Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Never Second naak My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ενημέρωση
Mizuno Neo Vista 2

Saucony

NITECORE VASSILIKOS



Serres Ultra

X-treme Stores
Olyfer
07 Μαϊ 24 ← πίσω

Σταματία Φώτα: Στα 91 της το κοντέρ συνεχίζει να γράφει χιλιόμετρα!

ΣΕΓΑΣ

Η σχέση του δρομέα με το τρέξιμο είναι παντοτινή και χρόνια δεν κοιτά. Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν το γνωρίσεις, θα το ερωτευτείς. Τρανό παράδειγμα η κυρία Σταματία Φώτα. Έχει διαβεί το κατώφλι της δέκατης δεκαετίας της ζωής της, αλλά εξακολουθεί, όχι απλά να στέκει στο σημείο εκκίνησης των μεγάλων δρομικών αγώνων του ΣΕΓΑΣ, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο, αλλά να περνάει και τη γραμμή του τερματισμού.

Η Σταματία, όπως η ίδια μας παρακάλεσε να την αποκαλούμε, είναι 91 ετών κι όμως δεν το βάζει κάτω. Ίσα-ίσα που μόλις τερματίζει σε έναν αγώνα αναζητά τον επόμενο για να δηλώσει συμμετοχή. Άσβεστη η δίψα της, που ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια.

«Ξεκίνησα να τρέχω όταν έχασα το σύζυγό. Ήμουν 55 ετών. Αγάπησα το τρέξιμο και έφτασα να τρέχω μέχρι και σε ημιμαραθώνιο. Πλέον, μετέχω σε αποστάσεις  5 χλμ. Όπου έχει αγώνες πηγαίνω, αν είναι δυνατόν ακόμα και κάθε Σαββατοκύριακο. Να φανταστείτε τη λαχτάρα έχω, κάποιες φορές μου λένε ‘αυτή την εβδομάδα δεν έχει κάποιον αγώνα, θα πρέπει να περιμένεις’».

Η κ. Φώτα έχει λάβει μέρος σε πολλούς διεθνείς αγώνες στην κατηγορία Masters, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

«Έχω αναδειχτεί τρεις φορές πανελληνιονίκης κι έχω τρέξει στην Ιταλία, στη Σερβία, στην Κροατία, στη Ρουμανία κι αλλού.

Μακάρι να μπορούσα να είχα ασχοληθεί νωρίτερα με το τρέξιμο, από τότε που ήμουν μικρή. Είμασταν, όμως, φτωχή οικογένεια και έπρεπε να δουλέψω κι εγώ από 15 χρονών, να βοηθήσω να σπουδάσει ο αδερφός μου.

Ο πατέρας μου ασχολούνταν με την πολιτική και ήταν μάλιστα φίλος με τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Διατηρώ ακόμα δεσμούς με την οικογένεια Λαμπράκη και όταν μετέχω στις εκδηλώσεις του μαραθωνίου, τρέχω για αυτόν και φοράω πάντα φανέλα με τη μορφή του».

Η σχέση της κ. Φώτα με το τρέξιμο δεν ευδοκίμησε όταν ήταν μικρή κοπέλα, όμως αναθερμάνθηκε αναπάντεχα πολλά χρόνια αργότερα στη θάλασσα της Καστέλλας.

«Ήμουν εκεί με τους χειμερινούς κολυμβητές και γνώρισα τον κύριο Κανακάρη. Ήταν εκεί ο Δρόσος, γνωστός μαραθωνοδρόμος, και τον έβλεπα να τρέχει στην άμμο.

Με βλέπει ο Κανακάρης και μου λέει ‘δεν κουράστηκες με τα πήγαινε-έλα; Έλα να τρέξεις μαζί μας’. Κι έτσι έκανα. Γράφτηκα στο σύλλογό του και κάπως έτσι ξεκίνησα.

Παλιά πήγαινα στον Άγιο Κοσμά, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι πια διαθέσιμος για το κοινό. Ήμουν εκεί τη μέρα που έκλεισε. Πήγαινα από τον Πειραιά με τα πόδια μέχρι εκεί και γύριζα πίσω.

Πλέον, περπατάω όπου μπορώ. Είναι αυτό που με κρατά δυνατή και μου χαρίζει ενέργεια».

Επόμενος μεγάλος αγώνας για τη κ. Φώτα θα είναι ο 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος το διήμερο 9-10 Νοεμβρίου. Θα είμαστε όλοι εκεί για να τη χειροκροτήσουμε και να τη θαυμάσουμε για την αστείρευτη ζωντάνια της.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Υδατάνθρακες και υγρά κατά τον αγώνα Πώς θα αυξήσετε την αντοχή σας!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Στην προπόνηση ή τον αγώνα – έχουμε πάντα μαζί μας νερό με τον πιο υγιεινό τρόπο! Το υπέροχο βραδινό τρέξιμο, τα οφέλη και όσα πρέπει να προσέχουμε!
Ασκήσεις για κάθε σωματότυπο Απέκτησε μεγαλύτερη δύναμη στο τρέξιμο με αυτούς τους 7 τρόπους!
Nutrition News

Salomon

Olympia Marathon

Marathon EXPO

Πρέπει να διαβάσετε
07 Νοέ 25
On Cloudboom Max για τη μέγιστη εμπειρία τρεξίματος
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η On συνεχίζει να καινοτομεί και να μας εντυπωσιάζει. Το νέο της μοντέλο για τρέξιμο είναι το Cloudboom Max το οποίο φέρνει το αγωνιστικό στυλ και τη γραμμή της σειράς Cloudboom σε μια προπονητική έκδοση για μέγιστη εμπειρία δρομικής προπόνησης.
04 Νοέ 25
Smart Training – Το μέλλον του home running experience με την TECHNOGYM
Το τρέξιμο δεν γνωρίζει όρια. Όμως η καθημερινότητα συχνά τα συναντά — από τον χρόνο, τον καιρό ή τις υποχρεώσεις. Γι' αυτό, όλο και περισσότεροι δρομείς ανακαλύπτουν τη δύναμη του smart training στο σπίτι:
29 Οκτ 25
PUMA Velocity NITRO™ 4: The Way Running Should Feel
Το τρέξιμο δεν είναι απλώς μια συνήθεια ή ένα πρόγραμμα. Είναι ρυθμός, αναπνοή, ελευθερία. Και για κάθε δρομέα, υπάρχει εκείνη η στιγμή που όλα δένουν αρμονικά, το σώμα, το μυαλό, η διαδρομή.
23 Σεπ 25
Δοκιμάζουμε το νέο On Cloudsurfer Max: Μέγιστη άνεση για μέγιστη απόδοση
Η On μας παρουσιάζει το νέο Cloudsurfer Max και για ακόμη μία φορά επαναπροσδιορίζει τους κανόνες του τρεξίματος.. Ένα μοντέλο με μέγιστη απορρόφηση κραδασμών και υψηλή απόδοση για το καθημερινό μας τρέξιμο.
10 Σεπ 25
RUNAWAY: Τρέξιμο που γίνεται τρόπος ζωής!
Προσωπικό πρόγραμμα τρεξίματος και ομαδικά fitness sessions – όλα σε ένα χώρο!
Προσαρμοσμένα running plans + group runs για κάθε στόχο & επίπεδο.
Έλα να τρέξουμε μαζί: βελτίωσε τον ρυθμό σου, ανέβα επίπεδο, νιώσε την ομάδα!
Οι προπονήσεις μας ξεκίνησαν και τρέχουμε μαζί κάθε απόγευμα στο RUNAWAY


Alexander the Great Marathon

Runster


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse