Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Never Second naak My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ενημέρωση
Mizuno Neo Vista 2

Saucony

Althea Nutrition



Serres Ultra

Volos Half Marathon

X-treme Stores
Olyfer
07 Νοέ 24 ← πίσω

ΑΜΑ 2024: Στη λαμπαδηδρομία η πολυνίκης του μαραθωνίου, Γεωργία Αμπατζίδου και οι φαμίλιες του στίβου

ΣΕΓΑΣ

Η Γεωργία Αμπατζίδου -επτάκις πρωταθλήτρια Ελλάδας του μαραθωνίου- είναι το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής λαμπαδηδρομίας του Μαραθωνίου της Αθήνας που θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και θα εκκινήσει από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Η πολυνίκης του πανελληνίου πρωταθλήματος, έχει άλλη μια μεγάλη νίκη στο ενεργητικό της. Το 2000 ήταν η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο, αλλά δεν συμμετείχε παράλληλα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Μαζί της θα τρέξει ο εγγονός του αγωνιστή και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη -που φέρει το όνομα και το επώνυμό του- και για τέταρτη φορά θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος του Μαραθωνίου της Αθήνας. Δίπλα τους θα είναι η δωδεκάχρονη κόρη της Γεωργίας Αμπατζίδου και αθλήτρια στίβου του συλλόγου Βεργίνα, Πηγή Ταουλτσίδου.

Αντίστοιχη οικογενειακή “απόχρωση” θα έχουν και οι περισσότερες ομάδες λαμπαδηδρόμων. Παλιοί πρωταθλητές του στίβου θα τρέξουν με τα παιδιά τους -επίσης πρωταθλητές- και θα μεταλαμπαδεύσουν το φως του Μαραθωνίου έως το βωμό, με ενδιάμεση στάση στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης την 21η Απριλίου 1963, ενώ ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, δέχθηκε δολοφονικό χτύπημα από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι κομμάτι της ζωής μου και είναι μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκληση να συμμετάσχω στη λαμπαδηδρομία και μάλιστα ως πρώτη λαμπαδηδρόμος μαζί με τον εγγονό του Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που θα μεταφέρω τη φλόγα του Μαραθωνίου, επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι όταν σταθείς στην αφετηρία και κοιτάξεις στον βωμό, μπορεί να σε εμπνεύσει και να σου δώσει τη δύναμη και το κουράγιο που χρειάζεσαι για να βγάλεις μια τόσο δύσκολη διαδρομή.

Όλοι οι δρομείς ψάχνουν από κάτι να πιαστούν, έχει συμβεί και σε μένα όταν αγωνιζόμουν. Στα δύσκολα κομμάτια σκεπτόμουν τον πατέρα μου που δεν ζούσε και του ζητούσα να μου δώσει δύναμη να συνεχίσω», τόνισε η Γεωργία Αμπατζίδου, που μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη θα παραδώσει τη φλόγα στα σίγουρα χέρια του πρωταθλητή Ελλάδας στο ακόντιο, Γιάννη Κυριαζή. Στην ίδια ομάδα θα τρέξουν και τα αδέρφια, Νίκος Σταματονικολός (μήκος) και Ανδρέας Σταματονικολός (μήκος, τριπλούν).

Η φλόγα θα περάσει και από τα χέρια της αργυρής Ολυμπιονίκου του ύψους, Νίκης Μπακογιάνη που θα την πλαισιώσουν αθλήτριες του ΑΟ Φιλοθέης (Μαριτίνα Αθανασά, Μικαέλα Μανουηλίδου, Χαρά Μαντζαφού, Αλεξάνδρα Μαντζαφού) και του Γιάννη Κουτσογιαννόπουλου, ο οποίος ήταν προπονητής της όταν ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Η Νίκη Μπακογιάνη θα παραδώσει τη φλόγα στην 7η Ολυμπιονίκη της σφαιροβολίας, Πόπη Ουζούνη, η οποία θα τρέξει με τον γιο της -πρωταθλητή του ακοντισμού-, Αντώνη Πολυμέρου. Πατέρας του Αντώνη και σύζυγος της Πόπης Ουζούνη είναι ο επίσης ακοντιστής, Δημήτρης Πολυμέρου. Μαζί τους θα τρέξουν οι σπουδαστές, φίλοι του στίβου και δρομείς του Μαραθωνίου Κατερίνα Νυδριώτη και ο Φαίδων Κουρής.

Μεταξύ των οικογενειών που θα συμμετάσχουν στην λαμπαδηδρομία είναι αυτή του ταχύτερου Έλληνα, Αγγελου Παυλακάκη και της παλιάς πρωταθλήτριας των 200μ., Κατερίνας Κόφφα. Ο μπαμπάς Άγγελος θα τρέξει με τον γιο του και τις δύο κόρες του. Και τα τρία παιδιά ανήκουν στα νέα ταλέντα του στίβου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια επίσης πολυμελής οικογένεια του στίβου, αυτή των παλιών πρωταθλητών του τριπλούν, Σταμάτη Λένη και Δήμητρας Μάρκου, η οποία θα τρέξει με τους δύο της γιους και την κόρη της, νέα και υποσχόμενα ταλέντα του στίβου.

Στις οικογενειακές ομάδες των λαμπαδηδρόμων είναι και αυτή που θα συγκροτήσουν ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 400 μ. εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης, η σύζυγός του Αφροδίτη Μέντζου -που επίσης ήταν αθλήτρια, αλλά στα 200 μ.-, ο γιος τους και η κόρη τους που διακρίνονται στον στίβο. Αυτό το γρήγορο κουαρτέτο θα μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα στον Μαραθωνίου στον πρωταθλητή Ελλάδας στα 400μ. ΑμεΑ, Λουκά Πρωτονοτάριο, τον πρωταθλητή των αποστάσεων, Δημήτρη Συμεωνίδη και την Κατερίνα Μαυροδήμου, που τρέχει εκ μέρους των Ελλήνων κριτών του στίβου.

Και η οικογένεια του πρωταθλητή των 100 μ., Χάρη Παπαδιά και της συζύγου του -επίσης σπρίντερ-, Αριάδνης Δάδα θα λάβει μέρος στη λαμπαδηδρομία. Μπαμπάς και μαμά θα τρέξουν με τον μικρό γιο τους.

Εκτός, από τις ασυναγώνιστες φαμίλιες του στίβου στη λαμπαδηδρομία θα συμμετάσχουν και αθλητές από τη ΓΕ Γρεβενών που θα τρέξουν μαζί με μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση για να τιμήσουν τον Ολυμπιονίκη του μήκους, Μίλτο Τεντόγλου, ενώ προς τιμήν του «χάλκινου» του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή θα λάβουν μέρος αθλητές των σωματείων ΓΣ Απόλλων Πύργου, ΓΣ Άθληση Πύργου, ΑΓΕ Πύργου και Αναγέννηση Πύργου.

Τα παιδιά των εν λόγω σωματείων προέρχονται από τις ιδιαίτερες πατρίδες των δύο αθλητών μας που έλαμψαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων θα είναι επίσης αθλητές των σωματείων του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας (Τελμησσός, Φειδιππίδης, Μεσόγειος Αθλητική Ένωση, Μιλτιάδης και Εθνικός Λυκίας).

Η πρωταθλήτρια του ύψους Τατιάνα Γκούσιν, η οποία κατέλαβε την 9η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, θα ανάψει το βωμό του Μαραθωνίου μαζί με τον μάνατζερ του ΟΠΑΠ, Ματθαίο Ματθαίου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τα παιδιά του.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2025 Οι καλύτερες Ελληνίδες Μαραθωνοδρόμοι για το 2025

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Στην προπόνηση ή τον αγώνα – έχουμε πάντα μαζί μας νερό με τον πιο υγιεινό τρόπο! Το υπέροχο βραδινό τρέξιμο, τα οφέλη και όσα πρέπει να προσέχουμε!
Γεύμα αποκατάστασης - Παραδείγματα μετα-προπονητικών γευμάτων Πλήρης Οδηγός για την Ενυδάτωση, την Αφυδάτωση και τους Ηλεκτρολύτες!
Nutrition News

Salomon

Πρέπει να διαβάσετε
01 Δεκ 25
RUNAWAY: Τρέξιμο που γίνεται τρόπος ζωής!
Προσωπικό πρόγραμμα τρεξίματος και ομαδικά fitness sessions – όλα σε ένα χώρο!
Προσαρμοσμένα running plans + group runs για κάθε στόχο & επίπεδο.
Έλα να τρέξουμε μαζί: βελτίωσε τον ρυθμό σου, ανέβα επίπεδο, νιώσε την ομάδα!
Οι προπονήσεις μας ξεκίνησαν και τρέχουμε μαζί κάθε απόγευμα στο RUNAWAY
07 Νοέ 25
On Cloudboom Max για τη μέγιστη εμπειρία τρεξίματος
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η On συνεχίζει να καινοτομεί και να μας εντυπωσιάζει. Το νέο της μοντέλο για τρέξιμο είναι το Cloudboom Max το οποίο φέρνει το αγωνιστικό στυλ και τη γραμμή της σειράς Cloudboom σε μια προπονητική έκδοση για μέγιστη εμπειρία δρομικής προπόνησης.
04 Νοέ 25
Smart Training – Το μέλλον του home running experience με την TECHNOGYM
Το τρέξιμο δεν γνωρίζει όρια. Όμως η καθημερινότητα συχνά τα συναντά — από τον χρόνο, τον καιρό ή τις υποχρεώσεις. Γι' αυτό, όλο και περισσότεροι δρομείς ανακαλύπτουν τη δύναμη του smart training στο σπίτι:
29 Οκτ 25
PUMA Velocity NITRO™ 4: The Way Running Should Feel
Το τρέξιμο δεν είναι απλώς μια συνήθεια ή ένα πρόγραμμα. Είναι ρυθμός, αναπνοή, ελευθερία. Και για κάθε δρομέα, υπάρχει εκείνη η στιγμή που όλα δένουν αρμονικά, το σώμα, το μυαλό, η διαδρομή.
28 Οκτ 25
Olympia Marathon 2025: Εκεί που η δόξα του Μαραθωνίου, συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα!
Η 30η Νοεμβρίου 2025 θα σηματοδοτήσει μια νέα αυγή που θα λάμπει αιώνια, όπως ακριβώς και η ίδια η Αρχαία Ολυμπία. Τo Olympia Marathon δεν είναι απλώς ένας ακόμη αγώνας· είναι ένα ταξίδι στην καρδιά του Ολυμπισμού, μια διαδρομή που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και σε μετατρέπει σε πρωταγωνιστή μιας ζωντανής ιστορίας.


Runster


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse