Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Acerbis Sportitalia blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Quantum Nicosia Marathon

Saucony

EcolifeHeday Road

Kiriakideia Filothei

Vouliagmeni Lake Run

Poseidon Half Marathon

X-treme Stores
Douni Health
01 Ιουλ 22 ← πίσω

Καμιά ελπίδα… βουλευτής χαρακτηρίζει τους αγώνες δρόμου «ψεκδηλώσεις» και «αντικοινωνική συμπεριφορά»

Κώστας Παλάντζας
* Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκαν οι νέες δηλώσεις-σχόλια της κ. Φωτεινής Πιπιλή, Βουλευτή Α Αθηνών της ΝΔ στην προσωπική της σελίδα, κάτω από το post στο facebook εδώ:

Απόγευμα καθημερινής στην Αθήνα. Οι δρόμοι είναι κλειστοί, και οι οδηγοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Κάποιος αγώνας δρόμου; Μπααα... Αγώνες σπάνια γίνονται. Οι δρόμοι όμως κλείνουν κάθε μέρα. Κάποιοι κατεβαίνουν από τα αυτοκίνητά τους. Όσοι είναι μπροστά, βλέπουν για ποιο λόγο το κέντρο έκλεισε ξανά και ξανά και ξανά. Κάποιες λιμουζίνες περνούν. Μεταφέρουν κάποιους βουλευτές. Πρέπει να πάνε γρήγορα στη Βουλή. Τα νομοσχέδια και οι ερωτήσεις τους δεν μπορούν να περιμένουν. Ο απλός κόσμος ας περιμένει.

Τα ραδιόφωνα λένε ότι κάποια βουλευτής που μόλις πέρασε από τον κλειστό δρόμο θα κάνει ερώτηση για τους δρόμους που όλο κλείνουν. Επιτέλους! αναφωνούν οι οδηγοί. Απογοήτευση αμέσως μετά. Μαθαίνουν ότι η ερώτηση δεν αφορά το κλείσιμο των δρόμων από τη βουλευτή και τους συναδέλφους της. Αφορά μόνο για τους αγώνες δρόμου. Το κυκλοφοριακό της Αθήνας θα... λυθεί με αυτό τον τρόπο!!

«Το κλείσιμο των δρόμων του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, και ο δήμαρχος που δικαιολογεί τις διαμαρτυρίες» γράφαμε τον Οκτώβριο του 2016. Ναι, από εκείνη την ημέρα ως και προχθές, ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατείχε το ρεκόρ. Έδωσε την εκκίνηση του αγώνα, και αμέσως μετά συντάχθηκε με τους διαμαρτυρόμενους! Τα ρεκόρ όμως είναι για να σπάνε, και εδώ και 2 ημέρες αυτό το κατέχει η κα Πιπιλή. Πανελλήνιο ρεκόρ, ή μάλλον παγκόσμιο λαϊκισμού, καθώς δύσκολα θα βρεις άλλη χώρα με τέτοιες τραγελαφικές πράξεις πολιτικών. Υπεύθυνη μαζί με τους συναδέλφους της βουλευτές για το καθημερινό κλείσιμο των δρόμων ώστε να πάνε ... βολίδα στη Βουλή και σε κάθε άλλο έργο τους, έχει το θράσος να κάνει θέμα για το κλείσιμο των δρόμων που γίνεται απειροελάχιστες φορές κάθε χρόνο και για καλό σκοπό, σε αντίθεση πχ με το δικό της έργο που στρέφεται ενάντια στον υγιή Αθλητισμό που αποτελεί Τρόπο Ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες της.

Τα ξαναείπαμε, αλλά θα πρέπει και να τα επαναλαμβάνουμε. Η Ελλάδα είναι η χώρα που μετέδωσε στην Ανθρωπότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Μαραθώνιο, τον Κλασικό Αθλητισμό, το Σπάρταθλο. Στη χώρα μας γεννήθηκαν όλα αυτά, αλλά η χώρα μας είναι αυτή που μέρος των πολιτών της τα περιφρονεί, τα παρεμποδίζει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τα βλάπτει προς χάρη της κάθε ΠΑΕ. Οι πρόγονοί μας γκρέμιζαν τα τείχη για να περάσουν οι Ολυμπιονίκες. Εμείς γκρεμίζουμε τα στάδια για να τα πάρουν οι ΠΑΕ , και «Πάρτε ένα διάδρομο στο σπίτι σας να κάνετε μόνοι σας τρέξιμο να μην σας βλέπουν και τα αδιάκριτα βλέμματα» γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αυτή τη φορά προκύπτει κάποια κυρία βουλευτής η οποία φέρνει στη Βουλή το θέμα του κλεισίματος των δρόμων : «Βουλευτής ζητά να απαγορευτούν οι αγώνες δρόμου αποκαλώντας τους αθλούμενους «οπαδούς»!». Μετά τα στάδια που καταστρέφονται κατά πως επιθυμούν οι ΠΑΕ και η Super League 2, και ενώ ακόμη αναμένουμε κάποια ανακοίνωση, έστω τοποθέτηση της ΓΓΑ, της ΕΟΕ, της Πολιτείας, έχουμε την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο που ενοχλήθηκε από το κλείσιμο δρόμων και έφερε το θέμα στη Βουλή. Θα μαθευτούν όλα αυτά στο εξωτερικό, και η Ελλάδα θα γίνει για ακόμη μία φορά διάσημη και αντικείμενο χλευασμού για αρνητικό λόγο.

Φυσικά κάθε άλλο παρά αδιάφορο αφήνει έστω και ένα δρομέα ή μία διοργάνωση, το πρόβλημα που τυχόν δημιουργείται αν κλείσει ένας δρόμος. Για το κάθε αντίστοιχο πρόβλημα όμως κάθε άλλο παρά υπεύθυνος είναι ο δρομέας ή η διοργάνωση. Υπεύθυνη είναι η πόλη, η Πολιτεία, οι πολιτικοί της, που δεν φρόντισαν ώστε η πόλη να είναι τόσο βιώσιμη, τόσο φιλική προς τον πολίτη, ώστε να επηρεάζεται ελάχιστα αν ο δρόμος κλείσει για οποιοδήποτε λόγο : είτε για κάποια αρνητική αιτία όπως πχ κλείνουν καθημερινά ασταμάτητα οι δρόμοι για να περάσουν τα αυτοκίνητα της ίδιας και της συνοδείας της της κυρίας βουλευτή και οι λιμουζίνες του κάθε πολιτικού συναδέλφου της, είτε για τη πλέον θετική όπως είναι ένας αγώνας δρόμου, που συμβάλλει για να αλλάξει ριζικά η ζωή ενός ανθρώπου. Χιλιάδες κόσμος έχει στραφεί όπως ξαναέχουμε πει στον Αθλητισμό ακολουθώντας τον ως Τρόπο Ζωής, άλλος για να χάσει κιλά, άλλος για να βελτιώσει τον μεταβολισμό του, για να βελτιώσει την ψυχολογία του, για να κόψει το κάπνισμα, για να ξεπεράσει μια προσωπική κατάσταση, για να βελτιώσει την υγεία του, για να, για να, για να… Θα το ανακάλυπτε και η κυρία βουλευτής αν διέθετε τον χρόνο της σε κάτι πιο εποικοδομητικό όπως είναι ο αθλητισμός. Το να προσπαθεί να αποτρέψει άμεσα ή έμμεσα έστω και έναν πολίτη που βλέποντας τους φίλους του και τις όμορφες εικόνες στο κέντρο της Αθήνας θα γίνει ο επόμενος αθλούμενος, είναι κρίμα για κάποιον εκλεγμένο «αντιπρόσωπό» μας.

«Σας είχα υποσχεθεί από την Πέμπτη 23 Ιουνίου, ότι μόλις επιστρέψω από το Στρασβούργο, θα καταθέσω Ερώτηση…» έγραψε η κα βουλευτής, και μια ταξίδεψε στη Γαλλία, ας μας πει για τη χαοτική διαφορά των πόλεών της σε σύγκριση με την Αθήνα, που μπορούν να αντέξουν το κλείσιμο δρόμων τους για οποιονδήποτε λόγο, και για τη νοοτροπία των πολιτικών που δεν τολμούν ούτε κατά διάνοια να σταθούν εμπόδιο σε κάποιο event που προάγει την υγεία, την ευζωία, την πρόοδο, τη βελτίωση της Ζωής.

Αν και πολλή αξία δίνουμε στα λεγόμενα της κυρίας βουλευτή, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην … κόσμια απάντηση που έδωσε σε μαθητή Λυκείου δρομέα που της έγραψε τις αντιρρήσεις του : «Την επόμενη φορά να έχετε διαβάσει προσεκτικά την Ερώτηση μου γιατί τώρα απαντήσατε με κατεβατο σκονακι και δείχνετε πλήρη άγνοια και αδιαφορία για όλους τους άλλους που μετέχουν στη συζήτηση.» έγραψε η κα βουλευτής. Η απόλυτη αδυναμία να απαντήσει με επιχειρήματα σε έναν μαθητή! Σε άλλο σχολιαστή γράφει : «Μα πόσο αδιάφοροι είσαστε και εμμονικοί να υποστηρίζετε κάτι που προκάλεσε οργή σε εκατοντάδες χιλιάδες .Αδιάφορο για μένα το οποίο σχόλιο σας». Μόνο που η απάντηση είναι άλλα για άλλα, καθώς ο σχολιαστής της ανέφερε ότι άλλη διαδρομή έγραψε στην ερώτηση στη Βουλή, και άλλη έτρεξαν οι δρομείς. Καλλιθέα – Μέγαρο Μουσικής έγραψε στο επίσημο έγγραφο, Καλλιμάρμαρο Στάδιο – ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος είναι η πραγματική. Για την ίδια όπως λέει δεν υπάρχει κάποια διαφορά επί της ουσίας. Δείχνει όμως στον καθένα μας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το έργο της που ενώ θα έπρεπε να αποτελεί λειτούργημα, στέλνει στη Βουλή κείμενα - προχειρότητες γραμμένα στο πόδι, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μετέτρεψε το Καλλιμάρμαρο σε Καλλιθέα, και το ΚΠΙΣΝ σε Μέγαρο Μουσικής!

Και κλείνοντας με την κυρία βουλευτή, θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τίποτα από τα παραπάνω, παρά μόνο αυτό που έγραψε σε ένα άλλο σχόλιό της στη σελίδα της https://www.facebook.com/fpipili : «από την ασυλλόγιστη διοργάνωση υπαίθριαςψεκδηκωσης εργάσιμη ημέρα σε εργάσιμες ώρες.». Καθώς και το " Είναι κουραστικό όλες αυτές τις ημέρες να δέχομαι μαθήματα η ύβρεις μόνο και μόνο επειδή κανείς από τους πολύ λίγους , αρνείστε να δείτε την ουσία .Αυτή που είδαν χιλιάδες άλλοι πολίτες που με στήριξαν από την πρώτη μέρα που δήλωσα πως θα παρέμβω ώστε να απαγορευτεί αυτού του είδους η ,εν τέλει,αντικοινωνική συμπεριφορά.Γράφετε όλοι τα ίδια και τα ίδια και αδιαφορείτε για το πρόβλημα που είναι υπαρκτό και απαιτεί λύση. ".

Συγχαρητήρια!

Ας περάσουμε όμως και εμείς επί της ουσίας, κι ας δούμε αν οι ενέργειες όπως της βουλευτή μπορούν να προκαλέσουν κάποια ζημιά. Τον Οκτώβριο του 2016 γράφαμε «Το κλείσιμο των δρόμων του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, και ο δήμαρχος που δικαιολογεί τις διαμαρτυρίες». Τότε ναι, ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε κάνει το αμίμητο. Έδωσε την εκκίνηση του αγώνα και λίγο μετά στις κάμερες συντάχθηκε τους διαμαρτυρόμενους, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Τον Μάρτιο του 2018 αναλύαμε : «Δεν θέλει για πολύ ώρα κλειστούς τους δρόμους στον Μαραθώνιο Μ.Αλέξανδρος ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Τι δεν λαμβάνει υπόψη». Φυσικά κάθε χρόνο που ακολούθησε οι διεθνείς διοργανώσεις έγιναν με τον ίδιο τρόπο, και όλοι κατάλαβαν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη που προσφέρει η διοργάνωση, υπερκαλύπτουν τα όποια εμπόδια δημιουργεί το ολιγόωρο κλείσιμο δρόμων. Εμπόδια που κάθε πόλη οφείλει να εξαλείψει βελτιώνοντας τις υποδομές στους δρόμους, αλλά και αλλάζοντας τη νοοτροπία των πολιτών που πρέπει πολύ πιο συχνά να χρησιμοποιούν φιλικότερους προς το περιβάλλον και προς τη ζωή τους τρόπους μετακίνησης.

Τον Ιούνιο του 2020 γράφαμε «Πεζοδρόμηση της Αυθεντικής Μαραθώνιας Διαδρομής ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Ουτοπικό, αλλά ακριβώς το αντίθετο του οράματος της κυρίας βουλευτή. Όπως πολύ σωστά έγραψε ένας σχολιαστής, τα αυτοκίνητα θα έπρεπε να ζητάνε άδεια για να κάνουν μερικές ώρες κατάληψη στο κέντρο, και όχι οι αγώνες. Τον Δεκέμβριο του 2011, έντεκα χρόνια πριν, γράφαμε «Τι θα γινόταν αν έτρεχαν 10.000.000 Έλληνες?». Ναι το όραμα της βουλευτή είναι όπως γράφει να κλείνουν οι δρόμοι το πολύ για 4 Κυριακές το χρόνο. Το δικό μας είναι να φτάσουμε στο σημείο που όλοι οι Έλληνες θα κάνουν τον Αθλητισμό Τρόπο Ζωής, σε βαθμό που κανένας να μην επηρεάζεται από τον κάθε κλειστό δρόμο.

Ναι, την περασμένη Πέμπτη η Αθήνα άλλαξε πρόσωπο προς το καλύτερο, προς το Υγιές. Κάθε πολιτικός οφείλει να βρει λύση και να δώσει εξηγήσεις γιατί μια πόλη που έχει χιλιάδες δρόμους δεν μπορεί (σύμφωνα με τη βουλευτή) να αντέξει το ολιγόωρο κλείσιμο μερικών από αυτούς. Το πρόβλημα είναι της πόλης, και των πολιτικών της, όπως της βουλευτή η οποία δεν καταλαβαίνει ότι με κατασταλτικές απαγορεύσεις το πρόβλημα θα παραμένει σε κάθε μποτιλιάρισμα, σε κάθε κλείσιμο δρόμου λόγω ατυχήματος ή απλού καιρικού φαινομένου, ενώ χρειάζεται ριζική αλλαγή αντιμετώπισης ώστε ακόμη κι αν κάθε ημέρα κλείνουν μερικοί δρόμοι, η ζωή της πόλης να μην επηρεάζεται αλλά να ομορφαίνει.

Η προσπάθεια της βουλευτή θα αποτύχει με συνοπτικές διαδικασίες. Επέλεξε την εύκολη λύση του να φέρει τον διχασμό ανάμεσα σε πολίτες που ναι ταλαιπωρήθηκαν, και των αθλούμενων. Αντί να εξηγήσει γιατί η Αθήνα μπλοκάρει από το κλείσιμο μερικών δρόμων, και τι έχει κάνει η ίδια αυτό να μη συμβαίνει αυτό κι ας κλείνουν οι δρόμοι, όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρή χώρα.Το δρομικό κίνημα είναι αυτό ακριβώς, ΚΙΝΗΜΑ, και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την υγιή εξέλιξη και την εκτόξευσή του. Το έχουμε δει άλλωστε και άλλες φορές, από αντίστοιχες ή από διαφορετικές περιπτώσεις που όποιος τα έβαλε μαζί του, έχασε με συνοπτικές διαδικασίες. Ραντεβού σε ένα χρόνο με το SNF Nostos Run 2023, και κάθε Σαββατοκύριακο με τους αγώνες που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, για μια δραστηριότητα που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα πράγματα στη χώρα μας που πηγαίνουν αξιοθαύμαστα!

Κώστας Παλάντζας

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Έχουν τελικά οι αθλητές ανοσία στην κατάθλιψη; Η Κατάκτηση του ασφαλούς

Poseidon Half Marathon
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2023 Οι καλύτερες Ελληνίδες Μαραθωνοδρόμοι για το 2023
Υγεία: Η άσκηση φάρμακο κατά πνευμονίας και γρίπης 25 Χρόνια Μαραθώνιος
Nutrition News

Brooks

Ionas Triple League

fitness awardsalgotreat freeze massage gel

Πρέπει να διαβάσετε
17 Νοέ 23
Τρέξιμο: Η προπονητική προετοιμασία για τη νέα χρονιά ξεκινάει στο RUNAWAY
Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας πέρασε στην ιστορία και έτσι κλείνει για τους περισσότερους δρομείς ένας μεγάλος αγωνιστικός και προπονητικός κύκλος, ενώ όπως κάθε χρονιά η διοργάνωση συγκεντρώνει νέους φίλους του τρεξίματος που πλέον θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα.
13 Νοέ 23
Οι adidas Runners Athens δίνουν μοναδικό boost ενέργειας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Οι adidas Runners Athens εκτόξευσαν και φέτος την ενέργεια των δρομέων στα ύψη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με πάρα πολλές δράσεις και περισσότερα από 600 μέλη του community να συμμετέχουν στη μεγαλύτερη δρομική γιορτή, αυτό το σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου.
27 Οκτ 23
Μια νέα σελίδα δημιουργείται στο Αγωνιστικό Running – με τα FAST-FWD NITRO ELITE & FAST-R NITRO ELITE!
Η εταιρεία αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεχνολογία Nitro και δημιουργεί δύο ξεχωριστά μοντέλα το κάθε ένα σχεδιασμένο ειδικά έτσι ώστε να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις.
24 Οκτ 23
Cryosauna Therapy: Προσφορά Θεραπεία Κρυοσάουνας για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο με 15 ευρώ!
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων που ενισχύουν την θεραπευτική δράση και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων με ταχύτερα αποτελέσματα.
13 Οκτ 23
Εάν θες ένα μόνο παπούτσι για τρέξιμο, αυτό είναι το NB Fresh Foam X 1080
Για τον αμερικανικό κολοσσό στο χώρο των αθλητικών ειδών, το 1080 είναι το καλύτερο παπούτσι που κατασκευάζει, όπως περήφανα αναφέρει η New Balance, τοποθετώντας το στο μοναδικό σημείο που τέμνονται η επαυξημένη άνεση, οι επιδόσεις του υψηλότερου επιπέδου και η καθημερινή, έντονη χρήση.


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse