Ο Γιώργος Γκούντας είναι φυσικοθεραπευτής του Απόστολου Χρήστου τα τελευταία 14 χρονιά.
Ειναι απο τους λίγους φυσικοθεραπευτες στην Ελλάδα που συμμετείχε σε ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αγώνες την ίδια χρονιά με την Εθνική ομάδα PARIS 2024. Επίσης είναι φυσικοθεραπευτής- γυμναστής και υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος του συλλόγου ΙΩΝΑΣ Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής και παραθλητισμού ΑμεΑ.
Ακολουθεί συνέντευξη από την φετινή του εμπειρία ως φυσικοθεραπευτής της εθνικής μας ομάδας και του Ολυμπιονίκη μας Απόστολου Χρήστου.
Πες μας για την εμπειρία που αποκόμισες σαν φυσικοθεραπευτης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού γενικότερα, και για την επίβλεψη του Ολυμπιονίκη Απόστολου Χρήστου ειδικότερα.
Η εμπειρία μου ως φυσικοθεραπευτής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ήταν μια από τις πιο απαιτητικές αλλά και συναρπαστικές στιγμές της καριέρας μου. Η δυνατότητα να συνεργαστώ με κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο, να βρεθώ στο κέντρο ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος και να προσφέρω τις γνώσεις μου για τη βέλτιστη αποκατάσταση και απόδοση των αθλητών ήταν πραγματικά μοναδική.
Όσον αφορά τον Απόστολο Χρήστου, η συνεργασία μας ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη βέλτιστη προετοιμασία του. Ο Απόστολος είναι ένας αθλητής υψηλών απαιτήσεων και το σώμα του χρειάζεται διαρκή φροντίδα και προσοχή. Η επίβλεψη περιελάμβανε τακτικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας για την πρόληψη τραυματισμών, καθώς και εξειδικευμένες τεχνικές για την αποκατάσταση της έντασης και της κούρασης μετά από έντονες προπονήσεις και αγώνες. Στόχος μας ήταν να βρίσκεται πάντα σε άριστη φυσική κατάσταση, ώστε να μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο επίπεδο, και είμαι πολύ περήφανος που συνέβαλα στην επιτυχία του.
Η συνεργασία αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να δω από κοντά πώς οι κορυφαίοι αθλητές λειτουργούν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, και να κατανοήσω τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ένας Ολυμπιονίκης σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της αγωνιστικής δράσης.
Είστε για 14 χρονιά φυσικοθεραπευτής του Απόστολου Χρήστου. Δηλαδή από το ξεκίνημα όλης αυτής της μεγάλης του πορείας μέχρι την αποκορύφωση της το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα μας αναφέρετε μας κάποιες σημαντικές στιγμές;
Εχουν περάσει όντως 14 αφού ξεκινήσαμε τη συνεργασία με τον Απόστολο. Παιδάκι τότε στα 14 του χρονιά. Βέβαια από μικρός είχε τεράστιο ταλέντο στην κολύμβηση και δεν άργησε να φανεί αυτό καθώς συην κατηγορία Εφήβων κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα με παγκόσμιο ρεκόρ. Μετά στους Ολυμπιακούς νέων την Δεύτερη θέση. Έχει λάβει μέρος σε 5 συνεχόμενα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχει κατακτήσει 8 μετάλλια. Πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες την ίδια χρονιά ήταν τρίτος στα 100 μέτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για τον Απόστολο φυσικά, αλλά και γιατί με την ιδιότητα μου ως φυσικοθεραπευτής βρίσκομαι και εγω μέσα σε αυτή την προσπάθεια. Βέβαια δεν είναι όλες οι στιγμές ευχάριστες και χαρούμενες σε όλη αυτή την πορεία. Ολοι οσοι παρακολουθησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες ειδαν τη μεγαλη στεναχώρια του Απόστολου μετά τα 100 μέτρα που για 4 εκατοστά δεν κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Αγωνίες και στεναχωριες υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια. Θυμάμαι όταν ήταν ακόμα έφηβος, πέφτοντας με το ποδήλατο του είχε ένα μικρό κατάγμα στον αγκώνα Καταφέραμε όμως σε γρήγορο χρονικό διάστημα να επιστρέψει στις προπονήσεις. Ο Απόστολος όμως είνα αθλητής που δεν το βάζει κάτω όμως είδαμε. Μέσα σε μια μέρα κατάφερε να ανασυγκροτήσει τη σκέψη του, με την μεγάλη του εμπειρία και να καταφέρει να κατακτήσει το ολυμπιακό μετάλλιο. Ήταν δύσκολο μετά την απογοήτευση του στα 100 μέτρα. Θυμάμαι τις πρώτες στιγμές εξω απο το ολυμπιακό κολυμβητηρίο με την οικογένεια του και πόσο αυτό τον βοήθησε ψυχολογικά. Επίσης θυμάμαι τις συζητήσεις μας κατά τη διάρκεια των συνεδρίων φυσικοθεραπείας στο ολυμπιακό χωριό μετα απο κάθε κούρσα.
Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τον ίδιο και την οικογένεια του για την εμπιστοσύνη όλων αυτών των χρονών της συνεργασίας μας.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ολοκληρώθηκαν στις 14 Αυγούστου όπως ο περισσότερος κόσμος νομίζει. Ακολούθησαν οι Παραολυμπιακοί, που είναι δίκαια ισότιμοι των ΟΑ. Ως φυσικοθεραπευτής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας, πες μας όσα έζησες στις 2 βδομάδες των ΟΑ για τα άτομα με αναπηρία.
Η συμμετοχή μου ως φυσικοθεραπευτής στην Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων ήταν μια βαθιά συγκινητική και εμπνευσμένη εμπειρία. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες συχνά επισκιάζονται από τους Ολυμπιακούς, αλλά στην πραγματικότητα αναδεικνύουν τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος με τρόπο μοναδικό. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με αθλητές που, παρά τις σωματικές τους δυσκολίες, καταφέρνουν να υπερβούν τα όριά τους και να αποδώσουν σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων, η αφοσίωση και το πάθος των αθλητών ήταν κάτι που με ενέπνευσε καθημερινά. Ο ρόλος μου δεν ήταν απλώς να τους βοηθήσω με την αποκατάσταση από πιθανούς τραυματισμούς ή την προετοιμασία του σώματος για τους αγώνες, αλλά και να υποστηρίξω ψυχολογικά την προσπάθειά τους. Οι Παραολυμπιονίκες είναι αθλητές με απίστευτη επιμονή και θέληση, και οι φυσικοθεραπευτικές μου παρεμβάσεις προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε αθλητή, λαμβάνοντας υπόψη την αναπηρία του και την επιβάρυνση από την έντονη αγωνιστική δράση.
Αυτό που κρατάω περισσότερο από αυτή την εμπειρία είναι η αίσθηση ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς μια αθλητική διοργάνωση, αλλά μια γιορτή του θάρρους, της δύναμης και της ανθρώπινης ανθεκτικότητας. Οι στιγμές αυτές μου έδειξαν ότι ο αθλητισμός μπορεί πραγματικά να είναι για όλους, και οι Παραολυμπιακοί είναι απόλυτα ισότιμοι των Ολυμπιακών, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε συναισθηματική και κοινωνική σημασία.
Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε σε σύγκριση με όσα είδες από τις αποστολές άλλων προηγμένων χωρών στους ΟΑ; Σε ποια πράγματα είμαστε καλύτεροι, σε ποια θέλουμε βελτίωση;
"Σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες, είμαστε κάπου στη μέση. Σε ορισμένους τομείς τα πάμε καλά, όπως η ομαδική συνεργασία και η προσπάθεια των αθλητών μας. Ωστόσο, χρειάζεται να βελτιωθούμε σε άλλους τομείς, όπως η προετοιμασία, οι εγκαταστάσεις και η υποστήριξη που παρέχουμε στους αθλητές μας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν δουλέψουμε πάνω σε αυτά, μπορούμε να φτάσουμε σε υψηλότερο επίπεδο."
Μίλησέ μας για το έργο που επιτελεί το σωματείο του Ιωνά. Βλέπουμε τη μία δράση να ακολουθεί την άλλη. Πόσο εύκολος είναι ο προγραμματισμός και η υλοποίηση; Η ανταπόκριση του κόσμου;
Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2007 από γονείς παιδιών με αναπηρίες ως μέσο για την εκγύμναση τους και βελτίωση των κινητών τους δεξιοτήτων. Η έδρα των δραστηριοτήτων μας είναι το ΟΑΚΑ ολυμπιακό κολυμβητηρίο.
Για το έργο μας χρησιμοποιούμε το κλειστό κολυμβητήριο καταδυτήριο. Μας είναι αναγκαίες ειδικές συνθήκες για την πραγματοποίηση των συνεδρίων υδροθεραπείας.Υψηλή Θερμοκρασία νερού και κλειστός χώρος.
Σε βάθος χρόνου αναπτύχθηκε το αγωνιστικό - αθλητικό τμήμα του συλλόγου μας. Το αθλητικό τμήμα έχει κυρία δράση την ανάδειξη του συνθήματος "Όλοι Διαφορετικοί Όλοι Ίσοι " όπως και τη συμμετοχή των αθλητών μας σε Πανελλήνια πρωταθλήματα Αθλητών με Αναπηρίες και υψηλότερου επιπέδου αγώνων (διεθβεις διοργανώσεις- παραολυμπιακούς)
Στις τάξεις του συλλόγου μας υπαρχουν αθλητές που εχουν κατακτήσει μετάλλιο σε παραολυμπιακούς αγώνες και θέσεις στην πρώτη οκτάδα. Ο CheJon Fernandes χρυσός και χάλκινος παραολυμπιακονικης στη σφαίρα σε 2 παραολυμπιακούς και η Εμμανουέλα Μασούρου στο παρατζούντο κατέκτησε στο Παρίσι 2024 την 5η θέση.
Στο πλαίσιο της οικονομικης ενίσχυσης του συλλόγου μας διοργανωνουμε αγώνες τριάθλου και άλλων δράσεων. Το ενοίκιο που καταβάλουμε στο ΟΑΚΑ πολλές φορές ξεπερνάει τις οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου μας. Εμείς από την μεριά μας προσπαθούμε να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα το κόστος της συνδρομής στα μέλη του συλλόγου που παρακολουθούν τα προγράμματα μας.
(Μέλη γονείς που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν διάφορες αναπηρίες).
Ο προγραμματισμός και η διεκπεραίωση όλων των δράσεων μας έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό είναι που μας κάνει να συνεχίζουμε με ζήλο το έργο και τους στόχους που έχει θέσει ο συλλόγος μας.
Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές και καλή νέα χρονιά με υγεία και αγωνιστική διάθεσή.