Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ήδη ιστορία και η ομάδα μας κομμάτι τους. Για συνολικά 11 ημέρες το Stade de France ήταν το επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού με τους θεατές από πολλά μέρη του πλανήτη να δημιουργούν σε καθημερινή βάση μοναδική ατμόσφαιρα.
Ο ελληνικός στίβος σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην ιστορία της διοργάνωσης και στην καλύτερη από το 2004 και τους Αγώνες της Αθήνας κατάφερε να βρεθεί στην 21η θέση στον πίνακα των μεταλλίων με ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο. Με μια ομάδα συνονθύλευμα παλαιών και κυρίως νέων αθλητών και αθλητριών, που θα βρίσκονται στο προσκήνιο για πολλά χρόνια.
Ο μεγαλύτερος όγκος της αποστολής μας ταξίδεψε για το Παρίσι στις 20 Ιουλίου με τους αθλητές και τις αθλήτριες να πραγματοποιούν την τελική τους προετοιμασία στο Αντονί σε ιδανικές συνθήκες.
Ο μοναδικός Μίλτος Τεντόγλου ήταν και πάλι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής ομάδας, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με 8,48 μ. και υπερασπίστηκε το χρυσό του μετάλλιο. Ο θρύλος του αγωνίσματος σε μία ακόμη διοργάνωση έδειξε πόσο σπουδαίος αθλητής είναι και πως παρότι βρίσκεται αρκετά χρόνια στην κορυφή του αγωνίσματος έχει ακόμη πολλά να δώσει στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο ήρθε από τον Εμμανουήλ Καραλή, τον πλέον ανερχόμενο άλτη του επί κοντώ, που στα 25 του χρόνια βρήκε το δρόμο του και δείχνει ικανός να είναι για χρόνια στην κορυφή του αγωνίσματος. Ο Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με 5,90 μέτρα.
Για πρώτη φορά από το 2004 η Ελλάδα είχε συνολικά επτά προκρίσεις σε τελικούς, με μια μικρή αριθμητικά ομάδα αθλητών και αθλητριών.
Η Κατερίνα Στεφανίδη στον 19ο τελικό της ζηλευτής καριέρας της κατέλαβε την ένατη θέση άλμα στα 4,70 μ., σε έναν τελικό, που παρότι μετείχαν 19 άτομα οι επιδόσεις πήγαν αρκετά υψηλά. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών μετείχε για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και για τρίτη σε τελικό μετά το χρυσό το 2016 και την τέταρτη θέση το 2021.
Η Ελίνα Τζένγκο στα 22 της χρόνιας, στο ντεμπούτο της στη διοργάνωση κατέλαβε την ένατη θέση (61,85 μ.) και έκανε την αρχή μια μία ακόμη πιο λαμπρή πορεία, ενώ στην ένατη θέση ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση και η Τατιάνα Γκούσιν με 1,86 μέτρα.
Στον τελικό της σφυροβολίας μετείχε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, με 73,34 μ. επίδοση που τον έφερε στην 12η θέση. Ο Φραντζεσκάκης είναι αθλητής για περισσότερα μέτρα και ικανός να διεκδικήσει στο εγγύς μέλλον καλύτερα πλασαρίσματα. Στον τελικό του επί κοντώ προκρίθηκε και η Αριάδνη Αδαμοπούλου, που ωστόσο δεν μπόρεσε να αγωνιστεί λόγω θλάσης. Ο Μιχάλης Αναστασακάκης (σφυροβολία) μπορεί σε αυτή τη διοργάνωση να μην έριξε τα μέτρα που του αναλογούν (70,14 μ., 29ος), ωστόσο είναι σίγουρο πως στο εγγύς μέλλον θα επιστρέψει ακόμη πιο δυνατός. Ντεμπούτο στη διοργάνωση έκανε και η Παναγιώτα Δόση στο ύψος, που ακυρώθηκε στον προκριματικό.
Κοντά στις επιδόσεις της βρέθηκε η Σταματία Σκαρβέλη, που έμεινε οριακά εκτός τελικού (17η στο σύνολο με 69,38 μ.), ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η βενιαμίν της ελληνικής αποστολής, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, που πέρασε ένα γύρο στα 200 μ. και έφτασε στα ημιτελικά.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία της ΑντιγόνηςΝτρισμπιώτη στα 20χλμ. βάδην, στην τελευταία της συμμετοχή – όπως δήλωσε η ίδια – σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε μια χρονιά με πολλά προβλήματα η αθλήτρια κατάφερε να περάσει τη γραμμή τερματισμού σκεπασμένη με την ελληνική σημαία και βαθιά συγκινημένη.
Τα δύο μετάλλια της χώρας είναι η καλύτερη συγκομιδή από το 2004, δεδομένο του τα μετάλλια της χώρας μας ήταν από ένα το 2016 (Στεφανίδη), 2021 (Τεντόγλου).
Ενδιαφέρον έχει και η λίστα με τις παρουσίες στους τελικούς, οι οποίες αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα.
Προσωπικό πρόγραμμα τρεξίματος και ομαδικά fitness sessions – όλα σε ένα χώρο! Προσαρμοσμένα running plans + group runs για κάθε στόχο & επίπεδο. Έλα να τρέξουμε μαζί: βελτίωσε τον ρυθμό σου, ανέβα επίπεδο, νιώσε την ομάδα! Οι προπονήσεις μας ξεκίνησαν και τρέχουμε μαζί κάθε απόγευμα στο RUNAWAY
Η On συνεχίζει να καινοτομεί και να μας εντυπωσιάζει. Το νέο της μοντέλο για τρέξιμο είναι το Cloudboom Max το οποίο φέρνει το αγωνιστικό στυλ και τη γραμμή της σειράς Cloudboom σε μια προπονητική έκδοση για μέγιστη εμπειρία δρομικής προπόνησης.
Το τρέξιμο δεν γνωρίζει όρια. Όμως η καθημερινότητα συχνά τα συναντά — από τον χρόνο, τον καιρό ή τις υποχρεώσεις. Γι' αυτό, όλο και περισσότεροι δρομείς ανακαλύπτουν τη δύναμη του smart training στο σπίτι:
Το τρέξιμο δεν είναι απλώς μια συνήθεια ή ένα πρόγραμμα. Είναι ρυθμός, αναπνοή, ελευθερία. Και για κάθε δρομέα, υπάρχει εκείνη η στιγμή που όλα δένουν αρμονικά, το σώμα, το μυαλό, η διαδρομή.
Η 30η Νοεμβρίου 2025 θα σηματοδοτήσει μια νέα αυγή που θα λάμπει αιώνια, όπως ακριβώς και η ίδια η Αρχαία Ολυμπία. Τo Olympia Marathon δεν είναι απλώς ένας ακόμη αγώνας· είναι ένα ταξίδι στην καρδιά του Ολυμπισμού, μια διαδρομή που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και σε μετατρέπει σε πρωταγωνιστή μιας ζωντανής ιστορίας.