Από τον Γιώργο Κουλουμπέρδα στον Μάριο Αναγνώστου και από το “Δρόμο μετ’ εμποδίων 8 χιλιομέτρων” στη σημερινή απόσταση των 10 χιλιομέτρων.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος, όπως αποκαλείται στις μέρες μας, συμπληρώνει φέτος 118 χρόνια ιστορίας.
Ξεκίνησε το 1907 ως ένας αγώνας με αφετηρία και εκκίνηση στο Παναθηναϊκό στάδιο, με τη συμμετοχή 15 ανδρών και πλέον συγκεντρώνει εκατοντάδες δρομείς, άνδρες και γυναίκες όλων των κατηγοριών.
Φέτος, η διοργάνωση θα γίνει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στην Πηγή Τρικάλων, στο προπονητικό κέντρο Σκαμνιές, σε μια πίστα που ανταποκρίνεται περισσότερο στον όρο «ανώμαλο έδαφος», σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αθλητές με τις περισσότερες νίκες, εφτά τον αριθμό και μάλιστα συνεχόμενες, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος είναι ο Αθανάσιος Ραγάζος και ο Παναγιώτης Χαραμής.
Ο Ραγάζος, που αγωνιζόταν με τον Αλμυρό Βόλου, θα μπορούσε ίσως να είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν αφού κέρδισε τρεις φορές, από το 1938 έως το 1940, όμως λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πρωτάθλημα διακόπηκε μεταξύ 1941-44. Όταν επανεκκίνησε το 1945, επικράτησε των αντιπάλων του άλλες τέσσερις φορές.
Ο Παναγιώτης Χαραμής κυριάρχησε μεταξύ 1996-2002, τις πέντε πρώτες φορές ως αθλητής της Φλόγας Παγκρατίου και τις δύο τελευταίες τρέχοντας με τα χρώματα του Πανελληνίου.
Από όσους συμμετέχουν στο φετινό αγώνα, ο μοναδικός που έχει ανακηρυχθεί πανελληνιονίκης ανδρών σε ανώμαλο έδαφος κατά το παρελθόν είναι ο Μάριος Αναγνώστου του ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας με τρεις νίκες: το 2020, το 2002 και το 2023.
Το αντίστοιχο πρωτάθλημα γυναικών ξεκίνησε το 1949, με πρώτη νικήτρια την Τασία Καρολόγου του Πανιωνίου ΓΣΣ.
Τις περισσότερες νίκες στο θεσμό έχει καταγράψει η Άλκη Κατσικαδέλλη, η οποία κέρδισε εννέα φορές. Από το 1960 έως το 1962 ως αθλήτρια του Παλλεσβιακού, μεταξύ 1963-1965 εκπροσωπώντας την ΕΑΣΑ, το 1996 με τα χρώματα του Πανιωνίου ΓΣΣ, ενώ το 1968 και το 1970 χάρισε τη νίκη στον ΖΑΟΝ.
Το ρεκόρ συνεχόμενων νικών, με επτά, κρατά η Παρασκευή Μιχολίτση (ΓΣ Τρικάλων), η οποία περνούσε σταθερά πρώτη τη γραμμή του τερματισμού από το 1971 έως το 1977.
Το 2023 είχε κερδίσει η Μελίσσα Αναστασάκης του ΑΣΣ Αλέξανδρου Μακεδονίας, η οποία θα είναι παρούσα στον αγώνα της Κυριακής για να υπερασπιστεί τον τίτλο της.
Εκκίνηση θα πάρουν κι άλλες νικήτριες από το παρελθόν. Συγκεκριμένα, θα αγωνιστούν η Αναστασία Μαρινάκου (νικήτρια το 2021 και το 2022), η Ανθή Κυριακοπούλου (2018) και η Ράνια Ρεμπούλη (2016 και 2017).
Οι συμμετοχές εδώ.
Το πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο της χρονιάς για τις αποστάσεις
H Επιτροπή Επιμόρφωσης και Επιστημονικής Κατάρτισης της Ομοσπονδίας διοργανώνει σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθηνών, το πρώτο σεμινάριο του 2024 με θέμα: «Δρόμοι ημιαντοχής – αντοχής στην Ελλάδα»
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού (Λεωφ. Περικλέους 55) το Σάββατο (9/3) στις 10.00.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σεμινάριο είτε με φυσική παρουσία στο χώρο διεξαγωγής του, είτε διαδικτυακά. Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρώτο σεμινάριο της χρονιάς θα έχουν εκπρόσωποι των σωματείων, προπονητές, αθλητές, φοιτητές και όσοι ενδιαφέρονται για το δρομικό κίνημα.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Όσοι συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, αλλά και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν διαδικτυακά συμμετοχή στο σεμινάριο να συμπληρώσουν την παρακάτω δήλωση.
https://forms.gle/Nyjrmvijg6FFPJtH8
Η δήλωση για την διαδικτυακή συμμετοχή θα είναι ανοιχτή μέχρι 8/3.