Ένας από τους κορυφαίους Μαραθωνοδρόμους μας, αλλά κυρίως ένας αθλητής που βασίζεται στο τρέξιμο για την πνευματική του υγεία, ο Αντώνης Παπαδημητρίου, διανύει αισίως το 45ο έτος της ηλικίας του και η παρουσία του σε δύο επερχόμενους αγώνες οι οποίοι ταυτίζονται με το διαφορετικό και την ιστορία, αποτελεί σημείο συζήτησης.
” Ο αθλητισμός ποτέ δεν τελειώνει. Ο πρωταθλητισμός έχει τα όριά του. Η ηλικία είναι αυτή που σε προειδοποιεί. Πάντα δοκιμάζω για να δω που μπορώ να φθάσω…Εδώ που τα λέμε το τρέξιμο έχει γίνει μόδα… “!
ΟΔΗΓΟΣ Η ΑΓΑΠΗ
Γνώστης της πραγματικότητας , ζυγίζει τις επιδόσεις, βλέπει μέχρι που μπορεί να φθάσει, αλλά πέρα από αυτό, ο εαυτός του είναι αυτός που τον τραβάει σχεδόν σε καθημερινή βάση, να διανύει 8 ή 10 ή 20 χιλιόμετρα, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στο Καυτανζόγλειο..
“Είπα να κάνω μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη. Βρέθηκα στο Στάδιο, ξεντήθηκα, ξεκίνησα για μερικά χιλιόμετρα, κόλλησα σε μια παρέα και χωρίς να το καταλάβω έκανα…ημιμαραθώνιο…”!
ΌΝΕΙΡΟ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Αντώνης Παπαδημητρίου πολλές φορές μας έχει πει για την υγεία του μυαλού και ότι ένας τρόπος ξεκούρασης είναι οι δρόμοι αντοχής. Μόνιμος κάτοικος της Ορμύλιας Χαλκιδικής, πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Χαλκιδικής, μέσα σ όλα που έχει να σκεφθεί, είναι η καλυτέρευση των συνθηκών άθλησης των συντοπιτών του.
Το Στάδιο της Ορμύλιας , που έχει αφεθεί στη τύχη του, δεν είναι ο κατάλληλος χώρος αυτού που σκέπτεται: Έναν σύλλογο στίβου που θα είναι ο πυρήνας του κόσμου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενασχόλησης με τον κλασικό αθλητισμό.
“Είμαστε 4500 κάτοικοι. Ενεργός πληθυσμός όλο το χρόνο κι όχι μόνο την τουριστική περίοδο. Είναι όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν να αξιοποιηθούν κάποιες ξεχασμένες υποδομές…”
Ο ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ
Το καινούργιο είναι το ερέθισμα για συμμετοχή. Ο 2ος Παράκτιος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θερμαϊκού, προσφέρεται για …αναζήτηση.!
“Είναι κάτι άγνωστο για μένα, άρα ιδανικό για την περιέργεια ενός δρομέα που θέλει να εξερευνήσει μια νέα διαδρομή. Δίπλα στη θάλασσα, κάτι διαφορετικό. Πολύ καλή σκέψη να διεξαχθεί πριν τον Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προετοιμασία γι αυτούς που ανεβάζουν τον πήχυ και θέλουν επιδόσεις. Ο Μαραθώνιος έχει άλλη ταυτότητα κι άλλη θέση στη καρδιά μου. Είναι αγώνας για τη Μακεδονία, από το 2009 που έκανα την αρχή, πάντα στη συνέχεια ήθελα να δίνω το παρόν .”
Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, μηχανολόγος-μηχανικός στο επάγγελμα, ολοκλήρωσε την σύμβαση έργου με τον Δήμο Πολυγύρου, ασχολείται με ότι κινείται στον αθλητισμό, όπως με την ποδοσφαιρική Δόξα Ορμύλιας , αναγνωρίζει πως κάποτε οι υψηλές επιδόσεις τελειώνουν (είναι μεταξύ των 50 κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων της χώρας με 2ωρ. 24′ το 2014, πρώτος Έλληνας το 2013 και πρώτος της γενικής το 2023 με 2ωρ. 26′.19″ στον Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, έχει πρώτευσε στο 5άρι δύο φορές, έχει τρέξει 10άρια), αλλά ομολογεί πως η ηλικία προσδιορίζει τις επόμενες κινήσεις του και φυσικά τις σκέψεις του…
Του Μιχάλη Μελισσίδη
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Ο ΟΛΘ
Είναι από τις νέες ομάδες που θέλουν να αποκτήσουν την δική τους δρομική ταυτότητα, ή αν θέλετε να δημιουργήσουν το δικό τους εκτόπισμα στον Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος και εννοείται στο δρομικό κίνημα.
Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης μπαίνει φέτος δυναμικά στην διεκδίκηση της δικής του μερίδας στον κορυφαίο αγώνα για την Βόρεια Ελλάδα, που έχει πολλαπλή σημασία γιατί η συμμετοχή συνοδεύεται από την ιστορία , την πολιτιστική, την κοινωνική, την τουριστική πλευρά του γεγονότος και φυσικά την αθλητική του εικόνα.
Ο Σωτήρης Τζιούρας, υπάλληλος του ΟΛΘ, έχει αναλάβει να “τρέξει ” το κεφάλαιο ” Αθλητισμός- Άθληση ” εντός των τειχών του ΟΛΘ:
” Ο στόχος και το όραμά μας είναι να ωθήσουμε όσους περισσότερους εργαζόμενους μπορούμε στον αθλητισμό. Να αποκτήσουμε κουλτούρα υγείας μέσω της άθλησης.”
Πάνω σ αυτό το σκεπτικό, οι 10 δρομείς του 2023, έγιναν 60-70 το 2025! Υπάλληλοι γραφείων, χειριστές γερανών, τεχνικοί, λιμενεργάτες, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, αθλούνται και κυρίως έχουν τον αγώνα τους ως κίνητρο για την κοινή τους αθλητική συνεύρεση και ειδικότερα την Άθληση ως τρόπο ζωής.
” Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε μαζί μας συζύγους και παιδιά, οικογενειακά δηλαδή, για συμμετοχή και μήνυμα για άθληση..”
Ο Σωτήρης Τζιούρας είναι ο πρώτος που ένοιωσε την δυναμική ενός αγώνα, τρέχοντας στον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και κατάφερε στη συνέχεια να παροτρύνει τους συναδέλφους του να αγωνιστούν. Ο Θόδωρος Ζολέτης είναι ο αθλητής που διακρίνεται συνήθως λόγω της ενασχόλησής του με τον στίβο, αλλά η πλειοψηφία των δρομέων έχει περισσότερο το μυαλό της στη συμμετοχή και την ανάγκη άθλησης, παρά στην επίδοση. Όπως για παράδειγμα η Γεσθημανή Πισχιτζή που εργάζεται στο λογιστήριο, μητέρα 4 ανήλικων παιδιών που βρίσκει το χρόνο να προπονείται… ή ακόμη, οι έχοντες βραδυνή βάρδια να βρίσκουν το κουράγιο μετά την κοπιαστική εργασία να αθλούνται. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το πόσο σημαντικο ειναι γι’ αυτους τους ανθρώπους να πάρουν μέρος στον μεγάλο αγώνα της πόλης. Το σύνολο των δρομέων του ΟΛΘ που ακούνε στην ταυτότητα “Th PA.S.A. Running Team”, θα αγωνιστούν στα 10 και 5 χλμ του 19ου Μαραθωνίου “Μέγας Αλέξανδρος” – bwin.
Παράδειγμα προς μίμηση για ομάδες επιχειρήσεων, συλλόγων, Οργανισμών, που πέρα από την εργασία επιθυμούν να εντάξουν τον αθλητισμό και τους δρόμους αντοχής στην υπηρεσία της ζωής των εργαζομένων τους.
Του Μιχάλη Μελισσίδη