Τα σφάλματα στη διαδρομή που ακυρώνουν (?) τα ρεκόρ που έγιναν στον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης
Όλα (σχεδόν) πήγαν καλά στον φετινό Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, και ο κόσμος μάλιστα ευχαριστήθηκε την...τρέλα να τρέχει στη πρώτη ώρα του αγώνα υπό καταρρακτώδη βροχή, συν σε αμέτρητες λιμνούλες που έδωσαν σε πολλούς από τους αγωνιζόμενους μια πρωτόγνωρη νότα που δεν είχαν ξαναζήσει, πόσο μάλλον καθώς αυτό έγινε και υπό το φως των "προβολέων".
Ωστόσο υπήρξε και ένα οργανωτικό-διοργανωτικό ζήτημα, κάτι που έχουμε άλλωστε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι και στις συζητήσεις που συνεχίζονται στο θέμα του φόρουμ για τον αγώνα. Αφορά τη διαδρομή του αγώνα, που ενώ είχε τη πιστοποίηση της AIMS, τελικά από ό,τι φαίνεται μάλλον ήταν μικρότερη των 21,1 χιλιομέτρων ενός Ημιμαραθωνίου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Στις 18 Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι...Βελτιώνεται η διαδρομή του Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Θεσσαλονίκης Οι 3 κύκλοι έγιναν δύο, για τη πιο εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα, όπως και τη διευκόλυνση των δρομέων, καθώς δεν θα συναντιούνταν πολλοί προπορευόμενοι, με πιο αργούς αθλητές που θα τους έκλειναν στροφή.
Κατόπιν έγινε και η μέτρηση της διαδρομής με τον μοναδικό προβλεπόμενο τρόπο (τη διαδικασία που προβλέπεται μπορούμε να θυμηθούμε εδώ: http://www.runningnews.gr/item.php?id=2821) Όλα ήταν οκ, μέχρι που λίγες ημέρες πριν τον αγώνα ανακοινώθηκε ότι γίνεται...Βελτίωση της διαδρομής του 4ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης
Μόνο που από ό,τι φαίνεται, άλλη διαδρομή μετρήθηκε στη πιστοποίηση, και άλλη (με ελάχιστες αλλαγές, που δεν παύουν όμως να είναι αλλαγές), ανακοινώθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Για οποιονδήποτε λόγο και αν έγινε η αλλαγή, ακόμη και αν τελικά η απόσταση παρέμενε ίδια, η πιστοποιήση της μέτρησης ουσιαστικά θα χανόταν μια και οι κανονισμοί είναι σαφείς και πρέπει να τηρούνται όλα όσα καταγράφηκαν κατά την επίσημη μέτρηση.
Στη πράξη, όλα τα gps των αθλητών κατέγραψαν 3 ή 4 ή 5 εκατοντάδες μέτρα λιγότερο του αναμενομένου. Ενώ συνήθως καταγράφουν για διάφορους λόγους περίπου 200 μέτρα παραπάνω όταν η μέτρηση είναι πιστοποιημένη. Βέβαια οι μετρήσεις των gps είναι μόνο ενδεικτικές, "για τον εαυτό μας", και δεν υποκαθιστούν τις μετρήσεις με τον μοναδικό επίσημο προβλεπόμενο τρόπο. Δεν παύουν να αποτελούν όμως και μια ένδειξη ώστε να καταλαβαίνουμε εμπειρικά κατά πόσο σωστή ήταν μια διαδρομή. Ενδεικτικά η μέτρηση του gps του υπογράφοντος είναι η εξής: http://www.strava.com/activities/410408843
Τη πιο χαρακτηριστική εικόνα την έβαλε φίλος στο φόρουμ http://forum.runningnews.gr/topic.asp?TOPIC_ID=12680&whichpage=14 όπου παρουσιάζει τον κύκλο που τρέξαμε δύο φορές (συν τη διαφορά από την εκκίνηση στον τερματισμό). Η πάνω εικόνα αφορά τη πιστοποιημένη μέτρηση, και η κάτω, την αλλαγή της τελυταίας στιγμής.
Η διαδρομη που πιστοποιήθηκε από AIMS:
Η διαδρομή που τρέξαμε:
Όσο για το τι θα ακολουθήσει? Ο αγώνας δεν ήταν για κάποιο πρωτάθλημα οπότε δεν ήρθε και η "καταστροφή". Για να μη προτρέχουμε, ας περιμένουμε τυχόν τοποθέτηση των αρμοδίων.
Προκύπτει πάντως και ένα ακόμη γενικότερο θέμα για τους αγώνες που έχουν πιστοποιημένη μέτρηση. Οκ, ακολουθείται η διαδικασία της μέτρησης. Όταν γίνεται ο αγώνας, είναι βέβαιο ότι πάντα ακολουθούνται κατά γράμμα όσα μετρήθηκαν? Προβλέπεται βέβαια να συντάσεται έκθεση που να επιβεβαιώνει τι έγινε, αλλά γεγονότα όπως το προχθεσινό είναι λογικό να δημιουργούν κάποιες αμφιβολίες γενικότερα.
*edit: δείτε την ανακοίνωση που ακολούθησε, από τη διοργάνωση: http://www.runningnews.gr/item.php?id=23912