Η αγωνιστική σεζόν για την Ελίνα Τζένγκο ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος της 23χρονης πρωταθλήτριας είναι να δοθεί ανάλογη συνέχεια στην Κύπρο όπου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/3) θα φιλοξενηθεί το Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων.
“Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά στο Ηράκλειο. Είχα μεγάλες και σταθερές βολές. Ευχαριστήθηκα τον αγώνα και ελπίζω να γίνει το ίδιο και στη Λευκωσία. Θα έχει ζέστη και στην Κύπρο και αυτό σίγουρα θα βοηθήσει”, τόνισε αρχικά η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό που μετά το χειμερινό Κύπελλο ρίψεων που έγινε στην Κρήτη ταλαιπωρήθηκε για κάποιες ημέρες από μια ίωση.
Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ θα βρεθεί στην Κύπρο με την κορυφαία επίδοση από τις 17 αθλήτριες που μετέχουν στον ακοντισμό χάρη στα 62,41 μ. που σημείωσε την 1η Μαρτίου στο Ηράκλειο.
Η περασμένη αγωνιστική χρονιά ήταν για την Τζένγκο αρκετά γεμάτη κάνοντας συνολικά 14 αγώνες σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση για το 2024 στον προκριματικό του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι με 63,22 μέτρα. “Μετά από την περσινή σεζόν και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έριξα τα μέτρα του μεταλλίου στον προκριματικό και όχι στον τελικό ένιωσα ότι μου έφυγε το μετάλλιο μέσα από τα χέρια. Αυτό όμως μου δίνει περισσότερη δύναμη και όρεξη για τη φετινή χρονιά γιατί ξέρω ότι μπορώ, το είδα ότι μπορεί να συμβεί”, συνέχισε η νεαρή πρωταθλήτρια.
Κάθε μεγάλη διοργάνωση είναι δεδομένο ότι αποτελεί μια σπουδαία εμπειρία για τους αθλητές και η Ελίνα Τζένγκο βρίσκεται σταθερά σε όλα τα μεγάλα ραντεβού τα τελευταία χρόνια. “Είμαι σίγουρα πιο ώριμη αθλητικά όσο περνούν τα χρόνια. Δυναμώνω, μαζεύω εμπειρίες. Ανυπομονώ για τη χρονιά που έρχεται. Στόχο έχω να μπαίνω σε κάθε αγώνα και να τον απολαμβάνω”, κατέληξε η πρωταθλήτρια του ακοντισμού που στη διοργάνωση της Λευκωσίας θα έχει τη δική της ξεχωριστή εξέδρα αφού στην Κύπρο θα ταξιδέψουν οι αδερφές της αλλά και φίλες της.
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου: "Έχω πείσμα και θέλω να είμαι εξίσου καλή με τις κορυφαίες"
Στα 22 της χρόνια η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου έχει πετύχει μια σειρά από σημαντικές διακρίσεις. Η πρόσφατη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο Άπελντοορν, όπου έφτασε στον ημιτελικό των 60 μ. τρέχοντας στον προκριματικό σε 7.18, που είναι η τρίτη επίδοση όλων των εποχών από Ελληνίδα αθλήτρια.
“Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την παρουσία μου στην Ολλανδία γιατί η επίδοση μου βγήκε εκεί που ήθελα. Είναι σημαντικό για εμένα να τρέχω στο ρεκόρ μου στις μεγάλες διοργaνώσεις, για τις οποίες προπονούμαι. Ακόμη κι αν είχα κάνει το ρεκόρ μου στο πανελλήνιο δεν θα ήταν το ίδιο. Το επίπεδο ήταν πραγματικά πολύ υψηλό. Ήταν η πρώτη φορά από το 2013, που το 7.22 δεν έδωσε πρόκριση στον τελικό. Σίγουρα θα ήθελα έχω προκριθεί στον τελικό, όμως είμαι εντάξει με αυτό γιατί έκανα αυτό που μπορούσα. Την επίδοση του προκριματικού τη πανηγύρισα πολύ. Ίσως άδειασα λίγο. Έκανα αυτό που ήθελα και μετά ήμουν πιο ήρεμη. Παρόλα αυτά θα μπορούσα να έχω τρέξει γρηγορότερα στον ημιτελικό“, είπε η αθλήτρια της Κατερίνας Αλεξοπούλου, που μετά την Ολλανδία χρειάστηκε δύο ημέρες ρεπό, προκειμένου να ανακτήσει δυνάμεις και να συγκεντρωθεί εκ νέου στον επόμενο στόχο της, το Παγκόσμιο της Κίνας.
“Στην Κίνα δεν πάω με κάποιο στόχο. Αν δεν κάνω ρεκόρ, αλλά τρέξω στο 7.20 θα είμαι χαρούμενη. Γενικά θεωρώ πως έχω ακόμη το περιθώριο να τρέξω πιο γρήγορα. Έχω πετύχει το στόχο και συνεχίζω να κυνηγώ το καλύτερο“.
Η Εμμανουηλίδου είχε φέτος μια γεμάτη αγωνιστική χρονιά, με 11 κούρσες σε έξι διοργανώσεις. Η παρουσία της σε κορυφαία μίτινγκ τη γέμισε αυτοπεποίθηση και της επέτρεψε να αποκτήσει εικόνες και την απαιτούμενη αγωνιστική ετοιμότητα.
“Φέτος ήταν η πρώτη φορά που έκανα κάθε εβδομάδα αγώνες. Αυτό ήταν καινούριο, αλλά συνάμα και κουραστικό για εμένα. Θεωρώ πως λειτούργησε σας προπόνηση” αναφορικά με την ικανότητα της να είναι αποτελεσματική σε μεγάλους αγώνες, σχολίασε:
“Το γεγονός ότι τρέχω γρήγορα στους μεγάλους αγώνες είναι και θέμα χαρακτήρα και ψυχολογίας. Μπαίνω και λέω είμαι εδώ, ανάμεσα στις κορυφαίες. Χαίρομαι που είμαι εκεί και στέκομαι διπλά τους και είμαι έτοιμη να τις αντιμετωπίσω. Σαν αθλήτρια πεισμώνω, θέλω να είμαι εξίσου καλή με τις κορυφαίες και αυτό με κάνει αποτελεσματική σε μεγάλες διοργανώσεις. Στην Ολλανδία ένιωθα σαν να έχω εμπειρία 30χρονης. Ήξερα ακριβώς τι πρέπει να κάνω, πως να το κάνω, που έπρεπε να κινηθώ“.
Οι επιδόσεις της αθλήτριας στα 60 μ. δείχνουν πως το καλοκαίρι θα είναι σε θέση να κυνηγήσει νέα ρεκόρ στα 100 μ. και 200 μ.
“Σίγουρα είναι σημαντικός δείκτης. Πέρυσι έκανα τρεις φορές 11.21, είμαι έτοιμη για ρεκόρ τόσο στα 100 μ. όσο και στα 200 μέτρα. Δεν έχω αποφασίσει αν θα επικεντρωθώ σε ένα αγώνισμα. Αν πω ότι θα επικεντρωθώ στα 100 μ. βγαίνει και στα 200 μ., αν κάνω το αντίθετα θα είναι δύσκολο να τρέχω και στα 100 μέτρα“.
Η αθλήτρια του ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας παράλληλα με την προπόνηση παρακολουθεί το τμήμα ΤΕΦΑΑ στη Θεσσαλονίκη. “Είναι μια δύσκολη και απαιτητική συνθήκη, ωστόσο καταφέρνω να συνδυάσω προπόνηση και σχολή. Το πρωί είμαι στη σχολή, μετά προπόνηση, έχουμε δουλέψει πιο καλά φέτος. Λόγω της σχολής δεν κάνουμε διπλές προπονήσεις. Στην εξεταστική, μετά τους Ολυμπιακούς πέρασα αρκετά μαθήματα και αυτό μου έδωσε μεγάλη ανάσα. Ανυπομονώ να τελειώσω με τη σχολή ώστε να επικεντρωθώ εξολοκλήρου στην προπόνηση.
Η νεαρή με την παρουσία της στα διεθνή στάδια έχει αποκτήσει επαφή με αθλήτριες απ’ όλο τον κόσμο. Ποιες είναι όμως αυτές που θαυμάζει;
“Μου αρέσει η Σβόμποντα πολύ σαν αθλήτρια αλλά και σαν χαρακτήρας. Μου δίνει συμβουλές και θυμάμαι στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, όταν έκλαιγα γιατί δεν προκρίθηκα στον τελικό των 100μ., μου είχε πει μην κλαις είσαι ακόμα μικρή και το επίπεδο είναι πολύ ανεβασμένο πλέον.
Επίσης μ’ αρέσει πολύ το τρέξιμο της Βαν ντε Βέκεν από το Λουξεμβούργο. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, θυμάμαι στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό στη Κωνσταντινούπολη είχαμε τρέξει τον ίδιο χρόνο (7.26) κι από τότε είναι πολύ βελτιωμένη γενικά. Τώρα τρέχει 7 δευτερόλεπτα και μου δίνει φουλ κίνητρο να γίνω κι εγώ το ίδιο γρήγορη με εκείνη”.
Αναφορικά με το αν στο Άπελντοορμ είχε κάποιο…γούρι είπε: “Γενικά δεν λειτουργώ με γούρια, ωστόσο στο ευρωπαϊκό είχα σχέδιο στα νύχια μου ένα ματάκι και φαίνεται …απέδωσε. Ματάκι έχω πάντα και στα παπούτσια. Μάλλον το ίδιο θα κάνω και για την Κίνα”.
Με στόχο το μετάλλιο ο Μίτα στον τελικό του NCAA
Ο Αντρέα Μίτα είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στον τελικό του NCAA στο Virginia Beach Sports Center, την Παρασκευή (14/3) και το Σάββατο (15/3).
Ο Έλληνας αθλητής, 5ος πέρυσι στο Παγκόσμιο Κ20 στη Λίμα, κάνει εξαιρετική σεζόν και ευελπιστεί πως θα είναι στο βάθρο των νικητών στο ύψος. Με 2,26 μ. φετινό ρεκόρ και μια σταθερότητα σε καλές επιδόσεις (έχει κάνει και 2,22 μ.) έχει την ικανότητα να υπερκεράσει εμπειρότερους αθλητές του τελικού και να θέσει τις βάσεις της διάκρισης.
Ο παγκόσμιος πορωταθλητής Κ20, Σκότι Βάινς έχει την κορυφαία επίδοση με 2,29 μ., ενώ τρεις άλτες του τελικού έχουν ανέβει πάνω από τα 2,25 μέτρα. Ο αθλητής αναμένεται να είναι από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής ομάδας το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, το μεγάλο του στόχο στη σεζόν.
Ο Μίτα αγωνίζεται το Σάββατο (15/3) για το Πανεπιστήμιο του Χιούστον.
Οι συμμετοχές
Στην Καρδίτσα κρίνονται οι τίτλοι στα 20 χλμ. βάδην
Στους δρόμους και πάλι οι αθλητές και οι αθλήτριες του βάδην για το δεύτερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της χρονιάς σε δημόσιο δρόμο. Η πόλη της Καρδίτσας θα φιλοξενήσει την Κυριακή 16 Μαρτίου το Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών-Γυναικών και Κ23 στα 20 χλμ. βάδην με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των κορυφαίων βαδιστών και βαδιστριών της χώρας.
Παράλληλα, θα δοθεί μία ακόμα αγωνιστική ευκαιρία στα νεότερα παιδιά με τη διεξαγωγή της ημερίδας 10 χλμ. για τις κατηγορίες Κ20 και Κ18 αγοριών (2008-2009), 5 χλμ. για τις κατηγορίες Κ18, Κ16 Αγόρια & Κ16 Κορίτσια (2010) και 3χλμ. για Κ16 Αγόρια & Κορίτσια & Κ14 Κορίτσια (2012).
Η διαδρομή είναι κυκλική, μήκους ενός χιλιομέτρου.
Στο μεγάλο αγώνα των ανδρών έχει δηλωθεί να συμμετάσχει ο 14 φορές νικητής των 20 χλμ. βάδην, Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ. Ο 37χρονος Καρδιτσιώτης πρωταθλητής του ΑΣ Παμμηλιακός επικράτησε για πρώτη φορά στην απόσταση το 2009 και στέφθηκε νικητής όλες τις χρονιές που ακολούθησαν με εξαίρεση το 2012 (Βασίλης Χρυσικός) και το 2021 (Ζαχαρίας Τσαμουδάκης).
Ο Παπαμιχαήλ μετρά ήδη έναν τίτλο το 2025, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 35 χλμ. στην Αλίαρτο, ενώ στον κλειστό στίβο, στα 5 χλμ. ακυρώθηκε λίγο προτού περάσει τη γραμμή του τερματισμού. Πέρυσι σημείωσε στην απόσταση 1:21.55.
Ξεχωρίζουν επίσης οι συμμετοχές των 22χρονων Ανδρέα Παπαστεργίου (1:31.01 τον περασμένο Δεκέμβρη) και Αριστοτέλη Μπούσδα, του τοπικού ΣΟΑ Καρδίτσας ο Φωκιανός, του νικητή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στα 5.000 μ., Γιώργου Κριτούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009), που βάδισε το 2024 το 20άρι σε 1:33.05 και του Κώστα Ντεντόπουλου με περσινό 1:31.49.
Όσον αφορά τη νέα γενιά του βάδην, ο Ελισσαίος Μπαρδάκης (ΑΕ Ολυμπιαάς Πατρών) θα λάβει μέρος στα 10 χλμ. Κ20 και ο Παναγιώτης Σάλτης (ΣΟΑ Καρδίτσας ο Φωκιανός) στα 5 χλμ. Κ18.
Αμφίρροπος αγώνας στις γυναίκες
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο αγώνας των γυναικών. Η πανελληνιονίκης στα 5.000 μ. στον κλειστό στίβο (και με νέο πανελλήνιο ρεκόρ), Χριστίνα Παπαδοπούλου του Πανελληνίου ΓΣ, θα διεκδικήσει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στην απόσταση από τη νικήτρια του 2011 και του 2019, Παναγιώτα Τσινοπούλου (ΣΟΑ Καρδίτσας ο Φωκιανός) και την Όλγα Φιάσκα (Αθλοκίνηση ΑΣ Μυτιλήνης), η οποία ήταν πρώτη στα 35 χλμ. στην Αλίαρτο.
Το 2024, η Παπαδοπούλου πέτυχε 1:34.30 και η Παναγιώτα Τσινοπούλου 1:33.29.
Στον αγώνα έχει δηλωθεί και η 21χρονη ανερχόμενη βαδίστρια Αναστασία Αντωνοπούλου, η οποία στην Αλίαρτο είχε επιλέξει να μπει στα 20 χλμ. και είχε τερματίσει σε 1:41.41, πιάνοντας με το πέρασμά της στο 10άρι το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, όπως και ο Μπούσδας.
Πληροφορίες για τον αγώνα εδώ.
Η εφτά φορές νικήτρια της απόσταση, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, μετέχει επίσης την Κυριακή σε αγώνα 35 χλμ. βάδην στο Asian Race Walking στην πόλη Νόμι της Ιαπωνίας.
Σε ρυθμούς Πανελληνίου Πρωταθλήματος βάδην η Καρδίτσα – Η συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών
Όλα είναι έτοιμα στην Καρδίτσα για τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 20 χλμ. βάδην Ανδρών – Γυναικών και Κ23.
Οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρδίτσας, στην οποία παραβρέθηκαν και δύο μεγάλα ονόματα του βάδην που κατάγονται και μένουν στην πόλη, ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ και η Παναγιώτα Τσινοπούλου.
Μιλώντας για τη διοργάνωση, ο εκ των αντιπροέδρων του ΣΕΓΑΣ, Δημήτρης Χαχάμης τόνισε:
«Αποτελεί πολιτική και στόχο της ομοσπονδίας η διεξαγωγή των πανελληνίων πρωταθλημάτων σε περιοχές με παράδοση στον αθλητισμό. Η Καρδίτσα είναι μια πόλη που έχει αναδείξει πολλά μεγάλα ονόματα στον κλασικό αθλητισμό γενικότερο και στο βάδην ειδικότερα, όπως ο Αλέξανδρος και η Παναγιώτα που είναι σήμερα μαζί μας, αλλά και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη».
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού, Σωτήρης Σουλούκος υπογράμμισε την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον ΣΕΓΑΣ, ενώ ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού της πόλης της Καρδίτσας, Παναγιώτης Ευθυμίου, τόνισε ότι η Δήμος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο αγώνας να στεφθεί με επιτυχία. Στάθηκε, μάλιστα, στην επιλογή της διαδρομής στο κέντρο της πόλης.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, Νικόλαος Γούσιας αναφέρθηκε στην επιστροφή ενός πανελληνίου πρωταθλήματος στην πόλη της Καρδίτσας ύστερα από 26 χρόνια.
Από την πλευρά τους, ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ και η Παναγιώτα Τσινοπούλου δήλωσαν ενθουσιασμένοι που για πρώτη φορά έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα μπροστά στους συντοπίτες τους και κάλεσαν τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθειά τους.
Η εκκίνηση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα δοθεί στις 10:30. Νωρίτερα, θα διεξαχθεί η ημερίδα του βάδην στις 09:45.
Λεπτομέρειες για τις συμμετοχές και το αγωνιστικό κομμάτι εδώ.
Λευκωσία 2025: Στην Κύπρο η ελληνική αποστολή έτοιμη για την αγωνιστική δράση – Επτά αθλητές την πρώτη ημέρα
Στην Κύπρο βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής (14/3) η ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/3).
Η διοργάνωση φιλοξενείται στην Κύπρο για πρώτη φορά μετά από την τρίχρονη παραμονή της στην Λεϊρία. Και σε αντίθεση με το βροχερό καιρό της πορτογαλικής πόλης, η Κύπρος υποδέχθηκε τους αθλητές και αθλήτριες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (θα φτάσει μέχρι και 29 βαθμούς Κελσίου) κάτι που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό προκειμένου να βγουν μεγάλες επιδόσεις.
Οι διοργανωτές χθες το μεσημέρι παρέδωσαν συνέντευξη Τύπου στο ΓΣΠ όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες που μεταξύ των ομιλητών ήταν και η ελληνίδα πρωταθλήτρια του ακοντισμού Ελίνα Τζένγκο, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ.
Το απόγευμα της Παρασκευής αρκετοί Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έκαναν την προπόνηση τους στο στάδιο της Λευκωσίας προκειμένου να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις όπου από το Σάββατο
Η αγωνιστική δράση για την ελληνική αποστολή ξεκινά με το πρώτο αγώνισμα του προγράμματος όπου ο Γιάννης Κορακίδης θα αγωνιστεί στην σφυροβολία Κ23. Λίγο αργότερα θα κάνει τον πρώτο της αγώνα με την εθνική ομάδα η Ελεονώρα Τσόγκα στον ακοντισμό των γυναικών Κ23, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τον Θεοφάνη Μαυροδόντη. Η Σταυρούλα Κοσμίδου θα επανέλθει σε μεγάλη διοργάνωση στη σφυροβολία μετά την επέμβαση στο γόνατο της. Η Μαρία Μαγκούλια στη σφαιροβολία θα κυνηγήσει βολές πάνω από το ατομικό της ρεκόρ. Στη δισκοβολία Κ23 τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η Βασιλική Σαμολαδά. Το πρόγραμμα του Σαββάτου κλείνει με την συμμετοχή της Ελίνας Τζένγκο στον ακοντισμό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα με τις ελληνικές συμμετοχές:
10.00 Σφυροβολία (Α) Κ23 Γιάννης Κορακίδης
10:15 Ακοντισμός (Γ) Κ23 Β γκρουπ Ελεονώρα Τσόγκα
11:35 Σφαιροβολία (Α) Κ23 Θεοφάνης Μαυροδόντης
12:00 Ακοντισμός (Γ) Κ23 Α Γκρουπ
12:30 Σφυροβολία (Γ) Σταυρούλα Κοσμίδου
14:45 Δισκοβολία (Α)
15:00 Σφαιροβολία (Γ) Μαρία Μαγκούλια
15:10 Δισκοβολία (Γ) Κ23 Βασιλική Σαμολαδά
17:10 Ακοντισμός (Γ) Ελίνα Τζένγκο