Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ενημέρωση
Mizuno  NEO VISTA

Saucony TRIUMPH 22

Serres Ultra

Dromos Argolikou Kolpou

X-treme Stores
UltraMag
23 Οκτ 24 ← πίσω

Δημήτρης Θεοδωρακάκος: «Στόχος ο τερματισμός, για να ζήσεις το κλίμα και την ατμόσφαιρα στο Καλλιμάρμαρο!»

ΣΕΓΑΣ

Με την παρουσίαση του Δημήτρη Θεοδωρακάκου, εννέα φορές μεταλλιούχου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, ο ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζει το αφιέρωμα στον ΑΜΑ 2024, στρέφοντας τα φώτα στους ανθρώπους του αγώνα, που βρίσκονται μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Η σειρά-αφιέρωμα ξεκινά, λοιπόν, με τον “Δρομέα”.

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος είναι ένας από τους αθλητές που έχει συνδέσει το όνομά του με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Έχοντας πάρει μέρος 16 φορές στην Κλασική διαδρομή και έχοντας ανεβεί στο βάθρο των νικητών 9 φορές, αν μη τι άλλο, είναι ένας από τους δρομείς που έχει «διαβάσει» τη διαδρομή.

Όμως η ιστορία του με το τρέξιμο και τον στίβο ξεκίνησε διαφορετικά. Δεν ήταν αθλητής δρόμων, αλλά πρωταθλητής της κωπηλασίας και θυμάται την πρώτη του συμμετοχή…

«Το 2001 μετείχα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στη Σεβίλλη. Επιστρέφοντας στα τέλη Σεπτέμβρη, κάποιοι από τους συναθλητές μου, στον Όμιλο Ερετών, γράφτηκαν για να τρέξουν στο Μαραθώνιο της Αθήνας και τους ακολούθησα. Τότε, θυμάμαι η διαδρομή στη Μαραθώνος ήταν σαν εργοτάξιο, λόγω των εργασιών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, είχα παρκάρει το αυτοκίνητό μου στο Δισκοβόλο και μετά τον αγώνα, το πήρα και έφυγα!

Κατάφερα να τερματίσω σε 2:59.00 υπό καταρρακτώδη βροχή. Με γοήτευε ο αγώνας. Τότε υπήρχαν μόνο εφημερίδες και περιοδικά και διάβαζα για τον Γιάννη Κούρο και τον Νίκο Πολιά. Ωστόσο, συνέχισα την προετοιμασία μου στην κωπηλασία με στόχο την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Έτρεξα ως ανεξάρτητος και το 2002 και έκανα κοντά στο 2:46. Το 2003 προετοιμαζόμουν για το Παγκόσμιο κωπηλασίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν έτρεξα. Όμως αποφάσισα να σταματήσω την κωπηλασία και με την προτροπή του προπονητή μου, Κώστα Κοντομανώλη επικεντρώθηκα στο τρέξιμο, αφού έβλεπε την τάση μου για ατομικά αγωνίσματα και αντοχή. Μάλιστα, το 2004 κέρδισα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας στο τετραπλό σκιφ και μετά ξεκίνησα προπονήσεις στον Ολυμπιακό με προπονητή τον αείμνηστο Νίκο Ψαρομιχαλάκη. Το 2004 έκανα 2:39.17 και ήμουν 9ος στο Μαραθώνιο της Αθήνας».

Μετά από 6-7 μήνες ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Νίκο Πολιά, τον πολυνίκη (7) του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Τα επόμενα χρόνια ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ήταν σταθερά μέσα στους πρώτους. Το 2005 ήταν 4ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 2:30.20, το 2006 2ος με 2:24.39, το 2007 2ος με 2:24.18, το 2008 2ος με 2:23.34, το 2009 1ος με 2:26.27, το 2010 2ος με 2:21.44 και το 2011 και πάλι 1ος με 2:24.10.

«Το 2010 ήμουν ήδη και αθλητής του βουνού, αλλά το 2011 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για μένα, καθώς έκανα δύο ρεκόρ στο Μαραθώνιο (2:21.23 τον Απρίλιο στο Μιλάνο και 2:19.20 τον Οκτώβριο στο Άμστερνταμ) και κέρδισα στην Αυθεντική διαδρομή.

Ακολούθως τερμάτισε: το 2012 5ος με 2:28.23, το 2013 3ος με 2:27.16, το 2014 2ος με 2:29.58, το 2015 2ος με 2:27.03, το 2017 4ος με 2:32.59, το 2018 4ος με 2:28.34 και 2019 5ος με 29.48. Δεν έτρεξε το 2016.

Όσον αφορά τα tips του για έναν δρομέα που θέλει να δοκιμάσει για πρώτη φορά την Αυθεντική διαδρομή συμβουλεύει:

«Το πρώτο κομμάτι είναι το ευκολότερο και είναι λάθος να σκέφτεται κάποιος να κερδίσει λεπτά, γιατί θα το πληρώσει στη συνέχεια και μετά τη γέφυρα του Σταυρού. Πιο αργά το πρώτο κομμάτι, με αρνητικό πέρασμα θα έλεγα και προσεκτικά στην αρχή (Μαραθώνα, Νέα Μάκρη) γιατί υπάρχει πάντα υγρασία λόγω κλίματος.

Αν και αυτό που πρέπει να στοχεύει κάποιος για μένα είναι να τερματίσει, να ζήσει το κλίμα που δίνει ο κόσμος και η ατμόσφαιρα στο Καλλιμάρμαρο. Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα που σου δίνει ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, είναι η χαρά και η προσωπική νίκη. Αν και οι πρώτες κουβέντες των περισσότερων μετά τον τερματισμό είναι δεν το ξανακάνω, είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν ξανά και μάλιστα πολλές φορές



Το Γκαλά των κορυφαίων με τον Τεντόγλου υποψήφιο και οι εργασίες του συνεδρίου της ΕΑ



Το ετήσιο Γκαλά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου θα γίνει το Σάββατο (26/10) στην πόλη των Σκοπίων όπου θα ανακοινωθούν οι κορυφαίοι αθλητές της Ευρώπης για το 2024, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου της ΕΑ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, για τρίτη διαδοχική χρονιά, θα είναι στους τρεις φιναλίστ, που διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου για τρέχον έτος. Ο ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης του 2024 έκανε εξαιρετική χρονιά κατακτώντας τους σημαντικότερους τίτλους, πετυχαίνοντας, παράλληλα, σπουδαίες επιδόσεις όπως το 8,65 μ. στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης.

Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια την τελική τριάδα αποτελούν οι Τεντόγλου, Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία – επί κοντώ) και ο Τζέικομπ Ινγκεμπρίτσεν (Νορβηγία – 1.500). Στις γυναίκες τον τίτλο διεκδικούν οι Φέμκε Μπολ (400 μ. εμπ. – Ολλανδία), Κέλι Χόντκινσον (800 μ.- Μ. Βρετανία) και Γιάροσλαβ Μάχουτσιχ (ύψος – Ουκρανία).

Στα Σκόπια θα ταξιδέψουν την Πέμπτη (24/10) ο Διευθυντής Αγώνων του ΣΕΓΑΣ, Ανδρέας Γκόγκας και ο σύμβουλος της προέδρου και αντιπρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης, Λάμπρος Παπακώστας. Αμφότεροι θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις που θα γίνουν στο συνέδριο και θα αφορούν μεταξύ άλλων σε θέματα διοργάνωσης αγώνων, το αγωνιστικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιά, ενίσχυση του στίβου και θα δώσουν το παρών και στο Γκαλά.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (26/10) θα συνεδριάσει και η Βαλκανική Ένωση βασικό θέμα το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2025.



«Έφυγε» ο Δήμος Μαγκλάρας


Ένας από τους σημαντικότερους και εμβληματικότερους άλτες του περασμένου αιώνα, ο Δήμος Μαγκλάρας δεν ζει πια ανάμεσά μας.

Ο πρώην κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, «έφυγε» την Τρίτη 22 Οκτωβρίου σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας τον ελληνικό στίβο πιο φτωχό.

Ο γεννημένος στην Κατερίνη το 1940, Δήμος Μαγκλάρας κατέρριψε 1959 με άλμα στα 7.51 το πανελλήνιο ρεκόρ του μήκους που άνηκε στον Γρηγόρη Λαμπράκη από το 1938! Το παρέδωσε στον Τόλη Καθηνιώτη το 1975 κι αφού το είχε ανεβάσει στα 7.74 στις 25 Ιουλίου 1964 στο Κάιρο.

Πήρε μέρος σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1960 στη Ρώμη όπου κατέλαβε την 11η θέση με άλμα στα 7.45 μ. και το 1964 στο Τόκιο όπου ήταν 5ος με 7.21. Συμμετείχε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1966 στη Βουδαπέστη όπου κατέλαβε την 15η θέση με επίδοση 7.35.

Αναδείχτηκε επίσης τρεις φορές βαλκανιονίκης, το 1959 (7.51), το 1960 (7.61) και το 1964 (7.67).

Μετά τον πρωταθλητισμό, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των Media στην περιοχή της Λαμίας, ενώ τo 2018 εξέδωσε βιβλίο με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στους οικείους του.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2024 Οι καλύτερες Ελληνίδες Μαραθωνοδρόμοι για το 2024

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Το κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης για κάθε απόσταση (5k, 10k, Half & Marathon)! Αναλύοντας τις 4 Δρομικές Ζώνες Προπόνησης – Αντοχής, Κατώφλι, Ταχύτητας και Σπρίντ!
Δοκιμάζουμε το Proto Runner 1 της Ena Kettlebells : Δεν ήταν (πάντα) αυτό που νομίζεις
Nutrition News

Salomon

Thermaikos Half Marathon

Fitness Awards

Πρέπει να διαβάσετε
04 Νοέ 24
Το τρέξιμο ξεκινά από το RUNAWAY
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY, το νέο running στέκι στα βόρεια προάστια της Αττικής (Κηφισιά , Γεωργίου Λύρα 53) είναι για σένα
30 Οκτ 24
Το καλύτερο αθλητικό παπούτσι της New Balance, έγινε ακόμη καλύτερο!
Το «κλασικά πρώτο» στις επιλογές δρομέων και όχι μόνο, είναι ένα τέλειο blend όλων όσων χρειάζεται να έχει ένα κορυφαίο αθλητικό σήμερα. Απόλυτα υποστηρικτικό, ευχάριστα ελαφρύ και με ένα νέο επαναστατικό upper, είναι ικανό να καλύψει όλες τις θέσεις στον πάγκο των επιλογών για το τρέξιμο.
22 Οκτ 24
Φτιάξε το Δικό σου Custom Μπλουζάκι για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την Elite Sports Group
Για τους δρομείς που προετοιμάζονται για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και θέλουν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό για τον εαυτό τους ή την ομάδα τους, η Elite Sports Group προσφέρει την ιδανική λύση.
25 Σεπ 24
Το On Cloudsurfer Next είναι το προπονητικό παπούτσι της σεζόν
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης - Άγγελος Μαυρογιάννης
Η On συνεχίζει τις ευχάριστες δημιουργίες για τα πόδια μας με το Cloudsurfer Next ένα προπονητικό παπούτσι τρεξίματος για καθημερινή χρήση και τις περισσότερες προπονήσεις μας στο δρόμο, από μικρά αερόβια τρεξίματα ως τέμπο και διαλειμματικές, αλλά και προπονήσεις μεγαλύτερης διάρκειας για τους πιο έμπειρους.
16 Σεπ 24
Olyfer: Το απαραίτητο συμπλήρωμα για «σιδερένιες» επιδόσεις
Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο λειτουργικό συστατικό της μεταφοράς οξυγόνου και της παραγωγής ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού και ως εκ τούτου είναι ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό στον αθλητισμό και την άσκηση.


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse