Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπύρος – Energy PhotosΗ Βασιλική Κωνσταντινοπούλου ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού Αυθεντικού Μαραθωνίου. Μόλις στα 25 της χρόνια κατέκτησε την 3η θέση στο ντεμπούτο της στην απόσταση με χρόνο 2:51:32, αλλά το πιο εντυπωσιακό και συγκινητικό είναι ότι για να φτάσει σε αυτή την επιτυχία κατάφερε να ξεπεράσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς τον προηγούμενο χρόνο είχε διαγνωστεί με μυελωειδές καρκίνο του θυρεοειδούς(!)
Με καταγωγή από το Αγρίνιο, κατοικεί πλέον στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. Τρέχει με τα χρώματα του ΑΠΚ Νεάπολης και προπονητής της είναι ο Αντώνης Στόικος. Είναι παντρεμένη με τον επίσης γνωστό δρομέα Γιάννη Κρέκα και έχουν ένα παιδί. Τα ατομικά της ρεκόρ 5χλμ: 17: 25, 10χλμ:37:14, Ημιμαραθώνιος 1:20, Μαραθώνιος 2:51:32
Την είχαμε γνωρίσαμε καλύτερα και στον αγώνα του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων 30χλμ, όπου ουσιαστικά έκανε και την επάνοδο της στους μεγάλους αγώνες δρομου μετά και την περιπέτεια της υγείας της, κατακτώντας και εκεί τη 2η θέση. Χαμηλών τόνων, σεμνή και μετρημένη, μια μικρόσωμη αθλήτρια, αλλά μια τεράστια μαχήτρια της ζωής.
Οι φωτογραφίες άλλωστε του Γιώργου Σπύρου (Energy Photos) είναι χαρακτηριστικές της αποφασιστηκότητας της. Ας δούμε λοιπόν τι απάντησε στις ερωτήσεις μας:
Θεωρείς πως η 3η θέση που κατέκτησες στο πρόσφατο Αυθεντικό Μαραθώνιο ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σου ως τώρα;
Για πρώτη φορά σίγουρα το να μπεις , σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα όπως είναι ο μαραθώνιος της Αθήνας και να κατακτήσεις την 3η θέση είναι μεγάλη επιτυχία και για μένα ήταν η μεγαλύτερη ως τώρα.
Πως ήταν η προετοιμασία σου για αυτόν τον αγώνα. Πίστευες ότι θα πετύχαινες τέτοια επίδοση και θέση;
Η προετοιμασία μου ήταν πολύ δύσκολη όχι τόσο για τις εξαντλητικές προπονήσεις αλλά γιατί έπρεπε να το συνδυάσω με τη μητρότητα. Τις καθημερινές έκανα και κάνω προπόνηση όσο ο μικρός είναι στο βρεφικό σταθμό ενώ τα σαββατοκύριακα ο άντρας μου με συνόδευε σε όλες τις προπονήσεις και στα long-run πάνω σε ένα ποδήλατο με το μικρούλι μας στο πίσω κάθισμα. Βάση των προπονήσεων μου πίστευα ότι θα έκανα λίγο κάτω από 3 ώρες και ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα το 2:51. (μου είπε ο προπονητής μου στην εκκίνηση να πάω λίγο πιο γρήγορα από το πλάνο μας αλλά μάλλον το παράκανα)
Μίλησε μας για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισες; Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε ανθρώπους και ειδικά γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Λίγο μετά την γέννηση του γιου μου , διαγνωστικά με μυελωειδές καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος είχε προχωρήσει και στους λεμφαδένες τις δεξιάς πλευράς του λαιμού. Σίγουρα το να ακούς μια τέτοια διάγνωση στο μυαλό σου έρχονται μόνο αρνητικές σκέψεις. Θα έλεγα ότι θέλει πολύ μεγάλη πίστη στο ότι θα τα καταφέρεις και πώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παλέψεις. Έτσι ήταν και για εμένα. Μπορεί στο πρώτο άκουσμα να μου κόπηκαν τα πόδια, αλλά μετά κοίταξα το παιδί μου και πεισματικά είπα στον εαυτό μου «θα τα καταφέρεις!»
Πως συνδυάζεται ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου με τη μητρότητα και την οικογενειακή ζωή γενικότερα;
Θέλει πολύ καλό προγραμματισμό, πρέπει να έχεις φτιάξει ένα πρόγραμμα για τη μέρα σου προκειμένου να τα χωρέσεις όλα. Υπάρχουν βέβαια και μέρες που λέω ως εδώ σήμερα δεν κάνω τίποτα και δίνω ρεπό στον εαυτό μου αλλά γενικότερα μου αρέσει να ακολουθώ ένα πρόγραμμα ρουτίνα στην καθημερινότητά μου.
Πόσες ώρες αφιερώνεις στην προπόνηση σου καθημερινά και πόσα χιλιόμετρα διανύεις εβδομαδιαία; Πως θα περιέγραφες μια τυπική μέρα σου;
Καθημερινά αφιερώνω μία ώρα με μιάμιση στην προπόνηση μου .Την εβδομάδα διανύω 70 με 80χλμ τα οποία θεωρούνται λίγα για μία μαραθωνοδρόμο αγωνιστικού επιπέδου. Σε μία τυπική μου μέρα ξεκινάω από τις 6:00 το πρωί, σηκώνομαι πάντα πρώτη για να φτιάξω ένα υγιεινό πρωινό για όλους και για να μαγειρέψω για το μεσημέρι. Πηγαίνω τον μικρό στο βρεφικό και από εκεί φεύγω κατευθείαν για τη σχολή μου. Έπειτα πηγαίνω κατευθείαν προπόνηση .Τέλος ξαναπαίρνω το μικρό και πηγαίνω σπίτι το απόγευμα.
Έχεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να κάνεις αθλητισμό σε αυτό το επίπεδο; Ποιοι σε βοηθάνε και τι θα χρειαζόσουν περισσότερο για να συνεχίσεις;
Από τους ανθρώπους γύρω μου έχω όση υποστήριξη χρειάζεται. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει καθόλου να ζητάει βοήθεια ακόμα και όταν ξέρω ότι πραγματικά μπορεί να μην τα προλάβω όλα μέσα στη μέρα μου. Παρόλα αυτά έχω βοήθεια από το σύζυγό μου και από τις αδερφές μου.
Ποιοι είναι στόχοι σου πλέον στο αγώνισμα του Μαραθωνίου και γενικότερα στις μεγάλες αποστάσεις;
Με τον προπονητή μου (σσ: τον Αντώνη Στόικο) έχουμε αποφασίσει να τρέξω μόνο ένα μαραθώνιο φέτος το φθινόπωρο. Για την άνοιξη προπονούμαι για το πανελλήνιο πρωτάθλημα 10.000μ και ίσως για κάποιον ημιμαραθώνιο. Στόχος μου είναι η προσωπική μου βελτίωση και στον στίβο και στον μαραθώνιο όσο μου το επιτρέπει βέβαια η καθημερινότητά μου.