Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Never Second athletin My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ειδήσεις
Saucony



Serres Ultra

Dromos Argolikou Kolpou

Volos Half Marathon

X-treme Stores

30 Μαϊ 16 ← πίσω

Ανδρέας Παμπακάς: Μαραθωνοδρόμος ετών 80

Τα 80ά γενέθλιά του γιόρτασε ανήμερα της Πρωτομαγιάς ο γηραιότερος Κύπριος εν ενεργεία ερασιτέχνης δρομέας, Ανδρέας Παμπακάς. Ακμαίος, σωματικά και πνευματικά, βάζει μπροστά του ως στόχο τον επόμενο αγώνα που συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα του. Και είναι περιζήτητος στην Κύπρο και στο εξωτερικό. «Τώρα προετοιμάζομαι για τον αγώνα δρόμου που οργανώνεται στον Αμίαντο. Κάθε χρόνο λαμβάνω μέρος, δεν μπορώ να απουσιάσω και να δυσαρεστήσω τους διοργανωτές», αναφέρει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ερωτηθείς αν νιώθει κουρασμένος. «Όταν τελειώνει ο ένας αγώνας, προγραμματίζω τον επόμενο. Κανονίζω τις προπονήσεις μου, προσέχω τη φυσική μου κατάσταση, ώστε να είμαι πανέτοιμος. Τι χρειάζομαι την ξεκούραση; Αφού η κάθε μεγάλη διαδρομή με ανανεώνει», απαντά χαρακτηριστικά.
 
Διεθνείς διακρίσεις
 
Το ξεκίνημα του γηραιότερου σήμερα δρομέα μεγάλων αποστάσεων στην Κύπρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σύνηθες και φυσιολογικό. Όπως ο ίδιος μας περιγράφει, από μια σύμπτωση και έναν πειραματισμό ωθήθηκε στον αθλητισμό, σε ηλικία 62 χρόνων. «Ο πρώτος αγώνας μου ήταν στη Γερμασόγεια, στα 63 μου. Κάτω από το σπίτι όπου διέμενα τότε ήταν το γήπεδο της κοινότητας. Με... παρέσυρε ο γαμπρός μου να τρέξουμε στον ‘‘Γύρο της Γερμασόγειας’’ στην κατηγορία των ‘‘40 και άνω’’. Έτρεξα και μάλιστα ήρθα δεύτερος. Μου άρεσε που μου έδωσαν ένα κύπελλο και είπα να μην το βάλω κάτω. Διαρκώς κοίταζα στην εφημερίδα και όπου είχε αγώνες, δήλωνα συμμετοχή», θυμάται ο κ. Παμπακάς. Στη συνέχεια, και μετά τις επιτυχίες που κατέγραφε στο αγώνισμα, ο 80χρονος αθλητής εντάχθηκε στο Σωματείο «Περικλής Δημητρίου» της Λεμεσού. Από το ξεκίνημα ως τώρα ο κ. Παμπακάς έχει λάβει δέκα φορές μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας (τη δεύτερη μάλιστα φορά που πήρε μέρος στη διοργάνωση, έκανε τον εκπληκτικό χρόνο για την ηλικία του 4:46:38) και δύο φορές στον Παγκύπριο Μαραθώνιο (τον Παγκύπριο και Ανοικτό Διεθνή Μαραθώνιο Γ.Σ.Ο. στις 29/3/09 τον έτρεξε σε 4:42:14). Έλαβε, επίσης, μέρος σε ημιμαραθώνιους σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Ιορδανία, Ισραήλ, Πολωνία, Αλβανία, Δανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία.

 
Πώς προπονείστε;
Προπονούμαι μόνος μου. Πριν από τρία χρόνια συνήθιζα, μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, να κατεβαίνω τρέχοντας από το χωριό μου, τις Δύμες, στη Λεμεσό, και την ίδια μέρα να επιστρέφω. Φυσικά τρέχοντας και προπονούμενος. Τώρα κάπως οι αποδόσεις μου έπεσαν και οι προπονήσεις γίνονται στο ίδιο το χωριό. Τρεις φορές την εβδομάδα, για να βρίσκομαι σε φόρμα. Και ακόμα περισσότερες φορές παραμονές των αγώνων.
 
 
Κάνετε ειδική διατροφή;
Τρέφομαι υγιεινά. Δεν κάνω καταχρήσεις, δεν πίνω, δεν καπνίζω. Κανένα κρασάκι μόνο πότε - πότε και καμιά μπίρα. Λίγο κρέας, μια φορά την εβδομάδα, όσπρια και πολλά φρούτα. Όλα με μέτρο.

 
Γιατί αργήσατε τόσο να ασχοληθείτε με το άθλημα;
Πριν αρχίσω να τρέχω, είχα πρόβλημα με τον σπόνδυλό μου, γιατί δούλεψα 44 χρόνια στο Τσιμεντοποιείο. Μια χρονιά, μάλιστα, είχα καθίσει τρεις μήνες με τον σπόνδυλό μου. Όταν άρχισα να τρέχω, σταμάτησαν όλα τα προβλήματα και έτσι συνέχισα. Τώρα μπήκα σε μια ηλικία, η ταχύτητά μου έπεσε, αλλά αντοχή έχω. Ο αθλητισμός σού προσφέρει υγεία. Πριν από τους αγώνες πηγαίνω σε γιατρούς. Μέχρι τώρα με βρίσκουν καλά. Άργησα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος να τρέχει. Το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά το τρέξιμο ουδέποτε. Σε όποια ηλικία και να είσαι, μπορείς να τρέξεις. Στην Αυστραλία, είχε έναν άντρα 100 χρόνων που έτρεξε μαραθώνιο.
 

Κάποιες συμβουλές για τους νέους;
Καλώ τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, συχνά παροτρύνω τα εγγόνια μου να με μιμηθούν και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, και ιδιαίτερα το τρέξιμο. Το λέω απλά: αθλητισμός σημαίνει υγεία. Προσωπικά, όποτε λάβω μέρος σε μαραθώνιο ή άλλο δρόμο, μόλις τερματίσω ανανεώνομαι. Είναι τιμή για μένα η πρόσκληση να επισκεφθώ σχολεία της Λεμεσού και να προτρέψω τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, για να έχουν την υγεία τους και να γίνουν καλύτεροι μαθητές. Είμαι της σχολής που λέει ότι «όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό, γίνεσαι πιο καλός μαθητής».


Πηγή: http://www.reporter.com.cy

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
«Νυχτερινός Εκφωνητής» : δείτε την ταινία με Έλληνες μαραθωνοδρόμους! Στην προπόνηση ή τον αγώνα – έχουμε πάντα μαζί μας νερό με τον πιο υγιεινό τρόπο!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Οι 58 καλύτεροι άνδρες Έλληνες δρομείς στα 10.000 μέτρα στίβου, και οι 83 καλύτεροι στα 10χλμ δρόμου για το 2025! Οι 32 καλύτερες Ελληνίδες δρομείς στα 10.000 μέτρα στίβου, και οι 83 καλύτερες στα 10χλμ δρόμου για το 2025!
Ν. Κωστόπουλος: «Το IRONMAN® 70.3® Greece να γίνει σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο για το τρίαθλο» Μάρα Καλογήρου: «Το Zagori Mountain Running δεν είναι μόνο ο αγώνας»
Nutrition News

Spetses

Πρέπει να διαβάσετε
12 Ιαν 26
Αραφήνειος Δρόμος 2026: Στις 29 Μαρτίου τρέχουμε στην ομορφότερη δρομική διαδρομή της Ανατολικής Αττικής
Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου και ο ΔΑΣ ΑΡΑΦΗΝ διοργανώνουν για 10η χρονιά τον «ΑΡΑΦΗΝΕΙΟ ΔΡΟΜΟ», την Κυριακή 29 Μαρτίου 2026. Η ομορφότερη δρομική διαδρομή στην Ανατολική Αττική, σας περιμένει να την τρέξετε με αγώνες 10χλμ και 5 χλμ για δρομείς καθώς και 1 χλμ. για παιδιά.
10 Ιαν 26
athletin.gr - Για διοργανωτές αγώνων που θέλουν ένα σύστημα εγγραφών εύκολο και αξιόπιστο
Το athletin.gr είναι μια σύγχρονη πλατφόρμα εγγραφών για διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, τρίαθλο και πολλές ακόμη αθλητικές δραστηριότητες.
01 Ιαν 26
RUNAWAY: Τρέξιμο που γίνεται τρόπος ζωής!
Προσωπικό πρόγραμμα τρεξίματος και ομαδικά fitness sessions – όλα σε ένα χώρο!
Προσαρμοσμένα running plans + group runs για κάθε στόχο & επίπεδο.
Έλα να τρέξουμε μαζί: βελτίωσε τον ρυθμό σου, ανέβα επίπεδο, νιώσε την ομάδα!
Οι προπονήσεις μας ξεκίνησαν και τρέχουμε μαζί κάθε απόγευμα στο RUNAWAY


Thermaikos Coastal Half Marathon

Axios Running

Runster


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse