PepsiCo Gives Back Kifissia 2025
Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ειδήσεις
Mizuno Neo Zen

Saucony TRIUMPH 22

Carnation Vican

Taygetos Challenge

Messini Marathon

Kallithea Run

Lefkada Green Half Marathon

Serres Ultra

Evxidas

Patras Half Marathon

Efklios 5th Marathon

Poseidon Athens Half Marathon

X-treme Stores
Volos Half Marathon
04 Ιουλ 24 ← πίσω

Αντισυνταγματικός ο νόμος Αυγενάκη για τα ηλικιακά όρια στις διοικήσεις Αθλητικών Ομοσπονδιών

Με δικαστική απόφαση δικαιώθηκαν δύο παράγοντες που προσέφυγαν κατά του νόμου του πρώην υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έθετε ηλικιακό περιορισμό στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης σε αθλητικές ομοσπονδίες και συγκεκριμένα άφηνε εκτός όσους έχουν συμπληρώσει τα 70.


Οι δύο που κινήθηκαν νομικά κατά της σκακιστικής ομοσπονδίας, καθώς είχα αποκλειστεί η συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίας λόγω της ηλικίας τους, είδαν να γίνεται δεκτή η αίτησή τους για τον ηλικιακό περιορισμό.

Το δικαστήριο έκρινε τη διάταξη αντισυνταγματική και επεσήμανε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην προσφορά ανεξαρτήτως ηλικίας. Αντίθετα, απέρριψε το αίτημά τους αναφορικά με τον τον αριθμό των θητειών.


Πηγή: www.newsbreak.gr


Αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός υποψηφίων που διεκδικούν θέση στο ΔΣ Aθλητικής Oμοσπονδίας άνω των 70 ετών (ΜΠρΑθ 4421/2024)

Αντισυνταγματικό έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον «αποκλεισμό» δύο πρώην μελών του ΔΣ από την εκ νέου διεκδίκηση της θέσης μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο αθλητικής ομοσπονδίας, δεδομένου ότι αυτός βασίστηκε στο γεγονός ότι είχαν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη που εκτοπίστηκε ως αντισυνταγματική, δεν επιτρέπεται σε πρόσωπα που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο, στον βαθμό που δεν υφίστανται απτά κοινωνικά στοιχεία που να συνηγορούν ότι το θεσπιζόμενο όριο της ηλικίας δικαιοπολιτικά εξυπηρετεί τους σκοπούς της χρηστής διοίκησης της εκάστοτε ομοσπονδίας, κρίθηκε ότι η διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί επειδή προσκρούει, μεταξύ άλλων, στο Σύνταγμα.

Η υπόθεση

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν με την αγωγή τους ότι είναι πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εναγόμενης ομοσπονδίας από το 1982 έως και το 2021, χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνέβαλαν στη διεξαγωγή τουλάχιστον 65 μεγάλων διεθνών σκακιστικών διοργανώσεων.

Στις 29.03.2021 διεξήχθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων διοικητικών οργάνων της εναγόμενης, στο πλαίσιο των οποίων οι ενάγοντες υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι στο πρόσωπο τους δεν συντρέχει οποιοδήποτε από τα κωλύματα εκλογιμότητας εκτός της συμπλήρωσης του εβδομηκοστού έτους της ηλικίας τους. Εντούτοις, οι αιτήσεις υποψηφιότητας απορρίφθηκαν λόγω του νομοθετικού κωλύματος της υπέρβασης του εβδομηκοστού έτους ως ορίου ηλικίας που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 7 του νόμου 4726/2020.

Με την απόρριψη των υποψηφιοτήτων τους, οι ίδιοι άσκησαν αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υποστηρίζοντας ότι η απόρριψη της υποψηφιότητάς τους ήταν παράνομη ως αντίθετη στο Σύνταγμα και την αρχή της ισότητας, επιπρόσθετα δε συνιστά αναιτιολόγητη διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας, η οποία αντιβαίνει τις αρχές του ενωσιακού δικαίου και της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία (2000/78), όπως και στο άρθρο 21 παρ. 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενάγοντες, συνεπώς, επεδίωξαν να εξεταστεί αρχικώς η αντισυνταγματικότητα του νόμου και εν συνεχεία εφόσον διαπιστωθεί αυτή να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της ένδικης διάταξης συμπεριλαμβάνοντας και τους ενάγοντες με σκοπό την άμβλυνση της σε βάρος τους ανισότητας με την ακύρωση των αποφάσεων που έλαβαν διαδοχικά τα καταστατικά όργανα της εναγόμενης.


Το σκεπτικό του Δικαστηρίου

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη, στο μέτρο που έθεσε ηλικιακό κώλυμα εκλογιμότητας στους ενάγοντες προκειμένου να δύνανται αυτοί να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, πάσχει από «μερική ποσοτική αντισυνταγματικότητα», και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Όπως μάλιστα κρίθηκε, η συγκεκριμένη σε βάρος τους διαφοροποίηση αποκλειστικά λόγω της υπέρβασης του εβδομηκοστού έτους της ηλικίας τους, έναντι των λοιπών μελών της εναγόμενης δεν δικαιολογείται εν όψει και των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών δεδομένων και αντιλήψεων, από αποχρώντες λόγους.

Δεν αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο όριο της ηλικίας δικαιοπολιτικά εξυπηρετεί τους σκοπούς της χρηστής διοίκησης της εκάστοτε ομοσπονδίας

Περαιτέρω, κρίθηκε ότι με την εν λόγω διάταξη εισάγεται μια παράνομη δυσμενής διάκριση, που δημιουργεί επιπλέον νομικά εμπόδια στην πρόσβαση και τη συμμετοχή των εναγόντων στη Διοίκηση της εναγόμενης, χωρίς να υφίστανται απτά κοινωνικά στοιχεία που να συνηγορούν ότι το θεσπιζόμενο όριο της ηλικίας δικαιοπολιτικά εξυπηρετεί τους σκοπούς της χρηστής διοίκησης της εκάστοτε ομοσπονδίας.

Τελικώς, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάταξη του νόμου της παραγράφου 7 του άρθρου 22 του νόμου 2725/1999 που ρητά απαγορεύει στους ενάγοντες να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επειδή έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, προσκρούει στην Οδηγία για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, η οποία εφαρμόζεται στα αθλητικά σωματεία και τις ομοσπονδίες, όπως και σε σειρά συνταγματικών διατάξεων.


Πηγή: https://daily.nb.org

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Yoga. Από τον Καναπέ στην Αποκατάσταση Οδηγός επιβίωσης μετά από Leg day (ή πολύ έντονη προπόνηση γενικά)

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Βασικές συμβουλές για όποιον σκέφτεται να παίξει στο Καζίνο «Η Σπηλιά του Πόνου»: Τα διδάγματα των μαραθωνοδρόμων για τη ζωή και τις επιχειρήσεις. Ποιο είναι το μότο τους
Χρήσιμες συμβουλές για ευχάριστη και ασφαλή συμμετοχή στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2025
Nutrition News

PepsiCo Gives Back Kifissia 2025

Crete Marathon

Thermaikos Half Marathon


Πρέπει να διαβάσετε
24 Φεβ 25
On Cloudsurfer 2: Η άνεση που κερδίζει στα καθημερινά μας χιλιόμετρα
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο On Cloudsurfer 2 είναι επί τέλους εδώ, βελτιωμένο , πιο μαλακό και άνετο για τα καθημερινά μας χιλιόμετρα. Δεν είναι τυχαίο που η On το λάνσαρε με μότο "soft wins" καθώς αυτή είναι και η αίσθηση που σου αφήνει απο τα πρώτα χιλιόμετρα.
19 Φεβ 25
30 Μαρτίου τρέχουμε στην Κηφισιά 5-10χλμ «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2025»
PepsiCo Gives Back: Υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς, η PepsiCo Hellas διοργανώνει Αγώνες Δρόμου για όλους! Το «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2025 - Run Smile Repeat» θα πραγματοποιηθεί σε μια καταπράσινη διαδρομή στην Κηφισιά, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
04 Φεβ 25
Το τρέξιμο ξεκινά από το RUNAWAY
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY, το νέο running στέκι στα βόρεια προάστια της Αττικής (Κηφισιά , Γεωργίου Λύρα 53) είναι για σένα
28 Ιαν 25
Αραφήνειος Δρόμος 2025: Στις 23 Μαρτίου τρέχουμε στην ομορφότερη δρομική διαδρομή της Ανατολικής Αττικής
Ο Αραφήνειος Δρόμος διεξάγεται για 9η χρονιά στη Ραφήνα με διοργανωτές τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και τον σύλλογο ΔΑΣ ΑΡΑΦΗΝ . Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες δρόμου επί δημοσίας οδού στις αποστάσεις των 10χλμ και 5χλμ καθώς και 1χλμ για παιδιά.
20 Δεκ 24
Ena Proto Runner 1: Διαχρονική κομψότητα, μοντέρνος σχεδιασμός και κορυφαία απόδοση με άρωμα Ελλάδας
Το Proto Runner 1 είναι εδώ και είναι η υλοποίηση του οράματος της Ena Athletics, που συνδυάζει την πλούσια αθλητική κληρονομιά της Ελλάδας με την αιχμή της καινοτομίας. Ένα κομψό και τεχνολογικά προηγμένο παπούτσι για τρέξιμο, εμπνευσμένο από τη γενέτειρα του σύγχρονου αθλητισμού, σχεδιασμένο για να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις.

©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse