Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Runner Store

Heday Road

Konitsa

X-treme Stores
Cognifuel
07 Σεπ 22 ← πίσω

Είναι εύκολο ή δύσκολο να κάνει κάποιος έναν χρόνο 50% πάνω από ένα παγκόσμιο ρεκόρ; (14'' τα 100 μέτρα, 3 ώρες Μαραθώνιος)

Κώστας Παλάντζας
Αν πάρουμε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μέτρα (9.58 Μπολτ - 10.49 Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ) και στον Μαραθώνιο (2.01.39 Κιπτσόγκε - 2.14.04 Κοσγκέι) και προσθέσουμε άλλο μισό χρόνο, θα δούμε ότι οι επιδόσεις διαμορφώνονται σε 14.37 στα 100 μέτρα για τους άνδρες, 15.73 στα 100μ για τις γυναίκες. Για τον Μαραθώνιο αντίστοιχα, 3.02.28 και 3.21.06.

Από εμπειρικής άποψης, θα λέγαμε ότι είναι πολλοί, ιδίως νεαροί, όσοι έμφυτα, ή με ελάχιστη προπόνηση μπορούν να τρέξουν 100 μέτρα σε 14 δεύτερα, χρόνος που είναι ~50% πάνω από το ρεκόρ κόσμου. Αντίθετα για τον Μαραθώνιο δεν χρειάζεται να πούμε, πόσο λίγοι συγκριτικά είναι όσοι πετυχαίνουν sub3. Για το 2.30, ας μη το συζητήσουμε καν.

Και να ήταν μόνο αυτό. Και όσοι μαραθωνοδρόμοι το καταφέρνουν, είναι συστηματικοί δρομείς, που (σχεδόν) όλοι αφιερώνουν κόπο και ιδρώτα χρόνων για να το πετύχουν. Βέβαια αν κάποιος είναι ταλέντο που τώρα τρέχει Μαραθώνιο σε 2.05 ή σε 2.20, προφανώς τις 3 ώρες θα τις έκανε εύκολα από όταν ξεκίνησε το τρέξιμο. Αλλά και πάλι, ακόμη και για τις 3 ώρες, κάποια προπόνηση ακόμη κι ο τωρινός ελίτ αθλητής θα χρειάστηκε να την κάνει όταν ξεκίνησε. Σε αντίθεση με έναν σπρίντερ που μπορεί να πιάσει τα 14'' σχεδόν χωρίς καν προπόνηση αν είναι ταλέντο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Απάντηση μπορούν να δώσουν οι ειδικοί. Διαφορετικές απαιτήσεις και προσαρμογές έχουν πάντως τα σπριντ, και διαφορετικές η αντοχή. Αλλά και αν πάμε σε ενδιάμεσες αποστάσεις, παρατηρούμε ότι όσο ανεβαίνουν τα μέτρα και τα χιλιόμετρα, τόσο δυσκολεύει το να κάνει κάποιος έναν χρόνο μεγαλύτερο του 50% του παγκοσμίου ρεκόρ, και ότι δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, αλλά χρειάζεται να αξιοποιηθεί αυτό μέσω της προπόνησης. Ας το αναλογιστούμε υπολογίζοντας πχ για τα 400 μέτρα, τα 1500, τα 5 και 10.000, τα στιπλ. Αλλά και για τις υπεραποστάσεις. Από τη στιγμή που το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου στο Σπάρταθλο είναι 20 ώρες 25', πόσο λίγοι είναι όσοι το τερματίζουν στις 30.


Επιστρέφοντας στα 100 μέτρα και στα 42.195μ, ας δούμε και την άποψη της (πρώην) IAAF. Της World Athletics. Ας θυμηθούμε το θέμα μας "Πόσο καλοί είναι οι χρόνοι σας σε απόλυτους αριθμούς? Δείτε πόσο απέχετε από τις παγκόσμιες επιδόσεις σύμφωνα με το scoring tables της IAAF". Βλέπουμε ότι το 14.37 (50% πάνω από το π.ρ.) στα 100 μέτρα δίνει 170 πόντους. 170 πόντους δίνει στον Μαραθώνιο ανδρών το 3:30:16 (72,8% πάνω από το π.ρ.), ενώ το 3.02.28 που είναι το 50% πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ, έχει 413 πόντους. 413 πόντους παίρνει όποιος τρέξει τα 100μ σε 12'91'', που είναι 34,7% πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ.

Περνώντας στο calculator για τους χρόνους των γυναικών, βλέπουμε ότι το 15.73 στα 100μ (50% πάνω από το π.ρ.) δίνει 389 πόντους, όσο το 4:05:14 Μαραθωνίου, που είναι 82,9% πάνω από το π.ρ. Το 3.21.06 Μαραθωνίου (50% πάνω από το π.ρ.) έχει 685 πόντους, όσο έχει το 13.69 για τα 100μ, το οποίο είναι στο 30.5% πάνω από το π.ρ.

Ανάλογες μελέτες και συγκρίσεις μπορεί να κάνει καθένας μας για οποιεσδήποτε αποστάσεις, με τους πίνακες και το calculator που έχουμε στο προαναφερόμενο θέμα (Πόσο καλοί είναι οι χρόνοι σας σε απόλυτους αριθμούς? Δείτε πόσο απέχετε από τις παγκόσμιες επιδόσεις σύμφωνα με το scoring tables της IAAF). Οι ειδικοί της World Athletics επιβεβαιώνουν δηλαδή αυτό που λίγο ή πολύ όλοι ... υποψιαζόμαστε : ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση, τόσο δυσκολότερη είναι μια επίδοση που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ίδια της αντίστοιχής της με τα σπριντ. Γι'αυτό έφτιαξαν τους πίνακες με τους πόντους χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πόσο τοις εκατό απέχει μια επίδοση από το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που δεν αναφέρεται σε αυτούς τους πίνακες και πιθανό θα μπορούσε να αφορά κάποιο άλλο θέμα, είναι ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μειώνεται η ταχύτητα στα σπριντ και πλέον δεν μπορεί κάποιος να πιάσει τους προαναφερόμενους χρόνους στα 100 μέτρα χωρίς προπόνηση. Αντίθετα στην αντοχή, η ηλικία δεν εμποδίζει, αλλά βοηθά τουλάχιστον ως τα πρώτα "ήντα" για διατήρηση πολύ καλών επιδόσεων.

Θα κλείσουμε με τον τρόπο που είχαμε κλείσει και το προηγούμενό μας θέμα, και θα το ξαναπούμε.

Όποια και αν είναι η βαθμολογία σας, ό,τι χρόνους και αν κάνετε, μη ξεχνάτε:


Όπως και αν είσαι, όπως και αν τρέχεις, αν τρέχεις – ΝΑΙ είσαι δρομέας!
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Πως να αποφύγουμε τις στομαχικές διαταραχές κατά το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων Οι 8 Βιταμίνες, Μέταλλα και Συστατικά, που θα σου δώσουν την ώθηση που χρειάζεσαι!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Foam Rollers: Η χρήσιμη συμβολή τους στην αποκατάσταση και χαλάρωση των μυών και οι 8 πιο Αποτελεσματικές Ασκήσεις! Δοκιμάζουμε το La Sportiva Prodigio - Ένας λόγος για να πάρουμε τα βουνά
Οι 5 πιο κοινές αιτίες που προκαλούν πόνο στη πλάτη και πως θα τις αντιμετωπίσετε Μάθε τα πάντα για την Προπόνηση και Αποκατάσταση με Μυϊκή Ηλεκτροδιέγερση – Νέο COMPEX Mini με Bluetooth στο ThinkFit.gr!
Nutrition News

Run for the Kids with Disabilities

Salomon

B2RUN

Thessaloniki Night Half Marathon

algotreat freeze massage gel

Πρέπει να διαβάσετε
22 Μαϊ 24
B2Run Aθens 2024: Το μεγαλύτερο Corporate Running Party έρχεται για 4η φορά στο ΟΑΚΑ στις 18 Ιουνίου
Στις 18 Ιουνίου προσθέστε στο καλεντάρι της εταιρίας σας έναν διαφορετικό εταιρικό αγώνα δρόμου, που όχι μόνο σας προπονεί, αλλά παράλληλα βελτιώνει τις σχέσεις και την καθημερινότητα με τους συναδέλφους σας
16 Μαϊ 24
16 Ιουνίου «Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Στηρίζουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στο Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, αγκαλιάζουμε τον θεσμό της ΑΝΑΔΟΧΗΣ
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και ο Σύλλογος Ιωνάς ΑμεΑ διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας),
15 Μαϊ 24
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY είναι για σένα
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
14 Μαϊ 24
Κυριακή 26 Μαΐου στη Θήβα ο 3ος αγώνας δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι»
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνδρομή της δομής «Γέφυρα» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία διοργανώνει στις 26 Μαΐου 2024 στην πόλη της Θήβας τον 3ο αγώνα δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι», μια διοργάνωση εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των ΑμεΑ σε αγώνες δρόμου και άλλες μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις.
01 Μαϊ 24
Ραντεβού 19 Μαϊου στην Κηφισιά για τους αγώνες δρόμου προσφοράς «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2024 - Run Smile Repeat»
PepsiCo Gives Back: Υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς, η PepsiCo Hellas διοργανώνει Αγώνες Δρόμου για όλους! Το «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2024 - Run Smile Repeat» θα πραγματοποιηθεί σε μια καταπράσινη διαδρομή στην Κηφισιά, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024

©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse