Marathon EXPO
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony

Poikilo Nigth Trail

Marathon Half Marathon

X-treme Stores
09 Μαϊ 22 ← πίσω

Η Ιθάκη, Πλαταιές και οι Πλαταιές, Ιθάκη. Ανθρώπινες ιστορίες σε έναν σταθμό ΣΤΕΚ

Πέτρος Πουρλιάκας

Η Ιθάκη, Πλαταιές και οι Πλαταιές, Ιθάκη.

Ανθρώπινες ιστορίες σε έναν σταθμό ΣΤΕΚ.Τόσα χρόνια που τρέχω πάντα σκεφτόμουν πώς θα ήταν να βρεθεί κανείς στην θέση εκείνων των ανθρώπων, των εθελοντών, που βρίσκονται πίσω απ’ τους πάγκους των Σταθμών Ελέγχου Κίνησης (ΣΤ.Ε.Κ) των αγώνων αποστάσεων. Ευκαιρία στάθηκε μια κακή προπονητική προετοιμασία για τον φετινό Ευχίδειο Άθλο 2022, αλλά και η πρόσκληση της οργάνωσης να αναλάβω έναν από τους Σταθμούς Ελέγχου του αγώνα, μιας και δεν θα έτρεχα. Ήταν ο σταθμός Νο 3 στα Λεύκτρα Βοιωτίας. Μη χάσουμε την ταλαιπωρία και το ξενύχτι και καλομαθαίνουμε.

Οι αγώνες του Ευχίδα είναι τρείς. Ο Ευχίδειος Υπεράθλος μήκους 215χλμ, ο Ευχίδας Άθλος μήκους 107,5χλμ, και ο Δρόμος Των 9 Μουσών μήκους 55χλμ. Από τον σταθμό των Λεύκτρων θα πέρναγαν όλοι οι αγώνες αφού βρισκόμαστε μόλις 13χλμ πριν από τις Πλαταιές που είναι και ο τερματισμός. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους κάτι παραπάνω από 200 δρομείς που θα περάσουν θα είναι όλοι αρκετά καταπονημένοι.

Πήρα και ένα δρομέα φίλο, τον Δημήτρη, για βοήθεια και φύγαμε.

Το υλικό φορτώθηκε στις Πλαταιές και ο σταθμός στήθηκε σύντομα ώστε να είμαστε έτοιμοι τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το καθορισμένο επίσημο άνοιγμα του σταθμού.

Ώρα 01:30. Έτοιμοι. Νερά, ισοτονικά, 6 λίτρα καυτό νερό για καφέ ή τσάι, διάφορα καλούδια αλμυρά και γλυκά, φαρμακείο πρώτων βοηθειών, τραπέζια, τέντα, καρέκλες και μουσική φυσικά για το ηθικό.

Ώρα 03:15. Επίσημο άνοιγμα του σταθμού. Κρύο και δαιμονισμένος αέρας.

Ώρα 04:30. Ούτε φακός στον ορίζοντα, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Ώρα 04:51 έρχεται ο πρώτος αθλητής των 215χλμ ο οποίος, εδώ σε εμάς, βρίσκεται στο 202χλμ της διαδρομής του. Έχει ηθικό μα δεν βλέπει απ’ το ένα μάτι. Γνωρίζει ότι είναι αποτέλεσμα πτώσης του ζαχάρου στο αίμα και το υποθέτουμε και εμείς. Του λέω, Γιώργο, έχεις δυο μάτια, τόσα μας έδωσε ο θεός, βλέπε απ’ το άλλο. Φυσικά αυτό κάνω, μου λέει, και έφυγε στις 04:54, δηλαδή μετά από τρία λεπτά. Δεν είναι να κάθεσαι για περισσότερο. Παγώνεις. Συγκινήθηκα που τον είδα να χάνεται στη νύχτα. Έτρεχε. Στα ΣΤΕΚ βλέπεις όλη την Αλήθεια των ανθρώπων και της Δημιουργίας κατάμουτρα. Καμιά φορά και σε μορφή γροθιάς. Ακριβώς μια ώρα μετά ήρθε και ο δεύτερος και μιάμιση ώρα μετά ο τρίτος. Δηλαδή μέχρι που είδαμε τον ήλιο είχαν περάσει τρεις δρομείς. Τουρτουρίζαμε απ’ το κρύο αλλά άμα έχεις τρέξει μεγάλους αγώνες γνωρίζεις πως δεν είσαι σε χειρότερη κατάσταση ούτε στο ελάχιστο από τους συμμετέχοντες. Πρέπει να τους περιθάλψεις.
Κάποια φορά πέρασε ο Δήμος, φίλος απ’ τα παλιά, έσταζε ακατάπαυστα η μύτη του αίμα. Γέμισε η άσφαλτος. Τον έδιωξα με λίγο χαρτί κουζίνας. Καλά ήταν, αυτά είναι πταίσματα. Όλα πταίσματα είναι σε αυτούς τους αγώνες μέχρι να πέσεις. Μετά σοβαρεύει η υπόθεση. Άμα σηκωθείς όμως σημαίνει ότι είσαι περδίκι και μπορείς να συνεχίσεις. Τα οχτάρια απ’ την ζαλάδα στον δρόμο απαραίτητα. Δίνουν χρώμα και κάνουν πιο δραματικό το σκηνικό, βγαλμένο κατευθείαν από την αποκάλυψη των απέθαντων. Οι δρομείς αποστάσεων είναι απέθαντοι. Απλά κάποια στιγμή τρέχουν και ταλαιπωρούνται κάπου «αλλού».

Μέχρι που πήγε η ώρα 10:00 και είχαν περάσει μόλις 12 δρομείς.

Αγροτικά αυτοκίνητα, από μια κατά τα άλλα αδιάφορη κοινωνία, περνούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα μπροστά απ’ τον σταθμό, μιας και στην Ελληνική επαρχία προτεραιότητα έχουν τα οχήματα των αυτόχθονων κατοίκων. Λέω να βγάλω καρό σημαία να τους δίνω Pole Position.

Κατόπιν αρχίζουν και μπλέκονται οι δρομείς όλων των αγώνων. Ήρθε ο κύριος Χρόνης. Τού έβαλα ψυχτικό στο πόδι, πονούσε πολύ. Τα εγγόνια του τον συνόδεψαν για λίγα μέτρα, αφού είχαν έρθει να τον δουν στον σταθμό, και χάθηκε κι αυτός προς τις Πλαταιές. Η Ιθάκη, ξέρετε, έχει πολλαπλά ονόματα. Και σήμερα εδώ ονομάζεται Πλαταιές. Τιμητικό και για τις Πλαταιές μα και για την Ιθάκη.

Μια γυναίκα με πολύ γρήγορο τέμπο και έντονα κοκκινάδια στο πρόσωπο φώναζε από καμιά πενηνταριά μέτρα πριν τον σταθμό νερό! Νερό!  Τρόμαξα, λέω, έπεσε με τα μούτρα στο έδαφος και πρέπει να πλυθεί απ’ το αίμα για να βλέπει να συνεχίσει τον αγώνα. Ετοίμασα φαρμακείο και γάζα. Ήταν κραγιόν τελικά μπερδεμένο με μπόλικο ιδρώτα. Γυναίκες! Πάντως πήγαινε τόσο γρήγορα που δεν θα μπορούσα να την ακολουθήσω εύκολα σε αυτόν τον ρυθμό ούτε για τα εναπομείναντα 13χλμ και ας ήταν εκείνη στο 42ο χλμ. Αργά το μεσημέρι αρχίσαμε τις οικονομίες και τις καβάτζες στο νερό και το ισοτονικό μην τυχόν και λείψει στους τελευταίους πράγμα ασυγχώρητο. Ο σταθμός επίσημα θα κλείσει στις 16:40.

Ένας πατέρας με τον δεκαεννιάχρονο γιο του στον αγώνα των 107,5χλμ, δηλαδή στο 94,5χλμ της διαδρομής τους, αποφασίζουν να σταματήσουν λόγω τραυματισμού του «μικρού» στο γόνατο. Ήταν το πιο ανυπόφορο νούμερο που αφαίρεσα από αθλητή. Μετά από λίγο και ακόμη ένας με βλάβες μου δίνει νούμερο. Τρεις να εγκαταλείπουν 13χλμ πριν τον τερματισμό! Συμβαίνουν όμως. Ένα περιπολικό της αστυνομίας μας φέρνει ακόμη έναν τον οποίο είχε μαζέψει ένα χιλιόμετρο πριν με κόπωση. Το ασθενοφόρο λίγα λεπτά μετά τον μετέφερε στον τερματισμό. Αραιώνουν. Έρχονται άνθρωποι σωματικά ερείπια αλλά ψυχικά θηρία. Ο χρόνος πέρασε μα δεν σταματά κανείς. Όλοι για τις Πλαταιές. Κάποιοι λούζονται με νερά, κάποιοι δεν ξέρουν το νούμερό τους, κάποιοι δεν θυμούνται σχεδόν ούτε το όνομά τους.

Ήρθε και ο Μιχάλης. Αγκαλιαστήκαμε, είναι χάλια, μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην τερματίσει έστω και κάπως εκτός χρόνου. Έτσι μου είπε. «Εγώ θα πάω στις Πλαταιές.» Γνωστά όλα, τίποτα το ανησυχητικό και τίποτα το καινούργιο. Ο πόνος περνάει με πόνο και η ζωή περνάει και δεν ρωτάει. Ήρθε το όχημα της λεγόμενης «σκούπας» που έχει τον τελευταίο δρομέα σε μια απόσταση ασφαλείας και δεν το κουνάει ρούπι αν δεν τερματίσει και εκείνος. Σεβασμός σε όλους τους ανθρώπους. Του δώσαμε το υλικό καθώς και τα έγγραφα περιστατικών, χρόνων και αθλητών που καταγράψαμε. Πέρασε και ο τελευταίος αθλητής. Εξαιρετικά καταπονημένος. Δεν θα σταματήσει. Δεν θα τον αφήναμε κιόλας.

Οι Ιθάκες, απ’ την εποχή του Ομήρου, δεν έχουν ρολόγια, μην το ξεχνάμε. Δεν απέκτησαν ούτε στην εποχή του Καβάφη. Και δεν θα αποκτήσουν ποτέ. Καλή αντάμωση…

Πέτρος Πουρλιάκας

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Γιατί κάνουμε πεζοπορία : Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2020 «Τι θα πάθεις αν ...Tρέχεις κάθε μέρα για 30 μέρες»

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Απώλεια βάρους: 8 πράγματα που δείχνουν πόσο γρήγορα θα έχεις αποτελέσματα Και ποιος σου είπε ότι η Αργινίνη είναι αποκλειστικά και μόνο για πριν την προπόνηση;
Βουλευτής ζητά να απαγορευτούν οι αγώνες δρόμου αποκαλώντας τους αθλούμενους «οπαδούς»! Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου - αφιέρωμα. Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές στα 5000 και 1500 μέτρα;
FitnessPulse

Runster.gr

Brooks

Thessaloniki Night Half Marathon

Πρέπει να διαβάσετε
11 Ιουν 22
ΟΠΑΠ MARATHON expo 2022 - Εκεί όπου αθλητισμός και πολιτισμός τέμνονται δημιουργικά
Η ΟΠΑΠ MARATHON expo, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση αθλητικών ειδών και εξοπλισμού στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά στο εκθεσιακό κέντρο Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) από τις 9 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2022.
25 Μαϊ 22
Το Run σου γίνεται πλέον Aκόμη Γρηγορότερο με το Νέο Δρομικό Παπούτσι της Under Armour HOVR™ MACHINA 3!
Η Under Armour μας εκπλήσσει ευχάριστα για ακόμη μια φορά δημιουργώντας ένα νέο και τεχνολογικά εξελιγμένο Running παπούτσι το οποίο θα ικανοποιήσει πλήρως και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του τρεξίματος.
20 Απρ 22
Η άσκηση στο επόμενο επίπεδο με το νέο myathlete hub
Η φετινή άνοιξη είναι ακόμα πιο ανθηρή για τους λάτρεις της άσκησης, αλλά και όλους εκείνους που προσεγγίζουν την ευεξία και την καλή υγεία μέσω της γυμναστικής και της σωστής διατροφής. Το myathleteάνοιξε ξανά τις πόρτες του στο νέο δικό του χώρο και τα σχόλια όσων έσπευσαν ήδη να το επισκεφτούν, είναι διθυραμβικά!
13 Απρ 22
HUAWEI WATCH GT Runner: Το απόλυτο smartwatch που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό δρομέα
Η HUAWEI κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στον χώρο των smartwatches, παρουσιάζοντας το εμβληματικό HUAWEI GT Runner, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην απόδοση των δρομέων.

©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse