον επιταχύνω. Σκέφτηκα ότι αν πεθάνω στην έρημο, κανείς δεν θα με βρει και η σύζυγός μου δεν θα λάβει τη σύνταξη της αστυνομίας στην Ιταλία, αν κάποιος εξαφανιστεί, πρέπει να περιμένει 10 χρόνια για να κηρυχθεί νεκρός. Τουλάχιστον αν πέθαινα σε αυτό το μουσουλμανικό ιερό, θα έβρισκαν το σώμα μου και η γυναίκα μου θα είχε εισόδημα» ανέφερε.


Βρήκε άνθρωπο έπειτα από 10 μέρες

Την ένατη ημέρα της εξαφάνισής του, αφού διέσχισε την οροσειρά Jebel Bani ανακάλυψε ένα ίχνος φρέσκων περιττωμάτων κατσίκας, τα οποία ακολούθησε και βρήκε ένα ίχνος από ανθρώπινα αποτυπώματα. Ακολουθώντας τα ίχνη, τελικά βρήκε ένα κοριτσάκι μόνο του με μια ομάδα κατσικιών και αυτό ήταν το πρώτο άτομο που έβλεπε μέσα σε δέκα μέρες.

Ο Προσπέρι έτρεξε προς το παιδί και το παρακάλεσε για βοήθεια, αλλά το κοριτσάκι φοβήθηκε και έφυγε τρέχοντας πάνω από έναν αμμόλοφο.


«Ήμουν σκελετός»


Ο Ιταλός την ακολούθησε και εκείνη τον οδήγησε στη γιαγιά της και στη συνέχεια σε ένα στρατόπεδο νομάδων Tuareg σε μια μικρή όαση.

«Με κοίταξε απογοητευμένη, ουρλιάζοντας από τρόμο. Την παρακάλεσα να σταματήσει, αλλά εξαφανίστηκε σε έναν αμμόλοφο. Πρέπει να ήμουν ένα αποτρόπαιο θέαμα, σκέφτηκα. Έβγαλα τον καθρέφτη μου και τον έστρεψα προς το πρόσωπό μου. Σοκαρίστηκα. Ήμουν σκελετός. Τα μάτια μου είχαν βυθιστεί τόσο πολύ πίσω στο κρανίο μου, που δεν μπορούσα να τα δω» τόνισε.


Είχε περάσει τα σύνορα της Αλγερίας

Φορτώθηκε αρχικά σε μια καμήλα για αρκετές ώρες, από τους άνδρες Τουαρέγκ του στρατοπέδου που τον πήγαν στο πλησιέστερο χωριό. Τον παρέλαβε μια περίπολος της στρατιωτικής αστυνομίας της Αλγερίας και τον οδήγησε σε ένα κοντινό νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, ο Προσπέρι έμαθε ότι είχε απομακρυνθεί 180 μίλια από την πορεία του και δεν ήταν πλέον στο Μαρόκο, αλλά στην Αλγερία.


Χρειάστηκε 16 λίτρα υγρά ενδοφλέβια


Ο 39χρονος πενταθλητής χρειαζόταν 16 λίτρα υγρά ενδοφλέβια για να αναπληρώσει την απώλεια νερού, ενώ είχε χάσει 33 κιλά βάρος και το συκώτι του είχε υποστεί ζημιά σε σημείο που μπορούσε να καταναλώσει μόνο υγρά για αρκετούς μήνες. Επίσης, τα νεφρά του είχαν υποστεί μόνιμη βλάβη από την ποσότητα των ούρων που είχε καταναλώσει για ενυδάτωση.

Μετά την επιστροφή του στην Ιταλία έπειτα από επτά ημέρες στο νοσοκομείο της Αλγερίας, χρειάστηκε μια διετή διαδικασία φυσικής και ψυχικής αποκατάστασης.

πηγή : https://sputniknews.gr/
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Αθλητής με προβλήματα όρασης τρέχει σε αγώνες δρόμου και παραδίδει απλόχερα μαθήματα ζωής Μια συζήτηση με τον Luka Kovacic για το ορεινό τρέξιμο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Καμιά ελπίδα… βουλευτής χαρακτηρίζει τους αγώνες δρόμου «ψεκδηλώσεις» και «αντικοινωνική συμπεριφορά» «Πάρτε ένα διάδρομο στο σπίτι σας να κάνετε μόνοι σας τρέξιμο να μην σας βλέπουν και τα αδιάκριτα βλέμματα»
Θέλω κι εγώ από αυτό!! Γιατί κάνουμε πεζοπορία : Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2020
Nutrition News

Rundome.gr

Runster.gr

Thessaloniki Night Half Marathon

Πρέπει να διαβάσετε
12 Ιουλ 22
Το Rundome ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας αυτήν την Παρασκευή 15/07 και θα γίνει το αγαπημένο Running Specialist Store της πόλης
Ένας καινούργιος χώρος για όλους τους δρομείς έρχεται στις 15 Ιουλίου, Μητροπόλεως 76, στο κέντρο της Αθήνας. Το Rundome, ανοίγει τις πόρτες του στους φίλους του τρεξίματος και τους υποδέχεται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο χώρο στην καρδιά της πόλης για να προσφέρει high end υπηρεσίες.
11 Ιουλ 22
«Αυτό το παπούτσι είναι για σένα»

Είναι πράγματι τόσο απλό. Το νέο 1080v12 της New Balance με τεχνολογία Fresh Foam X είναι σχεδιασμένο για όλους. «Εάν φτιάχναμε μόνο ένα αθλητικό παπούτσι, αυτό θα ήταν το 1080»

06 Ιουλ 22
Ανεβάστε Ταχύτητα με το Κορυφαίο και Πολυαναμενόμενο Puma Deviate Nitro Elite Racer!
Το νέο Deviate Nitro Elite Racer της PUMA θα ξεπεράσει κάθε σας προσδοκία κάνοντας τη διαφορά με τεχνολογίες και χαρακτηριστικά άλλου επιπέδου.
11 Ιουν 22
ΟΠΑΠ MARATHON expo 2022 - Εκεί όπου αθλητισμός και πολιτισμός τέμνονται δημιουργικά
Η ΟΠΑΠ MARATHON expo, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση αθλητικών ειδών και εξοπλισμού στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά στο εκθεσιακό κέντρο Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) από τις 9 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2022.


©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse