του Μιχάλη Μελισσίδη
Μια ιστορία βγαλμένη μέσα από τη ζωή με νικητή , για μια ακομη φορά, τον αθλητισμό.
Στα Άνω Πορόϊα του Νομού Σερρών, σε υψόμετρο 400μ, στους πρόποδες του Μπέλλες , ο 8χρονος Σάκης Κυριακού έδειξε γρήγορα την κλίση του στον στίβο κερδίζοντας μεγαλύτερούς του σε ηλικία. Τις ανηφοριές του χωριού με την εκπληκτική φυσική ομορφιά, τις είχε για διασκέδαση και οι συντοπίτες είχαν να λένε για το ταλέντο του…
Και ξαφνικά, ανατροπή..! Ο μικρός Σάκης εμφάνισε συμπτώματα ταχυκαρδίας που σταδιακά δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό. Γιατροί, νοσοκομεία, εξετάσεις επί εξετάσεων, αλλά η διάγνωση δύσκολη ή ανεπαρκής, με το φαινόμενο να παραμένει ανεξήγητο για την εποχή (1980)…
20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Ο …ΡΟΝΑΛΝΤΟ
“…Τελικά είχα αυτό που είχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο και το θεράπευσε με εγχείρηση καρδιάς. Άλλο βέβαια τότε που προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και άλλο τώρα.. Ανέβαζα χωρίς λόγο, αναίτια, 180 παλμούς. Οι γιατροί μου απαγόρευσαν τα πάντα περί αθλητισμού. Ούτε κουβέντα για τρέξιμο. Απαγορευμένη λέξη.. Έζησα όπως.. έζησα…Πέρασαν 15 χρόνια μέχρι να κάνω το βήμα που με ..έτρωγε…”
Ο Σάκης Κυριακού θυμάται εκείνα τα χρόνια, εκείνες τις στιγμές, συγκρίνει το 1980 με το 2000, χρονιά που ο σούπερ σταρ Ρονάλντο διαγνώσθηκε με το ίδιο πρόβλημα στην καρδιά, αλλά ήδη η επιστήμη είχε προχωρήσει και η επέμβαση ήταν απλή και σύντομη τόσο όσο να γίνει ακόμη πιο σπουδαίος παίκτης… Ίσως ο Σάκης να εκφράζει κι ένα παράπονο αλλά έχει τον τρόπο του να αντιπαρέρχεται…

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Λίγο μπάσκετ, λίγο ποδόσφαιρο στα κλεφτά, αθλήματα που του άρεσαν όταν ήταν παιδί, ξεθάρυνε.! Και αφού είδε πως δεν ανεβάζει πλέον παλμούς , επέστρεψε στην μεγάλη του αγάπη: Στον στίβο και το τρέξιμο σε δημόσιο δρόμο.
Το 2012 έκανε τον δικό του αγώνα, επίσημο. Πήρε θέση στην εκκίνηση των 5χλμ του 7ου Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Κάπου χαμένος μέσα σε 1500 δρομείς εκείνη τη μέρα… Όταν τερμάτισε ένοιωσε ότι του έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω του…Και δεν αφορούσε τον χρόνο..
” Έτρεξα τόσο άνετα που είναι το πρώτο πράγμα που θυμάμαι. Νόμιζα ότι περπατούσα, ενώ έτρεχα. Ένοιωσα μια αγγαλίαση στη ψυχή μου… Ήμουν κι εγώ ένας δρομέας όπως οι άλλοι… Έκανα 20′.19″… Μετά μου είπαν ότι ήμουν πρώτος στην ηλικιακή μου κατηγορία..”
Πρώτος στην κατηγορία 45-49 ετών και 20ος στη γενική! Πέρα όμως από τους αριθμούς , αυτό ήταν το ηλικιακό κίνητρο για να γίνει …ασταμάτητος !
Αλλά η ατυχία του ξαναχτύπησε την πόρτα, αφού παράλληλα είχε διοριστεί ως εκπαιδευτικός σε ειδικό σχολείο….

ΝΕΟ STOP ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΑ
…και αφού προηγουμένως σημειώνει το 2019 , στον 8ο Νυχτερινό, στην αγαπημένη του απόσταση ( 5χλμ) 19′.01″…μια μέρα
του 2020 έπεσε αναίσθητος. Βαρύ εγκεφαλικό.. Πολύ πιο δύσκολη περίπτωση από την ταχυκαρδία σε καταστάσεις πολύ άσχημες με ότι αυτό συνεπάγεται. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες επεμβάσεις που τον κράτησαν τρεισήμισι χρόνια μακρυά από οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Κι όμως! Ο Σάκης Κυριακού επανεμφανίζεται στο δρομικό κίνημα και μας ξανασυστήνεται με το μαγικό 19′.52″ στο 5άρι του περσινού Νυχτερινού, 54ος μεταξύ 6260 δρομέων και κυρίως 1ος στην κατηγορία 55-59 ετών!!!
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Του είπα τι σκέφθηκα και φανερά συγκινημένος απάντησε μένοντας για μια ακόμη φορά μακρυά από τους αριθμούς , ξαναγυρίζοντας τον χρόνο πίσω::
“ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ”
” Το 2023 κέρδισα το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Έτσι αισθάνθηκα. Την υγεία μου. Αυτό είναι το καλύτερο μετάλλιο για μένα. Ο αθλητισμός , το τρέξιμο, μου έσωσε τη ζωή…”
Δάσκαλος ειδικής αγωγής, στο Δημοτικό Ειδικό Σχολείο “Αγ. Δημήτριος” Θεσσαλονίκης (από το 2001), ο 57χρονος πλέον Σάκης Κυριακού, θέλει να αναζωπυρώσει την λειτουργία των συλλόγων ΣΕΒΑΣΘ και Διαχρονικών Αθλητών και να θυμηθεί τις καλές εποχές, όπως πχ το 2015 όταν αγωνίζονταν σε 800, 1500 και 3000 στίπλ στους βαλκανικούς αγώνες βετεράνων. Μέχρι να γίνει αυτό θα αγωνίζεται με τους βετεράνους Αλεξανδρούπολης ενώ παλαιότερα είχε βρει στέγη στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Κάποια στιγμή μιλήσαμε για τα στίπλ (φυσικά εμπόδια) και μου είπε για τον στόχο του:
” Μετά τα 60 τα 3000μ γίνονται 2000μ. Εκεί θέλω να κάνω ρεκόρ. Έχω δοκιμάσει και νομίζω μπορώ..”!!
Αν θέλει το ρεκόρ στα 3000μ μιας κι έχει άλλες 2 χρονιές μέχρι τα 60, τότε πρέπει να κάνει κάτω από 12′.26″.31 που είναι το πανελλήνιο ρεκόρ του Οδυσσέα Άγρου για την κατηγορία 55-59 ετών…
Αλλά και μόνο που το σκέπτεται μπορούμε να αντιληφθούμε το πείσμα του ανθρώπου για τον αθλητισμό, για τη ζωή.
Ο Σάκης Κυριακού θα βρεθεί στην εκκίνηση των 5000μ του 12ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ στις 19 Οκτωβρίου και ήδη η Αrla Protein τον έχει εντάξει στην ομάδα της.